Det är ju inte precis en hemlighet att jag älskar tapeter (och har täckte hela mitt hus invändigt av sådana) Därför är det så kul att jag samarbetar med Wallvision – där BoråstapeterEco WallpaperMr Perswall och Cole & Son alla ingår. Bland annat gör jag stylingreportage för deras räkning, som ni fått se i bloggen ibland. Men sist jag var i Borås besökte jag också Wallvisions fabrik. Det har jag gjort en gång förut men den här gången var det lite speciellt för jag skulle få se hur det går till att göra en tapet – från ax till limpa. Och dessutom prova att sätta min egen prägel på en av deras tapeter, genom att själv färgsätta den! Lite av en dröm faktiskt.

Tapeten jag valde kom från ECO Wallpapers kollektion Happy och heter 3850. Vi började på designavdelningen där jag fick se hur kollektionen kom till från första början. Superproffsiga och trevliga designern Madeleine berättade att tanken med hela kollektionen Happy var att göra en samling tapeter som den unga, färgglada familjen skulle tilltalas av. Retrodoftande med en känsla av 60/70-tal.  Och alla tapeter utom en i kollektionen är faktiskt baserade på tapeter ur Wall Visions arkiv. (Wall Vision består ju av flera tapetföretag som slagits ihop under åren – vilket betyder att de har ett rikt arkiv av gamla tapeter att inspireras av).

Ursprungligen hade tapeten den för sjuttiotalet så typiskt bruna färgsättningen. Men för att modernisera tapeten fick den istället glada, pigga kulörer.

När formgivaren beslutat exakt hur den vill att en tapet ska se ut så tillverkas valsarna som används för att göra limtrycket. För varje färg som finns i tapeten krävs nämligen en egen vals. Därefter provas färgen fram, först i liten skala i ateljén och sedan i större skala ute i fabriken. Då blandar färgmästaren Tommy till dessa färger i större volymer så att de ska gå att trycka riktiga tapeter av. Färgen blandas för hand till att börja med – så det krävs ett gott öga för att få till precis rätt nyanser. Ett riktigt hantverk man bara kan lära sig “på golvet”.

Jag gillar verkligen den här tapeten i dess ursprungliga färgsättning –  men då jag är en röd snarare än rosa person ville jag se vad som hände ifall jag bytte den rosa mot en hallonröd istället!

Färgmästare Tommy hjälpte mig att blanda färgen och efter en god stunds experimenterande hade jag slutligen fått fram precis den rätta röda nyansen.

Det rosa färgtråget byttes då ut mot den röda jag blandat till och sedan satte vi igång att trycka. Pappret går i rasande fart igenom de olika valsarna. Maskinen stånkar och skramlar och ut i andra ändan kommer en makalös, mönstrad tapet.  Det känns lite som trolleri faktiskt. När tapeten kommer ut så kontrolleras färgerna och trycket och sedan beskärs den i lagom stora rullar som sedan vacumförpackas.

Här ser ni min röda variant bredvid deras rosa, tillfälligt uppsatt i fabriken för att kontrollera att trycket ser bra ut. Jag kan tänka mig att tapeten skulle vara en jättefin fondvägg i barnkammaren eller kanske i hallen eller köket.

Många av Wall Visions tapeter säljs i Sverige – men otaliga exporteras också världen över. Svenska tapeter är nämligen eftertraktade och kända för sin goda kvalitet. Det är roligt att se att när de flesta företag förlagt produktionen till låglöneländer – så tillverkas det faktiskt fortfarande tapeter här i Sverige!

Nu kan ni tävla om fem rullar av min unika tapet och dessutom ytterligare fem rullar från valfri kollektion från ECO Wallpaper. Tävlar gör ni här! Lycka till.

(Och psst! Just denna vecka har de en kampanj för tapetprover där man kan beställa hem 5 st för 49 kr (ord. Pris 99 kr). Du får dem direkt hem i brevlådan och pengarna tillbaka när du beställer dina tapeter online. Erbjudandet gäller både Boråstapeter och Eco Wallpaper.)

Foto: Anna Lidström 

Inlägget är ett annonssamarbete med Wall Vision