Många har önskat fler blogginlägg om husrenovering så jag tänkte berätta lite om de projekt vi har på gång just nu. I vår ska vi ju äntligen införskaffa våra efterlängtade höns! Bromsklossen hittills har varit att jag inte haft något hus för dem att bo i. Men när våra kompisar byggde nytt hönshus fick vi överta deras från 70-talet och i höstas körde en granne hit det med traktor. Så nu ska det bara fiffas och målas – för det har nog inte gjorts på 20 år i alla fall. Alla hus på gården är i behov av ommålning men hönshuset får vara först ut. Här ovan ser ni hur det ser ut nu. Jag tycker mycket om det gamla plåttaket och stuprännorna.

Jag älskar verkligen att titta på hus och hur de färgsatta. Speciellt äldre hus som målats med omsorg, de har ofta lite roligare färgsättning. Och tänk vilka minnen en husfärg kan väcka. Själv älskar jag gula trävillor eftersom både farmor och mormors hus var gula. Extra fint är det när man vågat välja en rolig färg på spröjsen! Men vårt hus skulle inte göra sig i gult utan ska istället få fortsätta vara vitt och spröjsen och stuprännorna ska vara engelskt röda. Matchar bra till det röda originaltaket. Hönshuset ska få matcha huvudbyggnaden på något vis men ännu har jag inte riktigt bestämt mig för exakt hur det ska målas.

Här är i alla fall mina bästa tips på vad man kan tänka på när man färgsätter ett hus:

– Ni vet vissa hus som är så skarpa i färgen att man riktigt får huvudvärk av att titta på dem? Oftast beror det på att man valt färg bara genom att kika på ett litet färgprov. Då missar man lätt att en färg blir mycket starkare och ljusare på en stor yta. Välj smutsiga, gärna lite mörkare nyanser för att undvika att få en färg som verkar självlysande.

– Kika gärna på andra hus som är byggda under samma tidsperiod som ditt för att få inspiration till färgsättning. Det är klokt att inte frångå färgsättningen från epoken allt för mycket. Ju äldre hus desto trognare mot färgskalan skulle jag vara! Ta en promenad i grannskapet och knäpp bilder på hus vars färger du gillar. Blir du riktigt förtjust kan du ju alltid plinga på och fråga om de har färgkoden. Att få se färgerna i verkligheten hjälper verkligen till när man själv ska välja nyans. Det var så vi hittade rätt engelskt röda färg!

– Tänk också på att färgen ska göra sig bra i grönskande juli likväl som vitaste januari. Vissa ljusa nyanser ser smutsiga ut bredvid kritvit snö och vissa gröna nyanser skär sig mot grönskande gräs. Ta hänsyn till årstidernas växlingar.

– Måla upp färgen du vill ha på en stor MDF-skiva som du kan flytta runt. Då är det lättare att få en uppfattning om hur färgen gör sig i olika ljus och vädersträck. För övrigt ett lika bra trick när det ska målas inomhus!

– Personligen gillar jag när man vågar sätta färg på spröjs, knutar eller ytterdörr. Man kan lätt tro att det bästa är att kombinera färg med vitt för en mer diskret känsla. Men jag skulle säga att färg ihop med färg är snäppet bättre. Det skapar en harmonisk helhet på ett annat sätt.

– Tycker du ändå att det är svårt att hitta rätt nyans till ditt hus – be din färghandlare om hjälp. De är proffs på färgsättning och har hjälpt många i samma situation. Det kan också vara klokt att höra dig för med kommunen innan du målar – på vissa områden är färgskalorna som får användas bestämda i detaljplanen.

– När man målar är det viktigt att använda samma typ av färg som använts på huset förut. Exempelvis ska man inte måla med en linoljefärg ovanpå en plastfärg. Eftersom vårt hönshus är målat med en akrylatfärg sedan tidigare kommer vi fortsätta på det spåret. På uppdrag av Beckers som jag samarbetar med sedan förut (målade bland annat om Jakobs kontor så här) ska jag testa deras nya färg. Beckers har tagit fram en helt ny färg som de kallar Perfekt Akrylat Plus som vi ska använda! Det är deras mest hållbara fasadfärg någonsin – så hållbar att de lämnar en skriftlig kulörgaranti vilket verkligen låter lovande! Det ska tydligen bli en renare och fräschare fasad eftersom färgfilmen blir hårdare och därför står emot smuts, som exempelvis sot och pollen. Trots en hårdare färgfilm så följer den träets rörelser utan att spricka.

I juni sätter jag igång att måla och så då utlovar jag så klart massa fler inlägg och en uppdatering på hur det blir!

Inlägget är ett annonssamarbete med Beckers