Lördag och Jakob har varit på kurs med sitt jobb och Bertil hos sin farmor så Folke och jag har hängt ihop här hemma och donat med sådant jag älskar att göra när jag är ledig.
Som att pyssla – klä om en pall till exempel. Fick ett fint rött sammetstyg av Anna som hamnade på pianopallen.
Sedan gick jag ut med den här lillskrutten i barnvagnen och Melker i kopplet
När vi kom in återupptog de sitt filt-liggande. Så här ligger de jämt! Då och då sparkar Folke Melker i huvudet men det verkar inte bekomma honom ett enda dugg.
Till lunch åt jag resterna av pajen jag gjorde till middag igår: Broccolipaj med ugnsrostad paprika. Vi fick så mycket broccoli i somras så nu äter vi det några gånger i veckan i form av paj eller soppa. Har ni fler receptförslag så hit me!
Sedan tog jag itu med det enorma tvättberget som skulle vikas. Det är inte mycket vi orkar stryka men bordsdukar och kökshanddukar stryker jag alltid. ÄLSKAR att plocka fram en ren och välstruken kökshandduk när jag ska laga mat eller diska. Känner mig huslig som min mormor (fast hon manglade dem alltid – ännu värre!)
Sedan packade jag ner och postade den här magiskt fina klänningen från Camilla Thulin som jag lånat till en plåtning och som jag tyvärr måste lämna tillbaka men som har fått hänga på min garderob ett tag som prydnad.
På eftermiddagen tog vi en till barnvagsnpromenad – den här gången till affären för att köpa mitt lördagsgodis! Två geischa och två dumle som åts under andakt vid hemkomsten.
Och nu sover Folke en snutt och jag bloggar och väntar på att Jakob ska komma hem med lite indisk hämtmat till middag. Sedan blir det seriekväll med ännu mer Boardwalk Empire. Älskar när man har flera avsnitt av en serie så att man kan se dem i rad och verkligen kan komma i stämning.
60 svar
Broccolimos är jättegott! Stavmixa med grädde och smör. Mmmm!
Broccoligratäng är himla gott också. Jag har tyvärr inget bra recept men det finns ju massor om man googlar 🙂
Jag blir så avundsjuk på ditt hem just nu – du är så bra på att göra det mysigt. Hemma hos mig är det jättestökigt och en kombination av hösttrötthet, massor att göra, och ett visst mått lättja gör att det blir svårt att vinna mot stöket. Önskar att jag kunde få en helt ledig vecka tillsammans med en peppande vän och bara städa allt från grunden.
broccoli-pesto! mixa sötmandel med rå broccoli, havssalt och olivolja. SUPERGOTT 🙂
Broccoli- och ädelostpaj får bli mitt tips. Det är en av mina favoritpajer.
Vad lyxigt att ha egenodlad broccoli förresten.
Här älskar hela familjen broccolipuffar, ungefär som raggmunk fast med broccoli (kokt och mixad) och parmesanost. Serveras med råkost och en klick créme fraische.
Kolla in http://vegoriket.se/2014/11/teriyakibroccoli-for-stressade/
Låter jättegott tycker jag
Åt själv precis tempurafriterade broccoli knyten med kålsallad, Jasmine ris och sojamajonäs
Skinkgratinerad broccoli! Det är kanongott (om man äter skinka).
Du behöver för 4 portioner: Broccoli för 4 (motsvarande 1 stort blomkålshuvud), 150 g rökt skinka, 4 msk gräddfil, 4 msk majonnäs, 3 dl riven ost.
Koka broccolin nätt och jämnt mjuk. Låt den rinna av. Lägg den i ugnssäker form.
Tärna skinkan. Blanda gräddfil, majonnäs och riven ost , tillsätt skinkan.
Fördela blandningen över broccolin. Sätt in i 250 graders ugnsvärme 10-15 minuter. Klart att äta!
Går också mycket bra att laga med blomkål.
Ha en fortsatt bra helg!
Broccolibiffar
Mixa kokt broccoli, bra grund för sås till pizza istället för tomat, till pastasås med lite smulad smakrik ost. Blanda med keso/creme fraiche och gör täcke till kyckling eller lax i ugnen. I gratängsåsen till pasta eller potatisgratängen… användbart var ordet!
Hej! Kolla in min broccolisoppa på min blogg: http:// piachiara.wordpress.com
Kram
Broccolipasta! fräsbuketter knappt mjuka i ordentligt med god olja (oliv eller raps), pressa över citron och tillsätt hackad chili (torkad eller färsk) och gärna några mosade sardeller, salta annars ordentligt. Mycket svartpeppar. Blanda med nykokt pasta och servera med drivor av riven parmesan.
Broccolitips: Mixa kokad broccoli med soltorkade tomater, fetaost, ägg och lite kryddor och stek biffar i olja. Gott med kanske quinoa eller pasta till.
Tipsar om gratinerad broccoli med finfin hemmagjord ostsås. Så himla gott, gärna med några små söta tomater som också får följa med in i ugnen. Förmodligen världens bästa comfort food!
Pastasås med broccoli och ost! 2msk olivolja 2msk mjöl 1tsk salt 1tsk timjan 2dl mjölk, koka upp. Blanda ned broccolin och koka upp. Ta bort från plattan och rör ned någon dl riven ost. Låt den smälta, klart!
Oj, vilka fina bilder! Får man fråga vilken kamera du har Clara? (fast jag vet att det kommer an på fotografen mer än kameran) 2 Broccoli-tips: 1. Helt enkelt råa broccoli, fint skuret är gott i de flesta sallader. 2. Skär morötter fint (lite snett över moroten) skär broccoli fint…. stek dessa båda grönsaker i pannan. Salt och peppar. Som vanligt kan man alltid fortsätta, fast det duger gott som det är till sidfläsk till exempel. Men man kan hälla i ost. Man kan slå i två ägg i stekpannan. Man kan spä på med andra rotgrönsaker och variera kryddorna. Lägger med adressen till min egen blogg som huvudsakligen handlar om illustrationer, men som också innehåller enklare recept. Verkligen enklare 🙂 http://www.sofiarhedin.wordpress.com
Jag steker min broccoli (i tunna skivor alt små bitar) i het panna tillsammans med vitlök tills den är brynd runt om och lite knaprig, på med salt peppar och citronsaft, gudomligt! Vissa dagar består muddagen helt enkelt bara av ett stek broccolihuvud!
Jag är så nyfiken på vad du har för barnvagn 🙂 jag vet att du hade retro till Bertil, har du samma till Folke? Kan du inte skriva ett inlägg eller i alla fall visa en liten bild (följer dig på instagram också) så att en barnvagnsnörd som jag får stilla sin nyfikenhet? 🙂
Åh så fina och mysiga bilder hos dig!
Varför så himlens lite godis? Nyfikenienstrut
Hur tar du bort fläckar på kökshandukarna? Eller blir dina också lite fläckiga och osnygga efter ett tag? Inbillar mig att mormors handdukar aldrig hade fläckar till exempel.
Picklad broccoli, funkar det? *en som älskar picklade grönsaker*
hihi, vad gulligt; ”Folke och jag har hängt ihop här hemma och donat…”
Och fyra godisar, det är karaktär det 😉
Broccoligratäng kanske?
Broccolimos är alltid gott , precis som potatismos fast med broccoli
Jag ÄLSKAR broccoli och är snudd på besatt! Om jag inte äter det bart i en skål som snask eller bredvid till maten så tillsätter jag det i många av mina vanliga recept tex i pastasås, pastapesto, pajer, soppa, thaicurry, smoothies. Annars blir det gratinerad broccoli, broccolimos eller bacon och broccoli paj..å jag känner att jag går upp i varv bara att skriva om det, vill åka hem till dig och rulla mig i ditt trädgårdsland!!
Varför äta två dumle och två geischa under andakt?
Ska du av medicinska skäl inte äta choklad men föll för den svåra frestelsen?
Tycker det var smart, jag köper ofta hem en godispåse, äter några stycken och sedan blir en massa kvar som småäts under veckan eller kastas för att det blir torrt.
Det intressanta är väl mer varför folk ifrågasätter att någon väljer att ”bara” äta 4st godisar istället för att smälla i sig ett halvkilo. Lördagsgodis är ju en extremt svensk grej, jag åt själv otroligt mycket godis tidigare men sen jag flyttade utomlands och inte längre ser alla godishyllorna så är mitt lördagsgodis ett par bitar mörk choklad med havssalt och ett litet glas rödvin. Tycker det låter klokt att äta några bitar, njuta av dom ordentligt, och sen får det vara bra.
Ni ser ut att ha haft en alldeles prima dag. Och jag håller verkligen med dig om att ha fler avsnitt av en serie. Jag älskar att sträck se serier.
Gillar också Boarwalk skarpt men igår var det så våldsamt att jag nästan mådde illa. Mr Rosetti är verkligen inte klok, fy vilka scener det varit med honom – ibland undrar jag om det är nyttigt för mig. Men 20-talskläderna! Karaktärerna! LJuset, dialogen!
Visste du att den bygger på verkliga händelser och personen Nucky Thomson?
http://en.wikipedia.org/wiki/Enoch_L._Johnson
Männen som bossar. Bossar som styr med våld. Uppgång och fall.
Fina bilder annars, din lördag verkar ha varit härlig!
Nucky Johnson menar jag.
Jag har inte sett den serien, men måste nog börja!
/Sandra – Pottäng Gård
http://www.pottanggard.blogspot.com
Broccolitimbal: mixa kokt broccoli, ägg och grädde, lite salt och peppar. Grädda i små smorda formar i vattenbad i 150 graders ugn. Stjälp upp på fat! Gottgott!
Broccolisås till pasta: mixa: kokt broccoli vitlök parmesan o basilika o creme fraiche. Fast just nu äter jag mest ångkokt broccoli med hollandaise
Ugnsrostad broccoli med ädelostsås och strössla över rostade valnötter
Broccoligratäng är supergott tycker jag. Vad söta Folke & Melker är tillsammans när de ligger där!
Mvh Anette Starby
Du kan göra broccolipuré. alltså som blomkålspuré. Barnvänligt också men med lite chili i blir det vuxet. Jag brukar utav resterna kan man göra broccolibiffar. Också om man har morötter över så kan de rivas och blandas med
Jättevackra bilder! Jag brukar slänga in broccoli i ugnen, när jag gör ugnsrostade rotfrukter. Alltså potatis och morötter och sånt. När rotfrukterna har varit inne ett tag (30 min?) lägger jag in broccolibuketter den sista kvarten, på samma plåt. Till det brukar jag oftast äta fetaostsås (feta+creme fraiche). Enkelt och gott!
http://www.agaredal.se
Jättefina bilder, väldigt mysigt! Bland det skönaste att göra på en lördag är att pyssla för att orka resten av veckan!
Jag älskar broccoli och min favorit är att göra en sallad av den. Finhacka rå broccoli, eller kör en sväng med stavmixern. Häll över lite olja och citron. Blanda ner solroskärnor. Hur gott som helst, att äta bara som det är, eller som tillbehör till det mesta. Vill man kan man också blanda med rå blomkål för att få lite variation. Eller byta solroskärnorna mot pumpakärnor. Eller strunta i kärnor och frön helt och hållet. Allt efter tycke och smak. Jag äter det nästan varje dag just nu.
Broccolipasta: Fräs två sardeller i olivolja (försiktigt!) tillsammans med så många krossade vitlöksklyftor du vill ha. Stek och rör om tills sardellerna har löst upp sig i oljan. Observera att vitlöken inte får bli brynt. Koka broccoli (skuren i medelsmå buketter), sila av. Lägg i stekpannan med sardeller och vitlök och häll ev i mer olivolja (det ska vara ganska mycket olja). Mosa broccolin lätt med en (trä-)gaffel. Blanda med nykokt pasta av kort sort, där broccolismeten har plats att fastna, t.ex. snäckor. Kolla av saltet, peppra eventuellt. Älskas av alla. Av vuxna ännu mer om man smular över lite torkad chili.
Brukar också göra ungefär detta, men med parmesanost på och inga sardeller men lite torkade chiliflingor.
Åh jag älskar Boardwalk Empire! Är hemskt så man mår illa men så snyggt och extremt välgjort. Är svag för allt som utspelar sig i en annan tid. 🙂
Haha det var inte mycket till lördagsgodis men egentligen helt tillräckligt!
Fina bilder som alltid.
Missa inte http://www.modevarlden.se idag, massor av inspiration!
Kram Johanna
Härliga bilder. Blir alltid så förvånad dock av att du hinner så mycket med ett så litet barn. Jag hann knappt äta. Men har nog insett att jag har haft lite av ett high-need barn..
Såg ut som en riktigt härlig lördag, vi har haft något liknande. Jag har bara lämnat tomten för att gå till tippen med höstrens, en gång på hela helgen, lovely.
Broccoli är supergott! Småträd som vår femåring kallar dem. Två tips:
– fräs i stekpannan på hög värme tillsammans med vitlök och krydda. Svartpeppar är gott, men det är bara att testa sej fram, finhackad chili är också gott. Passar som tillbehör till det mesta. Samma sak funkar med brysselkål, min höstfavorit. Då gärna med färsk ingefära och chili eller att riva kryddig ost över.
– koka pasta, penne brukar vi ha, koka med broccolin någon minut på slutet. Fräs mycket vitlök i litet olja i en stekpanna. Häll därefter i broccolin i stekpannan fräs en stund, peppra rejält, häll därefter på creme fraiche, parmesan efter samvete och sist pastan. Blanda och ställ pannan på bordet. Mums! Det var vår dotters (femåringen) första favoriträtt, hon fick den som lightversion när hon var ett drygt ett halvår, fanns ett liknande recept i andra mosboken.
Tack för en fin blogg! Ger en massa inspiration och tillit till en mänskligare värld.
Sara Asks broccolipesto: koka ca 250g broccoli knappt mjuk ihop med en lr två vitlöksklyftor, häll av vattnet och mixa ihop med i dl solroskärnor, en halv dl olja, 50g riven parmesan och lite färsk basilika – SÅ gott! Bra vardagspasta hos oss!
Jag testade nyss en variant på borccolipasta, finns på min blogg: http://piochmalin.blogg.se/2014/november/broccolipasta.html
den var god (men lite mycket vitlök). Originalreceptet kommer från den här bloggen
http://www.abeautifulmess.com/2014/10/creamy-broccoli-pasta.html
Min man och jag är vegetarianer och äter massor med broccoli. Helst med en asiatisk touch. En favorit som funkar med de flesta grönsaker är att värma en wokpanna, hälla i lite jordnötsolja (vi upplever att den inte är så kladdig), sen i med vitlök, ingefära, chili och soya. Låt det götta lite och sen i med broccoli och andra grönsaker typ squash, vitkål, bönor och kanske lite tomat på slutet. Två goda ”dippsåser” till kokta grönsaker (broccoli, kålrabbi, blomkål osv) är att köra sesamfrön och jordnötter i en mixer tills det blir ganska små bitar av jordnötterna för att sedan dippa varma och lite fuktiga grönsaker i. Den andra är att riva ingefära på den fina delen av ett rivjärn och koka upp tillsammans med soya. Supergott!! Nuoc cham som är en vietnamesisk dippsås är också supergod och lite beroendeframkallande. Vi brukar göra den av soya, fisksås, limesaft, lite socker, chili, vitlök och ingefära. Har sett att det finns lite olika recept på internet. Bara att blanda och prova vad man gillar mest! Hoppas det var till hjälp att variera broccolin mer! 🙂
Vegetarisk fisksås?
Åh vilken tortyr att bara äta fyra godisar. FYRA. Hur går det ens till?!
Jag förstår exakt vad du menar med att stryka kökshanddukarna! Åh, vilken känsla att plocka fram en ny handduk när den är platt och välstruken som ett paket! 🙂 Skönt att höra att det finns fler!
Åh. Ungsrostad broccoli med flagad mandel på. Mmmm.
Jag äter väldigt ofta broccoli, speciellt då jag inte äter kolhydrater i någon större mängd alls. Antingen kan man göra en gratäng eller paj. eller broccolimos som istället för den obligatoriska potatisen. Eller sesamrostad broccoli med lime, ihop med lax tex. Eller i sallad. Eller bara i ugn gratinerad i ost. Eller som ”snacks” som doppas i dip. Finns massa gott att göra 🙂
Woka broccolin i cocosolja tills den är mjuk, lägg i tärnad tofu och lite teryakisås och värm. Servera med att strössla på sesamfrön. Sååå gott!
/Lena http://lenailosangeles.blogspot.com/
Jag undrar också varför det är viktigt att redogöra för hur många (eller få) chokladbitar man stoppat i sig. Kändes lite kisse-style.
På riktigt? Det är ju NI som kommenterar som gör det till en grej. Här skriver jag ett inlägg med massa onödigt vetande om indisk hämtmat och tvättstrykning och post jag ska skicka. Men det som du reagerar på är att jag berättar antalet godisar jag äter? Jag orkar fan inte ibland.
Näe det beror väl helt på vilka brillor man har på sig när man läser.
För mig är det en viktig fråga, men detta var kanske fel forum.