Om att inte unna andra skäligt betalt

Ibland kan det kännas så himla tröstlöst att hålla på med kultur. Ingen vill betala för musik, film eller text, utan laddar hellre ner gratis (eller oerhört billigt via Spotify). Sedan blir man jätteirriterad för att bandet Kent tar fram vin och att kreddiga artister säljer parfym! Sickna sellouts! Och så läser man nättidningarna och beklagar sig över att de är fulla med reklam. Men hur ska tidningarna klara sig när ingen längre vill betala för att läsa pappersutgåvorna?

Som bloggare skriver jag 365 dagar om året och underhåller hundratusentals läsare, varav vissa som medan de konsumerar gratismaterialet förfasar sig över hur mycket reklam som finns på bloggen. Så var det på min förra blogg (jag fick otroligt mycket kritik för att det var för mycket reklam där) och så är det också på min nuvarande blogg. Varför förväntas bloggtjejer (för det är främst tjejer) producera innehåll till välbesökta kanaler, större än de flesta tidningar, utan att kunna få betalt? Bara för att läsarna varken vill betala själva eller kan acceptera att företag får betala för reklamplatser? Vilka andra yrkesverksamma går man till och förväntar sig att de ska utföra sin proffession gratis? Tandläkare? Förskolelpedagoger? Taxichaufförer?

Jag har fattat ett aktivt beslut att sälja mindre redaktionellt material till tidningar och istället hitta företag som vill sponsra mig att göra liknande inlägg här på min blogg. Så istället för att sälja mat, pyssel  och heminredningsreportage till magasin, som ni som läser min blogg inte ser röken av, eller måste betala för att ta del av, har jag plockat in sponsorer som gör att jag kan producera sådana reportage för min blogg. En ny slags affärsidé som jag är väldigt glad över – då det ger mina trogna läsare möjlighet att ta del av mer material än de annars skulle kunna få. När folk då istället blir arga för att det förekommer sponsrade pyssel- eller matinlägg på bloggen är det ju så att man vill lägga sig ner och gråta. Det verkar inte gå att göra rätt. Att jag är über-tydlig och alltid skriver ut vilka inlägg som är sponsrade verkar ses som ett problem istället för något bra. Vill folk hellre bli förda bakom ljuset så som de blir i de flesta andra bloggar?

Jag vet att det är så här illa för jag kommer på mig med att tänka precis likadant när jag konsumerar kultur. Jag stör mig på reklam och på artister som kränger tomatsoppa istället för musik. Men vad fasen. Om jag inte är villig att betala för kreatörens riktiga produkt. Vare sig det är musik, film, en tidning eller en blogg. Då kan väl jag åtminstone låta bli att bli störd av när dessa kreatörer se till att få in pengar på en produkt (reklam, merchandise osv) som folk är villiga att betala för? På det sättet kan jag ju fortsätta att konsumera det som de producerar – helt gratis! Och vill jag inte köpa Kents vin eller Miss Lis kollektion för Indiska kan jag ju bara skita i det. Och tacka min lycklig stjärna för att alla andra inte tänker likadant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

80 kommentarer på “Om att inte unna andra skäligt betalt”

 1. Jag gillar hur du tänker kring annonser och dina sponsrade inlägg. Jag tycker att det blir så tydligt på det sättet. Det känns ärligt. Jag är själv bloggare som gärna skulle vilja tjäna en slant på det jag skriver, och har dig som en stor förebild. Så ta inte åt dig Clara, fortsätt på samma vis. Jag tycker du känns professionell i det du gör.

 2. Jag tror att det är jätteviktigt att du tar upp det här. Det är så lätt att tycka både det ena och det andra när man läser exempelvis en blogg och inte se till helhetsperspektivet. Bloggandet är ditt jobb och självklart ska du ha betalt för det – varför i hela friden skulle du jobba gratis? Det är det väl ingen som kan tänka sig?!? I helhetsperspektivet ingår både en individuell och en strukturell nivå. Den senare handlar förstås som vanligt om nedvärderingen av det kvinnor gör. Genom att ta upp denna bloggproblematik visar du att du kräver respekt för det du gör och det är jättebra! Både för dig själv men också som förebild för andra (kanske framförallt unga) kvinnor. Samtidigt belyser du en större och strukturell aspekt, vilken härstammar ur ett traditionellt nedvärderande av kvinnors arbete. Det är det kanske inte alla som tänker på när de klagar på annonserna i din blogg. Heja Clara!!!

 3. Helt rätt Clara! Mkt roligare att få se vad som kan skapas av de olika materialen/produkterna som du “sponsras” av.

 4. Som konst och kulturarbetare med låg eller ingen ersättning för mina uppdrag förstår jag hur du tänker och känner. Det vore en rosa fluffig dröm att få ett adekvat arvode.
  När det kommer till reklamfyllda bloggar så kan jag inte förstå problemet då jag använder adblock -en tjänst som fler kanske borde nyttja……men vad vet jag, jag är ju ny på området. Kort sagt uppskattar jag det du gör annars skulle jag varken läsa eller kommentera.

 5. Jag tänker mycket på det också, ser ofta i kommentarsfälten att bloggaren uppdaterar för lite, för tråkigt, för lite bra tips ochsåvidare. Sist jag kollade var bloggare fortfarande ensamma människor och hur de än gör så klagas det alltid på de. Någon vill ha mer smink och mindre kläder någon annan är jäääääättebesviken för det är så mycket sminkinlägg när de trodde att personen faktiskt brydde sig om kläder osv. Strunta i det och kör din stil :):) // Livehealthybehappy.blogg.se

 6. Jag tror många tycker att leva på bloggande, youtubande eller annan “ny” media är konstigt. Och fel. Varför skulle man få betalt för att göra nåt man gillar typ? Fota sin vardag och slänga in några meningar, kan väl jag också få betalt för? Varför bara du? Typ så 😉 Delar såklart inte denna uppfattning, det är bara intrycket jag får väldigt ofta.

  Antagligen för att det finns väldigt många bloggare, väldigt aktiva, liknande ämnen. Orättvist liksom. Och lever man inte på bloggen behöver man inte reklam, sponsrade inlägg osv. Då ser man det kanske som lite sniket att pracka på reklam på snälla, trogna bloggläsare.

  Så tror jag det är, när det gäller det.

  Själv tycker jag reklam är ok sålänge det fortfarande är mer innehåll än reklam.
  Många tidningar idag är hälften reklam och DET känns fel om nåt. Då betalar man endå för den också.

  När det gäller att ladda ner film och serier tror jag inte det handlar om snålhet hos dom flesta utan mer en vilja att se saker när man vill. Och när det gäller serier – när dom kommer ut i ursprungslanden. Sverige är sorgligt efter att sända serier här.
  Vi har kommit en liten bit på vägen med t.ex Netflix, men inte förrän vi blir en global medievärld där serier dyker upp på liknade sidor direkt efter originalsändning så kommer folk sluta pirata. Internet är ju redan fullt med en miljon spoilers efter ett avsnitt av t.ex GoT eller liknande sänts i USA och man vill ju gärna se avsnittet innan man sett alla bilder och gifar och hört alla citat. Och man vill verkligen inte vänta 2 år för att se det alla andra redan sett, diskuterat och lämnat bakom sig. Nä. När vi har nåt lika effektivt som spotify fast för film, dvs både gällande rimligt pris och lyssna/titta när man vill. Då kan man diskutera piratande på riktigt.

  1. Måste bara tipsa, just om Game of Thrones; köp abonnemang på HBO Nordic och se avsnitten en dag efter att de sänds i USA. Abonnemanget kostar 80 kr per månad och är utan bindningstid. Det finns ju sätt att både betala för sig och slippa väntan och spoilers 🙂

   Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 7. Kommenterar aldrig, men läser ofta, tänkte att det kanske var dags att ge mina two cents: Ärligt talat blir jag alltid lite förvånad över att folk tycker att de kan ställa krav på bloggare? Som uttrycker besvikelse över när bloggar inte uppdateras ofta nog eller när man väljer att ändra plattform osv. Kanske ser jag för enkelt på det hela, men läs inte om du inte gillart? Vi betalar ju inte för att gå in här, så varför ska vi få ställa krav? Visst kan jag tycka att bloggen ser lite tråkigare ut utan Annikas fantastiska illustration – kanske kan du få möjlighet att göra det här utrymmet lite mer personligt så småningom? men jag väljer ju fortfarande vad jag själv läser och inte kommer jag gå in på nån annan Amelia-sida om jag inte skulle känna lust för det. Och angående reklam eller inte så, så javisst kan man slippa så yes please, men du måste ju också få möjlighet att leva på det här, det är väl en av de saker vi gillar med dig och din blogg, att du gör något som är så bra så att du kan försörja dig på det. Och så väldigt störd över WWF reklamen som dök upp just nu blev jag faktiskt inte. Ha en fin kväll!

 8. Jag blir glad när bloggare som du (och tex Elaine Eksvärd) skriver om hur ni står upp för ert värde som kulturarbetare/skribenter/bloggare och ger oss handfasta exempel på problem ni stött på och hur ni valt att göra. Som du säger så finns det en förväntan på folk (framför allt unga tjejer) som jobbar med kultur, hantverk, konst, sociala medier att göra saker gratis eller mot väldigt lite ersättning. Sälja sitt varumärke och trovärdighet billigt. Självklart ska inte du/ni arbeta gratis, särskilt när man blivit väletablerade och erkänt duktiga på det man gör… Överhuvudtaget borde vi börja betala mer för kvalitet inom alla områden, och sluta tro att billigt alltid är bra.

  Men det vore grymt kul att hitta sätt att göra det utan reklam och konsumtionshets! En väg är ju iofs precis som du gjort, med utvalda, sponsrade inlägg för produkter man kan ställa nog bakom.

  Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 9. När det gäller sponsrade inlägg så tycker jag du gör helt rätt som du gör och är tydlig om att det är ett sponsrat inlägg. Jag tycker det gör att jag kan lita på dig och läsa det som står och antingen inspireras att göra något liknande eller kanske använda samma material för att göra något annat. Jag tycker du ska ha beröm för detta och inte att folk gnäller på dig för det.

  När det gäller spotify så tycker jag det är bra för att man kan få en bild av musik från en grupp man inte vet så mycket om och att man kan lyssna överallt på det och inte riskera att glömma skivor osv men gillar jag en grupp så köper jag faktiskt fortfarande musiken för att lyssna på hemma.

 10. Hejsanhejsan! Din blogg är grym, just so you know! 😉
  Läs gärna min blogg, skriver om min behandling jag får, inlagd på en psykiatrisk avdelning och ska få hjälp att hantera min ångest och mina ätstörningar… La in mig frivilligt för att GÅ UPP i vikt…. Har hittills bara gått NER i vikt, så skriver lite om tankar & känslor inför det och vad som händer här på avdelningen.. Vill slippa 34 kilo och dödsångest, kämpar mot ett friskt liv.

  linneaelisabet.blogg.se

 11. Jag försöker också få ut några kronor frå mitt bloggande. Svårt att ta betalt när så många andra gör samma sak gratis. Hoppas på att du och din kompanjon skriver en bok om bloggekonomi snart!

 12. Gillar också dina sponsrade inlägg. De känns ärliga. Kan även berätta att svenskarna inte bara vill ha kultur gratis. Jobbar på apotek och trots kanske flera hundra (el tusen) kronor i rabatt (läkemedelssubventionen) tycker somliga att det är för dyrt och att det borde vara gratis. Märkligt

 13. Bra Clara. Kommer jämt på mig själv med samma tankar men försöker fånga upp dem, för att de förminskar det jobb som sådana som du gör. Jag är i alla fall tacksam över att jag fått mer kvalitet på bloggen på sistone eftersom du valt att lägga mer här istället för i tidningar, plus att det märks att du har mer bloggenergi nu 🙂

  Sandra/ http://lovlilett.con

 14. Jag tycker att det är jättebra att du skriver ut när ett inlägg är i samarbete med nåt företag. Som läsare känner man ju sig skapligt idiotförklarad när ett inlägg hos en bloggare är så sjuuukt sponsrat men man låtsas hela vägen att det inte är det. Utan att tandblekningen/hårprodukten etc etc är så HIMLA bra. Det tycker jag är tröttsamt. Det känns mycket proffsigare tycker jag, att skriva om sanarbetet.

 15. Jag driver en reklambyrå och jobbar i den med text och layout. Utöver copy skriver jag också teknisk information och min uppfattning är att innehållsproduktion har låg status överallt. Nästan alla mina kunder tror att de kan skriva innehållet till sin webbplats minst lika bra som jag, vilket de såklart inte kan. För de vet ingenting om att strukturera text och välja en genomgående – och lämplig! – språklig stil. Jag arbetar tillsammans med grafiska formgivare och programmerare och man märker att de har högre status, speciellt om de är män (suck), eftersom de inte får lika mycket ifrågasättande vid granskningar. När de får klart för sig hur mycket det kostar, mer än 600 kr + moms liksom, att producera högkvalitativt, målgruppsanpassat innehåll till en webbplats blir en del helt chockade.

  På något sätt verkar det ha blivit så i det här landet, att många tror att “alla kan skriva”. En vanföreställning som jag är jätteglad över att du och andra bidrar till att bryta. Det är lite som med bokföring tror jag. Min redovisningsassistent är sjuuuukt irriterad över att alla starta-eget-kurser lär ut att alla kan göra sin bokföring när så inte alls är fallet.

  Min poäng är att det inte bara är i bloggbranschen som innehåll och vikten av innehåll nedvärderas. Men det är jävligt sorgligt med alla som hakar upp sig på reklamen, själv uppskattar jag den som en källa till inspiration och omvärldsbevakning eftersom jag jobbar med reklam 😀 Och som en möjlighet att låta alla, oavsett plånbok, ta del av bra material som annars skulle ligga bakom betalväggar. Tänk att även den fattigaste ensamstående mamma kan ta del av dina vackra bilder och fantastiska recept – det är så fint och det är det reklamen som möjliggör.

  1. Word! Jag är också copy/skribent och “skäms” ibland att säga mina priser, runt 600/tim och ev neråt-uppåt beroende på kund och sammanhang, därför att jag vet hur reaktionen kan bli från vissa.
   Men min man som driver bilverkstad, tar utan att blinka 1000 kr/tim för sitt jobb. Och alla godtar det eftersom bilen är så viktig för folk. Han har många utgifter i material, anställda, dyr utrustning etc och ser det som självklart att ta marknadsmässigt betalt. Vi som arbetar med kommunikation sitter ofta på en eller flera eftergymnasiala utbildningar och betar av studieskulder – men ifrågasätts när vi ska ta betalt.

 16. Du har helt rätt, Clara. Nummer ett, man måste ju kunna försörja sig hjälpligt och nummer två, det är bara hederligt av dig att presentera dina sponsrar med tydlighet. Jag respekterar mycket ditt arbete och älskar din blogg. Se “hatkommentarerna” som ett litet mörkt inslag i massan av det positiva. Kram!

 17. Jag tror att folk reagerar så starkt för att det du tidigare stod för; småskalighet, enkelhet, icke kommersialism osv har fått sig en törn. Nu står du mitt i en kommersiell kanal. Såklart att man ska få tjäna pengar på det man gör. Så jag antar att du är som oss flesta…får man ett bra erbjudande så tar man det. Vad vet jag, det hade kanske funnits andra vägar att gå, som hade accepterats bättre. Man kanske också är rädd för att det blir lite mer mainstrem här på bloggen nu när du är mer styrd av andra/köpt. Hoppas dock inte på det!Håller också helt med om det du skrev i inlägget om att kultur måste få kosta, men tonen blir onödigt aggressiv och det känns lite som att du håller ett försvarstal för ditt val. Önskar dig allt gott och fortsatt lycka till, men hoppas på att du fortsätter att vara den Clara vi tidigare fått lära känna.

  1. Alltså allvarligt talat. Det är ju ett försvarstal eftersom sådana som t.ex du skriver och tänker och tycker som du gör! Jag är själv inte arbetare inom kultur men har många vänner som är det. Och VARFÖR ska allt de gör göras gratis eller för så pisslite pengar? Så sjukt trött på folks inställning till BRA kultur. Jag är GLAD att Clara bytt plattform och får betalt och kan umgås och orka med sin familj osv. Byt inställning så kanske livet blir lite lättre, eller börja arbeta inom kulturens värld så fattar du. Och lägg ner sådana där överlägsna toner alltså. FYYYY vad trött jag blir!!!

 18. Jag blir jätteglad över dina sponsrade inlägg. Tänker att: Wow! Häftigt att ett företag är beredd att tro på en kanal som din blogg! Och vad kul att det finns såna som du! som hittar nya vägar att försörja sig på! Som prioriterar sin familj och som är ett fantastiskt föredöme för unga tjejer (och killar!)

 19. Är det så att du försökt ta betalt av dina läsare direkt? Jag kan inte komma ihåg att jag fått chansen att ge pengar direkt till bloggen, för att den skulle vara reklamfri. (I övrigt vill jag bara säja att jag inte har nåt emot detta upplägg, bara nyfiken eftersom du utgår ifrån att läsarna inte vill betala för ditt bloggande.)

 20. Jag skriver detta med risk för att jag är en av få och att ingen håller med mig (och i så fall är ju det goda nyheter för den form bloggen har nu!).
  Det är väl ändå skillnad på REKLAM och sponsrade inlägg?! Reklam är reklam. Vi läsare kan enkelt skilja ut den från det personliga, en banner eller “Annons”-text signalerar denna kvalitativa skillnad och vi kan enkelt sålla bort. Men när s k PERSONLIGA inlägg är sponsrade så tappar skribenten all trovärdighet, åtminstone i mina ögon. Och ofta står det först längst ned i inlägget, när man läst och begrundat hela vägen, att det är sponsrat. Hur kan man som läsare tolka inlägget och förstå var gränserna går? Speglar texten precis vad DU tycker om, vad DU skulle ha skapat, om det inte vore för Panduro, eller är det Panduro som lagt orden i munnen på dig, som givit dig instruktionerna hur du ska skriva och fota, punkt för punkt? Eller är det nån blandning eller vad pågår? Detta är omöjligt för läsaren att veta och hela upplägget ger ett mycket oseriöst och oproffsigt intryck. Om en dagstidning som DN eller vilket magasin som helst skulle göra likadant skulle jag rygga tillbaka. Jag blir ofta skeptisk när man i vissa magasin inte längre känner sig säker på att det inte finns nåt spons-tänk i bakgrunden av viss artikel. Man får snart funderingar kring vilka ekonomiska krafter som ligger bakom? Är den här journalisten verkligen oberoende? Då slutar jag läsa. Men i ex en dagstidning som DN kan jag vara hyfsat säker på att man strävar efter oberoende när man pitchar reportage- och artikel-idéer, åtminstone litar jag på det. Det är liksom en grundbult i journalisternas utbildning.
  Jag tror att graden av upprördhet, hos mig i alla fall, bottnar i en grundtanken som finns hos många i Sverige kring vikten opartiskhet och att hålla isär kommersiellt och övrigt. Som speglas i att vi ex. fortfarande har en oberoende television som har strikta direktiv att hållas fria från kommersiella intressen. Man känner sig lätt lurad när man får ta del av sådant som byggs upp på samma vis som ett personligt blogginlägg, men vars innehåll styrs av att ett företag vill sälja en viss produkt. Det känns trist helt enkelt. Det är inget jag är intresserad av att läsa. Det har inte att göra med vilka det är som producerar, om det är kvinnor eller män, det har att göra med varför man läser en blogg till att börja med. För min del är det därför att jag uppskattar personliga reflektioner och utsnitt ur bloggarens liv. Inte detta mixat med spons. Jag tycker att stora blaffiga annonser är tusen ggr bättre än sponsrade blogginlägg…. Hellre t o m en sådan som först upptar hela skärmen i fem sekunder innan man kommer vidare än att sammanblanda bloggens hjärta, dvs DINA värderingar, tycke och smak, med företag som Panduro som tar enorma överpriser och som åtminstone inte jag har någon särskilt god relation till.

  Får be om ursäkt för denna långa svada. Jag hoppas att jag inte framstår som rabiat. Men efter julkalendern i december var jag mycket nära att sluta läsa helt och därför ger jag nu min bild. Att sålla i havet av bloggar, bloggtexter, nyheter och tweets på nätet, i rss-feeden och på alla olika portaler, är redan ett jobb i sig. Att också behöva sålla väl inne på bloggen, väl läsandes en, som man tror, personlig text, går bort för min del.

  1. Problemet är väl att väldigt många andra bloggar är sponsrade men att de INTE är så tydliga som Clara faktiskt är (med länkar direkt i texten till olika produkter, fattar man inte att det är sponsrat då så vet inte jag..) utan istället skriver personliga inlägg där de lovprisar produkter som de i verklighet fått gratis och därför använder även om de kanske inte skulle valt produkterna i annat fall. Det tycker jag är mycket problematiskt, men att en person som Clara på detta sätt både ger oss pysseltips, baktips och annat och även underlättar för oss att hitta produkterna med direktlänkar (om vi nu väljer att köpa dem) och på så sätt kan fortsätta med sin blogg som ju är hennes jobb – renhårigare och transparentare än så blir det väl knappast?

   Väldigt många lever under villfarelsen att folk bloggar för att det är kul och att berömmelsen i sig skulle vara någon slags lön för mödan. Men de stora bloggarna som Clara lägger ju ner flera timmar per dag på att hålla igång bloggen och fylla den med innehåll så hur kan man förvänta sig att de gör det gratis? De måste ha mat på bordet och betala hyran som alla andra och har dessutom inte fler timmar på dygnet, så hur skulle det gå ihop?

   Jag bor utomlands sedan 12 år tillbaka och ser en oroväckande trend just i Sverige där man förväntar sig att allt ska vara gratis. Man laddar ner filmer från pirate bay (och tycker att det är en rättighet även om det faktiskt är ett brott) och lyssnar på musiken på spotify, men är heligt upprörd om denna gratistjänst kopplas till reklam eller om de har mage att ta en hundring i månaden för obegränsad tillgång till världens musik. Hur f-n ska det gå för kulturen om ingen vill betala??!

  2. Tycker du verkligen på riktigt att det är svårt att sålla? Eller är det mer av en teoretisk figur?

   Att läsa en blogg innebär alltid att man behöver ha ett visst mått av förtroende för bloggaren, oavsett om det gäller att dagens outfit verkligen är dagens outfit, att bloggaren lever som hen lär när det gäller barnuppfostran, träning mm eller att hen verkligen lever på sitt företag och inte på sin man eller pappas pengar.

   Man får väl helt enkelt bestämma sig för att ha samma förtroende för Clara i hennes sponsrade inlägg som i övriga inlägg. Skriver hon att hon ätit en mysig frukost så har hon det, och skriver hon att det är trevligt att ge bort presenter i askar av scrapbooking-papper så tycker hon det.

   Varför ens följa bloggen om man misstänker att bloggaren promotar produkter som hen inte gillar, då kan ju vad som helst på bloggen vara ljug? Visst, det finns bloggar där majoriteten av de som kommenterar är kritiska och verkar lägga sin tid på att läsa sådant de inte gillar och tror på, men jag personligen känner inte alls att Claras blogg är på väg dit.

 21. Du är ju, till skillnad mot flera andra bloggar, väldigt tydligt när det är ett sponsrat inlägg. Det är bra tycker jag.

 22. Hej! Jag håller med dig. Förut gillade jag inte reklam men jag har lärt mig att stå ut med den för jag skulle inte har råd att konsumera kultur annars. Reklam finns ju även i sportsammanhang i multum, så varför skulle man inte kunna ha det i kultur? Det finns mycket reklam nuförtiden som också tillför något till oss som människor, vackra bilder, tankar på utrotningshotade tigrar och miljöproblem och utsatta människor.
  Men jag tror inte att kritiken för att du bytt plattform för din blogg bara handlar om reklam, fast att det är det som uttalas. Människor reagerar olika på förändringar, en vanlig reaktion är att bli bestört eller arg eller på annat sätt reagera kraftigt. Det skulle kunna vara så att det är förändringen som utlöser den här känslostormen och att det inte bara handlar om reklam. Jag tycker att både din blogg och amelia är bra, heja!

 23. Det finns en gammal tanke inom kultur att äkta och sann kultur ska man inte betala för. Den ska produceras av lidande konstnärer som lever på existensminimum. Jag har alltid tyckt att det varit konstigt. Kultur som produceras av välmående personer med god ekonomi och god psykisk hälsa är mer intressant för mig att konsumera.

 24. Tack för perspektivet! 🙂 Lätt att man som konsument glömmer bort de förutsättningar som kulturarbetare har. Gillar iaf att din böogg gör reklam för en vettig sak, nämligen wwf!

 25. Så himla bra skrivet Clara! Jag känner igen mig, håller med dig och uppmuntrar dig!!!!! Vi som försöker satsa på bandet, att få spela live och göra det vi älskar går oftast back i ekonomin. Ingen vill betala oss.. “ni kan väl spela några låtar ni redan kan, för det är ju kul”. Det är aldrig någon som tänker på de där 30 timmarna som det tog att arrangera och repa in låten i fråga. Tråkigt är det!

 26. Samhället signalerar på olika sätt – inte minst ekonomiskt – att kultur inte är viktigt. Förut var ju, som ex, Estetisk verksamhet ett kärnämne på gymnasiet. Det är det inte längre. Kultur är nödväntigt för ett samhälle, både övergripande men även på indiviod- och familjenivå. För människors liv, kommunikation, hälsa och utveckling – och borde därför värderas högt!!

 27. En tanke bara… Tjänar du inte pengar på det du gör ändå? Du får ju publicera böcker till höger och vänster, föreläsa osv, för att du genom bloggen gjort dig ett namn… Jag har ingenting emot sponsrade inlägg, och reklamen ser jag i regel inget av då jag använder AdBlock. Däremot så känns din blogg inte lika genuin och personlig sedan du flyttade den, men jag förstår ändå ditt val, och kommer alltid fortsätta att följa bloggen.

 28. Jag tycker helt klart att du ska ta betalt för det du gör! Och jag förstår ditt resonemang med att byta till Amelia. Men det tråkiga är att på Amelia är det reklamen man först ser, sen din blogg istället för tvärtom som det var på din förra portal. Och än så länge gillar jag inte det nya konceptet och den här portalen. Så jag har minskat läsandet till iaf hälften. Tråkigt men sant. Jag är så trött på all jävla reklam rent ut sagt som är vart man än läser. Alternativet skulle ju kunna vara att betala för att få läsa din blogg och det skulle jag faktiskt kunna överväga att göra. Att tappa läsare för att slippa administrationen av reklam kanske är värt det. För din skull hoppas jag du klarar dig och kan fortsätta leva din dröm. Men jag kan inte låta bli att engagera mig så för jag gillade verkligen din andra blogg och jag är så sjukt less på reklam vart man än vänder sig på bloggar eller internet. Finns dock bloggar som fortfarande har “smaklig” och lagom reklam. Inte en blaffa rätt upp i ansiktet varannan sekund. Men jag önskar dig lycka till och förstår ändå ditt resonemang i denna text. Skulle du ge ut en egen fysisk tidning skulle jag med stor sannolikhet köpa den för det finns få av ditt slag som är så sund! Kanske också därför jag irriterar och engagerar mig så.

  1. Bra idé NIna! Jag hade hellre betalt för att “prenumerera” på Claras inlägg eller nåt. Som en bra tidning på nätet. Kanske som din föreläsnings-kollega Fridas Trendenser eller nåt. Saknar verkligen din fina “lugna” sida. Den stack ut från mängden.
   Men frågan om betalning är komplicerad, måste väl ha att göra med att nätet varit så gratis sedan start. Jag är frilansskibent och har som så många andra svårt att få skäligt betalt för ett jobb med ibland massor med timmars research bakom. Och fakta som måste var kollade och stämma osv. Då kan det kännas lite beskt att modebloggare kan bli miljonärer på att visa outfits etc. Jag säger inte att bloggandet inte tar tid, det förstår jag att det gör, men att just de som mest bara visar produkter och plagg blir de rikaste, upplever jag som trist.
   Du kan väl fundera på om det finns underlag för en slag “medlemsblogg” för dina mest trogna läsare? Vore intressant och rätt revolutionerande om något sånt helt reklambefriat forum kunde starta i din regi…

 29. Jag är själv inte intresserad av de sponsrade inläggen, de som känns som att de kunde varit i en tidning. Vill jag läsa sånt så köper jag en tidning (och det gör jag alltså inte eftersom jag struntar i pysselpapper mm). Jag läser bloggar för att läsa om andras liv, se saker ur nya perspektiv, se hur olika man kan ordna det för sig i livet. Bak- och pysseltips hoppar jag över, det är det personliga jag är ute efter.

  Gnäller däremot inte på reklam så länge den inte tar över så den förstör läsningen.

  Menar inte att du ska göra nåt annat än det du vill förstås, ville bara ge mitt perspektiv på saken! Och jag gillar din blogg, pyssel eller inte! 🙂

 30. Superbra inlägg Clara!
  Jag som illustratör får ju höra samma saker och när jag skapar saker så kommer folk fram och frågar “Du, kan inte du måla en sån här tavla till mig, jag betalar materialet såklart.” som att det vore allt och att vad bra, då kan jag leva på nudlar och bo på gatan. Men folk vill ändå se det man gör och “använda (utnytja) en”.

  Tack för ett viktigt och bra inlägg!

  http://sommarkyla.blogspot.se/

 31. håller helt med. jag är själv klassisk musiker (violinist) och stöter på det här hela tiden. Folk tycker att man borde spela gratis eller tar för mycket betalt – utan att ta hänsyn till alla de timmar av övning, utbildning, transport, instrument + instrumentunderhåll som ingår i priset. Känns alltid väldigt ledsamt att inte bli tagen på allvar när man håller på med kultur.

 32. Visst kan du ta betalt om du vill men du har ett personligt ansvar för VAD du säljer. Just nu känns det som om du bloggar för Moderaterna i Stockholm. Politisk reklam är lite tveksamt tycker jag…

 33. Nu när jag -nästan, har slutat gråta över att du flyttat över din fina blogg till Amelia, ville jag slå ett slag för dig i den här debatten. Jag tycker att det är helt rätt att du skall ha reklam och bli betald för att kunna skriva din blogg. Du är inte en hemmafru som sitter hemma och tar bilder på dina tårtor för att du inte har något annat att göra.
  Det jag tycker är bra är att du Alltid är tydlig med att det är ett sponsrat inlägg. Stå på dig, du rockar hårt lady!

 34. Tycker att du gör helt rätt! Det är klart du ska tjäna pengar på bloggen! 🙂 Och som du säger står det ju tydligt och klart när det är sponsrat och av vem. Det enda jag tänkte på i senaste sponsrade (Panduro) vara artikelnumren liksom störde läsrytmen. Om du gör själva artikelnamnet (typ “papplådan”) till hyperlänk istället och sen lägger en lista med art.nr sist i inlägget skulle jag gilla layouten bättre 🙂 Heja dig oavsett!

 35. Jag undrar om det bara beror på att människor är bortskämda och vill ha kultur gratis för att man “kan” nu för tiden. Jag tänker att det ju faktiskt är så att musik, konst, bloggar, böcker, foto osv osv är just sådant som så många ägnar sig åt – Gratis, eftersom det är deras HOBBY. Medan andra har lyckats göra det till sitt levebröd. Det är en ynnest att kunna jobba med det som de flesta andra ägnar sig åt när de kommit hem från jobbet, för att det är kul, avslappnande, berikande.

  Väldigt få sitter i kassan på konsum eller ägnar sig åt vårdarbete för sitt eget höga nöjes skull……

 36. Jag gick in för att läsa bloggen efter några dagars frånvaro och mötes av denna nya sida. Tyvärr måste jag säga att jag inte känner mig bekväm med denna nyhet. Jag letar mig bakåt i bloggen för att se vadan detta och hittar tillslut inlägget från 5 feb, tror jag att det var…. För mig och i minna ögon så har Underbara Clara bloggen försvunnit och rent av drunknar i all reklam som syns på skärmen. Att jag överhuvudtaget var på rätt sida tog mig 4 omförsök för innan jag insåg att jag var rätt. Jag har full förståelse för att de som arbetar med kultur vill ha betald för sin produkt, produktion, musik, film, bok, text osv. Just av den anledningen att det är ett jobb och att det är deras sätt att försörja sig. Jag kan också se att vi i vårt samhälle, i Sverige, har en tendens att tro att vi kan få det mesta gratis, och att med internet har vi fått tillgång till en gigantisk chans och “rättighet” till att ta del av en gratis konsumtion av flertalet kulturella utbud. Många av oss verkar ha missat att det mesta tillverkas genom någon form av ekonomisk utgift, som i sin tur skapar ett behov av ekonomisk kompensation, inkomst, till den som ger oss det vi tar del av, upphovsmakaren. Jag hade gärna betalat för att ta del av bloggen Underbara Clara, i sitt förra utförande. Detta av den enkla anledningen att jag tyckte om dess utseende och enkelhet. Det var en blogg så långt ifrån de större kommersiella bloggarna som hela tiden skriker ut reklam. Jag orkade läsa och ta del av bloggens viktiga innehåll, själva bloggtexten, utan att bli helt slut av en massa flashig och flimrande reklam som tar ut det allra sista energin ur min redan slutkörda hjärna. Mycket av det jag nu får ta del av i den rutomliggande reklamen i bloggen känns för mig även långt ifrån de ideal och budskap som funnits i den “gamla Undebara Clara bloggen”. Det som för mig varit kloka och beundransvärda. I mig har du nu tappat en bloggföljare. Detta eftersom själva utseendet av bloggen och dess otydlighet i sitt utförande förstör allt för mycket, och själva nöjet med att läsa bloggen har försvunnit. Jag får tacka för den glädje och tillfredställelse jag känt i att följa och läsa dina tidigare blogginlägg i sitt tidigare utförande.Hoppas att du kan behålla det där speciella som du haft och fick mig att läsa din blogg, så att de som orkar med all reklam kan fortsätta läsa och att du kanske kan hitta fram till nya läsare.

 37. Hej. Bra inlägg! Gött at tdu nyanserar debatten! Jag vill.önska ett inlägg om kreativitet! Hur du jobbar långsiktigt.med din kreativitet och hur du förvaltar/rekonstruerar den. Vad är kreativitet för dig?Alt gott! Kramar

 38. Klart du ska ta betalt för att jobba, när du nu kan göra det! Jag är musiker(med fast anställning) och urdålig på att sälja mig själv, så jag tycker det är härligt att man kan tjäna pengar på att göra det man helst vill göra. Helst utan att splittra upp sig med för många olika sorts uppdrag. Jag tar en del gratisuppdrag för en god sak, men försöker verkligen att begränsa den delen, fast det är det som är svårt om man är lite för snäll:)
  Gå efter vad du känner är rätt!
  Dock kommer jag sakna din förra, väldigt fina blogg. Mina barn älskade när du lyfte upp “dockan”.
  http://morkullan.amani.org/

 39. Intressant inlägg men jag tänker att du Clara kanske missförstått några av oss (kan bara tala för mig själv och min kommentar). För mig handlar det verkligen inte om att kvinnor inte ska få betalt för vad de gör utan reaktionen mot reklamen är inte en reaktion mot reklam i sig. Jag läser och prenumererar exempelvis på tidningen Camino. Där är det också en hel del reklam, men de har noga valt ut reklam för produkter som de kan stå för, som i mångt och mycket är ekologiska och rättvisemärkta för att det är i linje med deras tidning. Såklart måste den tidningen tjäna pengar, men de har valt att tjäna pengar på reklam som är i enlighet med tidningens värderingar. Och det är detta som jag tycker är tråkigt med flytten till Amelia. Att helt avsäga sig påverkan förstår jag varit något du varit tvungen att göra för att mäkta med men tyvärr blir då också trovärdigheten kring hållbarhet då också det som jag och kanske flera ifrågasätter. Många aktivister och politiskt engagerade skulle inte för en krona i värden förknippas med reklam och företag som står emot deras budskap. Så ja, jag förstår att du måste tjäna pengar, frågan är om det är möjligt att tjäna pengar samtidigt som det också är i enlighet med ens värderingar. Och där finns det många exempel på både tidningar (som man då valt att betala för såsom Camino och Effekt) och bloggar som har enbart reklam som också står för hållbarare livsstil än det som Amelia väljer att använda och då också tjänar pengar. Alltså, jag tycker att det är självklart att du ska tjäna pengar på det du gör! Men det jag ställer mig tveksam tlll är att du helt plötsligt tycker det är ok att din lön nu i viss mån är sponsrad av en hel del tveksamma företag och i min mening politiska partier som du tidigare uttalat dig väldigt negativt kring.

  1. Tack Jenny – precis mina tankar kring detta! En stor del av oss är ju villiga att betala någonting för att slippa reklam…

   1. Det intressanta är ju att jag fick LIKA MYCKET kritik
    på min förra sajt, där jag gjorde mitt bäst för att hitta annonsörer som stämde överens med mina värderingar. Jag önskar att jag kunde påverka vilka annonsörer som får synas i varje sammanhang där jag syns. Men det är helt enkelt en omöjlig ekvation. Det är intressant att du jämför mig med aktivister – för jag är ju ingen aktivist! Jag har en familj att försörja och munnar att mätta och hälsan att tänka på. Jag kommer fortsätta propagera för mina värderingar oavsett vilken sajt jag ligger på. Men där drar jag också gränsen för mitt ansvar. För faktum är att jag det senaste året konsekvent tvingats kompromissa med ett av mina kärnvärden – att jobba mindre och leva mer – på grund av en omänsklig arbetsbörda. Nu lever jag mer i enlighet med mina värderingar än vad jag har haft möjlighet att göra på många år. Det är det viktigaste för mig. Att min lön delvis finansieras av företag som inte delar mina värderingar i allt är ingenting nytt. Så har det varit ända sedan jag kom ut i arbetslivet för åtta år sedan. Sådant är livet! Och jag tycker att det är lite kul att just det har gjort att jag fått möjlighet att driva mina hjärtefrågor i forum där helt andra värderingar kanske råder. Det ger ju mig en möjlighet att påverka mer än om jag ställt mig utanför.

    1. Oj förlåt om du missförstod mig här. Jag jämförde dig inte med en aktivist utan det var bara ett exempel för att illustrera det här med att arbeta i enlighet med sina värderingar. Och jag tycker verkligen det är klokt att du drar ner och gör de val som gör att du mår bra, och att det är just i linje med dina värderingar, jag hoppas verkligen du förstår det. Jag menade heller inget illa med att kalla dig för aktivist. För mig är det oerhört positivt att vara aktivist och jag kallar mig själv aktivist just för att jag kämpar för frågor kring hållbarhet, genusmedvetenhet osv, tankar som jag läst i din blogg. Men jag vill inte sätta ord i din mun, om du inte vill kalla dig aktivist är det ju såklart så, jag tänkte att du var en aktivist för att du kämpar för en bättre värld, men som sagt det var faktiskt bara tänkt som ett exempel och jag menade inte att jämföra dig med en aktivist.

 40. Klokt tänkt Clara! Jag tycker att du gör helt rätt. Arbetar själv i pr-branschen och det är guld värt så fort en bloggare skriver om en produkt eller tjänst som man vill sprida ordet om. MEN många bloggare vet tyvärr inte hur mycket de är värda och jag hoppas att fler blir som du – vet sitt eget värde. Det skulle hela bloggbranschen vinna på. Och gällande de som vill marknadsföra sina produkter i bloggar – de har råd, det kan jag lova. Fortsätt som du gör och tack för en härlig blogg!

 41. Har inget emot hur bloggen ser ut…nu.
  Tycker inte problemet ligger där!
  Men Clara?
  Varför kan du inte svara lite på alla de kommentarerna som säger att det bloggen/du inte känns äkta mer???????
  Varför bara tjata om pengar, när vi ställer andra frågor.
  Det tycks ju som att det du skrivit om förut, värderingar och sånt. Det verkar ju bara ha varit fejk. Är du bara ett varumärke? Har vi missförstått allt?
  Det gör mig ledsen på riktigt att du är på Amelia. Det var trevligt att ha en inspirationshjälte.
  Fast det känns fejkigt nu. Kan du förstå det?
  Tycker du helt plötsligt att det är okej med djurförsök, trist kvinnosyn..bantarhets etc??

  1. Nej jag kan inte alls förstå det. Det är en helt subjektiv upplevelse som du visserligen har rätt till men som jag tror bottnar i att du har tillskrivit mig en massa saker som du önskar att jag skulle tycka och göra – och när jag sedan inte lever upp till det blir du besviken på mig. På grund av dina egna föreställningar. Och det kan jag tyvärr inte hjälpa dig med utan det får du bearbeta på egen hand.

 42. Tänk vad jobbigt det kan vara med förändringar, eller när en inte får precis allt en vill ha, eller när människor gör egna val… Hej ironi!!! Varför dela med sig av negativa åsikter över huvudtaget?

 43. Jag undrar lite om ni som kritiserar Clara själva arbetar som egenföretagare? Jag har ärligt talat svårt att tro det eftersom ni verkar ha noll förståelse för vilken verklighet vi som är det lever i. Värt att notera också är att egenföretagare från flera olika branscher direkt greppar det här resonemanget.

  Och lite utanför ämnet: ett av de stora problemen för oss frilansare är att de sociala trygghetssystemen inte alls är anpassade efter oss. Vi betalar lika mycket som de fast anställda, men kan inte alls använda det i samma utsträckning. Det gör att frilanstillvaron ofta är osäker och man vet att om man inte hela tiden drar in pengar har man ingen trygghet att falla tillbaka på. Många egenföretagare i kultursektorn har också en ganska otrevlig överraskning att vänta när vi kommer i pensionsåldern – vi har ingen arbetsgivare som betalar in tjänstepension och många har inte råd att pensionsspara tillräckligt.

  Om man då får välja mellan att “svika” någon form av ideal eller att slippa magsår på grund av man inte riktigt vet hur man ska försörja sig själv och sin familj är valet faktiskt ganska enkelt.

  1. Jag är själv konsthantverkare och har aldrig varit anställd, startade mitt eget företag väldigt tidigt eftersom det inte fanns många andra möjligheter för mig när jag kom till Sverige för tolv år sedan. Jag älskar mitt jobb och kan inte tänka mig att ha en chef, en anställning är ingenting för mig. Jag håller med dig att de sociala trygghetssystemen inte är anpassade efter oss frilansare. Jag tycker dock inte om att säga ‘ni’ och ‘vi’. Vi konsthantverkare. Vi kulturarbetare. Ni anställda. Alla har vi olika förutsättninga.

   Att ifrågasätta sina egna men även andras val i livet kan leda till att man – efter en del funderingar – till slut kanske till och med bekräftar ett beslut för sig själv eller att man accepterar andras beslut. Därför är den här diskussionen väldigt viktigt. Clara har ju säkerligen diskuterat det här ämnet (att flytta till Amelia) med familj, vänner och kollegor redan för länge sedan, har haft tid på sig att fundera. Jag tror dock inte att man kan förvänta sig att Claras läsare förstår alla facetter som ligger i grunden för hennes beslut och att det händer från den ena dagen till den andra.

   Claras blogg speglar ju bara en del av hennes liv, hon har ett väldigt positivt sätt att berätta om sin vardag. Är hon helt slut efter en lång arbetsdag, så skriver hon trots allt om hur skönt det är att vara hemma igen eller ute i skogen på en promenad. Hon skriver om det tråkiga pappersarbete OCH um nybakade bullar. Det gör att vissa (som inte vet hur vardagen kan se ut för en frilansare) får en sned uppfattning om hur kämpigt det är egentligen. Det skapar projektioner, men det är ju ett samspel av läsarnas förväntningar och den projektionsytan som Clara själv har skapat med sin blogg.

   Personligen tror jag inte på att det här handlar om att man inte unnar andra att få betalt för sitt jobb. Jag tror snarare att det finns olika förväntningar (på båda sidor) som leder till en besvikelse (på båda sidor). ‘Du är inte den där Clara som jag trodde du är’. ‘Du som min läsare borde förstå att…’

   Frågan är vad som skapar dessa förväntningar. Det är inte bara läsarna som missförstår, som inte fattar, som inte unnar. Som själv bör bearbeta det på egen hand. Det handlar om kommunikation och uppenbarligen så har den inte fungerat särskild bra. Som ordet kommunikation implicerar, så är alltid två sidor involverade.

   Jag har altid uppskattat att Clara har inspirerad sina läsare att vara kritiskt och hoppas att hon fortsätter att göra det.

 44. Tråkigt att den här diskussionen tar så stor plats tycker jag, men det kanske egentligen är något som behöver synliggöras och diskuteras. Jag har inte blivit särskilt störd av bloggflytten och därför inte heller reflekterat så mycket kring anledningen till den. Tycker att du har bra argument för dina val. Personligen tänker jag knappt på reklamen här, jag bara scrollar förbi. Däremot kan jag sakna reklamen på den gamla bloggen eftersom där alltid fanns något som jag ville titta närmare på! Det är omöjligt att göra alla nöjda och förstående, det viktigaste är att du själv är nöjd och tillfreds med dina val!

 45. För mig ger det extra värde till en redan läsvärd blogg att du också skapar nya affärsmodeller och så frikostigt delar med dig av ditt företagande. Dessutom är jag tacksam för att du hittar sätt att tjäna tillräckligt för att kunna ge oss av din kreativitet. Stort tack!!!!

 46. Tycker det är kul att du fokuserar på bloggen och på oss, dina läsare här! Och att du inser ditt värde, tänker strategiskt och drar hit företag som får betala för att ta del av det du byggt upp är lysande företagsbygganden. Lycka till!

 47. Kämpa på Clara! Ingen kan leva på bara luft och kärlek. Pyssla och baka i sponsrade inlägg. Hoppas nu att du kan känna ekonomisk trygghet och mindre stress. Vem vill inte leva så? Hälsa och glädje är trots allt det viktigaste i livet.

 48. Orkar inte läsa alla kommentarer och brukar inte kommentera men det är väl klart att du ska ha betalt för ditt jobb! Och som Anette skriver nedan, det hade varit fett om man kunde leva på luft och kärlek men det går ju inte. Hur får alla som klagar sina pengar undrar jag? Jag kan väl också “störa” mig lite på reklam men jag fattar ju att det går till din lön, samma sak när jag lyssnar på Spotify. Annars kanske jag kommer att få betala 89 kr i månaden för att läsa och det vill jag inte alls faktisk, kan jag säga helt ärligt. Så fortsätt med “reklamen” och tjäna dina pengar. Hoppas du blir lite rik ibland i alla fall, på pengar alltså. Puss!

 49. HELT fascinerad av den här diskussionen och det här inlägget, som jag hittade till av en slump. Först och främst får det mig att undra vilka Claras “kärnläsare” är, och vilka ganska extrema politiska åsikter och idéer de tyr sig till. I vilken värld kan man ta del av gratis innehåll som enbart tillverkats i någon typ av idealistiskt syfte? Och vem ska finansiera den verksamheten, tycker ni? Det enda jag kan komma på är Public Service, och det är ju som bekant skattefinansierat. I resten av världen, och sorry, den riktiga världen, så kostar innehåll något. Jag har arbetat som journalist i många år, i en helt annan genre, och kan bara konstatera att det är en kvarleva från en annan tidsålder att en del saker väntas vara gratis OCH reklamfria i Sverige. Det förefaller som om de som klagar på formatet här hellre blir förda bakom ljuset av andra bloggare och tidningar, som låtsas vara oberoende men som nästan aldrig är det. Då är man otroligt naiv och godtrogen, och lever verkligen i en skyddad liten verkstad där man tror att man är en god människa som kanske köper ekologiskt och lever den “rätta” läran i åsikter och handling, men som faktiskt är otroligt hycklande och vägrar se verkligheten. Jag undrar slutligen, vad jobbar ni med som klagar? Är ni offentliganställda, mammalediga, eller liknande? Vad är det ni gör som gör att ni kan höja er så över kommersialismens smuts. Det vore intressant att veta. För någon, någonstans betalar helt säkert för er tid också, när ni kan sitta och läsa sånt här.

 50. Tycker det är bra att det länkas till exakt de produkt hon använder, för då
  är det mycket enklare om man vill prova själv. Blir ju inspirerad och det väger mer än att se länkarna medan jag läser!

 51. Vad jobbigt för dig att du känner så.
  Personligen så har jag inget intresse i att bestämma hur du utför ditt yrke.
  Det är ditt val, och jag har heller inga föreställningar om hur du som privatperson ska känna, tycka eller vara. Har aldrig ens varit i närheten av att träffa dig, eller känna dig.
  Sen är mitt val att ta del av den kultur jag har behov av eller känner glädje av att uppleva. Din har varit en sådan (och är fortfarande till viss del) Jag antar att du inte heller tex. tittar på filmer du inte har lust att titta på, eller läsa böcker du inte finner intresse i.
  Jag har aldrig haft något emot att betala för kultur får jag väl också tillägga.
  (som en parentes vill jag säga att jag inte anser det vara det samma som att vara FÖR reklam)
  Nu väljer jag för det mesta inte att läsa din blogg, vilket känns lite sorgligt såklart, eftersom det alltid varit en källa till glädje. Däremot skänker det mig inte samma glädje längre. Men det är å andra sidan INTE ditt problem. Utom att du delvis förlorat en läsare. I och för sig har ju ditt läsarantal ökat, så mitt lilla intresse har väl mindre betydelse. Vet inte ens riktigt varför jag skriver detta till dig, då du antagligen inte bryr dig och inte ska behöva göra det. Det är ju trots allt ditt konstnärskap inte mitt.
  Men som sagt, för mig är helhetsbilden som jag tyckte om, av den kultur jag valde att ta del av genom att läsa din blogg, borta. Och då finner jag det lite onödigt att fortsätta följa din blogg, då den inte tilltalar mig längre.
  En liten reflektion bara, ingen kritik.

  Önskar dig allt gott i din karriär och i ditt liv.

 52. Usch, jag blir både arg och ledsen över den kritik du får Clara. Att du inte skulle tjäna pengar på att arbeta är ju en så märklig tankekullerbytta, men eftersom jag själv arbetar i kulturbranschen så stöter jag på liknande föreställningar med jämna mellanrum. Jag tycker du har löst det bra, och dina samarbetsinlägg är supertydliga och förtroendeingivande. Jag uppskattar verkligen det arbete som du gör!

  Irriterar man sig så mycket på reklam som många verkar göra finns dessutom en väldigt enkel lösning. Installera en adblock i webbläsaren. Tar cirka trettio sekunder att googla fram och installera och vips så är 98 procent av all reklam på internet borta. Mycket bättre än att klaga på att bloggare som vill ha hälsan i behåll.

 53. Sjukt bra skrivet! <3 Jag tycker att det är så märkligt att folk utan tvivel stjäl andras verk på internet bara för att det går och för att de tycker att det är dyrt. Skulle de stjäla en film eller en skiva i butik också? Mindre troligt. Men vad är egentligen skillnaden?