Bloggdöden?

Det skrivs en del om den så kallade bloggdöden. Det har det gjorts sedan jag började blogga för åtta år sedan. Med jämna mellanrum undrar journalister när bloggandet kommer gå över. Och sedan instagram kom till har faktiskt många bloggar dött. Men man måste skilja på två saker: Har antalet bloggare minskat eller har antalet bloggläsare minskat? Jag ser nämligen inget som tyder på att antalet bloggläsare minskar. Själv har jag ökat mina läsarskaror varenda år sedan jag började blogga.

Däremot slutar många blogga, för att istället gå över till instagram. Det är helt logiskt eftersom instagram i mångt och mycket liknar hur bloggen såg ut i början: hastiga mobilbilder på frukostar, selfies och vackra detaljer ur vardagen. Har man främst bloggat om sådant är det inte konstigt att instagram plötsligt kan agera fullgod ersättare för ens blogg. Har man däremot en mer text och bilddriven blogg räcker inte instagram till på långa vägar. Mitt eget instagramkonto fungerar som en förlängning av bloggen där jag lyfter det som känns för litet för bloggen – eller helt enkelt inte passar in i mitt bloggflöde. Den kan på inget sätt jämföra sig med bloggen utan är ett komplement.

Men bloggläsandet har också förändrats. Kommentarerna minskar på alla bloggar. Det är förstås himla tråkigt för oss som skriver – men en naturlig effekt av att vi är aktiva i så många olika kanaler. Mina bloggläsare kan nå mig både på bloggen, instagram, min offentliga FB och mejl. Folk kommunicerar med mig i alla möjliga kanaler och inte längre bara på bloggen. Men en ännu viktigare faktor till att kommenterandet minskar är att många idag läser bloggar i mobilen. Och det är mycket besvärligare att skriva och kommentera från en telefon än dator. Speciellt eftersom bloggarnas kommentarsfunktioner inte alls är mobilanpassade.

Men sedan har typen av blogginlägg också förändrats. Jag upplever att många höjt nivån på sina bloggar när de skaffat instagramkonton. För om instagram är snabbare och enklare är bloggen seriösare och djupare. Där duger inte längre mobilbilder utan systemkameror är mer regel än undantag. Men jag märker också att många gått ifrån att blogga i realtid till att blogga med stor eftersläpning. Inlägg om midsommarafton kommer en vecka efter midsommarafton har varit, torsdagens äventyr publiceras på måndagen, Bloggen har blivit långsam medan instagram är snabb. Men här ligger också en risk för att tappa relevans.

För mig kommer bloggen alltid vara nummer ett! Jag anstränger mig för att den ska fortsätta kännas aktuell och exklusiv. Med flera inlägg som är lite längre och matigare och relativt hög uppdateringsfrekvens.  Och att man inte får se bilderna först på instagram och sedan på bloggen utan hellre tvärtom! Jag försöker dessutom att blogga i realtid så mycket som möjligt. Jag bloggar om det som hänt idag eller igår – men  helst inte längre tillbaka.  Detta eftersom jag upplever att identifikationsfaktorn försvinner. Dvs, jag vill helst inte läsa om min favoritbloggares julafton på nyårsafton. För då är jag på nyårsaftonshumör och inte julaftonshumör. Det blir fel och för lång eftersläpning och en del av relevansen försvinner.

Således. Jag tror inte på någon bloggdöd. Men jag är fullt medveten om att fenomenet blogg har förändrats – men det tycker jag mest är spännande! För samtidigt upplever jag att min egen blogg står inför en ny vår! Att blogga är fortfarande så himla roligt – ja det blir bara roligare. Ofta när jag sitter och bloggar måste jag lyckligt pipa till Jakob som sitter bredvid “Ååå vad det är roligt att blogga!” För det tycker jag verkligen fortfarande. Jag hoppas att det märks. Tack för att ni läser!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

50 kommentarer på “Bloggdöden?”

 1. Jag tror du har helt rätt, din blogg är faktiskt den enda jag läser regelbundet numera och jag tycker det är fantastiskt roligt att det kommer så många inlägg just nu med blandat innehåll. Tack för att du skriver!

 2. Hei! Jeg har hengt med siden 2007 og skal aldri slutte å lese bloggen din, samme hvor mange andre medier det finnes! Jeg legger også merke til at mange slutter å blogge, og i allefall at mange slutter å kommentere i blogger – og har tenkt som du gjør, at det antagelig er fordi det er så håpløst å kommentere i en blogg fra en mobiltelefon. Det er mye enklere å kommentere f.eks. på Instagram. Men jeg foretrekker å lese blogger på en mac og ikke på en bitteliten telefon, særlig din blogg som har så vakre bilder! Man må ha stor skjerm! 🙂

 3. hej
  jag läser din blogg sen flera år tillbaka men kommenterar nästan aldrig. Det är mer intressant att läsa det du skriver än den efterföljande kommentardiskussionen, även om det ibland är kul.
  Har en egen blogg, alla är hjärtligt välkomna att läsa http://www.mortuta.bloggplatsen.se

 4. Jag håller helt med dig. Inte alltid jag hinner hålla mig ajour med alla bloggar jag följt tidigare, jag är mer selektiv nu. Samtidigt kanske jag följer några extra på Instagram eller FB istället. Jag hittar mina favoriter i alla olika medier. Vissa som har fantastisk Instagram är dåliga bloggare, bloggare som har dåliga Instagram etc. Jag gillar din blogg väldigt mycket! Alltid intressant läsning och tänkvärt.

 5. Riktigt bra inlägg – intressant att ta del av dina tankar. Jag håller med dig helt, och i en tid när det finns så många olika plattformar (twitter, insta, pinterest etc) är det skönt med en hemmabas – bloggen. Du är grym!

  /Sara http://www.traningsgladje.se

 6. JAG föredrar blogg. Har inte ens Instagram… så jag är nog lite “off”…. läser vartenda blogginl’gg från dig. Trevlig, roligt, inspirerande , “vardagligt” och djuplodande i en salig blandning: precis så tycker jag om det!

 7. Kom nu på att jag aldrig kommenterat här, och vill bara säga TACK för en bra, lärorik och inspirerande blogg!:D

 8. Ja det märks att du gillar det! Och det märks på många andra bloggar att de tappat stinget lite.Särskilt det här med eftersläpandet och jag märker att jag blir jätteuttråkad av att läsa om hur någons förra onsdag var. Och jag själv tvekar om jag lägger ut en instagrambild som är från i förmiddags, kan jag verkligen lägga ut den gamla??
  Hur som så är det riktigt kul att du fortfarande gillar att blogga och jag tycker att du lyckas skapa en fin blandning i inläggen!

 9. Åh kloka underbara Clara!! Jag hoppas att du aldrig slutar blogga! För jag älskar att följa din blogg. Om jag läst alla nya inlägg, går jag gärna tillbaka o läser gamla igen. För du har ju en så perfekt blandning av ytligheter som outfits och frisyrer, tips o trix m inredning och recept o kloka tänkvärda ord och texter. Vissa texter d känns som jag själv kunnat skriva, vissa där jag högt utbrister -Näe så skulle jag aldrig kunna göra. Men d e ju just d som e d bästa m bloggen. Den perfekta blandningen! 🙂
  Jag brukar väldigt sällan kommentera dina inlägg, men jag läser alla. Men kanske att jag nu kommer kommentera fler om jag vet att du faktiskt läser alla o både vill höra o uppskattar vi läsares åsikter oxå 🙂

 10. Din blogg är så jäkla bra och jag tror att oavsett ålder så hittar man något här som intresserar! Själv är jag en 40-årig lärare med bacillskräck som aldrig någonsin skulle våga släpa hem nåt från loppis 🙂 Skulle väl vara om jag skulle snubbla över en guldfärgad drinkvagn då. Dina inlägg är genomarbetade, välgrundade (självklart håller jag inte med om allt) och varierade. Kikar med glädje in här varje dag sedan en tid tillbaka.

 11. Kollar din blogg flera gånger om dagen 🙂 nu väntar jag på att få se ett litet skrynkligt bebisplyte 😀

 12. Jeg har også fulgt din blog længe, og var så glad for den, da den var privat. Må indrømme, at jeg ikke er så glad for ændringen hertil, men indholdet fejler ikke noget.

  Også på min blog oplever jeg nøjatigt det samme, som du beskriver, og jeg kan kun give dig ret hele vejen. Dog vil jeg heller ikke opgive min blog. Dels elsker jeg at skrive, og har langt fra tid eller overskud til at skrive så meget, som jeg gerne ville, men den fungerer også som en slags dagbog for mig, så nej, jeg bliver ved med at blogge, omend jeg også er på flere andre platforme. Men det skal ingen hemmelighed være, jeg savner kommentarer.

 13. Nej, jag tror inte heller på bloggdöden, men att kommentarerna minskar märks. Hoppas att app-utvecklarna kommer i fatt verkligheten snart så att det blir enklare att kommentera! själv läser jag “äldre” inlägg på telefonen och de nya, som jag kommenterar, läser jag via datorn.

  modemanifest.blogspot.com

 14. Dina inlägg på bloggen är alltid intressanta att läsa. Du tycks aldrig sakna ämnen att skriva om. Fortsätt så, jag fortsätter att läsa varje dag.

 15. Det kanske är som man trodde med internet först? Det är bara en fluga och därför förväntar man sig att den ska försvinna fort. Kan också bero på att mest kvinnor bloggar så då är det såklart inget seriöst och kommer säkert gå över, ehum…

 16. Jag tycker det är så kul att blogga och att läsa andras 🙂 Det roliga med bloggar är att det finns så många olika att läsa och genom de kommentarer man får hittar man bloggar som annars inte skulle läsa. Roligt helt enkelt! Jag som har en liten läsarskara ser bloggningen lite som dagens form av brevväxling 🙂

 17. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Det bara förändras i takt med tiden. Jag har haft en blogg sen min dotter var ett halvår ungefär o nu är hon sju. Den är till för familj o vänner som inte bor nära oss o kan dela vår vardag.
  I början var det täta uppdateringar med mycket bilder, men det har successivt minskat. Nyligen (sent ska syndarn vakna) uppäckte jag Instagram o är nu väldigt aktiv där. Min mamma har såklart oxå blivit påtvingad ett konto för att kunna följa sina barn o barnbarns liv o har på riktigt fastnat i det. Riktigt kul. Nu skriver jag bara texter, eftersläpande tyvärr, på bloggen för precis som du så gillar jag att skriva. Spelar dock inte i samma liga. 😉
  Snyggt badrumsgolv, förresten.

 18. Nu kommenterar jag från telefon, än att bara läsa din fina blogg. Bra inlägg! Själv har jag både blogg och instagram, men bloggen är roligare, och det tror jag märks också. Må gott! 🙂

 19. Själv tycker jag att jag som bloggläsare blivit mer kräsen. Jag orkar inte följa med en massa halvbra bloggar med suddiga bilder på frukostar eller osammanhängande texter. Jag följer hellre färre bloggar med bra innehåll. Eller ja, det finns två kategorier bloggar som jag följer. Dels bloggar skrivna av folk jag känner och dels toppbloggar som t.ex. din, Blondinbella, Malenami, Mama’s got the magic och andra som jag gillar. Den första kategorin följer jag av ren nyfikenhet och den andra för att jag får ut nåt av att läsa dem. Där är det viktigt med tankeväckande, välskrivna inlägg. Jag är allergisk för särskrivningar och stavfel, sådana bloggar hamnar sällan på min lista.
  Bloggarna har för mig blivit som ett substitut för inredningstidningar eller föräldratidningar och liknande. Köper väldigt sällan sådana nuförtiden då allt finns så mycket mera lättillgängligt på nätet. Det är kanske på gott och ont. Kanske tidningsförsäljningen minskar till följd av alla bloggar och sidor som pinterest och instagram?

 20. Älskar din blogg! Det märks hur mycket tid du lägger ner på dina texter och bilder och det gör så mycket! Tack för att du är så klok och härlig 🙂

 21. Intressant! Funderar en del på Instagram och Facebook och hur man ska kombinera det med bloggen på ett proffsigt sätt. Det är i alla fall kul med Instagram som du såsäger, att det blir ett komplement med mer ögonblicksbilder, småsaker och direktkontakt.

  Elin // mellanskogochgard.blogspot.se

 22. Jaaaa det märks! Sluta aldrig att piffa upp vår vardag med kloka inlägg och fina bilder.

 23. Tack för att du skriver och delar med dig! Din blogg är lite som en kompis. Hoppas att du skall hålla på länge länge till så kan vi bli gamla tillsammans din blogg och jag!

 24. Jag gillar bloggar bäst! Det här är enda nöjesbloggen* jag följer så i övrigt blir det bara bloggar om byggnadsvård och där är texten viktig, det blir mycket kunskap och tekniskt snack fram och tillbaka. Det som är så bra här är att jag bara kan grotta ned mig i fina bilder och njuta, lite som att läsa en lyxig tidning. Eftersom jag inte är fastvuxen vid datorn eller smartphonen så blir det lite extra lyx att avsätta tid till detta. 😀 Att surfa alltså.
  Jag har inte facebook, twitter eller liknande. Har provat instagram men det sprutade ju bara bilder där så det var ingen hit.

 25. Tycker jättemycket om din blogg Clara och läser den dagligen och uppskattar det hårda arbete som du lägger ner! Puss

 26. Så bra skrivet, intressant! Din blogg skänker så mycket glädje, eftertanke och inspiration. Tack!

 27. Ja det märks att du tycker det är kul och det går igenom i dina texter och bilder och bloggen blir mer intressant att läsa.

 28. Jag har en liten blogg och får inte så många kommentarer, men har också märkt att antalet kommentarer minskat. Däremot får jag kommentarer “på byn” istället, alltid lika spännande när nån bekant kommenterar nåt de läst!

 29. Tack för att du bloggar! Stort tack för att du banar väg för alla oss som längtar efter en tillvaro i stil med den som du så inspirerande beskriver! När jag tänker på hur jag vill leva framöver är du tveklöst min största inspiration. Börjar nästan gråta av längtan ibland efter att flytta ut på landet, leva närmare naturen, stressa mindre. Jag har läst din blogg i säkert 6 år nu, och bara lyckats kommentera en gång. Det var dessutom ingen uppmuntrande kommentar. Skäms på mig. Du gör det bra! Massa kärlek från en trogen läsare <3

 30. Det är otroligt roligt att läsa din blogg! Jag är också så himla glad att ha följt den under det sista året när jag upplever att du blivit ännu bättre! Särskilt efter flytten till Amelia känns det som om det mest underbara med underbara Clara verkligen fått komma fram.

 31. Hej Clara.

  Jag har aldrig tidigare skrivit en kommentar men jag känner att det är på sin plats att jag gör det. Jag har läst din blogg länge nu och jag vill bara berätta att jag är dig evigt tacksam.

  Du och din livsstil är så inspirerande och vägledande att jag någonstans under årens lopp hittat en riktigt bra tillvaro där jag mår bättre än jag någonsin gjort.

  Tack för att jag nu äter enbart ekologiskt och närodlat. Tack för att jag flyttat från en lägenhet i stan till ett radhus på landet. Tack för att jag (visserligen småskaligt) börjat odla eget. Tack för att jag hittat lugnet. Enkelheten. Det vackra i en solnedgång och gräs mellan tårna.

  Tack!

  Om en bloggdöd skulle påverka även ditt skrivande kommer jag aldrig att glömma dig. Många av dina inlägg ligger mig varmt om hjärtat och kommer så att göra lång, lång tid framöver.

 32. Jag är en av de tråkiga som inte kommentera men kände att jag var tvungen nu. Håller helt med dig om att många bra och välskrivna bloggar börjar mer och mer berätta vad de gjorde för ett par dagar eller en vecka sedan och som du påpekar det känns inte alls aktuellt. Skönt att du som är en favoritblogg inte tänker på det sättet. Känns som att bloggen fått ett uppsving sedan du flyttade över till mama, mycket matnyttigt och många bra och intressanta tankar och ideér lyfts fram. Tack för en superbra blogg!

 33. Tack för all inspiration Clara, jag läser ofta och ser upp till din kreativitet och förmåga att nå ut och inspirera. Älskar att du också vågar vara obekväm och utmana normer på olika sätt. Tack! Kram och lycka till med allt nytt som väntar.

 34. Det där med kommentarer- jag skulle kommentera gladeligen och ofta om det hade varit simplare. Läser på vår iPad via bloglovin, där det bara går att läsa, så nu till exempel har jag först varit tvungen att gå in på originalinlägget för att få den möjligheten. Sedan tar det ju mycket längre tid än att skriva från en dator..

  Älskar din blogg iallafall 🙂

 35. Intressanta betraktelser!
  Jag tror inte heller på bloggdöden, men märker som du att bloggandet har förändrats.

  Grattis till bebisen!