De obekväma

I höstas berättade jag på bloggen att jag följdes av ett kamerateam som höll på att spela in en dokumentär om mig för SVTs räkning. Nu har dokumentärsserien De Obekväma snart premiär. Sju politiskt aktiva personer får ägna var sitt program åt en fråga som de brinner för. Bland de medverkande finns bland annat Kartellens frontprofil Sebbe Staxx, liberala debattören Alice Teodorescu, konstnären Makode Linde och Peter Sunde som är en av grundarna till Pirate Bay. Programmen kommer att handla om bland annat klasshat, statens makt, kortare arbetstider, rasism och övervakning på internet. Vi som medverkar släpper in tittarna i våra liv och berättar vad vi vill förändra, hur det borde gå till – och varför det är viktigt.

När jag blev tillfrågad om att vara med i den här dokumentärserien tackade jag först nej. Jo, nog visste jag precis vilken fråga jag skulle välja att lyfta om jag var med. Men samtidigt kändes det väldigt läskigt att dela med mig. Låta ett kamerateam följa med i min vardag och dokumentera allt jag gör. Plus att jag av erfarenhet vet hur otroligt hårt ansatt man blir av att sticka ut hakan. Men tillslut bestämde jag min ändå för att vara med. Och det är jag väldigt glad för. Mitt program som sänds den 23 april handlar om Arbetslinjen. Varför jag tycker att den är så fel, både med tanke på klimat och jämställdhet. Och varför jag förespråkar ett annan typ av liv än det vi blivit itutade att vi måste leva för att vara goda medborgare. Filmteamet följde med mig både här hemma i vardagen, uppklädd på föreläsningar och event och när jag mockar skit i hönshuset. En salig blandning med andra ord. Bilderna ovan är snapshots från dokumentären. Trailern går att se nedan.

[youtubeplay id=”Z4BQeC5hKL0″ size=”medium”]

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

47 kommentarer på “De obekväma”

 1. Grattis Clara! Faan vad grym du är! Ser SÅ mycket fram emot detta! har läst dig i flera år nu och det är så himla kul att följa det du gör. Det här behöver vi verkligen prata om, så viktigt. Kom ihåg att vi är jättemånga som håller med dig också och som slåss för samma saker som du!! KRAM

 2. wow! låter som ett fantastiskt program med väldigt intressanta personer. så modigt och bra att du tackade ja! jag ser verkligen fram mot att se programmet!!! 😀

 3. JAAAAAAAA!!!! Shit vad coolt! Och vilken jäkla grym uppställning av folk dessutom! ÅH vad bra att du valde att va med!

 4. Vad spännande! Jag gillar också att följa min egna väg och inte göra som staten vill. Jag (vi) kommer, när tiden är inne, hemundervisa vårt barn (han är nyfödd nu och får förhoppningsvis syskon senare) vilket är fullt möjligt då vi bosatt oss i Finland. Vi är på god väg att bli veganer också. Väldigt kontroversiellt. Vi kan säkert vara med i Outsiders som knäppisfamiljen, haha.

 5. Oj vad spännande! Jag kommer att sitta som klistrad 🙂 Och jag har ju liknande tankar själv, men fastnar liksom i huret. Hur ska det gå till att skapa ett annat samhälle som inte baseras på tillväxt? Och hur fortsätter vi att vara solidariska mot varandra och behåller välfärden i ett sådant samhälle?

  Ska bli väldigt intressant att se ditt avsnitt!

  Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 6. Vad roligt att du gjorde det även fast du först tvekade! Förstår att det kostar att ge i sådana stora sammanhang, jag uppskattar verkligen att du gör det!

 7. Virker interessant… Angående arbeidslinjen forbruk osv gikk der en ok dokumentar på norsk tv i kveld. Hvis du sjekker ut tv.nrk.no og søker opp brennpunkt er det mulig du får sett det i Sverige også. Lykke til videre med kommende prosjekter. Du virker dyktig og liker refleksjonene dine, får meg til å tenke og reflektere selv også 🙂

 8. Hej Clara! Ska verkligen se det här programmet, vad kul att du tackade ja. Gick in nu och tittade på ditt inlägg “Jag hatar arbetslinjen” och måste säga att det känns som du satt ord på mina tankar. Precis så tänker jag också. En annan sak jag tänkt mycket på är att jag ofta hör folk säga att “politikerna måste ta sitt ansvar”, men vad hände med vårt ansvar? Alla vi medborgare? Vi kan ju inte skjuta över vårt eget ansvar på en politiker. Oavsett vad politiker beslutar kommer i alla fall jag demonstrera med mitt liv en hållbarare livsstil. Jag tänker ta mitt ansvar och hoppas på att andra hänger på. Konsumera mindre, arbeta mindre men med något jag brinner för, odla eget, köpa eko, bo mindre och mer miljövänligt… Tack för att du lyfter dessa frågor så att de hörs i det offentliga.

 9. Har arbetat 75% några år nu. Inte för att min arbetsgivare vill och inte för att vara hemma med barn, utan bara för att jag vill. Helt underbart, och inte tycker jag att jag har särskilt ont om pengar heller.

 10. Åh vad spännande! Jag kommer se ditt program med stort intresse med tanke på vad du skrivit tidigare i frågan. Hela programserien verkar väldigt lovande med många namn som nog kan utmana och sätta igång tankeverksamheten. Så roligt att du tackade ja, även om jag verkligen förstår din tveksamhet. Jag hoppas att du inte får anledning att ångra dig.

 11. Vem har sagt att arbetslinjen handlar om att jobba på ett traditionellt 8-17-jobb? Arbetslinjen går ut på att bidra till samhället, genom att betala skatt från sitt lönekuvert. Den skatten går sedan till skola, sjukvård och trafik. Ju fler som jobbar, desto mer pengar till det offentliga. Hur du sen väljer att jobba, är upp till dig! Du Clara, tjänar pengar och betalar skatt från din blogg, dina böcker och andra uppdrag. Gott så. Alla har dock inte din förmåga att skapa sitt eget varumärke och leva på samma sätt som du, och väljer därför andra typer av arbeten. Poängen är att inte fastna i ett bidragsberoende, som tär både på staten och på individen. Tack vare arbetslinjen, som du kritiserar, får du också bättre villkor som företagare.

  1. Väjer…. Vi är 400 000 st i det här landet som står utanför just den så grymt fina valmöjligheten.

  2. Ja, självklart ska vi bidra med skattemedel till välfärden. Och just nu är systemet sånt att en stor del av skatten kommer från arbete. Vilket blir ett problem när antalet arbeten minskar! (genom robotisering, datorisering, effiktivisering osv). Då måste vi tänka ut ett nytt system. För att bara försöka “skapa nya jobb” (enligt arbetslinjen) kommer innebära att vi tar slut på jordens resurser (eftersom det nästan alltid handlar om nån typ av användning av naturresurser när vi ska “skapa jobb”; tex när vi till varje pris försöker att bevara alla industrier i Sverige).
   Ett nytt bättre system vore att ta ut mer skatt på produktion, och mindre skatt på arbete. Som det är nu så har prylar och “teknikframställda” saker sjunkit i pris i förhållande till människoarbete, och det är ju helt orimligt och och går stick i stäv med hur vi VILL ha det. Ett enkelt exempel: på 60-talet var det billigare att (med mänskligt arbete) laga en damsugare som gick sönder än att köpa en ny. Idag är det biligare att köpa en ny (som är tillverkad främst av robotar). Personen som jobbar med att laga damsugare blir därför arbetslös, vi får därmed in mindre skatt och det tar onödigt mycket av jordens resurser att köpa nytt istället för att renovera den gamla. Alltså en situation där vi förlorar trefalt!
   Det här är i alla fall främsta orsaken til att jag kritiserar “arbetslinjen”. Vad vi behöver är att tänka nytt! (Men det betyder ju inte att vi ska ligga på sofflocket, vi kan ju göra andra saker, typ ta hand om vår mormor, reparera saker som går sönder, odla våra grönsaker, eller jobba på precis som vanligt för dem som hellre vill det (som Pernilla Ohlin)!
   Tack Clara för en underbar blogg och tack för att du tar upp den här frågan med att ifrågasätta tillväxt och arbetslinjen. Jag säger som Rosa skrev tidigare; skönt att inte vara den enda som går i såna här tankar.
   Ett lästips i dessa fårgor är Birger Schlaugs blogg, han är klockren! Och väldigt pedagogisk, han kan förklara det här lite bättre än jag…
   http://schlaug.blogspot.se/

 12. Vad haftigt och duktigt av dig Clara att bestamma dig for att anta utmaningen att vara med i en politisk dokumentar. Visst ar det bade obekvamt och skrammande att vaga sticka ut hakan i politiska sammanhang, men pa samma gang sa otroligt viktigt! Tack for att du valt att anvanda din styrka och insikt till nagonting sa positivt och viktigt!

  Det ar harligt att lasa bloggar om mode, inredning osv. men pa samma gang ar det viktiga teman som t.ex. politik och allas valmaende som gor livet vart att leva tycker jag. Det finaste med en karriar enligt mig ar alla de satt man under en karriar far chansen att paverka samhallet i en positiv riktning, det ar de grejerna som betyder nagonting i slutandan. Tack Clara for din fina insats! 🙂

 13. Å underbara Clara. ibland känner jag mig ensam om att tycka att arbetslinjen är bisarr. Såg nån siffra om att i USA kan hälften av alla arbeten bli ersatta av maskiner så varför ska vi då hitta på arbete?

 14. Otroligt välgjort inslag. Bilderna, stämningen och hur du kom fram. Helt fantastiskt och du borde helt klart skriva mer om denna syn på livet i bloggen Clara

 15. Bra att du valde att delta i dokumentären, Clara. Jag tänker som du om det här med balans mellan arbete och fritid, att inte bara tänka att tjäna så mycket pengar som möjligt. Vill gärna ha mer tid att förfoga över, men har tyvärr inte kommit dit ännu, men fortsätter att försöka att uppfylla målet att få ett mer meningsfullt liv med mer balans. Jag tror att vi människor och samhället skulle tjäna på kortare arbetstid och mer solidaritet att dela på arbeten än att vissa ska jobba ihjäl sig och andra står utanför arbetsmarknaden. Tack Clara!