• Inlägget är ett annonssamarbete med Beckers •

Sätt färg på huset

Många har önskat fler blogginlägg om husrenovering så jag tänkte berätta lite om de projekt vi har på gång just nu. I vår ska vi ju äntligen införskaffa våra efterlängtade höns! Bromsklossen hittills har varit att jag inte haft något hus för dem att bo i. Men när våra kompisar byggde nytt hönshus fick vi överta deras från 70-talet och i höstas körde en granne hit det med traktor. Så nu ska det bara fiffas och målas – för det har nog inte gjorts på 20 år i alla fall. Alla hus på gården är i behov av ommålning men hönshuset får vara först ut. Här ovan ser ni hur det ser ut nu. Jag tycker mycket om det gamla plåttaket och stuprännorna.

Jag älskar verkligen att titta på hus och hur de färgsatta. Speciellt äldre hus som målats med omsorg, de har ofta lite roligare färgsättning. Och tänk vilka minnen en husfärg kan väcka. Själv älskar jag gula trävillor eftersom både farmor och mormors hus var gula. Extra fint är det när man vågat välja en rolig färg på spröjsen! Men vårt hus skulle inte göra sig i gult utan ska istället få fortsätta vara vitt och spröjsen och stuprännorna ska vara engelskt röda. Matchar bra till det röda originaltaket. Hönshuset ska få matcha huvudbyggnaden på något vis men ännu har jag inte riktigt bestämt mig för exakt hur det ska målas.

Här är i alla fall mina bästa tips på vad man kan tänka på när man färgsätter ett hus:

– Ni vet vissa hus som är så skarpa i färgen att man riktigt får huvudvärk av att titta på dem? Oftast beror det på att man valt färg bara genom att kika på ett litet färgprov. Då missar man lätt att en färg blir mycket starkare och ljusare på en stor yta. Välj smutsiga, gärna lite mörkare nyanser för att undvika att få en färg som verkar självlysande.

– Kika gärna på andra hus som är byggda under samma tidsperiod som ditt för att få inspiration till färgsättning. Det är klokt att inte frångå färgsättningen från epoken allt för mycket. Ju äldre hus desto trognare mot färgskalan skulle jag vara! Ta en promenad i grannskapet och knäpp bilder på hus vars färger du gillar. Blir du riktigt förtjust kan du ju alltid plinga på och fråga om de har färgkoden. Att få se färgerna i verkligheten hjälper verkligen till när man själv ska välja nyans. Det var så vi hittade rätt engelskt röda färg!

– Tänk också på att färgen ska göra sig bra i grönskande juli likväl som vitaste januari. Vissa ljusa nyanser ser smutsiga ut bredvid kritvit snö och vissa gröna nyanser skär sig mot grönskande gräs. Ta hänsyn till årstidernas växlingar.

– Måla upp färgen du vill ha på en stor MDF-skiva som du kan flytta runt. Då är det lättare att få en uppfattning om hur färgen gör sig i olika ljus och vädersträck. För övrigt ett lika bra trick när det ska målas inomhus!

– Personligen gillar jag när man vågar sätta färg på spröjs, knutar eller ytterdörr. Man kan lätt tro att det bästa är att kombinera färg med vitt för en mer diskret känsla. Men jag skulle säga att färg ihop med färg är snäppet bättre. Det skapar en harmonisk helhet på ett annat sätt.

– Tycker du ändå att det är svårt att hitta rätt nyans till ditt hus – be din färghandlare om hjälp. De är proffs på färgsättning och har hjälpt många i samma situation. Det kan också vara klokt att höra dig för med kommunen innan du målar – på vissa områden är färgskalorna som får användas bestämda i detaljplanen.

– När man målar är det viktigt att använda samma typ av färg som använts på huset förut. Exempelvis ska man inte måla med en linoljefärg ovanpå en plastfärg. Eftersom vårt hönshus är målat med en akrylatfärg sedan tidigare kommer vi fortsätta på det spåret. På uppdrag av Beckers som jag samarbetar med sedan förut (målade bland annat om Jakobs kontor så här) ska jag testa deras nya färg. Beckers har tagit fram en helt ny färg som de kallar Perfekt Akrylat Plus som vi ska använda! Det är deras mest hållbara fasadfärg någonsin – så hållbar att de lämnar en skriftlig kulörgaranti vilket verkligen låter lovande! Det ska tydligen bli en renare och fräschare fasad eftersom färgfilmen blir hårdare och därför står emot smuts, som exempelvis sot och pollen. Trots en hårdare färgfilm så följer den träets rörelser utan att spricka.

I juni sätter jag igång att måla och så då utlovar jag så klart massa fler inlägg och en uppdatering på hur det blir!

Inlägget är ett annonssamarbete med Beckers

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

51 kommentarer på “Sätt färg på huset”

 1. Det mesta i det här inlägget var jättebra, Clara! Men jag reagerade på att du förespråkar akrylatfärg framför mer naturliga färgsorter som slamfärg eller linoljefärg. Trodde du generellt var emot plast och kemikalier och vill hålla dig så nära urspunget som möjligt?

  1. Hej Clara! Jag förstår hur du tänker men som jag skriver är det viktigt att måla med samma färgtyp som man tidigare använt. Dvs inte måla med tex slamfärg på akrylat då det fäster dåligt. Mitt råd är att använda samma färgtyp som huset målats med tidigare! De flesta moderna hus är målade med någon slags akrylatfärg medan vissa äldre hus är målade med slam eller linoljefärg.

    1. Men originalpanelen är i fint skick och behöver endast ny färg! Och då väljer jag att göra det som är minst ingrepp på huset. =)

  2. Men hon skriver ju att “eftersom vårt hönshus är målat med akrylatfärg sen tidigare” under punkten där det påpekas att det är viktigt att måla med samma typ av färg..

 2. Tack för tipsen! Vi går just nu i tankar på att måla om vårt 80-tals villa och behöver inspiration. Bra med så konkreta, handfasta råd å tips.

 3. Hej clara!
  Hur känner du inför att måla när du är gravid eller ammar? Har själv funderat på vilket som är den optimala tiden att renovera och måla på eftersom jag hört att man ska vara försiktig med sånt under graviditet amning och innan barnen är ett år. Vad tycker du?
  Tack för all inspiration 🙂

 4. En annan bra sak att tänka på är att försöka hålla sig till linoljefärg, särskilt på gamla hus, där det är möjligt (dvs där man inte redan målat med plastfärg och det inte går att få bort den). Linoljefärgen har flera fördelar jämfört med exempelvis plastfärg. Kulörerna blir sällan eller aldrig konstiga, det är mer miljövänligt, det låter träet andas och det är vackrare. Dessutom är det lättare att underhålla eftersom det inte flagar. Ett jättebra tips som man vill ha hjälp med färgsättning av gamla hus är att kontakta en byggnadsantikvarie på länsmuseet där man bor. De är mycket kunniga och hjälper gärna till.

  Engelskt rött är förresten ursnyggt!

 5. Vitt hus med röda spröjs låter fint! Roligt att du ska skaffa höns. Jag har vuxit upp med höns i trädgården. När jag berättar detta brukar folk tro att jag kommer från landsbygden men faktum är att jag är uppvuxen i en villaförort 2 mil från Sthlm. Det är jättefint med höns. Dessutom är de världens bästa på att ta tillvara på rester. Extra gott med spagetti & pannkakor. På hösten pickar de fallfrukt & på sommaren betar de gräs & solar… & sen får man världens finaste ägg, spänstig solgul gula. Sonen älskar att hjälpa mormor att städa hönshuset & plocka ägg. Skapar en fin förståelse för var maten kommer ifrån. Hönorna har alltid varit extra bundis med min mamma & följer med henne när hon påtar i trädgården & när hon solar lägger de sig runt omkring i gräset… 🙂

 6. Jag tycker det är fruktansvärt att du propagerar för att måla gamla hus med plastfärg och hemskt att du dessutom väljer att göra det själv. Jag kan inte förstå hur du kan välja något sådant att måla ditt fina gamla hus i. Oavsett om det ligger pengar i det eller ej borde du vara mer mån om ditt hus.

  Plastfärger lägger sig som en regnjacka över husets trä och tillåter det inte att andas. Linoljefärger (tex. Ottossons, Gysinges osv) fungerar som goretex, de tillåter trät att andas och fungerar som ett skydd. Det är det enda rätta för ett hus.

  Sjukt besviken på dig, Clara. Trodde du var kunnigare än såhär.

  1. Men alltså… Clara har ju rätt i det hon skriver om att man inte kan måla huset med linoljefärg om det är målat med plastfärg sedan innan. Vilket hönshuset alltså är. Eller känner du till något rimligt sätt att återställa träet så att det blir mottagligt för linoljan efter årtionden under plastfärg? Jag skulle tro att man får byta fasaden helt om det viktigaste är att måla med linolja.

   Plastfärger behövs eftersom landet är fullt av hus som redan är målade med plastfärg. Att byta fasaden om träet trots “regnjackeeffekten” är fräscht är knappast försvarbart. Problemet är dessutom olika stort i olika delar av landet och värst är det när man målat plastfärg på kalkbruk, på trä behöver det inte alltid vara ett problem.

   Tycker Claras råd om färgval är jättebra!

   1. Pinsamt! Arkitekten? Helt utan byggnadsvårds och miljötänk??!
    Propagera för plastfärg…

   2. Det går alldeles utmärkt att ta bort plastfärg från en träfasad, och sedan måla med linoljefärg. Man måste bara se till att vara noggrann, förstås! Vi har använt skrapa, värmepistol och speedheater eftersom det var flera lager plastfärg som skulle bort. På det här sättet har vi snart återställt vårt 20-talshus till ursprungsskick! Eftersom gamla träfasader oftast är av otroligt fin kvalitet, är det bättre att byta ut de delar som eventuellt tagit skada av väder och vind, än att regelmässigt byta allt trä…

    Att informera om att det inte går att måla linoljefärg på akrylat är en sak, det håller jag med om. Men att inte informera om att det faktiskt finns andra vägar att gå om man vill använda sig av linoljefärg är synd. Och detta inlägg blir bara ytterligare ett sätt för färgfabrikanterna att trumma ut budskapet om att plastfärg är det enklaste och bästa valet…

    Lite sorgligt, kan jag tycka!

  2. Vad tokigt Tove – att du blir så arg när du inte verkar ha läst inlägget! Mitt hönshus är från 70-talet och har aldrig målats med annat än akrylatfärg. Det mest tidstypiska och förstås korrekta produktvalet är att fortsätta med samma produkt. Som jag poängterar i inlägget uppnås den bästa effekten om man måla om med samma typ av färg som man målat med tidigare. Det gäller inte bara mitt hus utan förstås hus överlag.

   1. Det är synd att du inte förklarar tydligare att det i många fall går att ta bort plastfärg så pass grundligt att man sedan kan använda sig av linoljefärg (alternativt byta panel) – men att ni uppenbarligen väljer att inte göra det, pga merarbete, en uppfattning om onödig energiförbrukning eller något annat.

    Att argumentera för fortsatt användning av plastfärg på ett hönshus byggt på 1970-talet, med att det vore tidstypiskt och det enda rätta är lite långsökt tycker jag. Går det verkligen att försvara plastfärg utifrån det? Om man står för att naturliga material är det bästa, för alla hus och situationer, och det långsiktiga målet är att eliminera så många “onaturliga” material och produkter som möjligt i vårt samhälle, så finns det ju inga problem med att måla ett 1970-talshus med linoljefärg. Den tidstypiska aspekten får ju i så fall komma i val av kulör. Jag kan sträcka mig till att vissa kulturhistoriskt viktiga byggnader bör renoveras med plastfärg, om det är vad som användes från början. Men en massproducerad villa eller ett hönshus från 1970-talet är inte i samma kategori.

    När man argumenterar för användning av linoljefärg på hus byggda före 1940-tal, så finns ju två aspekter med: det är den färgtyp som användes då huset byggdes och att huset både mår bäst och gör sig bäst målat med linoljefärg, OCH att det är den färgtyp som är bäst ur alla aspekter av hållbarhet. BÅDA de argumenten går således inte att applicera på alla hus byggda efter 1950.

  3. Det är hemskt att måla gamla hus med plastfärg…, lilla hönshuset, där hade jag panelat om hela rasket, kokat ihop egen slamfärg i passande kulör, målat knutarna i 2% grön umbra. Fint och bra för huset.
   Men det kräver tid, pengar, ork och intresse.
   Främst intresse.
   Å så sant så är riktiga linoljefärger bättre för folk och fä. Det är ett bra tips. 🙂
   Dessutom kan man jämföra arbetsinsatsen måla om slamfärgshus vs plastfärghus. Långsiktig planering.
   Putsade hus gör sig dock inte alltid i slamfärg.
   Ett litet tips från mig, måla spröjsen i samma färg som fönstrena* 😉
   Claras kulörval kommer bli kanon tror jag.
   Snäll färg eller ej så blir det säkert tjusigt.

   1. Jag kan tycka att på ett enkelt litet hus som detta så är fasaden en rätt stor del av byggnadsmaterialet, blir det inte lite motsägelsefullt att först flytta dit huset och sedan byta ut en stor del bara för att man ska få måla med linolja? Linolja är jättefint och bra och absolut förstahandsvalet på nybyggt, tillsammans med slamfärg. Men i mitt tycke så är det för dogmatiskt att ALLTID välja linolja till varje pris, även när huset har en helt annan historia.

 7. Hmmm…

  Jag förstår tanken med att måla samma på samma, men håller inte riktigt med ändå. Visst kan det bli svårt att få en slamfärg att sitta här, men en linoljefärg borde funka ganska bra. Jag skulle skrapa rent från plastfärgen så gott det nu gick och sen gå på med linoljefärg.
  Alltså hellre ta risken att linoljefärgen släpper där man inte fått bort den kvarvarande plasstfärgen än att lägga på ännu mer plastfärg och på sikt få röta i panelen? Förresten, måste du inte skrapa ändå fast du väljer en plastfärg?

  Det är alltid svårt att värdera de råd man får av försäljare (de ska ju veta vad de talar om, men de vill ju såklart också sälja sin produkt).

  Uppskattar att du redovisar att du gör inlägget på uppdrag av Beckers, men tänk på hur många som lyssnar på dig och litar på DITT varumärke.

  MVH /Annika

 8. Hej Clara. Vi behöver måla om vår sommarstuga och min sambo har fett med ångest inför det. Själv har jag mest ångest inför färgvalet hehe. Kikade runt på becker hemsida och fick lite insperation i alla fall. Vill gärna se resultatet sen från er

 9. Hur stort är hönshuset? Jag sitter precis och planerar för vårt hönshus, men är sugen på att skaffa några höns i lekstugan till att börja med. Jag har inte bestämt mig för om de hus vi redan har å tomten duger eller om jag faktiskt måste bygga nytt. Jag vet inte heller hur stort vi ska ha. Det är svårt att vara tålmodig när jag gärna vill ha hönsen på en gång….
  http://morkullan.amani.org/

  1. Jaa, verkligen fint med klätterrosor =)

   Jag vet faktiskt inte hur många kvadrat det är. Vet att vi (om vi skulle gå enl branschstandard) typ kan ha 20 höns i huset men jag kommer nöja mig med kanske 8-10. Blir så trångt för stackarna annars! Jag vet att det finns siffror på det där – googla! Jag tror säkert du kan ha några höns i lekstugan. Bara tänk på att den kommer lukta hönsskit för alltid sedan – men det gillar iofs jag 😉

   1. Det låter ju ganska rymligt, roligt. Jag tror jag har läst att man kan ha 4 höns/kvm, men jag tycker som du att det känns onödigt trångt. Jag frågade barnen om lov att ta lekstugan till hönsen och jag var nog väldigt övertygande för de var idel positiva:) Så småningom vill jag bygga en större vinterbostad åt dem, hönsen alltså, inte barnen..

 10. Hej Clara! Ursäkta att detta inte har något med inlägget att göra, men jag har en fråga till dig eftersom du är en av de klokaste bloggare jag följer! Hur gör du för att hantera den oro som automatiskt verkar följa med en graviditet? Nu vet jag såklart inte om du kände/känner så, men jag kan knappt tänka på något annat än risken för missfall och jag är ännu bara i vecka 6. Det känns som att jag knappt kan fungera normalt, och jag antar att den här oron knappast kommer avta när barnet (förhoppningsvis!) blivit fött, utan bara bli ännu värre. Vet inte hur jag ska klara av det och skulle verkligen behöva några kloka ord. Kram!

  1. Stackars dig – vet precis hur det känns! Ska se om jag kan skriva ett längre inlägg på temat snart. Kram och jag håller tummarna för dig och bebisen <3

   1. Åh, det låter bra! Det vore ju jätteskönt att ha nåt trösterikt att återvända till såhär innan jag har berättat för folk och kan få stöd från dem! Tack <3

    1. Vet inte om det är knäppt av mig att svara då du bad om Klaras råd. Men jag känner så väl igen mig. Blev verkligen sjukligt orolig när jag väntade mitt första barn. För att göra en väldigt, väldigt, väldigt lång historia kort så kan man sammanfatta det med att efter att mina tvillingar fötts ett par år senare så gick allt åt pipsvängen. Oron för mina barn hade totalt tagit överhand. Första tiden med två prematura småttingar och en tvååring var hemsk. Jag “skyllde” mitt mående på tvillingarna och ansåg att detta var deras fel. Jag ville inte sköta om dom. Antagligen för att jag inte vågade vara i det svåra. Jag blev skickad in akut en gång till psykiatrin. De medicinerade mig och skickade hem mig. Jag låtsades må bra för att inte oroa andra, jag mådde sämre än någonsin och hade bestämt mig för att inte leva mer. Om man skulle må såhär kunde det lika väl vara. Barnen skulle dessutom få en bättre uppväxt utan en knäpp mamma. Livet har sitt egna sätt att lösa saker och ting och jag blev störd i min plan. Fortsatte dock må skit. Efter ett tag fick jag tips om en hypnositör. Jag greppade det strået och gick dit. Vilken vändning det blev!!! Fick reda på en massa som legat i bakhuvudet som jag förträngt. Under hypnos bearbetade vi detta och idag mår jag bra. Har fortfarande sjukt dåligt samvete för att jag missade den första tiden med tvillingarna och jag märker fortfarande att vi kan ha lite störd anknytning. Jag menar absolut inte att det kommer bli så illa för dig men vill bara tipsa om vad som hjälpte för mig.

     1. Och igen, med detta inte sagt att detta kommer att hända dig. Att vara lite orolig hör nog till men har man varit i ett helvete så vill man tipsa andra om att inte trilla dit. Du sitter nog snart med en perfekt bäse:) Kram och lycka till!

     2. Tack för ditt svar! Så himla jobbig grej att gå igenom, starkt av dig att lösa det till slut. Jag är nog en som skulle kunna hamna i samma situation om jag känner mig själv rätt, och jag tar din historia som en uppmaning att ta mina känslor på allvar innan det snurrar iväg för långt.

 11. Vad tror du om att bara göra tvärtom med färgen på hönshuset jämfört med ert hus? Alltså rött med vita knutar, kanske kunde bli fint 🙂

 12. Hej!
  Viserligen foduserar du på färgsättning MEN trä och därmed huset mår bättre av linoljefärg som andas och inte plastar in träet. För dem som är oroliga kring barn, amning, graviditet så är linoljefärg mycket mindre farligt än plastfärger. Linoljefärg är också bättre för miljön och för den som målar. Det ser dyrare ut om man bara jämför burkpris, men linoljefärg är mycket drygare, och man behöver inte måla om så ofta. Och när man målar om blir underarbetet mycket enklare. Linoljefärgskladdiga penslar rengörs med såpa som också det är bättre för miljön och människorna än lösningsmedel.
  Hälsningar
  Mammanonna

 13. Vi ska också måla om boningshuset i sommar. Det som jag tycker är svårt är just alla runtikring faktorer. Grönskan, snön och alla ekonomibyggnader som har olika byggår och skiftar i alla möjliga nyanser av röd. Huset är byggt kring 1910-11 och har alltid varit vitt. Antar att vi skall fortsätta med det ett sekel till men försöka hitta rolig, lämplig färg på spröjs, stuprännor och ytterdörr som i dagsläget är brunt (70-tal).

  1. Måla inte bara spröjsen.. tipsar igen. Spröjsen är finast om dom målas i samma färg som övriga fönstret*
   🙂

 14. Nej men du, jag gillar ju din inställning annars men…. Vad trist att du förespråkar plastiga akrylatfärger! Särskilt inomhus när man i övrigt “plastbantar”. Å stämmer inte att linoljefärg inte går att måla på plastfärg, går att måla på allt! Låter som Beckers manipulerat dig lite. 🙂

  1. Jasså? Både målare jag rådfrågat tidigare och en byggnadsvårdare jag känner har starkt avrått från att måla med linoljefärg på akrylat då det gärna krackelerar!

   1. Nu handlar ju inte detta om inomhus, men inomhus går det faktiskt att måla med linoljefärg ovanpå plastfärg.

    Utomhus däremot avråder t o m de som säljer linoljefärg (Gysinges hemsida t ex), om man inte lyckas skrapa bort akrylatet helt. Eller “lösa upp den kemiskt”, vilket inte låter så kul. Blev tvungen att googla detta eftersom så många verkar tro motsatsen.

    Om någon har bilder på bra resultat (över tid) av linoljefärg ovanpå plastfärg på fasad utomhus så skulle det vara intressant med länk!

 15. Känns lite typiskt att folk ska kräva att man är “allt eller inget”. Clara gör en massa medvetna val och tänker mycket mer på miljö och hälsa än de allra flesta andra gör. Men ändå måste det påpekas så fort hon gör något som inte är det allra mest miljövänliga man kan göra. Hur mycket gör ni själva, handen på hjärtat?

  1. Tycket du har en lite för romantisk bild..
   av din miljöhjälte.
   Handen på hjärtat, jag gör allt jag kan för miljön. Alltid.
   Gör du?

 16. Undrar hur det känns att vara Underbara clara? Att folk blir så upprörda och tar till brösttonerna vad än hon skriver om. Jag förstår att det finns argument för olika färger. Men uppenbarligen bor ju svenskar i hus som många gånger är målade med plastfärg och som vill måla om dom igen med samma färg. Jag förstår inte varför det är ett problem att hon skriver ett inlägg som riktar sig till dem? Jag för min del vill säga tack för inspirationen och råden Clara och jag ska def kolla in beckers nya färg 😉

 17. Bor själv i studentkorridor åtminstone ett år till men inlägg som detta får mig ju att längta efter hus att måla om. Älskar också sönder gula villor!

 18. Ja jisses vad det vore härligt med ett hus 🙂
  Jag bor i lägenhet just nu, precis flyttat till en tvåa med balkong, så lite tips för balkongodling vore toppen. 🙂

 19. Hej!
  Vad härligt med ett hönshus!
  En fråga; Kan du inte skriva att inlägget/inlägen är sponsrade lite längre upp i inlägget? Det känns lite bättre att veta “vad man ger sig in på” om man vet att det man läser är sponsrat från början.
  Tack & mvh, Anna

 20. Alltså Clara, jag är impad av hur bra du är på att ta kritik/missuppfattningar! Du svarar folk så sakligt! Bara en liten reflektion och pepp till dig såhär på kvällen. 🙂 (Såklart är det asbra att ryta ifrån ibland också, men starkt att välja sina strider) Kram

 21. Nej, åk inte runt och fotografera främmande människors hus utan att fråga först. Det hände oss att en bil stannade till, vevade ner rutorna och tog ett kort med mobilen. Jag blev väldigt orolig över anledningen? Tjuvar som rekar? Något kring sonen? Hot?
  Jag fick tag i regnumret till bilen och hittade ägaren. Efter många samtal och turer sa de att de lånat ut bilen till nån som tyckte att vår husfasad var fin. Jag är inte helt säker och upplevde det väldigt obehagligt.

 22. Åh vad jag önskar att jag kunde köpa ett hus på norrländska landsbyggden och rusta upp det. Men tyvärr så har jag inte pengar, men den dagen jag har råd, då kommer jag att måla om och stöka på så mycket jag kan. Älskar att skapa och pyssla, men måla, riva tapeter och mer grovjobb är nästa ännu roligare! Det ger såna härliga resultat när man är klar 🙂

 23. Jag ska inte ge mig in i diskussionen om fasadfärg, utan vill ge ett tips om att måla väggarna INNE i hönshuset med kalkfärg. Det är en tradition som tycks ha glömts bort i och med de moderna färgtypernas framfart. Kalken är basisk och gör att ohyra inte trivs så bra!
  Vi klädde hönshusets väggar med OSB-skivor och Formplywood som målades med kalkfärg. Det funkar bra! Kalkfärg kan man blanda själv genom kalkbruk och vatten.
  Billigt och bra!