• Inlägget är ett annonssamarbete med Boråstapeter •

Pyssla med tapetprover

Jag älskar att inreda med tapeter – men det kan vara svårt att få en rättvis bild av dem bara genom att kika på dataskärmen. Som tur är kan man nu beställa hem prover på tapeterna för att få en bättre känsla för kvalitet och färg! Från Boråstapeter och ECO Wallpaper kan man beställa hem prover i A4 storlek. Och det finns dessutom en hel del roligt pyssel man kan göra med tapetproverna- Jag beställde hem en rejäl bunt och satte genast igång med att pyssla!

En lite byrå på mitt kontor har fått en helt ny look med ett lapptäcke av tapetprover. Att tapetsera byrån var inte alls svårt – om än lite pilligt. Först provade jag ut var tapetbitarna skulle sitta. Sedan penslade jag på baksidan av tapetproverna och fäste dem på byrån. Därefter fyllde jag i luckorna med mindre, tillskurna tapetbitar så att det blev en bra mönstermix och blandning. Jag använde vävlim istället för tapetklister – det är lite mer snabbtorkande och lättare att jobba med just när man gör sådana här pyssel. Det är viktigt att vara noga när kanterna på byrån tapetseras, så att det blir rakt och snyggt. Ev överskottspapper kan man skära bort med en vass tapetkniv när limmet torkat helt. För en mer smutstålig yta kan det vara klokt att gå över byrån med lite klarlack efteråt. På bilden syns tapeten 3853, 3854, 3856 från ECO Wallpapers kollektion Happy. Tapeten med blå botten, 1308, kommer från Hanna Wernings kollektion för Boråstapeter.

Jag älskar ECO Wallpapers kollektion Happy. Riktiga retrotapeter som ser ut som något som skulle kunnat hänga i mammas flickrum på 60/70-talet. Här har jag klätt in en vanlig tråkig papperssamlare och några kartonger med tapetprover. Jag penslade klistret direkt på tapetproverna och fäste dem sedan runt kartongen. När limmet torkat klippte jag bort överskottspappret. Lätt som en plätt – men snåla inte med klistret för då kan det bildas bubblor under pappret. På bilden syns tapeterna 3873 och 3860

Resultatet blev roliga förvaringskartonger till kontorets alla småpryttlar eller barnrummets leksaker.

Man kan också göra fina papplyktor av tapetprover och glaskonserver. Jag mätte konservernas omkrets och höjd och klippte till bitar som var lika höga men aningen längre – så att jag kunde limma och överlappa själva skarven.  Sedan trädde jag dem över glaset. Ska man duka för en fest är det ett billigt sätt att skapa enhetliga, fina ljuslyktor. Se bara till så att pappret inte sticker upp ovanför glaset, med tanke på brandrisken. Här syns tapeterna 3877 och 3878 från ECO Wallpapers kollektion Happy.

 

OBS -TÄVLINGEN AVSLUTAD!

(Idag startar jag en tävling tillsammans med Boråstapeter där du kan vinna fem rullar tapeter från valfri kollektion – till ett värde av 5000 kronor! Så att du kan tapetsera ditt drömrum. Det är enkelt att delta i tävlingen. Det enda du behöver göra är att ge ditt bästa tips på ett roligt pyssel man man göra av tapetprover. Samt motivera varför just du vill vinna tapeter och till vilket rum! )

Inlägget är ett samarbete mellan Underbaraclara och Boråstapeter

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “Pyssla med tapetprover”

 1. Saknar en liten not där står att detta inlägg är sponsrat (vilket jag utgår ifrån att det är?

  1. Inlägget ligger under kategorin “partner promotion” det som ligger under den kategorin tror jag är sponsrade inlägg 🙂

 2. Hej!
  Mitt bästa tips för pyssel med tapeter är att klä styva pappbitar i tapeter och sätta in dem som bakstycken på t.ex bokhyllor och skåp, i.o.m att det är pappbitarna som är klädda så är det lätt att byta ut när man har lust!
  Efter 8 års letande har vi äntligen (!) funnit tapeten till sovrummet i vårt torp i skogen, nämligen Borås tapeters “Silent Nature”, det skulle vara jätte roligt om jag vann så att vårt sovrum äntligen blir fint!

 3. Mitt tips är att klä tomma konservburkar med tapet. De kan sedan användas till fina penn/redskapsställ, förvaring, blomkrukor (endast fantasin sätter gränser). Om man vill använda dem som ljuslykta kan man göra ett mönster i burken med hjälp av spik/borr (ex. ett hjärta eller liknande). När ljuset i lyktan tänds blir mönstret tydligare och ger ett fint sken och skugga.
  Jag skulle vilja vinna eftersom vi nyligen köpt vårt första hus, det behöver få lite mer personlig prägel och kännas mer “oss”. Tapetsera skulle jag vilja göra i köket som har en tråkig beige-randig tapet just nu eller eventuellt i källaren som så småningom ska göras om till mysigt allrum/gästrum.

 4. Ett rolig tapet pyssel är att tapetsera en vägg i en viss tapet, ta en tjockare träram ( exempelvis 2-3cm bred) och tapetsera över den med samma tapet. Det bästa är canvasramar. Då ser det ut som att tapeten kommer “ut” från väggen. Om man gör detta med flera ramar kan man sedan skapa ett vackert 3D mönster på väggen. Skriva ett namn med ramarna eller forma ett hjärta eller dyl. Huvudsaken är att man tar med kanterna på ramen med. Alternativt ställa något litet på ramarna så blir de som osynliga hyllor.

  Man kan oxå ta en plywood skiva ( eller lättare skiva ) och tapetsera in med samma tapet som väggen bakom, och sätta en ljusslinga bakom. Så får man en skarpare effekt av 3D känslan. 🙂

  Eller som man gjorde som barn, man tog en skokartong, tapetsera invändigt och fick ett tjusigt dockskåp.ju fler kartonger man hade desto fler rum fick man, och det gick att bygga både på bredden och höjden.

  1. Vi behöver för övrigt tapetsera om alla barnens rum (3st) eftersom barnen är kreativa skapelser som gärna målar och plitar på väggarna. 🙂

   (Jag glömde att skriva med det sista)

 5. Jag har gjort egna omslag till mina böcker genom att klippa ut bitar av tapetprover och stuvbitar. Vips så har jag ett konstverk i bokhyllan och slipper se de många tråkiga bokryggarna! För att märka böckerna har jag klippt ut pappersremsor som jag stansat i min dymo. Han man en vacker handstil är papperstejp också ett tips!

  Vi har precis fått tag i vår drömlägenhet som ligger i ett sekelskifteshus. Skulle verkligen vilja tapetsera vårt sovrum med en riktigt maffig romantisk tapet! 🙂

 6. Man kan göra fina vimplar till barnens rum. Mycket billigare och finare än köpta 🙂
  Vi renoverar just nu ett hus där åtta rum ska tapetseras, så ett litet bidrag till tapetkontot hade inte suttit fel 🙂
  Tack för en fantastisk blogg och underbara bilder som inspirerar!

 7. Mitt bästa tips är att tapetsera en vägg med olika tapeter så det blir en lapptäcksvägg. Lite som din byrå fast en hel vägg 🙂

 8. Mitt bästa tapetpyssel tips är att gå på loppis och köpa gamla möbler (bord, sängbord eller liknande) sen brukar jag tapetsera dessa, vilket gör att man kan hitta billiga möbler som inte är i bästa skick och sedan få underbara möbler hemma till en billigpeng.=) Om jag skulle vinna tapeter skulle jag tapetsera mitt vardagsrum som är helt vit förutom en väldigt förvirrande randigtapet. In med lite mönster och färg istället!