Ibland kan det kÀnnas sÄ himla tröstlöst att hÄlla pÄ med kultur. Ingen vill betala för musik, film eller text, utan laddar hellre ner gratis (eller oerhört billigt via Spotify). Sedan blir man jÀtteirriterad för att bandet Kent tar fram vin och att kreddiga artister sÀljer parfym! Sickna sellouts! Och sÄ lÀser man nÀttidningarna och beklagar sig över att de Àr fulla med reklam. Men hur ska tidningarna klara sig nÀr ingen lÀngre vill betala för att lÀsa pappersutgÄvorna?

Som bloggare skriver jag 365 dagar om Äret och underhÄller hundratusentals lÀsare, varav vissa som medan de konsumerar gratismaterialet förfasar sig över hur mycket reklam som finns pÄ bloggen. SÄ var det pÄ min förra blogg (jag fick otroligt mycket kritik för att det var för mycket reklam dÀr) och sÄ Àr det ocksÄ pÄ min nuvarande blogg. Varför förvÀntas bloggtjejer (för det Àr frÀmst tjejer) producera innehÄll till vÀlbesökta kanaler, större Àn de flesta tidningar, utan att kunna fÄ betalt? Bara för att lÀsarna varken vill betala sjÀlva eller kan acceptera att företag fÄr betala för reklamplatser? Vilka andra yrkesverksamma gÄr man till och förvÀntar sig att de ska utföra sin proffession gratis? TandlÀkare? Förskolelpedagoger? Taxichaufförer?

Jag har fattat ett aktivt beslut att sĂ€lja mindre redaktionellt material till tidningar och istĂ€llet hitta företag som vill sponsra mig att göra liknande inlĂ€gg hĂ€r pĂ„ min blogg. SĂ„ istĂ€llet för att sĂ€lja mat, pyssel  och heminredningsreportage till magasin, som ni som lĂ€ser min blogg inte ser röken av, eller mĂ„ste betala för att ta del av, har jag plockat in sponsorer som gör att jag kan producera sĂ„dana reportage för min blogg. En ny slags affĂ€rsidĂ© som jag Ă€r vĂ€ldigt glad över – dĂ„ det ger mina trogna lĂ€sare möjlighet att ta del av mer material Ă€n de annars skulle kunna fĂ„. NĂ€r folk dĂ„ istĂ€llet blir arga för att det förekommer sponsrade pyssel- eller matinlĂ€gg pĂ„ bloggen Ă€r det ju sĂ„ att man vill lĂ€gga sig ner och grĂ„ta. Det verkar inte gĂ„ att göra rĂ€tt. Att jag Ă€r ĂŒber-tydlig och alltid skriver ut vilka inlĂ€gg som Ă€r sponsrade verkar ses som ett problem istĂ€llet för nĂ„got bra. Vill folk hellre bli förda bakom ljuset sĂ„ som de blir i de flesta andra bloggar?

Jag vet att det Ă€r sĂ„ hĂ€r illa för jag kommer pĂ„ mig med att tĂ€nka precis likadant nĂ€r jag konsumerar kultur. Jag stör mig pĂ„ reklam och pĂ„ artister som krĂ€nger tomatsoppa istĂ€llet för musik. Men vad fasen. Om jag inte Ă€r villig att betala för kreatörens riktiga produkt. Vare sig det Ă€r musik, film, en tidning eller en blogg. DĂ„ kan vĂ€l jag Ă„tminstone lĂ„ta bli att bli störd av nĂ€r dessa kreatörer se till att fĂ„ in pengar pĂ„ en produkt (reklam, merchandise osv) som folk Ă€r villiga att betala för? PĂ„ det sĂ€ttet kan jag ju fortsĂ€tta att konsumera det som de producerar – helt gratis! Och vill jag inte köpa Kents vin eller Miss Lis kollektion för Indiska kan jag ju bara skita i det. Och tacka min lycklig stjĂ€rna för att alla andra inte tĂ€nker likadant.