Nedslaget ekotänk

Jag tycker inte att det är så värst jobbigt eller ångestframkallande att tänka på miljögifter längre. Jag går liksom igång på att rensa här hemma och försöka hitta ännu en miljöbov att hiva ut genom fönstret. Det blir lätt så när man kommer igång med tänket. Det blir nästan lite kul! Men ibland blir jag bara så himla nedslagen. Jag bloggade ju om att jag var på jakt efter en ekologisk bäddmadrass till bebisen – utan flammskyddsmedel och cancerframkallande skit. Sådana madrasser är väldigt dyra jämfört med den vanliga, kemikaliestinna sorten. Så när jag fick tipset att vika den gamla sortens yllefiltar och lägga ihop i ett påslakan och på så sätt tillverka en egen ekovänlig bäddmadrass blev jag himla glad. Tills någon berättade för mig att gamla tiders yllefiltar ofta impregnerades med DDT. Det är ju så att man vill gråta åt det. VARFÖR ska det vara så svårt att hitta saker som inte är fullproppade med kemikalier? Inte ens när man tror att man varit lite slug och hittat något gammalt hederligt såsom ullfiltar går man säker. Istället kanske det är precis tvärtom?

Så nu är jag tillbaka på noll igen.  Med en riktigt dyr bäddmadrass som alternativ. Som dessa fina i kokosfiber från Grön Interiör. Eller det något mer prisvärda alternativet med boveteskal ifrån Bovete.se. Återstår att se vad jag ska välja. Jag har ju turen att kunna välja. För de allra flesta småbarnsfamiljer är bara tanken på att köpa ekologiska kuddar, täcken och madrasser till barnen en utopi. Trots att det borde vara en självklarhet för barn att få sova kemikaliefritt. En bebis spenderar ju större delen av dygnet i sängen.

Så här valde jag till sist…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

55 kommentarer på “Nedslaget ekotänk”

 1. Går det inte att använda två får fällar bara? Bebisar väger ju inte så mycket och fällarna är jordande och ger trygghet.
  Vad du än köper skriv gärna resention!! Mycket nyfiken. Om vi spenderar en tredje del av hårat liv i sängen så känns det viktigt med bra säng mm.
  Läskigtmed nervgifter i kuddar mm, att andas in flera rimmar varje natt, jag har epilepsi, behöver inte fler neurologiska problem.

  1. När du ändå köper en madrass. Köp en större så räcker den längre. Eller låt bebisen sova med er. Kram.

 2. Visst blir man uppgiven ibland – ignorance is bliss… Vi köpte madrasser från The Little Green Sheep, ett engelskt märke som bl.a. sälja via brittiska Amazon. Naturligt innehåll som kokosfiber och ull, vissa madrasser är dessutom ekologiska. Prisvärda var de också och frakten blev inte så farlig om man beställde vis Amazon. Ett tips!

 3. Visst blir jag peppad av ditt inlägg, men mest arg. Att det ska vara så svårt, liksom! Det borde väl vara självklart att madrasser och sängkläder till småbarn skapad en bra miljö för dem. Speciellt som de ju sover ganska många timmar per dygn. Men uppenbarligen inte. Och mest arg är jag nog på mig själv för att jag aldrig ens funderat på det här tidigare. Tröstar mig med att vi iallafall inte köpte nya grejor till våra barn. De kanske slapp det värsta!? Och att du kanske får en ny föräldrageneration att börja efterfråga bättre grejor!
  Mittlifjennyaberg.blogspot.se

 4. Jag vet! Det är så man vill gråta! Just nu har Grön interiör 15% rabatt på bäddmadrass. Ett tips kan ju vara att köpa en sådan och lägga på den andra. Så har jag gjort till mig och min man. Min dotter fick en madrass när de hade 15% på barnmadrasser. Tips att anmäla dig till deras nyhetsbrev!
  Vi bor i en hyresrätt och hade pvc golv i sovrummet där jag sov under hela graviditeten och min dotter de första månaderna. Jag lyckades hitta ett styrdokument som var tio år gammalt att de skulle sträva efter att byta ut pvcgolv, tog dokumentet tryckte upp framför ögonen och fick ett nytt golv ngr månader senare. Då känns det bra när man kan påverka. Fast inte så kul att ha sovit där. Clara du inspirerar. Ger kraft o ork till dessa frågor! Tillsammans orkar vi!

  Tips om ni ska köpa ny barnvagn är Emmaljungas Viking som är öko-tex märkt. Har funnits ett år snart så har ni tur kanske det finns på blocket. Stor kram

  1. Hej! Läste din kommentar om styrdokument kring att fasa ut PVC- golv:) är i exakt samma sits som du var (i hyresrätt m PVC- golv och har en ettåring). Min fråga: kan du hjälpa mig att hitta det dokument som fick din värd att byta ut golvet?
   Maila mig isf på nina@flodin.net!:) Tuusen tack på förhand!

 5. Det där skriver jag ofta om på min blogg. Om alla människors rätt till en giftfri vardag, inte bara medel och överklass. Jag blir så trött på att allt ekologiskt ska vara dyrt! Det leder ingenstans. Här anser jag att politiker har ett stort ansvar och ska börja subventionerna ALLA ekologiska produkter, madrasser som bananer. Mitt förslag är att man i en övergångsperiod ska ta bort momsen på sådana produkter för att på så sätt få ner priserna. Istället kan man öka momsen på orena produkter om man nu prompt vill ha moms. Ett annat av mina förslag är att alla skolor/örskolor ska servera ekologiskt mat och lokalena ska kemikaliesaneras. Detta är extra viktigt på förskolor då barnen är i deras känsligaste ålder. Jag genomför nu ett korståg för att det ska hända på förskolorna här på orten, men de är tröga. Än så länge har jag fått de att ta bort gammalt elektronikavfall som de använde som leksaker på förskolorna. Men det finns mycket kvar att göra. Därför tycker jag att det är så bra att du som är en storbloggare lyfter detta mer. Ju fler som pratar om det och SYNS desto bättre. För allas skull.

 6. Jag köpte precis bäddmadrass och madrass från grön interiör, dyrt men har inte hittat något annat vettigt alternativ. Dom sa att livslängden är minst 15 år så det känns ju bra att många barn kan utnyttja bädden iaf 🙂

 7. Många sätt är bra, utom de dåliga 😉
  Man ska nog fundera både en och två gånger på vad bebisen/barnen sover på. Superbra att tänka på kemikalier o dyl men kanske även viktigt att tänka på ergonomin. Bebisar och barn behöver ju också sängar med rätt motstånd i madrassen så att ryggen ligger rätt. Kanske då bättre med en ordentlig madrass än att ligga så många timmar, som du skriver, på fårskinn, filtar el liknande?

  Sen funderar jag, som fellow loppisälskare och nybliven mamma på hur bra gamla prylar är för barnen? Kan du inte luska lite i det här och skriva om det? Som det du skrev ovan om DDT i filtarna, på det viset användes ju kemikalier mer urskillningslöst förr innan man visste om biverkningar. Ska man kanske helt undvika vissa gamla material, ytskikt och liknande? Eller kan man bli av med det farliga genom att t.ex. renovera/måla möbler och liknande? Allt var ju inte bättre förr…. I 1800talets England dog mängder med barn av giftiga färger i dåtidens “moderna” barnrum och med nymodigheten nappflaskor. Vore intressant att få mer kunskap i ämnet eller vad tycker du?

 8. Hur är det med gifter i kuddar och täcken som man har haft ca 10 år? Har eventuella kemikalier försvunnit från dem med tiden eller finns de kvar för evigt?

 9. Det är väl inte så konstigt att det är så. Eko är på modet och det som är på modet är dyrt. Ge det några år så blir det mindre på modet, mer vanligt och alltså mindre dyrt. Och så kan ju fler ungdomar utbilda sig till ingenjörer el dyl. så kan den nya generationen vara med och utveckla teknologier så att de blir så pass tillgängliga att inte bara de rika har råd med dem.

 10. Vi funderade ett tag på att lägga pengar på en eko-madrass till bäbisen som skall komma. Men eftersom att vi inte har så fett med pengar så bad vi en kompis som jobbar på Naturskyddsföreningen om råd. Hon hade självhaft samma funderingar när hon skulle få barn och då rådfrågat en kollega som var expert på textilier. Svaret blev helt överraskande att även om det såklart är allra bäst att köpa nåt helt ekologiskt så är IKEAs madrasser faktiskt helt ok. Hon kunde inte själv förstå varför de inte anslöt sig till någon miljömärkning, då skulle det ju bli tydligt för de som är intresserade att de faktiskt är rätt bra. Så har man inte så mycket pengar så behöver man inte känna sig överdrivet skyldig gentemot sitt barn om man väljer en budgetvariant! Både vi och kompisen valde att vänta med en dyrare madrass till dess att barnet blivit lite större och kan ha madrassen längre!

 11. Alltså, jag vet att jag kanske låter helt tokig här, men varför inte göra en hederlig gammal halmmadrass? Visst, man måste byta rätt ofta, och hitta halm som är välproducerad… Men i mitt storstadshjärta, där jag sover på IKEA-madrass i en bostadsrätt, så känns det ändå som någonting jag hade velat pröva. Vet inte om du reda funderat (och förkastat) idén, men en tanke i alla fall!

  Kram och tack för en fin blogg!
  Julia

 12. Jag blir arg/irriterad/frustrerad på daglig basis över att det är en klassfråga att leva giftfritt! Att vi ska behöva vara kemikalieexperter för “göra rätt” är också bortom allt sunt förnuft. Är oerhört tacksam för alkt du delar med dig av när det kommer till detta!

 13. Tack Clara för ett bra och viktigt inlägg och tack framförallt för de bra tipsen – surfade runt nu hos Grön Interiör och blev jätteglad, har aldrig hört talas om de förut! Tar tacksamt emot fler tips på företag och produkter som du tycker verkar bra, och gärna recensioner efteråt om du skulle slå till på något. Tack återigen!

 14. men ibland kan man hitta genvägar. köpte oeko-tex märkt kudde på ge-kås för en 50 lapp. finns även täcken och lakan/påslakan. kanske inte fullt ut naturmaterial men iaf kontrollerat för giftiga ämnen.

 15. Jag vek gamla urtvättade täcken från mormor och farmor till maddrass. Det fungerade jättebra och dessutom har täckena tvättats regelbundet sedan 50talet. Det ena täcket innehåller hästhår och är ett barntäcke tillverkar av min morfars farfar. De bodde i norrland och när morfars far var liten fick han lunginflammation i kylan. I samma veva avlivades gårdens sto, pälsen blev täcket och skinnet blev varma ytterkläder. Kappan har jag fortfarande kvar, ärvd ner genom generationerna och den kommer ärvar visare..,,

 16. Hej Clara!

  På min blogg har jag skrivit ett inlägg om barnmadrassen från Grön interiör:
  http://www.ekopappan.se/2014/01/21/ekologisk-madrass-till-spjalsang/

  Vi var i samma situation när vi skulle köpa säng till vår son. Vårt val blev att köpa madrass och bäddmadrass från Grön interiör. Visst kostar dom, men det känns väldigt viktigt att just sängen ska vara giftfri med tanke på hur mycket tid som spenderas där. Någon har kommenterat att det är en klassfråga att kunna leva giftfritt, och till viss del kan jag hålla med om att alla kanske inte har råd. Men framförallt är det inte en klassfråga utan en prioriteringsfråga! Vi har valt att till vår son köpa kvalitetssaker som är giftfria/ekologiska, men å andra sidan har vi inte köpt så mycket grejer. Det finns en massa onödiga (hyfsat billiga) saker som föräldrar köper i tron om att barnet behöver dom. Ett litet barn behöver inte mycket grejer, köp färre saker men bra saker är min devis.

  Sonen är nu snart åtta månader och sover fortfarande gott i sängen! 🙂

  Lycka till!

  /Per

 17. Vi var och beställde ny säng igår, en extra bred som hela familjen får plats i. Jag hade helst velat ha en ekologisk men det skulle helt enkelt bli för dyrt tyvärr. Så det fick bli en svanenmärkt säng från Hilding, inte naturmaterial men förhoppningsvis hyfsat giftfri.

 18. Måste ta ett djupt andetag. Har inte kommit så långt som att gå igenom alla madrasser, kuddar och täcken som samtliga införskaffades innan mina miljöglasögon kom på. Och nu kändes det jättestort och övermäktigt att ta tag i… Någon som har något tips på vart man börjar? Har knappt någon koll på vad vi fem i familjen sover på, allt är nog inköpt på Ikea.

  Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 19. Åå, snälla Clara, kan du inte dela med dig av böcker/länkar där man kan läsa vidare om gifterna? Jag och sambon har precis flyttat till ett hus där det mesta ska renoveras + att barn inte är allt för långt borta. Det hade varit fantastiskt att hinna läsa in sig på detta INNAN vi sätter igång hela detta projektet!

 20. Clara! Ett alternativ är att lägga en ekologisk fårfäll mellan madrass och lakan. På så vis får bebisen inte kemikalierna så nära huden och dessutom får man alla andra fördelar som ullen har, varmt på vintern, svalt på sommarn och så där. Det finns skinn från ekologiskt uppfödda får som också blivit ekologiskt garvade, helt och hållet producerat i Sverige. Det har blivit vår lösning 🙂 Lycka till med det lilla livet!

  (Det är första gången jag orkat ta mig i kragen och kommentera, men jag tycker ju typ allt du skriver är bra. Go Clara!)

 21. Ett litet tips. jag ville ha bovetekuddar till alla i familjen men hade inte råd med 310 kronor/kudde x 5. Sen ville släkten ha också så det skulle bli dyrt. Jag köpte en säck med bovete för 450 kronor och det räckte till 5 kuddar. Så det kanske går att göra en egen madrass med bovete som inte kostar skjortan. Har precis hittat tillbaka till din blogg och ägnade flera timmar dom senaste dagarna med att läsa ikapp. =)

 22. Kanskje du kan kjøpe et økologisk saueskinn og kle inn i laken? Det er jo bare det mykeste, varmeste og beste som finns! 🙂

 23. Ekologiskt är inte bara dyrare för att det är “inne” (även om det väl påverkar också), som flera av kommentarerna verkar tro, utan helt enkelt för att det är dyrare att framställa. Du kan inte producera lika mycket, det tar längre tid,mer av det du faktiskt producerar blir förstört av olika anledningar eftersom man inte får använda sig av vissa bekämpningsmedel osv vilket i slutändan gör att producenterna måste ta ett högre pris för att det ska vara lönsamt.

  Misstolka mig inte nu, jag är helt och hållet för ekologisk och ffa närproducerat, men man måste också acceptera att det alltid kommer vara lite dyrare än “vanliga” produkter.

 24. Jag tänker så att gamla saker har släppt ifrån sig kemikalierna redan (undantaget mjuka plastsaker..) och att det alltid är bättre att återanvända än att köpa nytt! 🙂

 25. Ibland kan gamla saker vara långt värre än nya. I mina barns madrass har jag bomullstäcke (sån som på din bild i inlägget ovan) och en nyare yllefilt som inte innehåller nån skit. Funkar så himla bra tycker jag. Förut mådde jag psykiskt illa när jag tänkte på alla gifter som finns i allt men nu känner jag att jag har kontroll. Och när folk titt som tätt hävdar “jag sov i DDT-lakan men jaaaag är minsann frisk” så blir jag inte ens provocerad längre. Antingen tror man att gifter är giftiga, eller så kan man för all del förneka det, valet är fritt.. Oj vilket långt inlägg det blev men kontentan är att man kan bygga en madrass av ogiftiga material :). Hälsningar Kristin

 26. Lade ut en bild på instagrammet där man ser vår hemmagjorda “eko”madrass. myrsta heter jag där.

 27. Hej! Men kolla in filtmakeriet.se! De har ju miljötänk och ulltänk. Vadd tror jag också man kan köpa. Jag köpte fantastiskt garn därifrån. Lycka till!
  /Marit

 28. Hej clara, jag undrar vilka kemikalier det är som finns i allt omkring oss,.vad gör de med oss, har du nån aktuell forskning? Bästa hälsningar Anna

 29. Ja, nog är det så, att medelklassen, den trendkänsliga och dem däröver, det vill säga den övre medelklassen med känsla för trend och life style, är dem som har råd att leva giftfritt. Men att madrasserna framkallar cancer, vilket man kan tro att du indirekt menar, väljer jag att inte tro på. Fattig råtta som jag är. Tack för en bra blogg.

 30. Hej,

  Ikea har slutat att använda flamskyddsmedel i sina madrasser till till till barn. Billigare alternativ är svårt att hitta.

 31. Snälla Clara, gör ett inlägg då man är ny inne på ecotänket, ett litet nybörjar inlägg på vad man kan förändra. Tänker att man kan ta lite i taget och börja med maten. Kram

 32. Nya (och äldre) bebisar kan också spendera större delen av dygnet i famnen på sina föräldrar – kunde lika gärna väntat med köp av spjälsäng och madrass till ettårsdagen…:D

  1. Haha tänkte samma… Mitt barn har under sitt första halvår spenderat sammanlagt kanske 10 timmar i sin säng 🙂 Men hen sover såklart i vår säng istället och då blir det intressant vad den består av. Önskar att möbeltillverkarna (IKEA) var tvungna att redovisa innehållet i sina möbler likadant som livsmedelsproducenterna gör, det skulle antagligen ha väldigt stor påverkan på marknaden för giftfria produkter.

 33. Hei Clara
  Ullkorga.no, et lite firma vest i Norge, produserer madrasser i ren ull eller i polyesterfiber (eller en blanding). Da jeg spurte hvordan polyesterfibrene ble produsert, fikk jeg dette svaret: “Våre fiberkjerner er skadestoffkontrollerte og klassifiseres under “Trygge Tekstiler” og innehar derved Øko Tex Standard 100 sertifikat.” Jeg kjøpte nylig en madrass fra Ullkorga til min datter, etter MYE undersøkelser, og da jeg fikk den hjem og pakket den ut, luktet det INGENTING inni emballasjen (ikke plast og nytt og kjemisk, bare rett og slett ingenting. Kanskje bittelitt sau, forresten..). De syr etter mål hvis man ønsker, og så har de noen standardstørrelser. De leverer raskt, har super service (jeg korresponderte litt med dem før jeg kjøpte) og de er ikke avskrekkende dyre.

 34. Haha inte för att va sån, men kanske sova på hö!? Aldrig provat, ser mysigt ut i Bullerbyn. Nä… Usch. . Hemskt som Clara säger att även om
  Man tror att gammal hederlig ullfilt är bra så är det kanske värre. Suck. Hoppas någonting hittas!

 35. Vad har ni för madrass till Bertil? Min snart 2-åriga dotter sover på bl.a. en yllefilt men det får vi ändra på nu.

 36. Det är lätt att bli uppgiven, för det känns som om det inte finns någonting helt bra att få tag på, oavsett om det gäller mat, möbler eller vad som helst. Alltid upptäcks det nya problem.. :/ Men, man kan väl inte göra mer än att försöka.

 37. Ett tips är att be en fårbonde om ull som ska kasseras (den mesta ullen slängs, anses inte värd ngt!). Skölj ur ullen från smuts och skräp några gånger med ljummet vatten och ev såpa, låt tårka och proppa ett bomullsfodral fullt med den torra ullen. Sy sedan ihop madrassen på några ställen så att den håller formen. Det tar ett tag, men det blir sköna madrasser!

 38. Jag vet inte om jag tycker att de är så dyra. Du kanske kan sälja den vidare när du är klar med barnafödandet och få tillbaka en ganska stor del av den pengen? Är det bara för att det finns billigare alternativ som vi tycker något är dyrt? Jag var beredd på 10 000 kr:s klassen när du sa att det var dyrt..

 39. För mig och många andra är det dyrt med ekomadrasser och därmed inget riktigt alternativ. Det riskerar att bli en klassfråga. Jag bloggar också om miljöfrågor och barn på annamarianordstrom.wordpress.com Vad bra att vi är många som lyfter dessa frågor!

 40. Ett tips om man är sugen på Grön Interiörs madrasser (dessa är av märket Prolana) är att i stället beställa en sådan direkt från Tyskland, vilket blir betydligt billigare. Har man svårt med tyskan på hemsidan (min egen erfarenhet är att vet man hur webbshopar brukar vara uppbyggda så är det inga problem att förstå hur man lägger en order även om man bara har något års skoltyska) så kan man ringa företagets kundtjänst där man med största sannolikhet kan kommunicera på engelska. Annars beställ ekologisk madrass från Storbrittannien, som någon ovan redan tipsat om. Och återigen: tänk på andrahandsvärdet, ni får igen en stor del av pengarna om ni sedan säljer på blocket, alternativt kan madrassen användas till otaliga barn i er egen familj. 🙂

 41. Kan man få komma i kontakt med Alexandra som skrev inlägget om att köpa madrass direkt från Tyskland? Mariq