Barnkammaren

Äntligen, äntligen är barnkammaren färdigrenoverad – så att jag har kunnat börja inreda. Det roligaste som finns! Så här såg skrubben ut innan vi satte igång. För det ÄR en skrubb. På knappt fyra kvadrat. bara lite större än en garderob. Men precis lagom för en liten bebis. Och rätt så fin med snedtak, trägolv, trätak och ett söderfönster.

Inspirationen till inredningen kommer från gamla engelska barnkammare. Rutigt, blommigt, trä och skira tyger.  Efter mycket funderande bestämde jag mig för tapeten Stephen från Sandbergs Tapeter. Det var inte lätt att tapetsera kan jag säga –  finns inte en rät vinkel i hela barnkammaren! Sänghimmeln tillverkade jag av en gammal konsol jag satte upp på väggen och några meter spetstyg. Så vansinnigt mysigt! Samma spjälsäng som jag själv sov i som liten och som Bertil också har haft!

Pelargoner är ett måste i söderfönster såklart! Den turkosgröna krukan är ett fynd från Tant Märtas hus. Tror den är från fyrtiotalet.

Nästan så att jag önskar att det här var mitt sovrum!

Jag älskar ju gamla barntavlor med kattungar och hundar och sådant. Men i brist på lämpliga tog jag en nyproduktion av barnboken Bambi och skar ut sidorna med tapetkniv och satte in i gamla ramar där det förut suttit brudpar och sådant. Blev väldigt gulligt!

På väggen sitter en jättesöt gammal lampa jag fyndat på Tradera!

Har ju rensat bort de barnsligaste böckerna och leksakerna från Bertils rum så de fick flytta in till lillhens istället.

Den fina lampan har jag ärvt av en släkting och fågelburen är ett loppisfynd.

Här bor dock inga fåglar utan allehanda djurparksdjur.

Baksidan på ett sönderklottrad gammal ritbok jag hittat på loppis skar jag loss och ramade in.

Det enda som jag köpt nytt till rummet är den blommiga lampan på väggen, fast den är ju begagnad förstås! Resten av grejerna sakerna var sådant jag hade här hemma sedan tidigare som fick plockas fram och komma till användning igen.

När Bertil kom hem och fick se allt i bebisens rum gick han bara runt helt lycklig och pekade och beundrade. Och så har han fått måla en egen tavla till bebisen som vi ska rama in och sätta upp i rummet. Och nu leker han mer här än i sitt eget rum. Och det får han ju gärna göra så att det är inlekt och färdigt tills lillhen kommer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

48 kommentarer på “Barnkammaren”

 1. Så fint!
  Till vilken dag är den lille/ lilla beräknad?
  Vet du om det är en flicka eller pojke.
  Jag är bara lite nyfiken!
  Kram och lycka till!

 2. Åh vad underbart fint!
  Du är så duktig på att matcha färger och mönster så att det blir precis sådär “ovitt” och härligt färggrannt fast ändå ljust, lugnt och mysigt. <3

  —————————–

  http://blogg.dt.se/tantruth

 3. Jättefint! skulle vilja ha tag på en sån där hylla, vet du vad den kallas eller var man kan hitta en sån?

  1. Om du tänker på vägghyllan så heter den Stringhylla och är formgiven av Nisse Strinning 🙂

 4. verkligen jättefint du har gjort i rummet, vem skulle inte trivas där?.
  Jag tänkte på ditt förra inlägg om tandkräm, intressant. Fick faktiskt för någon vecka sedan reda på att man kan vara allergisk mot ett visst ämne i tandkräm, det som skapar skummet.
  Ha en bra vecka!
  Hanna

 5. Hoppla! Kunde aldrig ana att den där ratiga skrubben skulle kunna genomgå ett sådant förvandlingsnummer… Det blev jädrigt bra!

 6. Superfint. Hakar dock upp mig på djur i bur hur gulligt det än ser ut. Mår alltid dåligt av burar, pälsar, horn och uppstoppade djur.

 7. Så mysigt! Att inreda barnrum är ju så himla kul. Inredde vår lille sons rum för nästan ett år sedan nu (10 mån), en liten skrubb precis som ni. Dock har han inte sovit en natt därinne än.. Men oj vad lycklig han är att ligga i spjälsängen och titta på sin fina ärvda mobil med båtar 😉

 8. Sååå jätte jätte fint!
  Underbart med rödmålad säng och den rutiga tapeten. Verkligen supergulligt.
  Härligt att få se en sådan fin barnkammare :))
  //Sanna

 9. Hej Clara, vilket fint rum!
  Jag är bara så nyfiken på hur du tänkt kring detta med eget rum åt så små… Jag hade aldrig klarat att ha ett spädbarn i en annan del av huset eller ens i ett annat rum, tror jag. Skulle vara rädd att sova för tungt och inte höra barnet. Och dessutom ville mina mest ligga hos mig i alla fall, amning natten lång i vissa perioder i början. Så det eviga springet till spjälsängen som stod i vårt rum, botades med att helt sonika låta minsta ligga med oss nästan hela tiden.
  Som jag förstått har det funkat bra med Bertil i eget rum, men jag undrar över dina egna och Jacobs känslor inför det. Vill man inte ligga nära? Inte somna tillsammans, eller vakna ihop?
  OM du orkar skulle det vara kul att höra vad du har för sov”strategi” kring barn nummer två, och hur era kvällar/nätter/mornar ser ut nu – om du och Bertil har mystid i sängen osv. Alla barn är ju unika, så att planera för mycket funkar ju inte alltid, men du kanske har en grundtanke som du vill försöka följa. Har ju förstått att sömn, och lång sömn, är viktigt för dig själv t ex.
  Ha det gott!

  1. Men det där är så individuellt hur folk tänker. Jag är fascinerad över andras tyckanden ju mindrebarn man har. När barnen är större tänker man bara olika i olika familjer alla löser det på sitt sätt. Tycker att dina frågor är ganska privata faktiskt. Det är inte säkert att barnen senare när de blir större tycker att det är jättekul om Clara berättar en massa detaljer. Har en 17-åring som är väldigt tacksam mot mig nu att jag inte hållit på och berättat detaljer från hennes småbarnstid. Hon berättade för mig att hon som mycket liten var störd över att man på samlingar på dagis förutsatts att berätta om allt man varit med om tänkte osv. Värna om barns integritet.

   1. Hej,
    Clara har redan berättat en del om både sin och Bertils sömn, så jag tror nog att hon vet hur gränsen ska dras om integriteten. Jag är mest intresserad av hur personer löser en sak som faktiskt är väldigt central i familjens liv – sömnen. Och jag säger inte att någon ska lösa saker på mitt sätt, utan vill gärna höra hur man känner och tänker kring begreppet barnkammare och hur mycket barnen i själva verket sover där inne (och hur bra föräldrarna sover själva om man är lite harigt lagd som jag..).
    Står dessutom själv inför att bygga ut huset för att ge barnen varsitt rum nu när de är äldre. Det är en stor omkostnad, och när jag ser dem leka så mycket i samma rum undrar jag hur viktigt det där med eget rum egentligen är och hur tidigt man behöver eget…
    Mitt intryck är tvärtom ditt att människor bloggar mindre om barnen när de blir äldre och mer medvetna. Och självklart är barnens integritet central. Mina syns aldrig någonstans, har varken FB eller bloggar. Clara däremot har ju valt att ha sitt barn med på nätet och sociala medier i både text och bild i princip varje vecka. Så jag antar att det är genomtänkt från hennes sida.
    Ha det gott!

 10. Så fint! Jag gillade speciellt idén med de snygga djuren i fågelburen.

 11. Helt underbart fin, men jag skulle fixa ett spjälsängsskydd som man har runt om inuti sängen. Det borde vara en baggis för dig som är så händig 🙂 Blir inte så hårt att slå i när bebisen kan vända sig och bebisen slipper få in arm eller ben genom spjälerna. Men annars ett helt fantastiskt fint barnrum!

 12. Såååå underbart du har gjort! Lycka till med förlossning och väntan på den! helenesprivatekonomi.blogspot.se/

 13. Är djuren från Schleich? Har precis upptäckt (efter typ 6 år med barn) att dessa är gjorda av PVC och har en mjukgörare i sig som heter DINCH. Du brukar ju vara medveten om sånt så jag tänkte mest påpeka det då jag själv trodde att de skulle vara lite bättre då det var hård plast, men tji fick jag. (Finns även liknande från PAPO som också är gjorda i PVC) Superfint rum!! Mysigt!!

 14. så fint! Apropå gamla engelska barnrum och film-inspiration så älskar jag Christopher Robins rum i Nalle Puh-filmerna. Både den från 1969 och den från 2011. Rummet visas i början och slutet.

  Tänker att vi ska ha så när vi flyttar hem till Sverige igen och skaffar ett riktigt, permanent hem, med våra egna saker..

 15. Det blev så fint och vilka vackra färger och mönster. Du är så duktig Clara på att matcha mönster, färger och tavlor, ett härligt rum. Kul att Bertil tycker så mycket om rummet. Lycka till nu med förlossningen och ert nya lilla barn, det är så ljuvligt med en baby och babytiden går så snabbt. Tack att du delar med dig.

 16. Vilka rara tavlor. Man kan göra mycket fint av bilderböcker, nya som gamla. Själv gjorde jag för ett tag sedan ett decoupage på framsidan av ett gammalt vägghängt skåp, av bilderna ur en lite färgpennsklottrad “Djungelboken”. Återbruk när det är som bäst!

 17. Djur instoppat i burar? Finns det inte nog med sådant i världen? Kan man inte visa att djuren INTE ska vara där..

  1. Nu kommer bebisen ju se det och tro att det ska vara så… Plastdjur i bur, fy sjutton… 😉

   1. Väldigt ledsamt att du gör dig lustig över djur i bur – ja över att någon tycker det är fel att signalera* till barn att det är okej.
    Okej med burar och okej med djurpark.
    ~ Djurplågeri.
    Varför inte lära /låta barnen leka skog, savann, djungel och djur?

    Clara kan säkert förklara det där med djurs rätt och välmående ifall och när det behövs.. för sina barn om hon vill.

    Men jag gissar att du är i yngre tonåren Sara och kanske inte ändå fått så mycket information. Då finns det jättebra och kunniga djurrättsgrupper med justfin information. Testa. För djurens skull. 🙂

  2. Skrattade så himla gott när jag läste din kommentar – tills jag förstod att du förmodligen inte alls skämtar. Så snälla berätta för mig – vad är det oetiska i att min treåring leker djurpark med sina djur och stoppar in dem i en fågelbur?

   1. Att lära ett barn att djur ska vara instoppade i en bur.
    Vad är det så roligt med det?!
    Det är som om att lära barn att djuren är under oss människor. Att lära barn att djuren ska vara instoppade bakom galler, som på ett zoo. Vad är det som är bra med det? Människor som tar med sina barn på zoo, är ju samma sak. Hur tänker man där liksom. Att djur är fina att titta på, men det är det. Dom ska behaga våra ögon, men inte få leva fritt.

    1. Men alltså, om man växer upp på landet med djur så är det ju ett faktum att djuren är “under” människorna. Man använder dem för sina syften (ägg, kött, böka upp jorden) och det är inte direkt som att de kan komma och gå som de vill. Grisar kan inhägnas på ett estetiskt tilltalande sätt men det är ofta förutbestämt att de ska slaktas, till skillnad från djurparksdjur som lever mycket längre liv dock bakom detta stötande galler som inte ser lika snyggt ut som en grånad gärdsgård… Det ena associeras till fängelse och det andra till lantmys, dock är väl funktionen densamma och djuren lär knappast göra skillnad. Obs att jag inte är emot djurhållning, handlade inte om det.

    2. Med det resonemanget kan man ju heller inte ha teddybjörnar i sängen för björnar ska ju leva i frihet – inte i fångenskap i hemmen. För att inte tala om Barbiedockor ihopslängda i en låda. Eftersom barn kan lära sig att behandla alla kvinnor på det viset! Förövrigt brukar jag inte cencurerad mitt barns lekar. De har nog med begränsningar ändå i vardagen! Jag uppmuntrar kreativiteten istället! Kommer han på att en fågelbur är en djurpark så är det ju inte mycket jag kan göra åh saken!

 18. Fy tusan vad fint det blev!!! Där hade jag kunnat tänka mig att bo, trots att det är så litet. 🙂 Och jättesmart att göra tavlor av gamla bilderböcker!

 19. Hjälp vad fint! Osar engelskt också, de är mycket för sånt där. Du skulle slängt in en Tiffany-lampa och servera en kopp afternoon tea så hade min man stormtrivts!

 20. Vilket undebart vackert rum! Stringhyllan och lampan speciellt! Men undrar precis som någon ovan lite över det där med ett eget rum till en bebis? Behövs det? Min spontana tanke är att en bebis har man i samma rum, i eller intill den egna sängen. Av praktiska skäl inte minst för den som nattammar. Hur tänker ni kring det? Är det inte bökigt att stiga upp mitt i natten och gå iväg till ett annat rum när bebisen vaknar (om hen ska sova i rummet nattetid alltså.)? Hur löste ni det med nätterna för Bertil? Kommer ni göra likadant eller ändra något nu som ni vet nu innan? Mest nyfiken på hur ni resonerat där. Lycka till med förlossningen och andra barnet! 🙂

 21. Hej Clara och tack för att du delar med dig av dina kloka tankar.
  Fint rum du inrett till bebisen. Jag har en fin liten broderad bonad som jag gärna skickar till dig om du vill ha den. Skulle kanske passa i barnrummet…tyvärr kan jag inte lägga in nån bild här och hittar inte din mejladress. Men svara gärna om du är intresserad.
  Mvh/ mia

 22. Tyckte att fågelburen med de djuren i var så fin och en sådan rolig idé! Tänk vad gamla saker kan användas till om man kryddar dem med lite kreativt tänkande =)

 23. Så fint! Tycker att både Bertils och det nya rummet är jättefina! Ser att du har spjälsängen i barnrummet, är nyfiken på hur du tänker kring var barnet sover. Funderar själv på hur vi ska möblera när vår bebis kommer. Kommer er bebis att sova i eget rum från början?