Julkyrkan var mitt bästa julpynt som liten. Jag älskade när mamma ställde fram den på den låga kistan i vardagsrummet med alla tomtar och halmbockar och allting. Jag har inte haft någon egen julkyrka senaste åren men nu när Bertil är stor nog att uppskatta det har jag gjort i ordning en julkyrka och en liten tomtevärld till honom. Kyrkan är en byggsats från Panduro, nr 490925 som jag har målat vit med grönrutigt tak. Färgen jag använde var hobbylack i ljusgrönt från paletten Vårfärger, art nr 248329. Den söta granen, även den en byggsats, nr 100582 målade jag i samma ljusgröna färg, förutom ljusmanchetterna som målades med en mörkare grön från samma palett.

Kulljusstakarna är en riktig svensk julklassiker som jag tror att många fått prova göra i slöjden. Jag har en hel drös knallröda från loppis men jag gillar ju pasteller även till jul så dessa byggsatser (100585 och 100584) målades med hobbylackfärger från paletterna Vårfärger 248329 och Glada färger 248297.  Tre varv behövdes för att täcka ordentligt. Mellan varje varv slipade jag ljusstakarna försiktigt med ett fint sandpapper – för en riktigt slät och högblank finish.

Påkostade fina paketinslagningar är min specialgren! Det är så himla härligt att ge bort paket som är som små karameller. Enklast är att köpa färdiga kartonger som man dekorerar på olika sätt. Detta set med tre vita kartonger i olika storlekar kommer från Panduro, nr 264593 och jag har dekorerat dem med remsor klippta av prickigt presentpapper, 480501. Jag klippte helt enkelt till långa centimeterbreda remsor som jag fäste med papperslim runt kartongerna. Den största kartongen målade jag även röda prickar på med en tuschpenna.

Sedan tillverkade jag rosetter av ännu bredare pappersremsor och dessa limmade jag fast jag ovanpå. Superenkelt och ett billigt alternativ till vanliga “presentsnören”. Beroende på vilket presentpapper man använder sig av kan man få hur unika och fina snören som helst. I bakgrunden på bilden ovan skymtar också rödprickiga små askar (264490 )som är perfekta om man vill ge bort hemgjort julgodis till exempel. De kommer i en sats med en 30 stycken i hel massa olika storlekar, vilket är bra om man tänkt göra en hel presentkalender med 24 lådor.

Silkespapper i paket är en himla lyxig detalj! Detta silkespapper med prickar som matchar snörena kommer även det från Panduro och har art nr 480492

Lackstång är också ett måste på jul – doften sprider sådan julstämning! Tänk på att inte sätta stången ovanför lågan för då blir lacket sotigt. Sätt istället lackstången bredvid lågan och snurra runt den tills lacket smällt. Och så behöver man ett fint sigill till paketet förstås! Jag gör julettiketter av scrapbookpapper och fäster dem på paketen med lacksigill. Lacket har artnummer  (712711) och det fina turkosröda pappret som ligger underst har nummer 100750. Till dessa papper är det även fint att mönstermixa ytterligare och matcha med rödrutigt. Som detta, nr 100087. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra!

Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby