Vi har många projekt på gång på gården just nu. Bland annat håller vi på att renovera vårt hönshus. Det är ett gammalt förråd från 70-talet som ska fräschas upp. Det nuvarande skicket är rätt eländigt för huset har inte målats om på tid och evigheter. Att måla hus kan kännas som en sådan där oöverstiglig grej att göra, men det är faktiskt inte svårt. Bara lite arbetsamt. Känns lagom att börja med ett hönshus.

När man ska måla om är underarbetet avgörande för slutresultatet. Det är inte svårt – men lite tidskrävande. Jag som är rätt otålig av mig blir lätt stressad men man måste låta detta moment ta tid. För när underarbetet väl är gjort går det ganska snabbt att slutstryka huset! Börja med att kontrollera skicket på fasaden. Undersök om några brädor blivit murkna och behöver bytas ut eller ersättas. Tvätta sedan huset med vanligt diskmedel och vatten. Om huset är angripet av alger eller mögel använder man algrengöringsmedel. Skölj av fasaden och låt torka ordentligt. Om färgen flagar måste den skrapas bort med en färgskrapa. Det tycker jag är det absolut tråkigaste momentet. Men det fina är att när man skrapar kan man upptäcka husets originalfärg. Mitt hönshus verkar ha varit ockrafärgat en gång i tiden så nu funderar jag på att måla om det i just den nyansen igen.

Det viktiga när man väljer färg är att tänka på är att fortsätta med samma system som man började med. Varken slamfärg, linoljefärg eller akrylatfärg bör man måla över med en annan färgtyp. Jag samarbetet med Beckers sedan tidigare och har valt att måla med Beckers Perfekt Akrylat Plus som är en slags systemmålning som Beckers lämnar skriftlig kulörgaranti på i 15 år! Vid målningen blir ytan hård men elastisk och följer träets rörelser utan att spricka.

Efter skrapningen ska huset strykas med grundolja. Jag har använt Perfekt Impregneringsolja som ger ett bra skydd för ändträet och minskar risken för sprickbildning och rötangrepp. Därefter ska huset grundmålas. Jag använder Perfekt Akrylat Trägrund tränger ner i underlaget och motverkar fuktupptagning. När hela huset målats med grundfärg ska det torka helt innan täckfärgen målas på.

Nästa vecka tänkte jag ta tag i slutstrykningen av huset (om vi bara får uppehåll i det lynniga junivädret). Måste bara bestämma färg först. Just nu lutar det som sagt åt ockrafärgat men det är också fint med gröna nyanser. Vårt boningshus är ett vitt putshus med engelskt rött kring fönstren och en ockragul ytterdörr så det får jag också ta hänsyn till. Jag vill ju att gårdens hus ska höra ihop färgmässigt utan att för den skull behöva matcha helt och hållet.

Inlägget är ett annonssamarbete med Beckers