Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut? Ja. Jag gjorde massa saker. Men nu när jag tänker på det kan jag inte komma på en enda. Men rent generellt kan jag säga att jag är mest förtjust i att göra det jag alltid gjort.

Genomdrev du någon stor förändring? Ja, den största bedriften var att jag verkligen kom igång med min träning. Jag tränade mer i år än vad jag gjort de tio senaste åren sammanlagt. Det har verkligen varit en helt fantastisk att upptäcka träningen igen. Hur glad jag blir av den och hur den ger mig ork och möjlighet att hålla på med allt jag älskar! Och som en bonus gick jag ner åtta mammakilon som kletat sig fast för länge.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja det känns som att nästan alla blev det! Om de inte blev föräldrar så blev de på tjocken. Viktigast och roligast av allt var förstås att min syster fick en tjock och fin och frisk bebis som är min ögonsten (och Bertils).

Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas? Den 1a juni när jag vankat orolig här hemma i tre dagar och väntat på besked från min systers förlossning. När jag slutligen fick telefonsamtalet var jag så otroligt lättad och lycklig! En liten systerdotter hade fötts! Minns att jag satt nere vid stranden med några kompisar och Bertil grävde i sanden. Ett sådant där tillfälle man minns precis var man var och vad man gjorde!

Dog någon som stod dig nära? Nej tack och lov inte. Men två av mina vänners föräldrar dog i olika former av cancer och det river upp otroligt mycket skit från när min mamma dog. Så döden har varit extra närvarande på något sätt. Men jag är också glad för att jag kan relatera till dessa vänner på ett sätt jag inte kunnat annars.

Vilka länder besökte du? Italien och Spanien. Italien hade jag aldrig besökt förut och det var kärlek vid första ögonkastet!

Bästa köpet? Vi har alltid kört skrotbilar som drar mycket bensin (pgav att vi inte haft råd med annat). Det är lite läskigt eftersom vi kör på dåliga vägar med mycket älg och vilt. Så när jag tillslut valde att investera i en säker, bensinsnål företagsbil var det ett hallelujahmoment. Jag är helt ointresserad av bilar men jag har suttit i snödrivor, diken, fastrusen i 25 minusgrader med barn i baksätet några gånger för mycket de senaste åren för att veta att uppskatta en bra bil.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Min son. Alltså det är helt sjukt hur glad han gör mig (och irriterad som tusan mellan varven). Men jag kan ligga och tänka på honom om kvällarna precis som man gjorde när man var nykär i tonåren. Barn är the shit!

Saknar du något från år 2013 som du vill ha år 2014? Ja. Tid. Det kände jag förra året också och då gjorde jag två förändringar i min arbetssituation inför 2013. Jag lejde bort precis ALL bokföring och tog hjälp av en assistent för att sköta sådant jag inte riktigt hinner. Det frigjorde tid för att göra mer roliga, lönsamma saker istället för att ägna tid åt det jag är sämst på. Det har i sin tur lett till att det gått ännu bättre på jobbfronten detta år. Men också till att jag återigen har lite för mycket jobb. Men jag har hittat en lösning på det problemet som kommer att gå igenom någon gång i vinter. Det känns helt rätt i magen och den här gången ska jag inte använda den frigjorda tiden till att göra mer jobb utan istället vara ledig. För nu behöver jag inte pengarna på samma sätt.

Vad önskar du att du gjort mer? Tränat! Ännu, ännu mer! Och sjungit!

Vad önskar du att du gjort mindre? Slösurfat och läst kändisskvaller på perezhilton.com

Favoritprogram på TV? Jag har ingen teve men Homeland och Breaking Bad har förgyllt året.

Bästa boken du läste i år? Jag kommer inte riktigt ihåg. Men jag läste Wallflower på semestern och den var riktigt riktigt fin och bra!

Största musikaliska upptäckten? Att ta sånglektioner igen och upptäcka hur kul det är och hur nödvändigt det är med röstvård i mitt jobb.

Vad var din största framgång på jobbet 2013? Det var sanslöst kul att vinna pris som Årets Nyföretagare och som Årets Miljöhjälte, ta emot priset av kungen och sedan äta lunch med kronprinsessan. Min son som gärna klär ut sig till prinsessa pratar fortfarande om att jag träffat en riktig sådan! Att jag i min ägo har en bild när kungen ler förnöjt och gnuggar händer när han tittar på mig – det är ju nått så obetalbart roligt.

Din största framgång på det privata planet? Att jag och Jakob blir bättre och bättre på att synka ihop våra liv och få det att funka med allt vad det innebär! Vi har varit ihop i nio år och jag tycker att det mesta bara blivit bättre faktiskt!

Största misstaget? Vill inte dra hela historien här men några personer med mycket makt använde den mot mig vid ett tillfälle när jag var svag och kände mig utsatt (rent professionellt). Jag orkade inte kämpa emot just då, så det kändes bäst att ge med mig för deras vilja. Men det har jag ångrat så otroligt många gånger efteråt. Och då är jag verkligen inte en person som ältar saker. Men jag är inte säker på att det förtroendet kommer gå att reparera, eller att jag ens vill det.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Jag var gladare. Så sjukt mycket gladare! Jag kände i vintras att jag verkligen – för första gången sedan tvåan i gymnasiet när mamma blev sjuk – var mig själv igen. Tio år har det tagit att komma hit. Till att ha fått tillbaka full ork och energi. Till att våga lita på att jag inte kommer bryta ihop. Till att känna att de flesta delar av mitt liv funkar. Träningen kändes som den sista biten som fallit på plats. Att tycka att min kropp faktiskt är värd att vårdas och tas omhand.

Vad spenderade du mest pengar på? Huset som vanligt.


Något du önskade dig och fick? Ja. Men det får jag inte berätta ännu.

Något du önskade dig och inte fick? Såklart. En massa saker. Jag är dock en sådan där jobbigt positiv människa som fort glömmer motgångar och dessutom alltid tycker att motgångarna i efterhand visade sig vara välsignelser “för att annars hade ju inte xxx hänt”.

Vad gjorde du på din födelsedag 2013? Den var så sjukt deppig. Jag var helt ensam hemma med Bertil och blev inte uppvaktad av en enda. Dagen därpå blev jag det däremot så det vägde ju upp det rätt bra. Men det är den sista födelsedag jag tänker spendera i ensamhet. Jag trodde inte det skulle göra så mycket men det gjorde det verkligen.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Att inte vara sjuk åtta veckor i höstas.

Vad fick dig att må bra? Träning. Massa ensamtid. Min familj såklart och mitt jobb. Och att få tid med vänner.

Vem saknade du? Samma som alltid och för resten av livet: mamma. Och så morfar. Och mormor som visserligen lever men som är lite glömsk numera och bor långt bort.

De bästa nya människorna du träffade? Susanne är ju inte precis ny men jag är så glad att hon ville följa med mig till Teneriffa och göra TV.

Mest stolt över? Bara att jag fixar det. Att jag försörjer familjen och har en fin omsättning i företaget. Att jag inte bryter ihop under den stundtals överväldigande pressen. Sedan även insikten som kommit, att jag har rätt att slappna av på mitt jobb och njuta lite. Även om det råkar vara att spela in tv, skriva böcker, eller ta emot ett fint pris av kungen. Tillfällen där jag vanligtvis tänkt att jag borde jaga upp mig för att kunna prestera. Men insikten har landat att det fasen inte spelar någon roll vad jag gör. Om jag ska orka göra något överhuvudtaget så måste jag chilla lite mer och njuta och lita på att jag fixa det! Det är OK!

Högsta önskan just nu? Att jävla skitcancerhelvetet håller sig på avstånd för alltid och en  nykter jul för alla familjer med barn. Hatar alkohol speciellt i kombination med små barn.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Jag kommer jobba mindre. Jo men faktiskt! Jag kommer kunna göra det – och tiden jag får över ska jag ägna åt att vara mer med min son men också bara njuta mer i allmänhet!