Krasch och curling

Sådana här kvällar -när vi kommer hem sent och hela familjen fullkomligt kraschar av trötthet – är jag så glad över att jag börjat curla mig själv. Eftersom jag både föreläst och spelat in teve idag, så var jag helt slut när jag kom hem. Men igår gjorde jag pizza som räckte till två middagar. Så idag var det bara att värma på och smälla i sig en riktig god helgmåltid, fast vi inte ens behövde lägga fem minuter på uppgiften. Jag blir så nöjd sådana gånger att jag nästan spricker. Dessutom var det nystädat här hemma. Vi har börjat städa på torsdagskvällarna, och att få fredagen ledig och kaosbefriad är sanslöst skönt. Jag har ju flera gånger skrivit om vilken total slarvmaja jag är i mitt privatliv – och hur frustrerande det är. Men i höst har jag försökt ta tag i det. Jag och Jakob har läst Från frustration till flow – Lean@home. En bok som handlar om hur man kan implementera den japanska produktionsfilosofin Lean i sitt hem.

Vi har läst den och bit för bit omorganiserat vårt hem. Och först ut blev tvätten – denna ständiga källa till konflikter! Nu har hanteringen av den, med inspiration från leanfilosofin, styrts upp till att liksom inte märkas alls. Ja, detta får helt klart bli dagens boktips. En ögonöppnare för mig, som hjälpt mig med att hitta strukturen i mitt liv. Så att jag kan börja curla mig själv istället för att lägga krokben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Krasch och curling”

 1. Spännande! Efter 20 års äktenskap och aldeles för många vardagskonflikter har vi nu sedan ett år tillbaka ett Jämställdhets SCHEMA. Fungerar mycket bra. Jag har inte rört tvätten på ett helt år! Med 4 barn är de en revolution i mitt liv. Så mycket tid jag fått. Och OJ så trött han är ibland. Om 20 år ska vi byta uppgifter igen;)

  1. Vad nyfiken jag blir på jämställdsschemat och hur det fungerar (eftersom jag tar hand om all tvätt hos oss – och egentligen tycker att det är helt ok, medan det kanske finns andra uppgifter, som jag gärna skulle byta bort : ).

 2. Jobbar på ett Toyotaägt företag och skulle nog få psykbryt av att behöva ta hem Lean-tänket oxå. ^^ Haha!

 3. Låter som en spännande bok! Hemma i Sverige kom vi efter många om och men fram till en bra fördelning gällande tvätt, min man vek allt och jag såg till att de hamnade i rätt garderober och byrålådor. Dess värre sprack det när vi flyttade till Spanien och ytan är minimal. “Tvättstugan” har vi på balkongen.
  Kram
  Rebecca
  http://pilotfrun.se

 4. Städar på toresdagar alltid, sen kan man bara njuta, krukvästerna får vatten då oxå, ibland, när livet tränger sig på, står dom där o ropar på vatten! Ha det bra!

 5. Det låter intressant. Frågan är om det är speciellt meningsfullt när det gäller mig själv, ensam i en liten etta? Ska nog läsa boken ändå 🙂

 6. Tack för boktipset, den ska jag läsa… Är en stor vän av begreppet Flow… Och effektivisering i vardagen 🙂 Kör redan nu torsdagsstädning vilket bara det är till stor hjälp… Märker man inte minst de veckor man ändå halkade efter…

 7. Du har inte lust att skriva ett inlägg med tips på hur ni har använt er av kunskapen i boken i praktiken?

 8. Tackar för boktips, den skall jag spana in. Jag har just hushållskraschat efter att dotter med barnbarn har flyttat ut sina kroppar men inte riktigt fått med sig alla ägodelar och jag vet inte alls var jag skall börja. Att jag skall ha arbetsrum i deras två rum är klart i tanken, likaså att jag skall öppna mitt arbetsrum med vårt microminimala avdelade vardagsrum är också klart men sen skall det ju styras upp, organiseras och genomföras och jag vet baske mig inte var jag skall börja. Alla tips som leder till organisation tages tacksamt emot!

 9. då är boken beställd och klar! Precis vad jag behövde såhär inför jul och advent och mitt mål att göra städning till mitt nya specialintresse.

 10. Ett boktips som jag absolut ska ta till mig! Sitter just nu med tvätt högen bredvid mig och inser att den helt klart är en energitjuv!!

  Curla sig själv låter ju underbart bra!

 11. Går nu leankurs på jobbet som förskollärare, hittills bara positivt! Vill ta bort allt onödigt som stjäl tid….

 12. jag lever i väldigt rörigt hem och ja det stör mig men inte tillnärmelsevis så mycket som om jag skulle lägga ner massa tid på att städa. kläder huller om buller men jag har koll på jobbgrejer. block, datorn, papper, kameran ja i alla fall tror jag att jag vet var den är. idag är det big salsafest. jag har of ourse letat efter en klänning i tvätthögen. den rena alltså som består av uppåt 30 tvättar ute i tvättstugan. och jo då den som söker finner.
  så nu nästa projekt. leta skor. men jag orkar inte med ordning på bekostnad av tid. jo jag fattar att med lean kan man liksom göra det ändå men tror lean inte rår på det här hemmet.

 13. åh. att städa en viss veckodag, det ser jag fram emot. har precis slutat ett galet skiftjobb, och har äntligen möjligheten.

 14. Oj, vad intressant! Jag har nyligen haft tenta rörande olika organisationsformer och blivit helt bestört över hur lean production fungerar, med “just in time”-tänk och att eliminera allt överflöd, samt hur opersonligt det verkar vara. Själv skulle jag inte vilja arbeta på en sådan arbetsplats, men jag förstår ju att det passar vissa. Att dessutom ta in drag av lean här och där kan ju vara otroligt bra för effektiviteten. Jag har inte reflekterat över att det går att applicera även på hemmet – ska nog läsa boken för att se lean ur ett annat perspektiv. För det är ju härligt om vissa saker kan gå snabbt och smärtfritt för att få tid och energi över till sådant man värderar högre 🙂
  Tack för detta inlägg!

 15. Oj! Vilket bra boktips! Verkligen något som kan behövas här hemma i röran.. Att jag nu inser att det nu faktiskt finns en hanbok, som verkar fungera dessutom, gör ju att det inte går att slingra sig längre. Dags att ta tag i kaoset! Ska genast inhandla boken 🙂

 16. Jag har precis läst boken och blev tvärtom rätt besviken. Tyckte det var rätt mycket självklarheter: låt barnen hjälpa till, ta med matlåda, var sak på sin plats. Och flytta tvätten till tvättstugan – jättebra tips om man har en tvättstuga! Ja, jag är lite ironisk. Boken kan säkert funkar för en del, men jag tycker det borde stå att den riktar sig till dem som bor i hus, inte i lägenhet. Där får man ofta tänka lite annorlunda, grejer måste stoppas undan mycket mer om man ska rymmas en familj på 75 kvadrat jämfört med 200 kvadrat.

 17. Intressant, skulle vara kul om du ville skriva lite mer konkret vad ni tagit till er för tips från boken (för oss som inte orkar läsa men ändå är nyfikna ;-))

 18. Vi har valt bort ekorrhjulet istället. Jag vill inte ha en metod för att klara av sena kvällar där man kommer hem och kraschar av trötthet. Jag vill inte ha sådana kvällar.

 19. Låter verkligen som något jag kan behöva läsa, tack för tipset! Men jag undrar om den ger smarta tips även för ensamstående? Eller är det mer hur man kan dela på sysslor och så, för det kan ju bli lite svårt då – och mer frustrerande att läsa.

 20. Alla tips på hur man kan skaffa bättre flyt hemma och mindre onödigt arbete är bra! Gick till stadsbiblioteket som bara hade den som e-bok. Efter min förfrågan tog bibliotekarien beslut om att beställa den som bok och så blir den automatiskt reserverad när den kommer. Underbara Bibblan!

 21. Är väldigt trött på det begreppet. Jag arbetar som familjebehandlare och även inom socialtjänsten använder man sig av detta. Effektivitet, flöde och inriktning på produktion. I detta stressade samhälle tror jag vi ska tänka precis tvärtom, låt saker ta tid. Laga mat som tar låååång tid, låt städningen ta den tid det tar, skippa effektiviteten och gör saker tillsammans istället. Så tänker jag. Många undrar varför så många mår dåligt på grund av stress idag, inte så konstigt tycker jag. Önskan om att allt kan bli bättre, mer effektivt, finna perfektion, är en kamp ingen vinner i.