Inspirationstips

Min bästa inspirationskälla när jag inreder är nog teveserier! Bra mycket mer inspirerande än vilken inredningstidning som helst.  Och nu när SVT har öppnat sitt arkiv finns hur mycket som helst att frossa i. Jag sitter och kikar och tar suddiga skärmdumpar på allt jag gillar. När vi inredde vårt kök tittade jag mycket på Lotta på Bråkmakargatans kök nedan.

Färger, gardiner, kaffekoppar och kastruller. Så himla fint alltihop!

Lägg märket till kylskåpet och den snygga spisen. Det rutiga kaklet och färgen på köksluckorna. Ofta när folk ska inreda i femtiotalsstil blir det väldigt mycket pastisch över det hela. För att man inreder med bara femtiotalsgrejer. Men vem på femtiotalet hade bara femtiotalsgrejer hemma? Det är ju som att man själv bara skulle ha 2010-taletgrejer hemma! Nä, på femtiotalet hade man förstås både femtiotal, fyrtiotal och trettiotalsgrejer hemma i en fantastisk kombination. Man hade inte råd att slänga ut hela sitt bohag bara för att det blev ett nytt decennium. Så duktiga rekvisitörer gör just det – de bygger trovärdiga miljöer som mixar de olika epokerna på ett bra vis. Superstylister skulle jag kalla dem!

För den som gillar 30 och 40-tal kan jag tipsa om serierna En ö i havet, Kastrullresan och den Vita stenen – för fin inspiration både gällande kläder, frisyrer och inredning. Hemma hos fru Eternell i Kastrullresan inspireras jag av de tunga textilierna och rottingen. Samt de prunkande gröna växterna. Kanske inget jag skulle direktöversätta till mitt eget hem – men definitivt plocka saker ifrån.

Kastrullresan har så sjukt fina miljöer överlag!  Titta på färgerna de kombinerade förr i tiden – inte en vit vägg så långt ögat kan nå!

 

Få stilar har väl inspirerat och influerat oss mer än Madickens?! Bara öppna valfri Lantliv, Drömhem och Trädgård eller Älskade hem-tidning och kika. Själv älskar jag pärlsponten i köket och valet av textilier. Samt alla fina förklädesklänningar barnen har.

Mer stilinspiration från forna tider hittar ni bland annat i Barnen i Bullerbyn, Emil i Lönneberga, Vi på Saltkråkan, Fanny och Alexander, Rasmus på Luffen och Mästerdetektiven Blomkvist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Inspirationstips”

 1. Åh ja jag älskar alla gamla serier o filmer med fina miljöer! Underbart!

 2. Åh, herlige bilder!! Jeg blir også inspirert av slike ting fremfor blader. Filmer, ikke minst!

 3. Vi inspireras mycket av Carl Larssons målningar av sitt hem. Där finns många godbitar.

 4. Härligt!:) Vi har precis köpt hus och när jag skulle beskriva för min sambo hur jag ville ha det i ett av rummen så fick det bli “Lotta på Bråkmakargatan-stuket”. Han förstod inte alls vad jag menar så nu blir det att titta på Astrid Lindgren istället för Beck på tv:-)

 5. Och det bästa är att hela huset från Lotta på Bråkmakargatan finns att skåda IRL på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Komplett från filmen! Dessutom kan man på Bråkmakargatan fram och besöka macken där Lotta hittar en gran. 😀

 6. Jag kollar gärna in Pettson och Findus-böckerna! De har ett underbart kök tycker jag 🙂

  Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 7. Madicken och Lisbeths barnrum är väl något!!:) jag skulle vilja kasta in ( inte bokstavligt) alla tre barnen i ett Stort rum, bygga en “bokhylla dockskåp” och ha nästan inget annat där, och låta barnen vara i trädgården hela dagen och sova i linnesängkläder från 1900 talets början. Helst skulle vi inte ha några bilar i sikte heller. 🙂 tror dock inte att barnen önskar samma. 🙂 haha. 🙂

 8. Ja men så där är jag också! Jag hämtar otroligt mycket inspiration ifrån serier. Astrid Lindgrens sagor har jag alltid tyckt om och inte bara för själv historien, utan också för allt runt omkring. Det är så vackert med 30-4o talets inredning. Pip-larsson kollade jag på förra sommaren och bara log rakt igenom hela serie, just för att den är så härlig och andas en sån stämning i kläder och livstil. Jag tror att det var mycket det som gjorde att jag fick upp ögonen för vad jag tyckte vad vackert som barn.

  Nu för tiden är det mer Mr Selfridge, Fröken Frimans krig, Call the Midwife och Miss Fisher som får mig att dragla framför tv:n

 9. Vilka bra tips. Jag gillar att själv titta hemma hos andra och se “Åh så har dem gjort”, samt i gamla tidningar med. Tv-serier är också ett bra tips, finns mycket fint att härma.

 10. Tack för tipset om SVTs öppna arkiv. Nils karlsson pysslings lägenhet gillar jag ingen plast där inte

 11. JA! jag såg precis Lotta-filmerna med min 3-åriga dotter (var mååånga år sedan jag såg dom sist) och upptäckte deras inredning, kläder m.m. som jag aldrig tänkt på förut! Sååå fint! 😀

 12. Men en sak med Lotta på Bråkmakaregatan som man lyckats mindre bra med är kläderna. Det är ju femtiotalskläder sedda med 90-talsögon. Lottas mammas klänning och frisyr osar mer 90-tal än 50-tal. Fenomenet återfinns i Emil och Pippi, väldigt mycket 60-tal och tidigt 70-tal i frisyrer och smink. Jag tycker det är lite kul dock!

 13. Jag älskar att kolla bilder från när jag var liten (90-tal) där är en härlig blandning av ärvda saker och möbler från 30-40-50-60-70 tal och samtidigt “nya” 80- 90-tals saker 🙂

 14. Jag älskar också 50 – tals inredning och framförallt miljöerna i Lotta på bråkmakargatan. Men DU Clara, är en verklig inspirationskälla!! ❤ Kan inte du skriva lite om hur du gör för att våga vara den du är? Jag tycker det är svårt, trots att jag är 33, jag vet vem jag är och vad jag gillar och inte gillar, men gömmer det allt för ofta inför andra och det känns så tråkigt, som ett svek mot mig själv och som massa bortkastad tid…det vill jag bli bättre på! Ha en fin fredagskväll!

 15. Hej Clara!
  Hur ser du En ö i havet? Jag letar febrilt efter den. Fast du kanske har den på dvd… Ville fråga bara. Ha det bra!
  Elin

 16. Hette inte “kastrull resan” egentligen”pip Larssons” på tv? Var det en bok eller hur var det? Kanske hette den annorlunda, jag minns inte. Hur som helst så älskade jag den serien och ville att de skulle bo kvar i sin “caravan”. Det är livet det! Har gjort det samma för mer än ett år, enda skillnaden att det var en van ombyggd till en camper van. Vad mer behöver man? Fem månaders jobb/sparande (inkluderande min pojkväns) blev till över ett årss resande. Visserligen gav jag ju upp mycket pga det här men insåg att man klarar sig på väldigt lite och att leva väldigt simpelt. Och vad fick jag i gengäld? Tid och massvis med frihet. Det slår vilken dyr 1 veckas semester eller ens möjlighet att uppdatera garderoben (nytt som begagnat) varje månad. Att klara sig med det lilla man har, återanvända vatten för att inte slösa med det lilla man hade. (Vattnet vi kokade äggen i användes till te eller typ pulver soppan för att nämna ett exempel) Vad är viktigast i slut ändan? Allt man köpte genom åren (och aldrig använde ändå) eller det man upplevde (gratis).
  TACK för en inspirerande blogg!

 17. Du har så rätt, så mysigt de hade det på den tiden! Och ditt kök är ju toppenmysigt, så annorlunda men så rätt ändå.
  Madicken ja, henne kommer jag alltid att gilla. En gång i tiden brevväxlade jag med henne, ja, vi är lika gamla, Jonna som hon heter. Då var jag alltid lite mallig :-))

 18. Å vilken nostalgi. Jag minns också Pip Larsson och Vita Stenen. Fantastiska miljöer!

 19. Wow vilket fantastiskt tips! Har inte tänkt på det på det sättet innan! Filmerna kommer helt klart ställas i en ny dager!

 20. Själv har jag en lista över bilderböcker med fina inomhusmiljöer, rum som jag gärna skulle flytta rakt in i. T.ex. böckerna om Lisa och Lena, Kotten, grisen och lilla vännen och några till. De är fantastiska.

 21. Jag satt precis och beundrade Lotta på Bråkmakargatans interiör förra veckan när min dotter såg filmen och tänkte att “Det där köket påminner mig om Underbara Claras kök”, komiskt att du lade upp det här inlägget 🙂

 22. Smart, har inte tänkt på att hämta information därifrån innan 🙂
  Sen har jag en annan fråga om nått helt annat.. Har du nån koll på tankräm? Har precis börjat byta ut att krämer, tvålar och schampon mot ekologist. Men kan inget om tandkrämen.. 🙂 Några bra alternativ..?
  Tack för super bra information och tipps på bloggen!!!

 23. Bra poäng där med serier som inspiration. Det blir mer autentiskt jämfört med ett inredningsmagasin eller kataloger där grejer ofta känns fejk. Man vill ju skapa ett hem inte en kuliss. Du vet när man kommer hem till någon som säger “ursäkta röran, jag har inte hunnit städa!” då brukar jag svara att jag tycker det är bra, för då är det ett hem.

 24. Tack för tipset! Jag och maken har precis köpt ett hus från 1909 och jag behöver all inredningsinspiration jag kan få 🙂

  modemanifest.blogspot.com

 25. ebba och didrik är helt fantastisk ur den synvinkeln också! tips tips! yrlas rum på landet tillexempel. och hennes lägnhet i stan också förreten.

 26. Hej, kan du inte skriva om vad som inspirerar dig nu. Det kanske fortfarande är samma som för över ett år sen. Eller så har du hittat inspiration och idéer från annat håll. Älskar att läsa om sånt här och brukar själv kolla på Historieätarna för inspiration. Deras julavsnitt är en favorit hos mig då jag älskar julen och allt där till. Tack för en bra blogg och ha en bra onsdag.