Krispigt

Julen kastades ut helt igår, samtidigt som vi storstädade här hemma. I januari, efter julhelgerna klarar jag inte av rött utan väljer konsekvent andra färger! I köket har gula rutiga gardiner fått komma upp och så har jag köpt hem några härligt doftande vivor. Draperiet under arbetsbänken och överdraget på soffan har bytts ut till småmönstrade tyger som påminner om något från femtiotalet som farmor hade hemma när jag var liten. Det känns så skönt! Skönt, ljust och vinterkrispigt i varje vrå.

Min syster med familj är här i helgen och det är väldigt mysigt! De tog barnen i pulka och gick till affären medan jag ligger på  soffan och vilar fogarna och bloggar en stund. Bra fördelning! Hoppas ni har en fin helg ni också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Krispigt”

 1. Visst är det härligt att bort allt murrigt, eldigt juligt och istället fylla hemmet med ljusa färger och vårens energi. Läs gärna mer om feng shui och de olika elementen på min blogg. Våren tillhör träelementet och krispiga fräscha färger plus växter tillhör träelementet..
  Jag hade gärna slunkit in i ditt kök på en fika 😉

 2. Så fint! Vårt hem blev vitt och kalt när allt det röda åkte ner i lådorna igen, är så sugen på lite färg hemma nu. Speciellt gult, orange och blommiga tyger. Tummen upp för inlägg som dessa!

  1. Kika gärna in på min blogg lyckligtbilligtbegagnat.blogg.se för lite färginspiration! Just orange och blommigt kan jag bistå med :-). Mvh Sofie

 3. Så fint! Själv låter jag julen vara kvar en vecka till för att jag inte hann julpynta förrän veckan innan jul. Tentaplugg är också en bidragande faktor. Som ett avslut på denna långa kurs blir det en storstädning nästa helg och då säger jag goodbye till allt vad jul heter!
  Kram på dig och magen

 4. Åh jag ser megamycket fram emot ljusare tider och så, men är rädd för att det kommer bli så tomt när stjärnan tas ner här hemma

 5. Tycker det är onödigt tidigt att plocka bort julen redan. Den får nog vara kvar till slutet av januari. Är så fint med julbelysning när det är mörkt ute, speciellt nu när det äntligen har kommit snö och minusgrader. Vintern har ju nyss börjat. Äntligen slipper man regnet och plusgraderna, har varit som en enda lång höst. Våren känns väldigt långt borta just nu och jag känner verkligen inte för att ha blommigt och gult i mitt hem redan. Det får nog vänta till slutet av februari eller början av mars!

   1. Ja visst är de fina! Gardinerna har jag sytt av ett tyg jag hittade på Skroten i Kinna men det är möjligt att Stoff o Stil eller Ohlssons Tyger har liknande. Lycka till =)

 6. Så fräscht och fint! Jag påminns om åren när jag hade många små barn hemma och var flitig med att byta gardiner och hur roligt jag tyckte det var. Nu gör jag sällan sådant. Allt har sin tid. Varm kram till dig och lycka till med graviditeten!

 7. Har också städat undan julen och satt upp ljusgröna gardiner i köket, så fint och fräscht. Lika härligt och mysigt som det är att pynta till jul lika härligt är det att plocka undan alla tomtar, ljusstakar och annat glittrigt. Det känns så rent och ljust. Nu väntar vi på litet snö så det blir ljust och rent utomhus också. Trevlig Helg!

 8. Vad fräscht med de gula gardinerna och de söta blommorna!
  Jag gillar din blogg skarpt och följer dig även om jag inte håller med om allt.
  Jag har länkat till dig från min blogg.
  Må gott!
  Hälsningar Anki – smaklycka.se

 9. Varför har vi anpassat oss till den kommersiella julen? Affärerna vill att vi ska handla så mycket som möjligt inför julen och börjar därför att julskylta tidigare och tidigare. När jag var liten, (jag är 50) så var julskyltningen runt 1 advent men hemma började inte julen förrän på julafton, det fanns inget pynt eller gran innan julafton. Det städades och bakades men inget fick smakas före julafton. Sen hade vi kvar gran och allt hela januari ut. Jag tycker det är trist att man gör som affärerna, ut med julen första vardagen efter jul. Vad kommer detta sig? Tycker julen borde starta vid jul och inte sluta.

  1. Jag tycker att alla förberedelser gör vi juu inför julen, och därför tycker jag att det är logiskt att själva julafton blir kulmen på dessa förberedelser. Det hade känts konstigare för mig att se julafton som själva startskottet. Därför känns det logiskt för mig att plocka bort julpyntet till nyår, och börja det nya året nytt och fräscht istället för att ha kvar dammiga julprydnader som känns väldigt inaktuella efter kulmen vid julhelgen.

  2. Intressant reflektion! Min mormor som är född på tidigt 20 tal och verkligen kan sägas tillhöra den gamla skolan pyntade alltid hela december (men ingen gran före julafton) och sedan var det skrivet i sten att allting skulle bort kring tjugondag knut. Och det är väl i helgen? Jag brukar vara lite tidigare men i år tyckte jag att jag var ståndaktig som höll ut med pyntet nästan till tjugondag knut. 😉

   1. Så där ungefär har det alltid varit hos min mor och far och då har jag tagit över det… Julens förberedelser börjar med advent, då kommer en del pynt fram som stjärnor och ljusstakar, krans på dörren, adventsgran med ljus utomhus och så. Men inga tomtar förrän någon dag före julafton! Och absolut ingen klädd julgran inomhus förrän dagen före julafton på eftermiddagen. Uppesittarkväll med vikning av kräppappersgirlanger som sedan kommer upp i taket över köksbordet och så nya röda ljus i ljuskronan. Och så pyntet kvar till tjugonde dag knut.

    Känner dock inte för vårgardiner redan i januari, jag nöjer mig med att byta rött mot vitt i ljusstakarna och adventsstjärnan i vitt perforerat papper får hänga kvar som fin fönsterlampa tills det börjar ljusna lite.

    Jag tycker också att reflektionen var intressant om förskjutningen av julen. Undrar om inte det som så mycket annat kommer från USA och inspiration därifrån? Efter Thanks Giving dundrar de ju direkt på med julgranen och firar inte advent som vi. Tycker mig se sådana tendenser här också. Tråkigt tycker traditionalisten, eftersom adventstiden för mig är en så speciell och egen tid…

    1. Intressanta tankar. När jag var barn satte vi upp den enda elljusstaken och granen kvällen före julafton och mina föräldrar fernissade köksgolvet när jag somnat. Vad blankt det var när jag vaknade. Och så fick alla rena lakan i sängarna. (Inte bara då!)Men att sova i de ångorna var inte bra. det är klart att man blir less på julen när den börjar så tidigt. När vi var i Chicago kring 10 november hade julskyltningen startat, men om jag minns rätt hade butikerna startat så smått här hemma innan vi for 23 oktober. Då är vi tidigare, fast USA firar massivt när de väl börjar…

 10. Jobbigt att längta efter ngt som passerat. Skönt med det nya, blicka mot framtiden. För mig är det februari, en favoritmånad av många goda anledningar, påsk och en stundande resa 🙂

 11. Sâ trevligt med en liten bäbis till ! Du har verkligen nagot fint att se fram emot. Min mamma bytte ocksâ gardiner flera ggr om âret och bara det gjorde högtiderna festiva och oss barn förväntansfulla som under advent.

  Här finns det sâ mânga religioner att man har bannlyst dem frân förvärvslivet för att undvika gnat. De firas enbart inom hemmet och församlingarna. Men man byter inte gardiner ! Fransmännen skulle nog inte förstâ sammanhanget. Fast som kvinna byter man till lite finare kläder 🙂 Typiskt ! Julmaten är ocksâ färdigköpt sâ husmor behöver inte ett förkläde. Förmodar att vitsen ligger i att en gâng om âret kunna sitta till bords som en kung och blunda när notan kommer. Ludvig den 14e hade en personlig budget som var högre än USAs statsbudget, sägs det. ( Men bönderna svalt när skörden uteblev och demonstrerade ilsket pâ gatan famför slottet mot de höga skatterna dâ och uppfann den franska revolutionen)
  Tack vare ett härligt klimat är râvarorna perfekta och maten vidunderligt god, speciellt i vissa restauranger, som alltid har fullbokat ett âr i förväg under jul och nyâr. Min mamma hade svenska matfingrar med smak och uppfann alltid god mat. Gissar att hon som sâ mânga andra hade valt skolkök som tillvalsämne. 😉 Flera av mina franska väninnor betalar dyra pengar pâ âldre dar för att gâ pâ kurs hos en stjärnkock och laga nâgot speciellt fint.

  Nog om traditioner. Vad vore väl livet utan dem !

 12. Tack för superfint kökssoffetygstips! Har fortfarande rödrutig kökssoffa men ska byta ut till nått mer vintrigt!

 13. Så himla vår (och samtidigt vinterkrispigt) du fått till det. Kommer kanske med en liten märklig fråga, men vet du vad ni hade för färgkod till er supermysiga färg på köksskåp och luckor…? Håller på att göra om hemma och har alltid varit överförtjust i just den färgen…