Fick en tänkvärd kommentar förut ”Clara, du som verkar vara bra i köket och gör roliga recept hela tiden. Hur gör man? Ja vill också men ja suger på matlagning”.
Ja, hur lär man sig laga mat egentligen? Jag lagade aldrig mat när jag bodde hemma och kunde till nöds koka lite spagetti. Min mamma hade nog tappat hakan om hon fått se hur huslig jag är idag. Hur har jag då lärt mig? Ja, här är mina knep.
– Hitta en bra kokbok att laga ur. Jag kikar gärna på recept på nätet men för riktigt bra recept som är provlagade flera gånger och pedagogiskt skrivna skulle jag verkligen rekommendera en riktig kokbok. Och inget fancy schmansy utan något basalt. Vår kokbok är föga upphetsande men den är förbenat bra. Och sedan gäller det att läsa receptet och följa det. Experimentera kan du göra så snart du lärt dig grunden i rätten. Då kommer också det roligaste!
– Laga mat med någon duktig. Mormor, pappa, en kompis? Be att få vara med och laga en maträtt med någon som är duktig och som kan visa dig alla moment och steg. Det är många saker som kan kännas förvirrande när man är novis vid spis. Med en trygg person bredvid dig lär du dig dubbelt så fort. Eftersom jag själv var en bortskämd snorunge tog jag aldrig tillfället i akt att laga mat med mamma eller pappa utan var bara sur när de bad mig om hjälp. Bredvid mormors kastruller har jag dock stått frivilligt många gånger och lärt mig rulla köttbullar, göra brunsås, ungsomelett, koka palt, klimp och köttsoppa. Dessa stunder glömmer jag aldrig!
– Lär dig 1-3 rätter riktigt bra och utgå sedan därifrån. En av de första rätter jag lärde mig laga var pizza. Pizza är en perfekt rätt att börja med. Den är nog god för att få dig att vilja laga den ofta och därigenom verkligen nöta in receptet och principerna. Och kan du göra en pizzadeg kan du snart baka matbröd också. En god tomatsås till pizzan behöv så klart och vips har du lärt dig att laga en sås som funkar lika bra till pizza som till lasagne och pasta. I själva verket har du alltså lärt dig 3-4 rätter i en enda pizza. Paj är också himla bra att kunna! Lär dig att göra en pajdeg och en äggstanning så kan du freestyla med fyllningarna och behöver aldrig gå hungrig igen i ditt liv
Ja, det var nog de tips jag kommer på rent spontant. Har ni fler?












32 svar
En fråga jag gärna vill ha svar på:
Skillnad på att baka bröd och pizza deg med bakpulvereller bikarbonat jämfört med att baka med jäst? Skönt att slippa jäsa, går snabbare med bakpulver och bikarbonat men är det inte lika nyttigt/ bra?
Tacksam för svar! 🙂
Köttfärssås är en supersak att lära sig! Det gäller ju att hitta vad som gör den sådär så att man SJÄLV tycker att den är supergod. För mig handlar det om rotselleri i supersmå tärningar, rödvin, soltorkade tomater och tiiiiiid. Med en bra köttfärssås i grunden kommer man ju vidare till så himla många andra rätter.
Mitt bästa tips är nog att våga experimentera! Våga kombinera olika saker som är goda och se vad som händer. Pajer och soppor är vad jag tycker allra bäst om att laga, där finns det verkligen utrymme att blanda lite hejvilt 🙂
Middagsfrid har lärt mig laga mat. Alltså, matkasse som kommer till dörren. Enkla recept att följa, god mat och om jag inte ser ut att gilla slutresultatet vågar jag numera freestyla på råvarorna och laga nåt annat. Innan matkasse tyckte jag att nyponsoppa med glass var en bra middagsrätt 😀
Nä, jag är ledsen, kan man inte läsa allt i feeden så kommer jag inte läsa. Jag håller med den som sa att din reklam hade du valt och här kan det bli lite hur som. Ingen jag vill stödja tyvärr.
Fulla RSS flöden kommer fixas under dagen enligt webbredaktören så misströsta inte =)
Mitt tips är att när man lagat något som är gott försöka tänka hur man skulle kunna använda denna grund för att göra något annat. Kan man ändra kryddningen? Lägga till eller ta bort en grönsak? Byta ut proteinet mot en annan liknande sort?
Det allra bästa för att bli bra på att laga mat är dock att vara med när föräldrar lagar mat som barn så har man barn bör man göra sitt yttersta att få dem att vara med och se och lära och delta matlagningen. Jag har lärt mig nästan allt jag kan om mat från att vara med mamma och laga mat.
Mat och matlagning, mitt bästa tips är att faktiskt vara närvarande när man lagar mat. Jag själv är ganska tankspridd och det har gjort så att jag bränt vid maten ett flertal gånger, så bort med alla böcker och distrationsmoment och fokusera på maten och de bra råvarorna.
Har en liten tanke om annonser nu och på din gamla blogg. Där hade du roliga intressanta företag, ofta med t ex ekonriktning. Nu kan det ju bli lite vad som helst…tänker att du kanske kan göra som Lady Dahmer gjorde med allt för föräldrar, och kom överens om vilken reklam som fick synas på hennes blogg. Så läsarna slapp se t ex bantningsreklam på en blogg som liksom inte står för det… Men det kanske du redan gjort? Bara en tanke 🙂
Säger också skaffa Vår kokbok eller något motsvarande. Och så vara lite beredd på att misslyckas. Lärde inte mig själv att laga mat förrän jag flyttade hemifrån.
Avseende ny sajt – förstår precis flytten och är man så framgångsrik att man kan få betalt för det tycker jag absolut att man ska använda sig av det. Jag håller dock med de läsare som skriver om att hela inläggen inte syns i feeds. Jag förstår så klart att Amelia vill att man ska tvingas till sidan så att man ser annonserna, men för min egen del betyder det i normalfallet att jag inte läser klart inlägget. Jag går normalt sett inte vidare om det inte är som så att jag vill lämna en kommentar. Så kan du diskutera en sådan ändring vore det toppen. Om inte så får du andra läsare, förmodligen de som är lite äldre i åldrarna nu också eftersom du är på Amelia. Och blandade åldrar är alltid bra. Lycka till oavsett!
Nää.. jag fattade först inte att jag hamnat på din blogg. Oj. Med all respekt för din magkänsla och för att det tar tid och energi att fixa allt runtomkringarbete kring en egen domän. Jag förstår också att du måste tjäna pengar på din blogg. Nu är det här gjort, men helt ärligt – om jag var du hade jag försökt lösa det annorlunda. Vara mer din egen men leja bort arbetsuppgifter, eller något. Jag tycker att det personliga, ditt hem och din värld, känslan av en alternativ touch förvinner helt med amelia och den här layouten. Även om du fortsätter vara du och skriva samma saker. Jag kommer nog sluta läsa din blogg och kanske kommer din läsarkrets delvis bytas ut. Inget ont i det kanske.. Men jag tror det finns stora och känsliga krafter i hur man ”bygger sitt varumärke” i din branch. Lycka till hur som och hoppas det går bra!
Smaka, smaka, smaka. Visst är det bra att utgå från recept i början men jag tycker inte att man ska stirra sig blind på dem utan våga smaka och krydda efter vad just man själv tycker är gott. Våga lite på sina sinnen, helt enkelt, krävs det mer salt? Sötma? Syra? Det är mitt tips!
Hoppsan här kom en in på en helt annan sida än en är van vid 😛 Jag började laga mat (bortsett från pommes) som personlig assistent, lärde mig dock aldrig recepten uta ngooglade från gång till gång för att få det rätt. Först när jag flyttade hemifrån för 1,5år sen började jag lära mig att laga mat på riktigt och 6månader efter det eller om det var kortare började jag även fundera på vad jag egentligen stoppar i mig, kan det kallas för mat egentligen? Mat ska inneha näring, annars är det mer fyllning 😛 Nu experimenterar jag hejvilt, gick superbra en period men nu har det gått riktigt dålig en period då maten inte alls går som jag vill, men det lär jag mig också av 🙂 / http://livehealthybehappy.blogg.se
Så bra inlägg! Tips på bra kokböcker? Att laga mat är inte min starka sida..
Följ gärna med i min blogg om livet på behandlingshem! Under nio år har jag haft depressioner, självskadebeteende och anorexia och varit inlagd på sjukhus i långa perioder.
Nu har jag hittat tillbaka till livet och mår bra! Idag stöttar jag och motiverar människor med psykisk ohälsa och inspirerar till ett friskt liv!
http://enflickasomarstark.blo.gg
Hon skrev ju Vår Kokbok? (:
Åh, jag fattade inte riktigt det. Misstag av mig. Tack för svaret!
Jag föreslår Anna Bergenströms Annas mat. Den känns mer spännande än Vår kokbok, även om den också är en given klassiker i köksbokhyllan. Lycka till!
Håller med dig om att Vår Kokbok är jättebra, vare sig man är nybörjare eller van.
http://hyrestanten.blogspot.se/
Jag älskar att laga mat och mitt tips är att man ska våga misslyckas! Efter att av misstag haft i kanel i köttfärssåsen kan jag nu inte tänka mig att laga just köttfärssås utan kanel, vilket är någonting jag aldrig hade vågat haft i om jag inte ”misslyckats” och tagit fel. Använd recept som inspiration, men följ dem inte slaviskt 🙂
Att få orsak att laga mat, då lär man sig. Som tonåring skötte jag min äldsta systers barn i några somrar och lagade en del mat. Och det finns alltid någon att ringa när man är osäker. Och börja med sånt bak som går fort. Vanliga scones t ex, finns även nyttig variant. http://gladigront.se/stenaldersscones-nyttigt-varre/
Att följa recepten i början och hela tiden provsmaka så att dte passar ens egna smaklökar. & att inte fega med kryddor. Ta lite i taget tills det blir perfekt för just dig. Plus köp bra råvaror och använda alltid äkta smör och riktig grädde.
Kram
Heléne
http://blomstergarden.blogspot.se
Ja, bra tips =)
Jag lärde mig laga mat när jag var 16 och slutade äta kött. förstår verkligen inte föräldrar som suckar när deras barn blir veg. för mig var det inkörsporten till att lära mig allt om mat och näringslära. Jag ville ju överbevisa alla köttätare som berättade för mig hur utsvulten och undernärd jag skulle bli! Och dessutom äta jättegod mat! Idag är jag 30 år och arbetar som kökschef över flera skolor och äldreboenden. Äter kött men har mycket nytta av erfarenheten av att varit vegetarian/vegan.
Ja verkligen, var så matlagningsintresset började för min kille också.
Oj, jag har helt missat att du har bytt till amelia.. måste säga att det var tråkigt.. kommer sakna DIN blogg. Denna känns mer som en av alla bloggar i mängden. 🙁
Ser nu att kommentaren ser väldigt dyster ut. Lyckades inte riktigt få fram det jag ville. Men det jag menade var att det är ovant. Hoppas iallafall att du får fixat till hela layouten så det känns mer som DIN blogg. Kram
Trodde först att jag hamnat på fel sida då det första jag möts av var en fet reklam om salva mot svamp i slidan. Läste vidare och ser att du flyttat över till Amelia. Tycker verkligen att det är rätt tänkt att göra som magen säger. Ovant, men man vänjer sig nog. Ändock kommer jag sakna den hemtrevliga layouten men det är något man kanske kan ha ett större inflytande på om man vill. Kommer att fortsätta följa dig! Alltid lika trevligt och fortsätt att kämpa på med att gå din egna väg!
Tack snälla =) Jag tror vi vänjer oss med tiden
Man kan läsa ”10 lektioner i matlagning” av Lotta Lundgren. Då lär man sig jättemycket! http://linhje.blogspot.se/2014/01/10-lektioner-i-matlagning.html
Ja, bra tips! Den hade jag faktiskt tänkt köpa och läsa. Verkar toppen!
Köp den! Lotta skriver fantastiskt bra och roligt. Jag läser lite varje kväll och somnar alltid med ett leende på läpparna!