Drömjobbet

Jag tycker verkligen att jag har mitt drömjobb på alla sätt och vis. Ändå kan jag inte låta blir att fundera en del på vad jag skulle göra om jag inte gjorde just det här. Oftast tänker jag att jag skulle vilja vara högstadielärare. Jag vet att just denna yrkesgrupp – för just denna åldersgrupp – har sjukt tuffa arbetsvillkor. Ändå tycker jag att deras jobb verkar så himla spännande och roligt! Älskar att prata om skolan med mina lärarkompisar och höra hur de har det och hur de gör med sina elever.

Sedan är jag väldigt bortskämd just nu med en bra lön och massa frihet så jag skulle förmodligen inte byta jobb när det väl kommer till kritan. Men ibland leker jag med tanken. Älskar verkligen tonåringar och att undervisa i allmänhet. Och tycker att det skulle vara en sådan förmån att få hjälpa till att vägleda unga människor.

Jag är lite nyfiken på vad jobbar ni som läser jobbar med idag – och vad skulle ni jobba med ifall ni kunde välja någonting helt annat? Utan att ta hänsyn till vad som är praktiskt möjligt eller realistiskt att genomföra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

393 kommentarer på “Drömjobbet”

 1. Deltid telefonförsäljare och pluggar lite grann. Om jag fick välja skulle jag bara skriva, skriva, skriva

 2. jag är grafisk formgivare på en inhouse-byrå inom mode. funderar mycket på vad jag skulle göra också. tänker på nånting som spelar roll, typ psykolog, yogalärare eller liknande. skulle också vilja ha det lite mer flexibelt, kunna jobba hemifrån och sådär. som du! 🙂

 3. Jag jobbar som ekonomichef. Trivs helt ok med det (och med lönen..) men känner ofta att det saknas en dimension. Jag avundas de människor som går till jobbet och känner att de för skillnad på riktigt. jag har funderat mer och mer på att göra nåt helt annat och brinner väldigt för utsatta människor och då främst barn. Könsstympning på kvinnor är nåt som engagerar mig väldigt och att få jobba emot denna hemska rit vore en dröm. Att känna att man gör världen till en lite lite bättre plats.

 4. Psykolog.
  Önskar ibland att jag kunde vara trädgårdsmästare. Eller idéhistoriker. Men mest trädgårdsmästare tror jag.

 5. Jag jobbar med ensamkommande flyktingungdomar och känner att jag gör stor skillnad för dem; är ett vuxet stöd i vardagen, hjälper dem att lösa små och stora vardagsproblem och lotsar dem i det svenska samhället!

 6. Jag är hemma och sjuk. Vad jag vill göra är jobba med djur, allra helst djursjukvård. Tror sköterska passar mig bäst. Att ha allt det där jättestora ansvaret veterinären har känns lite tungt även om det såklart är fantastiskt också.

 7. Pluggar till miljövetare nu, så jag tänkte rädda världen när jag blir stor. Andra saker jag skulle kunna tänka mig atta jobba med: trädgårdsmästare eller florist eller nått där imellan; naturvårdare på länsstyrelsen i Jämtland: inventera rovdjur och laga spänger; eller ha en garnaffär.

 8. Jag är lärare. Trivs inte alls för tillfället och skulle hellre vilja vara författare på heltid.

 9. Jag är utbildad bildlärare men jobbar på designavdelningen på ett modeföretag. Fick jag drömma skulle jag vilja arbeta som sjuksköterska.

 10. Jag jobbar som administratör på CERN i Genève. Skulle vilja jobba mer med egna utredningar, och egna projekt.

 11. Jag jobbar idag som systemutvecklare. Det är på sätt och vis mitt drömjobb eftersom det dels är omväxlande och utmanande (med bra betalt) men också potentiellt flexibelt. Det jag drömmer om är dock att våga börja frilansa så att jag kan jobba mindre och styra mina tider för att möjliggöra att jobba med hästar och småskaligt lantbruk på deltid.
  En annan dröm jag alltid haft är att jobba med kläddesign. Där nöjer jag mig dock med att sy för eget bruk helt på hobbynivå.

 12. Jag är polis men skulle vilja jobba mer teoretiskt. Kanske läsa till väg och vatten ingenjör.

 13. Jag jobbar som IT-tekniker med inriktning mot e-post (just nu). Jag trivs bra med det jobbet, men skulle kunna tänka mig att jobba på någon verkstad med att mecka med cyklar, motorsågar, gräsklippare eller sånt.

 14. Om jag fick o kunde o orkade skulle jag vilja jobba med utsatta barn, hemlösa, misshandlade utsatta barn. Som socionom eller inom sjukvård/bistånd.

  Nu jobbar jag med (bortskämda) universitetsstudenter istället vilket är väldigt givande och utmanande.

 15. Jag är förskollärare och skulle vilja bli molnforskare. Inte meteorolog, molnforskare.

 16. Jag jobbar på en snabbmatsrestaurang och i en matvarubutik … Fick jag välja fritt oberoende av vad som är rimligt så skulle jag bli musikalartist! Synd bara att jag inte kan sjunga tillräckligt bra :/

 17. Jag jobbar med ett nytt småbarnsbibliotek som håller på att skapas i denna stund. Det är allt från arkitektur, digitala verkstäder till atmosfärer. Det är så häftigt! Viktiga aspekter är innovation, interkulturallitet och barns delaktighet i verksamhet som är till för dem. Kreativiteten och lekfullheten sprudlar i arbetet. Det känns riktigt bra i magen att komma hit varje dag. Jag gillar jobba i projekt, men samtidigt ha tryggheten med fast anställning.

 18. Jag jobbar som lärare för högstadiet och gymnasiet. Jag skulle vilja jobba som PT alternativt advokat.

 19. Jag är utbildad målerikonservator (vad?) och jobbar som det då och då- när det finns projekt. Jag drömmer om ett fast jobb, helst inom kultur.
  Ett annat drömjobb är sushikock alt. reseledare till Japan, eftersom jag älskar Japan och gör grymt god sushi!

 20. Jag jobbar med helgenomsekvensering av DNA och RNA. Det är ett helt fantastiskt jobb. Men fick jag byta skulle jag gärna illustrera barnböcker.

 21. Snart färdig lågstadielärare men känner inte alls för det längre. Mitt drömjobb vore väl ditt, med en stor variation, frihet och kreativitet. Annars drömmer jag om att bli författare, historiker (gärna med ett eget tv-program) eller inredare.

 22. Jag jobbar som möbeltapetserare sen 20 år dvs halva mitt liv!! Trivs jättebra! Kan inte tänka mej ett annat jobb men skulle vilja att dygnet hade fler timmar…. 🙂

 23. Jag håller på att utbilda mig till översättare (snart klar – jätteläskigt!) men om jag skulle göra något annat så skulle jag gärna jobba mycket utomhus, med djur och odling 🙂

 24. Jag jobbar som konferensenvärdinna men drömmer verkligen om att starta en egen rörelse med ekologisk och miljövänlig profil där nuet och lusten till livet och det vi har runt oss inspirerar till nya idéer och möjligheter. Inredning, tvätt- och hudvårdsprodukter är huvudingredienserna.

 25. Jag jobbar med bild, form och text som marknadsförare, kul och omväxlande. Hade jag fått välja fritt hade jag dock antingen haft en barnvagnsbutik (älskar barnvagnar!) eller köpt och renoverat fastigheter för att sälja dem.

 26. Jag är lönesättande chef för ett gäng programmerare. Om jag skulle göra något annat skulle jag vilja bli sjuksyrra, ambulansförare eller NO-lärare.

 27. Jag jobbar som KMA-samordnare, Kvalitet, Miljö och arbetsmiljö. Men skulle jag göra något annat skulle jag välja sjuksköterska. Jag vet att det inte är för sent ännu men får erkänna att jag är för bekväm. Mitt jobb jag har nu är okej betalt, med bra arbetstider och bra med ledigheter.

 28. Studerar till veterinär och tror jag kommer trivas väldigt bra som det, men hade jag gjort nåt annat så skulle det nog helst vart nåt där man kan jobba med barn som har det svårt. Har nyligen gått in i mamma-rollen och det har gett en helt nya perspektiv 🙂

 29. Jobbar som teknisk support, skulle hellre inte vilja ha ett jobb alls utan en massa tid (och pengar…) och kunna skriva texter och böcker och måla och läsa osv, och ha min egen dygnsrytm.

 30. Jag är brevbärare men är tjänstledig och pluggar miljövetare. Drömmen är få vara med och påverka vad vi gör mot miljö med inriktning konsument. Vet bara inte riktigt hur jag ska nå dit, men är på väg åt rätt håll!:)

 31. Om jag fick vara vad som helst utan en tanke på verklighetsförankring eller praktikaliteter? Då skulle jag jobba som konditor på dagarna och skriva böcker på nätterna, eller driva min egna lilla bokhandel. Eller vara en bakande författare med en egen bokhandel kanske 🙂

 32. jag pluggar och hoppas på att få forska, tycker att det finns små mycket spännande saker att studera, älskar att plugga men kanske inte just nu pga. obligatoriska moment för att en ska “checka av” högre nivå, och på ett ganska konservativt universitet. Men! om jag skulle välja något helt annat skulle det antingen vara fotograf eller sjukgymnast, vet inte, foto valde jag bort till fördel för forskning, men sjukgymnaster – är bara så himla, himla imponerad av dem som kombinerar med ex. kbt. Ofta drömmer jag mig bort till något som inte är så himla teoretiskt och abstrakt, även om jag gillar det med såklart.

 33. Jag är snart färdig jurist, och tror att jag kommer trivas bra! Men min dröm vore att vara barnmorska, får skola om mig om 20 år! 😉

 34. Jag är barnbibliotekarie på ett större folkbibliotek och kan inte tänka mig ett bättre jobb 🙂

 35. Jag jobbar på ett HVB hem för ensamkommande flyktingungdommar. Och om jag skulle göra något annat skulle jag vilja jobba som kurator tror jag, gärna fortsatt med ungdomar

 36. Jag lämnade in min masteruppsats i biblioteks- och informationsvetenskap inatt (!) och tror att jag kommer älska att jobba som bibliotekarie. Men om pengar inte var relevant skulle jag vilja ha en secondhandbokaffär med hyllor hela vägen upp till taket och sköna fåtöljer där man kan sitta och läsa hur länge man ville och en caféhörna med världens godaste kanelbullar. Och en tjock katt som ligger i skyltfönstret och spinner..

  1. Tyvärr så tjänar du säkert lika lite som bibliotekarie som secondhandsaffärsföreståndare! : )

 37. Åh! Härlig fråga! Jag skulle vilja ha flera yrken då jag vill så mycket och lätt blir rastlös/uttråkad. Arbetsvardagen måste innehålla frihet under ansvar och där jag kan bidra med vad jag menar är värdefullt (mod att våga följa hjärtat, mänskliga rättigheter, sannigen, respekten och toleransen människor emellan) Jag skulle jobbat som författare/föreläsare, grävande journalist på UG, dokumentärressigör, eller något jobb där jag hjälper/vägleder andra och kan jobba hemifrån så hela världen kan bli min arbetsplats 🙂

  Tack för ett inspirerande inlägg Clara!

  /Pea

 38. Jag har jobbat många år som gymnasielärare och att få vara nära ungdomarna var fantastiskt. Det var allt runt omkring som fick mig att säga upp mig, meningslösa möten, dålig lön, värdelösa villkor, ful miljö och praktiska svårigheter att utföra mitt jobb. Jag skulle till ex ha drama i en kemisal med fasta bänkar och använda datorer fast internet inte fungerade – gång på gång. Men ungdomarna tröttnar jag aldrig på och många har jag fortfarande kontakt med. Sen har jag alltid jobbat vid sidan om med skrivande och fotograferande och festfixande och sagoberättande och föreläsningar så nu får jag koncentrera mig på det istället. Och sända varma tankar till alla tappra lärare som orkar fortsätta. Kram!
  http://kammebornia.se

 39. Jag har jobbat som personlig assistent i många år men tagit tag i min dröm och börjat plugga, så till sommaren är jag färdig personalvetare 🙂

 40. Hej! Jag jobbar som läkare, gör min AT tjänst och hoppar runt på sjukhusets alla kliniker. Älskar mitt jobb och hoppas bli barnmedicinare när jag fått min legitimation. Men ibland drömmer jag om att vara högstadielärare också…
  /Maria

 41. Jag jobbar som byggkonstruktör, det är kul. Jag gör ritningar på hus så att snickare vet hur han ska bygga det. Ibland får jag för mig att jag vill jobba mer med människor, omvårdnad, barnmorska. Men egentligen tror jag att jag är klippt och skuren för just det här, rita, räkna och skapa vackra ritningar som är lättolkade.

 42. Jag är högstadielärare och skulle vilja byta jobb. Det är för slitigt. Kan tänka mig lite vad som helst men gärna ett jobb där jag får vara ifred. Skriva böcker på min kammare kanske.

 43. Jag jobbar som lingvist/copywriter och utbildar mig till översättare. Fick jag byta bana helt skulle jag göra något mer praktiskt och o-kontorigt. Trädgårdsmästare, naturguide och sjöman är yrken jag romantiserande drömmer om.

 44. Jag har idag ett riktigt kul och omväxlande jobb som studievägledare men om jag skulle drömma så skulle jag vilja flytta ut på landet leva till stor del självförsörjande och vara ett familjehem. Vi skulle vilja ha ett stort hus där vi skulle kunna ta emot barn/ungdomar som behöver komma till en varm och kärleksfull familj där iaf en vuxen finns hemma i stort sett hela dygnet. Skulle gärna ha barn boende över en längre period, ända tills de är stora nog att flytta hemifrån, men också fungera som jourhem för barn som måste komma ifrån sin hemsituation med väldigt kort varsel. Skulle också, efter vi fått några års erfarenhet, föreläsa och undervisa kring hur det är att vara familjehem och jobba med att inspirera fler att våga ta steget att öppna upp sitt hem. Behovet av familjer som kan öppna upp sitt hem allt från en helg i månaden som stödfamilj till de som kan ge dygnets alla timmar är stort!

 45. jag jobbar med rörlig bild till tv, film och webben. det är min dröm sedan länge! nu ska jag jobba klart med det, sen ska jag bli ekologisk fåruppfödare.

 46. Vilken rolig fråga av dig! Jag är utbilad, och jobbar som, brandingenjör på en räddnigstjänst. Om jag drömmer mig bort så skulle jag vilja hålla på med byggnadsvård eller kanske driva ett eget litet företag som säljer hantverk! Eller kanske bonde! Kanske allt på samma gång!

 47. Jag är färdig socionom vid årsskiftet och har skrivit på min första anställning som biståndshandläggare. Jag tror det blir ett jättebra förstajobb där jag får komma in i handläggandet på ett bra sätt, men drömmer om att i framtiden starta något eget eller vara med att bygga upp en verksamhet jag verkligen kan stå för. Kanske ett HVB (hem för vård och boende) för våldsutsatta kvinnor eller för ungdomar på väg ut ur problematik. Helst med en familjär och grön profil med djur och natur som en del av vardagen! Självklart väl förankrat i forskning och beprövade metoder, så många oseriösa HVB som vuxit upp senaste åren efter privatiseringen ger mig så sjukt ont i magen… Jag känner mig väldig tillfreds med mitt val av utbildning i alla fall, det känns som om att jag har tusen möjligheter! (Trots att jag inte kan vänta mig någon fet plånbok.)

  1. Jag är utbildad socionom, arbetat några år som enhetschef och utvecklingsledare (projektleder utvecklings och kvalitetsprojekt inom vård och omsorgen) och drömmer om exakt samma sak som du! 🙂 HVB hem med en grön inriktning (arbeta med miljöterapi) åh, fler borde våga göra slag i saken, det skulle förändra marknaden totalt. /Jeanette

  2. Hej! Jag är socionom och upplever inte alls att det är dåligt betalt i vår bransch. Som socialsekreterare tjänar jag kanske inte som en jurist men mer än sjuksköterskor. Det finns dessutom goda karriärmöjligheter! Idag på nyheterna uppgavs HVB göra vinster på upp till 40-60 %. Jag tror visst du kommer få en härligt tjock plånka! Lycka till!

 48. Jag har jobbat som församlingspedagog i Svenska kyrkan, nu läser jag till grundlärare i fritidshem, och kommer även att bli bildlärare för år 1-6. Jag älskar att jobba med barn och unga, allra helst med de mellan 6-10 år. Fantastiskt roligt!
  Om jag fick drömma skulle jag vilja jobba som fritidslärare på en liten skola med bra ledning och god ekonomi, och därmed bra resurser och många möjligheter att göra roliga, lärorika och spännande saker med barnen.

 49. Jag jobbar som fakultetskoordinator på ett universitet. Gillar verkligen mitt jobb, men om jag fick tänka helt fritt skulle jag vilja jobba med något estetiskt färg och form, som tex inredningsarkitekt eller landskapsarkitekt. Eller kanske som fotograf…

 50. Jag är lärare i svenska som andraspråk, jobbar med utomnordiska arbetslösa akademiker, och det är mitt absoluta drömjobb! Det är så jävla roligt, lärorikt, givande, plus att jag lär mig typ allt om mitt favoritämne – grammatik! Jag har alltid älskat språk och har studerat 13 st i mitt liv, så jag tänkte först bli översättare. Klarade dock inte franskakurserna på universitetet och fick tänka om – och är så glad över det! Om jag inte hade jobbat med det jag gör hade jag antingen velat vara politiker eller typ väg&vatteningenjör, sjuksköterska eller snickare .. det finns så himla mkt som verkar så himla roligt att jobba med, det som skulle avgöra för mig är vad jag har talang för. Och i mitt fall verkar det vara just språk och pedagogik.

  1. Grattis, vad roligt det låter! Det där är ett jobb jag går och funderar på att vidareutbilda mig till. Är forskare inom humaniora vilket jag älskar på många sätt, men vet inte hur länge till jag orkar jobba i den här rätt hopplösa världen med all konkurrens och dåliga möjligheter till fast jobb…vilken utbildningsväg gick du, får jag fråga det?

  2. Haha, utan att läsa din kommentar först fantiserade jag om mina drömjobb miljö- och vatteningenjör samt byggingenjör. Ganska så samma 🙂

 51. Jag är förvisso inte färdig än, men pluggar ett masterprogram i landskapsarkitektur. Hade jag inte valt den banan hade jag velat bli barnboksillustratör eller naturfilmare (tänk BBC, världens natur). Jag har även funderat, med skräckblandad förtjusning, på hur det skulle vara att jobba som barnkirurg. Finns ju mängder av jobb som vore spännande att testa på egentligen.

 52. Jag jobbar som administratör och koordinator på en ideell organisation. Min dröm är att jobba inom kultursektorn eller som psykolog.

 53. Jag jobbar som doktornad inom energuteknik och forskar på koldioxidavskiljning vid förbränning av fossila bränslen. Jag drömmer om att jobba med människor eller ute i naturen.

 54. Jag är advokatsekreterare. ska bli advokat.
  Om jag valde helt med hjärtat skulle jag bli osteolog. Ja, att borsta på ben hela dagarna och skriva böcker om den är mitt absoluta drömyrke.

 55. Jag är utbildad kosmetolog, mammaledig men jobbar annars som kassatant…hoppeligen inte för resten av mitt liv. Om jag fritt skulle kunna välja yrke nu genast skulle jag vilja bli djurskötare eller barnmorska 🙂

 56. Jobbar som försäljningkoordinator idag, men skulle väldigt gärna vilja ha en butik där jag kunde samla alla lokala matproducenter och göra det enkelt för dem att sälja sina fina varor. Ingen orimlig eller orealistisk dröm, vet egentligen inte vad som hindrar mig.

 57. Kul fråga! Jag jobbar med secondhandbutik (lärare i botten). Ett jobb jag verkligen gillar, men jag drömmer alltid om att ha mer tid. Tid till hus och hem, höns och katter, odlingar, kreativitet, osv. Dessutom vill jag alltid RESA mer. Det jag drömmer om är kanske inte ett annat yrke, men mer pengar och fritid ; ).

 58. Jag jobbar extra inom hemtjänsten medan jag faktiskt läser till lärare! Dock för årskurs 4-6, men jag längtar som en tok efter att få komma ut och arbeta, har bara 2 hela terminer kvar, så snart är jag där! 🙂

 59. Jag arbetar som läkare, ska bli hjärtspecialist i slutändan. Det är mitt drömyrke redan. Men skulle jag jobba med nåt annat är står barnmorska, statsvetare, diplomat högt på listan. Jag skulle även kunna tänka mig astronomi eller islamologi. Eller driva en egen te-handel! =) Och så skulle jag vilja arbeta för att stötta barn och kvinnor som far illa.

 60. Jag jobbar som polis, vilket är världens roligaste jobb! Men, får jag drömma mig bort verkar läkare spännande! Eller någon form av ingenjörsutbildning och då jobba med organisationsutveckling (fy vad tråkigt det lät!!) 🙂

 61. Jag utbildar mig till civilekonom för att senare förhoppningsvis bli revisor. Om jag fick drömma skulle jag vilja vara lokförare! Älskar att åka tåg tidigt på morgonen och se värden vakna. Annars skulle jag gärna jobba på en bokhandel då böcker är det bästa jag vet! Kan gå runt på en i timmar =)

 62. Jag är socionomstudent, jobbar för tillfället som timvikarie på ett boende för ensamkommande flyktingungdomar. Trivs så himla bra med mitt nuvarande jobb och skulle gärna fortsätta där efter examen, men drömmer ibland om att vara glasblåsare. Fast om jag ska välja ett drömjobb som är mer relaterat till mitt utbildningsområde skulle det nog vara att något där jag får arbeta med genus- och mångfaldsfrågor och normkritik 🙂

 63. Jag pluggar till fysioterapeut (det som tidigare hette sjukgymnast) och är väldigt taggad på att komma igång med det.
  Hade jag varit tvungen att välja annars så kanske jag hade blivit miljöingenjör eller (som jag hörde om någon som var häromdagen) måltidsforskare.

 64. Jag pluggar sista året till civilingenjör, och har just nu enormt mycket tankar på varför jag läser det här och om jag ens vill jobba med det? Haha känns jättedumt att få sådana tankar så här sent på utbildningen, men också antagligen ganska naturligt eftersom jag efter vårterminen (OM jag får något exjobb någon gång?!) är arbetssökande. Först nu det blir verkligt att jag inte kommer sitta i skolbänkar resten av livet antar jag. Så ja, snart är jag förhoppningsvis någon slags processingenjör. Hade jag valt något annat tänker jag nu att jag skulle vilja ha läst någon annan inriktning på civilingenjör – kanske väg och vatten eller industriell ekonomi, eller kanske bara en ren civilekonom? Nå väl, jag får väl prova mina vingar som ingenjör och annars är det ju bara att hoppa tillbaka till skolbänken…

  1. När du väl är civilingenjör så kan du jobba ganska brett. Jag jobbar inom finans/mjukvara och vi har en hel del maskinare exempelvis…
   Lycka till!

 65. Spännande att läsa alla frågor! Jag är psykolog och jobbar nu som forskare och lärare på ett universitet. Kul på många sätt! Om jag skulle välja om dock, skulle jag definitivt läsa till ingenjör inom miljö- och vattenteknik (och jobba med bistånd i dessa frågor) eller byggingenjör. Jag fattade för sent att jag är mer teknologiskt än humanistiskt begåvad! 😛

 66. Jag sitter sista veckan med C-uppsats, snart färdigutbildad trädgårdsmästare! Är så pepp över vilka möjligheter mitt framtida yrke innebär. Jag kan designa trädgårdar, sköta kyrkogårdar eller odla grönsaker och frukt. Det är så spännande att inte veta vart jag hamnar 🙂 Sålänge jag får jobba utomhus och vara kreativ med växter är jag nöjd!
  Kraaam

 67. Jag jobbar på en masteruppsats i teologi. Jag skriver om konsumtionskritik och asketism och det här är min dröm just nu. Jag läser sjukt intressanta böcker, plockar upp guldkornen i dem och skriver in dem i min egen text. Mellan varven får jag diskutera mitt ämne med ett gäng forskare och det gör mig peppad på att fortsätta forska efter att mastern blir klar. Drömmer jag fritt så vil jag jobba med åsiktsjournalistik och skriva böcker.

   1. Roligt att höra! Titta in på min blogg: liteskrik.blogspot.fi. Jag ska tänka ut ett boktipsinlägg om temat snart.

 68. jobbar som sjuksköterska nu och om jag inte gjorde det tror jag faktiskt att jag skulle vilja jobba som visual merchandiser. vet inte om jag hade kunnat stå för det, jag tänker just att mina egna värderingar om en hållbar planet kanske inte rimmar med att folk ska köpa mer saker i en butik. däremot är ett kreativt yrke som jag vet att jag har sinne för..

  1. Och jag är en Visual Merchandiser som har ändrat riktning i livet och utbildar mig till sjuksköterska!

 69. Jag jobbar som socialsekreterare på socialtjänsten. Jag tar emot och gör bedömningar på orosanmälningar på barn som far illa. Om jag inte gjorde detta skulle jag vara radiopratare i p3!

 70. Jag jobbar inom finans som skuldförvaltare, men egentligen vill jag jobba med hundar eller så skulle jag vara trädgårdsmästare. 🙂 Så himla skilda världar. Tack för fin blogg Clara!

 71. Visst är det svårt att veta vad man ska bli när man är stor?! 😉 Själv är jag naturgeograf och jobbar med system/it/verksamhets frågor på smhi. Känns ju himla bra att jobba för en bättre miljö. På sidan om driver jag ett företag där jag importerar handvävda sjalar via ett gatubarnsprojekt i addis abeba. Riktig fairtrade och hjälp på samma gång. Detta brinner jag verkligen för och det är så härligt att kunna göra nytta på riktigt. Dessa vävare tjänar på det här sättet ihop till ett startkapital för sin egna verksamhet. Tanken är ju att man ska bli självförsörjande. Jag finns som Ethiopian Design på fb och som ethiopiandesign_jennyranung på instagram, ifall någon blev peppad eller intresserad.
  Allt gott!
  Hälsningar Jenny Ranung

 72. Jag jobbar just nu som aupair i USA, vilket som 20-åring är ett av mina första jobb på heltid. Genom mina år som tonåring har jag mestadels jobbat som barn och ungdomar, som danslärare, på skola, fritids m.m. Trots att jag har älskat alla dessa jobb och inriktningen på barn, är drömjobbet just nu journalist eller diplomat. Svåra karriärer att lyckas i men vi får se vad som händer.

  Antar att du har hört det förut, men din blogg är så superbra! Tack för bra läsning 🙂

  Om ni vill får ni gärna kika in på min som handlar om mitt liv i USA:
  http://countbysmiles.wordpress.com/

 73. Jag pluggar till Civilekonom inom retail, och jobbar extra i klädbutik. Strävar efter att arbeta på ett större modeföretag med hållbarhetsfrågor, inköp eller marknadsföring. Mitt drömjobb om jag fick välja fritt har varit detsamma sedan jag var liten – veterinär eller djursjukvårdare. Tyvärr har jag begåvats med en extrem pälsdjursallergi plus astma…

 74. Jag jobbar som sjuksköterska och är i vadvilljag-fasen där jag vill vara egenföretagare som tillverkar bra matgrejer, fina och intressanta föremål, bedriver samtalsterapi, kanske läser till psykolog, odlar eget matvete och brygger öl.

 75. Jag jobbar som operationssjuksköterska på en operationsavdelning, Hade jag inte gjort det hade jag velat göra något kreativt som hade med sömnad och stickning att göra, gärna i kombination med att hjälpa människor. Eller så hade jag helt velat snöa in på det akademiska och kanske doktorera eller undervisa…

 76. Jag är utbildad förskollärare och lärare och arbetar just nu som förskollärare. Något av en dröm hade varit att få kombinera detta med antingen att doktorera eller något praktiskt driva eget företag.

 77. åh vad intressant det är att läsa alla kommentarer! vilka intressanta, sympatiska läsare du har!

  jag tar examen i statsvetenskap i januari, vet inte riktigt vad jag vill göra av den än. som många andra har jag problemet att jag vill så mycket!

  lärare har jag också tänkt på vore jättekul. likt i princip alla andra roliga jobben som nämns här. jag vill gå i skolan igen och få hålla på med alla ämnen!!

 78. Jag jobbar som lärare på högstadiet, det är min första termin så att jag verkligen är en nybörjare! Det känns bra men jättetufft. Översättare eller författare är mina drömyrken också – så många saker intresserar mig.

 79. Jag jobbar som designer/formgivare på ett arkitektkontor men är utbildad modedesigner. Mötte en barndomsvän som jag inte pratat med sen jag var ca 10 och hon var helt säker på att jag skulle bli/hade blivit lärare. Jag lekte skola med alla barn på gatan när jag växte upp. Drömyrke – digital nomad – att hitta på det nya pinterest/instagram/FB -nått socialt Community och tjäna pengar när jag sover, bor i ett varmt land och spenderar dagarna på stranden.

 80. Jag jobbar som läkare och gör AT-tjänst just nu, när jag är klar tror jag att jag kommer vidareutbilda mig till distriksläkare (“husläkare”) och bli en bra och omtyckt sådan. Innan jag pluggade jobbade jag på förskola och tyckte det var såååå roligt, så det skulle jag vilja göra om jag inte blev läkare. Kanske då driva sin egna, med inriktning på natur och rörelse. I övrigt är jag inspirerad av dig Clara och har en idé om en bok om barn för barn och vuxna, men om den någonsin blir verkligheten, nja….

 81. Jag är business controller på sveriges mest spännande företag. Har redan mitt drömjobb, men skulle jag välja något annat skulle jag vilja hjälpa barn och föräldrar i fattiga länder. Det skulle vara jättesvårt psykiskt men åh, så underbart det vore att kunna göra det. Jag har själv småbarn så det är inte så lätt då heller.
  Följer dig för du inspirerar mig att leva hälsosamt, du har hjälpt mig mycket. Du har också samma åsikter som jag och genom dig har jag också vågat uttrycka vad jag står för. Din BAKA-bok har hjälpt min 6-åring och MIG att förstå att han kan baka själv. (med mig bredvid så klart) TACK för allt det. Tack för att du vill dela med dig.
  Kram fina du från en tjej på landsbygden

 82. Jag arbetar med att projektera järnväg i Sverige =) det är mitt första år så det är mycket att lära sig. Då jag har studerat journalistik innan och älskar att skriva försöker jag hamna i uppdrag där jag kan få skriva och hantera tekniska texter och lite layout-jobb. Superroligt! Så, jag tror jag har lite av mitt drömyrke, jag hade gärna styrt det ytterligare mot texthantering dock.

  Förresten. Tidigare i dag tänkte jag beställa hem en receptbok med julrecept och vackra bilder som skulle få pryda min kökshylla juletid. Men. Jag hittade inte vad jag sökte. Jag vill ju ha en receptbok á la jul författad av dig. Så. Jag önskar mig i julklapp att du författar en till nästa år. Jag hade köpt den plus en till alla jag känner på direkten. Tycker dina texter, recept och bilder är så fina, bra och vackra. Du med för den delen. Heja dig!

 83. jag jobbar som sjuksköterska inom psykiatrin. känner mig som klippt och skuren för mitt yrkesval men drömmer ofta om att göra något helt annat, t. ex starta ett kafé, utbilda mig till fotograf, driva en klubb eller skriva en bok. tycker det är sjukt jobbigt med känslan att man vill så mycket men inte kan göra allt.

 84. Får jag fråga Clara… vad tjänar du i månaden? Hur gör du med din ekonomi som egenföretagare? Nyfiken. Berätta gärna om du vill. Kram!

 85. Oj vad många kommentarer! Intressant att läsa om vad skiftande saker folk brinner för! Jag jobbar som arbetsterapeut med strokepatienter. Helt ok, men drömmer om att jobba på ett flyktingboende. Men nu ska jag vara föräldraledig en tid, det tror jag blir ett fantastiskt arbete!

 86. Är missionär på Afrikas horn.
  Många skriver att deras jobb måste vara det bästa – men detta ÄR det bästa! 🙂 Träffar fantastiska människor, ser konstiga djur, äter god mat och får lön för att göra det jag älskar på en plats jag älskar med ett folk jag älskar! Jobbigt ibland? Jo. Men jag försöker tänka att det är väl då man växer?

  Annat drömjobb?
  Njaaa… Skulle gärna lägga t en del utbildningar å erfarenhet i bagaget, men det är här och såhär jag vill ha det nu! Fast med en den ändrade förhållanden kanske. 🙂

  1. Men vad fantastiskt! Vad exakt gör en missionär nuförtin…? Jag ser någon slags person som omvänder hedningar framför mig, men jag antar att yrket har moderniserats sen kolonialismens dagar.

 87. Jag ska förhoppningsvis börja på sjuksköterskeutbildningen i januari, med siktet inställt på att sedan vidareutbilda mig till barnmorska – mitt drömyrke!

 88. Åh vad spännande det är att läsa vad alla gör och inte minst skulle vilja göra – häftigt att tänka att det gömmer sig en liten veterinär i en ekonom eller en bagare i en civilekonom osv. 🙂
  Jag jobbag som läkare på ett barnsjukhus och jobbar mest med helt nyfödda eller förtidigt födda babyar. Det är tufft ibland men vet utan en sekunds tvivel att jag har värdens bästa jobb! Går leende på jobbet morgon, kväll, helg och jul – kan inte komma på något annat som jag skulle vil jag göra. Det längsta jag kan sträcka mig är typ att jobba med läkare utan gränser i barn-projekt, men det är ju samma jobb bara ett annat ställe, och dessutom har jag redan gjort det så har tydligen inte lika mycket fantasi som resten av kommentarerna 😉

  1. Vad kul! Vi fick en prematur och vi älskade läkarna på neonatal. 🙂 Extremt viktigt jobb!

 89. Jag jobbar med systemadministration och koordinering av ärenden mellan nio stora organisationer i Sverige.
  Författande av olika texter är min dröm men det saknas oceaner av talang. Gör dock försök om och om igen.

  Headandfingers.blogspot.com

 90. Jag läser en master i hållbar stadsutveckling men har fokuserat väldigt mycket på kopplinngen mellan stad och land. Just nu skriver jag mitt masterarbete på SLU om småskaligt jordbruk och en modell som heter Community Supported Agriculture (CSA) som är en jordbruksmodell som är stor i USA som innebär att konsumenten går in och köper aktier/andelar i skörden innan odlingssäsongen börjat och sedan binder upp sig till hela säsongen (eller året) och delar på bondens risker. Dvs. skulle nåt gå fel, jag då får man inte pengarna tillbaka, precis som med alla andra aktier. Det är en grym modell och jag undersöker utvecklingen i Sverige som precis är i sin linda. För alla nyfikna som drömmer om att bli småskalig bonde kan jag verkligen tipsa om detta koncept. Det är oerhört spännande. Kolla tex in CSA Stackvallen i Småland eller Nyttogården i Jämtland. Sedan jobbar jag som hållbarhetscoach gentemot ett hotell och lite andra projekt kring landsbygdsutveckling. Men jag drömmer faktiskt just nu om att inte ha tusen olika projekt på gång (som just nu) utan kunna fokusera mer på en eller två saker. Kanske forska vidare om hållbar matproduktion (och bli ännu en motpol till de 4 gubbstollarna på SLU som fick så mycket utrymme i helgen) eller kanske jobba vidare med att utveckla fler CSAs i Sverige.

 91. Jag arbetar med personalfrågor. Trivs väldigt men bra, men när jag tänker mig i ett annat yrke så skulle jag vara trädgårdsmästare.

 92. Jag läser min tredje termin teologi och drömmer om att få bli präst om några år. Skulle jag inte bli det vill jag nog göra något helt annat, kanske bibliotikarie eller museolog. 🙂

  1. Jag arbetar som speciallärare i grundsärskolan år 7-9. Världens bästa jobb! Annars drömmer jag om att driva en vegorestaurang!

 93. Jag arbetar som förvaltningschef på ett fastighetsbolaget. Kul på många sätt, men stora utmaningar med personalfrågor exempelvis.
  Drömmer om att vara journalist, gärna utrikeskorrespondent 🙂 Kommer inte att bli så, då jag varken har journalistutbildning eller vill lämna familjen här hemma. Har dock precis börjat ge mig in i lokalpolitiken och faktiskt, så spännande och roligt med samhällsfrågorna!

 94. Jag jobbar som högstadielärare faktiskt! Exakt som du sade, kul som bara den men mycket jobb också.
  Självklart missar en väl inte en chans att dagdrömma!
  Om jag fick göra exakt vad jag ville skulle jag starta en vegansk restaurang med så jäkla god mat att även inbitna köttätare blir stammisar!! Vegan by stealth hehe.
  Utöver det, kram på dig Clara, älskar din blogg!

 95. Jag är föräldraledig nu, men till vardags kör jag lastbil. Ett roligt och varierande jobb, där man träffar mycket folk och ser många nya platser. Men mitt drömjobb annars är nog bonde:) tycker det verkar vara så härligt att kunna vara på jobbet och hemma samtidigt 🙂 och att jag så gärna vill kunna bli mycket mer självförsörjande än vad vi är nu!

 96. Just nu pluggar jag sista terminen på socionomprogrammet men har under studietiden hunnit ha ett vikariat som familjebehandlare också och det jag hoppas på att kunna fortsätta med. Familjebehandlare innebär att man stöttar upp familjer med problem, främst genom att stödja föräldrarna i sitt föräldraska. Ett fantastiskt jobb, om än väldigt sorgligt stundtals. Om jag valde något helt annat skulle jag vilja bli författare, en barndomsdröm som jag hoppas går i uppfyllelse tids nog.

 97. Jag jobbar som Biomedicinsk Analytiker, vi analyserar de prover (tex ett vanligt blodprov eller en urinodling) som tas på sjukhus. Tyvärr är det inte många som vet vad en Biomedicinsk Analytiker gör men jag hoppas att vi så småningom blir mer kända för allmänheten 🙂 Mitt drömjobb skulle nog vara något inom inredning!

  1. Jag gillar er yrkesgrupp skarpt! Ni är ju läkarnas superdetektiver, utan era olika analyser (både inom labb och inom klinisk fysiologi) skulle allting rämna. Ni är otroligt viktiga och jag hoppas verkligen att ni kommer få ett större erkännande i framtiden. Var stolt över ditt yrkesval!

 98. Jag forskar inom medicin men om jag inte kunde göra detta och jag inte behövde ta hänsyn till något annat så skulle jag vilja jobba som kulturrecensent.

 99. Jag jobbar som bebyggelseantikvarie på museum och älskar mitt jobb, men det är emellanåt otroligt stressigt och det beror nog till stor del på att jag jobbar med ett av mina största intressen! Nu har jag dock många andra intressen också, så är ändå rätt bra på att stänga av när jag kommer hem. Men självklart drömmer jag om annat också! Som någon skrev här nedan, så skulle det vara kul att ha ett jobb där jag kan jobba hemifrån. Men då skulle jag vilja ha ett hus också, och en gård någonstans. Jag har en liten dröm om att starta ett “inn/gästis”, som i Gilmore Girls. Jag skulle vilja ägna tid åt att baka, att blogga, att fota och framförallt att skriva – har så mycket berättelser på hög.

  http://alltochingentingeller.blogspot.se/

 100. Jag är 19 år och jobbar som vårdbiträde inom hemtjänst just nu. Sedan åttan har jag jobbat extra på en liten biograf fram tills i höstas då jag huxflux flyttade bort från småstaden där jag är uppvuxen till Stockholm. Mitt första sommarjobb var på ett bibliotek, och de två senaste somrarna har jag jobbat inom äldrevården. Äldre människor är oftast fantastiska på alla sätt och vis och har otroligt mycket att berätta, och ofta mycket komplimanger till övers, så att ha fått möjlighet att hjälpa så många äldre ser jag lite som ett privilegium. Att de liksom velat ha min hjälp. Och då är ändå jobb inom äldrevården ett av de lättaste jobben en kan få som okvalificerad, vilket jag tycker är helt sjukt. Varför vill inte fler jobba med äldre egentligen??

  Jag har sökt sjuksköterskeprogrammet till våren och hoppas allt jag kan på att det kommer kännas rätt, det gör det nu i alla fall. Just nu känns sjuksköterska som ett väldigt betydelsefullt arbete där jag kan göra mycket nytta och vara behövd. Barnmorska verkar spännande om jag ska specialisera mig sen! Får se vad som händer i framtiden.

 101. Jag är alldeles snart klar med min läkarutbildning, och längtar efter att få börja jobba!
  Men, om jag skulle göra något helt annat, så skulle jag kunna tänka mig att jobba på den gårdskrog som min man inte har, men kanske kommer starta, när vi köpt en gård och sådär!

 102. Utbildar mig inom Miljö och Hälsoskydd, och kommer mest troligt hamna på ett kommunkontor och arbeta som inspektör för typ avlopp, livsmedel eller dyl. 😉 Dock vore drömmen att driva eller jobba på någon gård där man tar emot, hjälper och rehabiliterar djur som blivit vanvårdade eller övergivna. Jobbat extra lite med det förut, och älskar det! Hade jag vunnit storvinsten och blivit ekonomiskt oberoende är det exakt vad jag hade gjort också ^^

 103. Jag jobbar på en liten (men pigg) lokalradio som annonssäljare och “reklamskapare” (finns det någon särskild titel för det, någon som vet?).

  Jag halkade in på detta jobb av en slump och det passar mig som handen i handsken med dels prestation, tydliga mål och mycket eget ansvar v/s frihet och kreativitet när jag skapar radioreklam (skriver texter och bestämmer hur reklamerna ska låta). Det var nog lite av ett drömjobb när jag började här, att skapa reklam har alltid varit en dröm alla människor jag träffar genom jobbet – wow. Nu har jag fått kläm på det mesta (efter 1 1/2 år) och drömmer mig vidare. VAD drömjobbet skulle vara nu vet jag inte än, men jag vill lägga ner min själ i det jag gör, jag vill ha mycket människor omkring mig, drivna, engagerade eldsjälar och ett par lite för stora skor att fylla…

 104. Jag jobbar som just högstadielärare. Är väldigt tufft men också roligt. Jag skulle gärna ha min egen inredningsbutik med ett fik men är för feg för att starta eget.

 105. Jag arbetar som klasslärare i en tvåa på lågstadiet. Ruskigt mycket att göra som oftast och vissa lektioner får man verkligen trolla med knäna. Jag älskar ändå mitt jobb. I jämförelse med alla andra arbeten jag haft så räknar jag aldrig timmarna till dagens slut. Idag på lunchrasten diskuterade vi just vad vi skulle arbeta med om inte. … Svårt att tänka mig något annat, men med kniven mot strupen skulle jag välja meteorolog.

  (Om någon är nyfiken på vad en lärare egentligen gör på all “ledig” tid, kika in på http://tidseffektiv.wordpress.com)

 106. Jobbar som barnsjuksköterska på vårdcentral/bvc och trivs med det.. Är nu föräldraledig och njuter av första tiden med första barnet! Om jag bytte jobb skulle jag vilja jobba utomlands som projektledare eller föreläsare av ngt slag, helst i ngt land i Afrika.. Kanske även jobba med församlingsplantering som missionär!

 107. Jag är färdig läkare till sommaren. Samtidigt med detta håller jag på mycket med musik, och högsta drömmen skulle väl vara att göra detta parallellt, typ 50/50. Läkare är ju egentligen mitt drömyrke, men jag önskar att jag skulle ha mer tid till patienter och lägga mindre tid på dåliga IT-system. Jag tänker att jag kommer bli en populär barnläkare om jag tar med gitarren och sjunger för barnen 🙂

 108. Jobber som sykepleier, og er svært fornøyd med yrkesvalget, men å jobbe i blomsterbutikk virker veldig koselig.

 109. Jag är frilansande operasångerska och drömmer ibland om att jobba på café, eller något viktigt yrke där man gör skillnad och hjälper människor t.ex sjuksköterska eller lärare. Sången är min stora dröm och passion, men det är ibland svårt att kombinera med föräldraskapet (otroligt jobbigt att inte kunna ta ledigt från en föreställning om barnet är sjukt t.ex) och det finns en stor osäkerhet i att vara frilansande. Dessutom är jag gift med en framgångsrik tenor som måste jobba och resa massor, så det blir en del pusslande för att få vardagen att gå ihop.

  http://operamamma.blogg.se

 110. Jag jobbar som slöjdlärare både textil och trä/metall för mellan till lågstadiet. Älskar det! Ibland kan jag inte somna på grund av lyckorus. Att se ett barn kämpa och till slut fixa det, speciellt de som har det extra svårt, det är så otroligt stort och mäktigt att få vara med om!

 111. Jag jobbar som lärare på mellanstadiet just nu. Har bara jobbat några år, men drömmer redan om en annan utbildning. Jag vickade mycket innan jag blev klar med utbildningen, å så två barn osv… Det drog ju ut på det och nu skulle jag vilja utbilda mig till sexolog. Och prata om detta viktiga ämne, gärna på högstadie-, gymnasienivå. Älskar, precis som du, den åldersgruppen. Jag extrajobbar också på fritidsgårdar i stan jag bor, och det är ju kanske bästa jobbet ever. Där hade jag kunnat tänka mig att jobba heltid… Läraryrket är så himla kämpigt tycker jag, speciellt med två småkids hemma som kräver minst lika mycket av en när man kommer hem.
  Ibland drömmer jag om att jobba helt ensam någonstans, långt borta… Jag blir så övermätt på det sociala ibland. Och eftersom jag är en översocial person själv har vi alltid kompisar eller barnens kompisar hemma.
  Tjaaa… Vet inte vad jag skriver nu, nu måste jag laga mat och sedan är det ytterligare ett uppdrag; hemgruppen från kyrkan kommer över.

  Tack för bästa bloggen!

 112. Jag jobbar som köksbiträde men är utbildad konditor. Jag ämnar bli präst en dag i framtiden 🙂

 113. Jag är arkitekt, med eget företag. Det är vad jag vill och är så tacksam att jag får!

  Brukar tänka att barnmorska (tänk att få vara med!) eller florist (blommor hela dagarna!) verkar roligt.

  -Hedvig

 114. Oj, vad spännande med vitt skilda yrken som alla har! Själv är jag utbildad Sfi-lärare och undervisar alltså vuxna som har invandrat och som ska lära sig svenska språket. Roligt och spännande och lugnare (på gott och ont, då jag ibland saknar ungdomars spontanitet) än lägre åldrar!

 115. Jag är låtskrivare, visartist, talboksinläsare och skribent – frilansare med enskild firma. Jag har tidigare varit projektledare (utbildad på Berghs), teaterproducent, gymnasielärare (utbildad på Lärarhögskolan), berättarpedagog, originalare, operettsångerska, servitris.
  Större delen av mitt mammaliv (två nu utflugna barn) har jag varit ensamförsörjare.
  Jag gillar min frilanstillvaro, även om det är slitigt stundtals.
  Några yrken som jag (ännu) inte hunnit med är kläddesigner, florist och författare. Får se hur det blir med det…

  1. Åh,talboksinläsare…det är något jag verkligen skulle vilja jobba som! Är du anknuten till något förlag eller agentur eller hur fungerar det? Nu blevjag ju lite peppad att ta reda på mer 🙂

   1. Kul! Ja, det är ett jätteroligt jobb! Jag är knuten till ett producentföretag, som i sin tur är anknutet tlll den statliga myndigheten MTM som producerar talböcker. Man skiljer på talböcker och ljudböcker – talböcker har man som läshandikappad (synskadad, dyslektiker etc) rätt att få tillgång till via bibliotek och skolor, men ljudböcker produceras kommersiellt av olika förlag/företag och kan köpas/lånas av alla.

 116. Jag har i mitt arbetsliv alltid jobbat deltid-heltid inom vård och omsorg, först som undersköterska och nu som administratör på ett universitetssjukhus. Insett mer och mer med åren att det yrkesvalet passar inte mig alls. Nu trivs jag inte alls, inte ens en gnutta, och står nu i en sån där klyschig korsning i livet och måste göra vissa förändringar. Jag har läst ditt inlägg http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2014/08/19/om-oviljan-att-anpassa-mig/ flera gånger och känner så väl igen mig, men inte i exakt allt.

  Vad som är mitt drömjobb vet jag i dagsläget inte. Den ena sidan av mig tycker att en perfekt måndagsmorgon kan vara att dra på mig stövlarna och en tjocktröja och gå ut med spaden över axeln, trädgårdssaxen i handen och hunden vid min sida. Det kan vara att driva lantbruk, ridskola, handelsträdgård, osv…. Den andra sidan av mig är en estet och är konstnärligt lagd. Jag vill skapa, vara kreativ och oberoende. Uttrycker mig gärna genom färg och form, bl.a så älskar jag inredning och samlar inredningstidningar på hög. Trivs mindre bra med rutiner och trivs jättebra när jag får jobba när jag känner inspiration, även om de kanske råkar vara klockan två på natten.

 117. Jag arbetar som animatör och illustratör, och det är verkligen ett jätteroligt yrke som jag aldrig skulle vilja byta ifrån (tror jag just nu i alla fall, haha), men skulle jag vara tvungen så skulle jag nog vilja försöka starta en liten rörelse inom handarbete och slöjd, med typ kursverksamhet, föreläsningar och en butik där jag kan sälja garner, knappar, näver och andra saker man kan slöjda med.

  Skulle jag däremot inte ens få vara kvar inom den konstnärliga branschens väggar så kan jag tänka mig att ha ett jobb som på något sätt gör skillnad för andra, inom vården eller skolan kanske.

 118. Är till sommaren klar med en ingenjörsexamen i energiteknik. Kan bli intressant med att jobba med i framtiden då energi och miljö går hand i hand. Men om jag däremot fick välja helt fritt utan tanke på om det är möjligt eller ekonomiskt fördelaktigt så vore min dröm att kunna ta djur som folk kanske inte vill/kan behålla eller alla dessa som blivit vanvårdade av oss människor och ge alla dessa ett hem med kärlek, glädje och trygghet. ❤

 119. Jag är socionom inom vård och omsorg (biståndshandläggare). Om jag kunde göra något annat skulle jag vilja vara kurator, präst, diakon, författare, lärare eller typ trädgårdsarkitekt. Kan ibland drömma om hemmafrulivet : viga mitt liv åt familjen och alla sysslor.

 120. Jag jobbar på bank, men skulle helst ha en liten vintagebutik samt en auktionsfirma, och skriva fler böcker.

 121. Så roligt att ta del av allas berättelser!

  Själv är jag hjärtsjuk och uppbär sjukersättning sedan rätt unga år. Läser psykologi och tar snart min beteendevetarexamen. Har en dröm om att kunna arbeta om än aldrig så få timmar. Kanske på Gran Canaria där det finns både rehab-anläggningar och olika serviceföretag som riktar sig mot svenskar som bor där. http://hyrestanten.blogspot.se/2014/11/manga-nyanser-av-gratt.html

 122. Spännande läsning:)

  Jag är läkare på vårdcentral och blivande specialist i allmänmedicin och hade nog inte valt ngt annat yrke om jag hade sadlat om heller, ev annan inriktning inom läkaryrket då jag tycker allmänmedicin är för mkt styrt av politik.

  1. Ja, ibland är det en baksida av att arbeta i en politiskt styrd organisation. Jag tror dock inte att allmänmedicin är mer styrt ovanifrån än de flesta andra specialiteter – keep up the good work out there! Allt det bästa, önskar en barnläkare verksam på ett av landets storsjukhus, som skulle välja det samma, om och om igen, om jag fick…!

 123. Jag arbetar som förskollärare. Det är verkligen mitt drömjobb. Det ger så otroligt mycket. Att få vara delaktig i barnens utveckling och lärande. Härligt! Och handen på hjärtat inom vilket annat yrke möts man dagligen av barn som kramar en och säger jag har saknat dig när man kommer innanför dörren. Skulle jag dock inte kunna jobba som förskollärare skulle jag vilja vara teckenspråkstolk.

 124. Vad roligt Clara! Jag tror du hade blivit en fantastisk lärare. Jag har själv en liten bit kvar på min utbildning till högstadielärare men har hunnit jobba en del redan. Vissa dagar är det verkligen det bästa jobbet man kan ha. Framförallt när man lyckas inspirera eleverna och man får den där speciella kontakten med dem. Den känslan! Mitt drömjobb skulle vara att jobba halvtid som lärare och skapa något eget kreativt med resten av min tid. Kanske starta en blogg, utforma ett läromedel eller något annat där jag får utforma mitt jobb och mina arbetstider helt själv utan någon som bestämmer vad jag ska göra.

 125. Jag är färdig grundlärare snart som jag tycker är ett fantastisk jobb! Men om jag inte hade varit det hade jag velat bli arkeolog och gräva efter häftiga gravar i egypten eller andra historiska ting!

 126. Ifall jag kunde välja så skulle jag vilja vara författare! Få bo i ett hus nära ett berg med vidöppna slätter och sitta i min skrivarvrå och bara få inspiration av naturen!!

  1. Åh skulle kunnat vara jag som skrev din kommentar. Min författarlya ligger bland vulkanerna på Island. I fantasin alltså 🙂

 127. Vad roligt att läsa alla kommentarer! Håller med om att du verkar ha ett skönt gäng som läsare, Clara!
  Jag jobbar som domare (alltså inte i sport utan i domstol) och tycker det är väldigt roligt.
  Min plan B/dröm är att jobba med festfixeri och mat, kanske ett cateringföretag. Det hade varit fint det. 🙂

 128. Är sjuksköterska och läser nu specialistutbildning till distriktssköterska. Har länge tvivlat på mitt val pga arbetsförhållanden men oavsett vad så kan jag inte tänka mig nåt annat… Om det var möjligt skulle jag vilja vara “hemmafru” och extraknäcka som distriktssköterska och fotograf. Vill inte lägga så mycket tid på jobb hur mycket jag än gillar det. Jag vill prioritera tid.

 129. Jag är organist och körledare. Om jag skulle ha ett yrke till skulle jag vilja vara barnmorska, men det är nog bara en romantisk dröm, det. 🙂 Eller självförsörjande jordbrukare med får, höns och gris. En romantisk dröm till. Älskar mitt jobb!

 130. Jag jobbar med specialpedagogik som aktivitetshandledare för unga vuxna med autism, samtidigt som jag läser till förskollärare för att få ordet pedagog på papper. Har också extra knäckt med att teckna serier till Min Häst, vilket skulle vara mitt drömjobb på heltid, på delad första plats med att vara bonde på vår gård på heltid.
  /Sandra – Pottäng Gård
  http://www.pottanggard.blogspot.se

  1. Vilket spännande jobb att vara aktivitetsledare för unga vuxna med autism. Jobbar också med funktionshinder. Drömjobb personligt ombud halvtid eller lots åt funktionshindrade och kunna ha råd att skriva böcker på den andra halvan

 131. Jag jobbar som logoped inom habiliteringen! Jag arbetar med att införa alternativ och kompletterande kommunikation som stöd för personer som har kommunikationsdvårigheter som en del i sin funktionsnedsättning. Älskar mitt jobb, där jag får handleda och utbilda anhöriga och personal kring kommunikation.

  Men drömmen vore ändå att sjunga som yrke!

 132. Jag är socialsekreterare på socialtjänsten där jag både beviljar försörjningsstöd samt utreder familjefridsärenden (partnervåld). Jag trivs med mitt arbete men det kan vara extremt slitsamt. Jag hade annars velat bli författare pga ruggigt bra fantasi

 133. Jag jobbar som byggnadsingenjör på ett kärnkraftverk (vågar jag skriva det?) och trivs relativt bra med det. Andra yrken som jag skulle kunna tänka mig är barnmorska (eller snarare doula), bröllopsfixare, konditor eller driva ett litet hotell utomlands. Tänker mig Italien haha 🙂

 134. Jag är violinist och är anställd i en symfoniorkester. Förutom timmarna som jag sitter på orkestern så spelar jag diverse projekt, kammarmusik, inspelningar, konserter etc. Om jag inte hade musiken så skulle jag kunna tänka mig vara författare. Har skrivit lite då och då genom åren men inget större än små berättelsen. Drömmer om att kunna skriva mer vid sido av musiken. Måste dock erkänna att man kan ibland tänka sig ett lite enklare jobb, som man inte alltid tar med sig överallt och går och tänker på när man inte är på jobbet. Fast det är nog svårt att hitta. Men jag är tacksam att få göra det jag älskar. Det är inte alla som kan det.

 135. Kurator/samtalsbehandlare för barn och ungdomar med psykisk ohälsa. Älskar mitt jobb! Hade jag inte gjort det hade jag forskat inom neurovetenskap som jag har min kandidatexamen i, är väldigt fascinerad av hjärnan.

 136. Jag är undersköterska.
  Jag skulle allra helst vilja bli bibliotikarie eller djurskötare..
  Bibliotikare har jag alltid drömt om att bli. Men nu har vi en liten son på 13 månader, hus mm så tror inte jag har råd / tid att “sadla om”. Men jag är bara 26, så en dag kanske 🙂

 137. Jag jobbar som undersköterska, men håller just nu på att utbilda mig till mitt drömjobb florist! Så roligt!

 138. Jag driver en simskola och delar min tid med hälften administration hälften i simhallen och har väldigt flexibelt schema. På många sätt mitt drömjobb och jag tror inte jag vill byta bort det. Ska jag välja ett annat yrke så vill jag bli lärare men min stora dröm är nog att vara hemmafru med simläreriet vid sidan av och då kunna vara sådär otroligt passionerad jag va när jag fortfarande hade det som min hobby/extrajobb men nu när det är min heltidssysselsättning så ställs helt andra krav på mig vilket gör att det tar bort lite av det roliga.

 139. Jag är ekonomichef på ett litet företag men min stora dröm (sen alltid) är att vara romanförfattare. Friheten, kreativiteten och antagligen en knippe ångest. Det tilltalar mig något oerhört och jag är så arg på mig själv att jag inte gjort något åt det!

 140. Jag är sjuksköterska på ett kommunalt äldreboende. Skulle jobba med något utomhus/naturnära om jag skulle önska nåt annat.

 141. Jag jobbar som sjuksköterska, har snart avklarat mitt första år. Min dröm är att jobba inom geriatriken. En dröm som går i uppfyllelse i februari. Jag längtar, längtar först till min första jul och nyårssemster. Har nu nedräkning sista månaden i akutsjukvården.

  Tack för en inspirerande blogg!

 142. Jobbar som rådgivare på bank men om jag fick välja vad som helst hade jag blivit musikalartist.

 143. Jobbar som socialsekreterare (barn och ung myndighet). Om jag får drömma är det kriminolog och arkeolog som lockar mest 🙂

 144. Jag har nyligen sagt upp mig, efter 10 års anställning, för att sadla om helt. Pluggar nu ekonomi, men egentligen skulle jag nog vilja skriva…

 145. Jag är lärare. Från förskolan upp till år 5. Just nu jobbar jag inom förskolan vilket är helt underbart. Det är så fantastiskt att få följa små människors stora utveckling så det går inte att beskriva i ord. Att få en ettårings förtroende, att följa dess framsteg, att vyssa till sömns, gosa när denne vaknar, om den nu vill det, att trösta och att applådera och uppleva dess framgång är något alldeles extra. Att sedan följa utveckling och framsteg och släppa iväg en snart stolt stor 6-åring är ett oerhört privilegium. Och att sedan få göra det med många och alltid ha en fot i barndomen med allt vad det innebär är enligt mig världens bästa jobb! Vill inte byta men mitt stora intresse är inredning så något med det vid sidan av och kanske gå ner i tjänst någon gång längre fram hade varit spännande.. men inte än! Jag tror du hade blivit en mycket bra lärare.

 146. Jag jobbar med flyktingar. Bland annat SFI-undervisning, samhällsinfo och praktikanskaffning för att sätta grunden för ett självständigt liv i Sverige.

  Om jag fick välja fritt skulle jag vilja göra nästan vad som helst, men mer på mina egna villkor. Jag känner mig ganska långsam i förhållande till dagens samhälle. När jag gick i småskolan hetsades jag alltid till att räkna, läsa eller skriva snabbare. Det är ett stressmoment.

  Så oavsett om det är att måla, baka, sälja kläder, vara polis, eller vad som helst, så önskar jag bara att jag hade fått göra det lite mer i min egen takt 🙂

 147. Jag har inget jobb än (pluggar) men har siktet inställt på mitt drömjobb: domare! Läser juridik och tycker att det är väldigt roligt, och jag hoppas bli en domare där alla i rättssalen känner att de har blivit lyssnade på. Som domare måste man fatta många tuffa beslut, men jag vill att alla inblandade ska känna att de har fått sin sak prövad och att de ändå kan acceptera ett beslut som går dem emot. En utopi kanske, men drömma ska man!

 148. Jag är distriktssköterska och jobbar på vårdcentral. Ett roligt och fritt jobb för det mesta. Men hade jag fått önska så hade jag velat bli konditor eller trädgårdsmästare eller jobbat med djur.

 149. Jag jobbar som sjuksköterska och har just sökt jobb som vårdlärare 🙂 Så, lärare skulle jag ha jobbat med annars och mina tankar är rätt lika dina 🙂

 150. Jag arbetar som djurskötare på en stor mjölkgård, men drömmen vore att driva en egen mjölkgård. Inte för stor utan 70kors besättning som var felfritt skött, med djurvälfärden i fokus! Med våra barn springandes runt benen i våran alldeles egna lagård.

 151. Jag jobbar som sjuksköterska på IVA-avdelning och det trivs jag jättebra med!

  skulle jag göra något helt annat skulle jag vilja göra något mer kreativt, inredningsarkitekt, jobba i pysselbutik, målare… men de flesta tankar hålls faktiskt till olika inriktningar/specialiseringar inom sjuksköterskeyrket 🙂

  sannamariew.se

  1. Miljökonsult med fokus på klimatologi och bistånd. Jättespännande, och om jag var miljonär eller bara mer taggad så skulle jag driva företag som hjälper utsatta kvinnor “empowering”. Gärna i Asien där jag rest mkt.

 152. Jag är SFI-lärare och trivs fantastiskt bra med det. Språk fascinerar mig, så andra drömyrken är talpedagog (!), bibliotekarie eller förstås författare!

 153. Jag är psykolog och arbetar med tidiga insatser för barn och föräldrar i kombination med att jag är doktorand. Det är ett privilegium att ha ett meningsfullt och lärorikt arbete, även om det är arbetskrävande. Så jag har mitt drömjobb men undrar ibland hur det vore att vara trädgårdsmästare?

 154. Men vad spännande att kolla igenom kommentarerna! Många lärare (kanske för att det nämndes i inlägget), och en massa vårdare av olika slag. Och en missionär! Tänk att ha en missionär som bloggläsare.
  Jag är filansjournalist, och det är nog mitt drömjobb. Skulle också kunna tänka mig att blogga på heltid 🙂

 155. Jag är nyligen färdig socionom och jobbar som Biståndshandläggare i äldreomsorgen. Det är precis vad jag önskade göra efter utbildningen o jag har verkligen hamnat rätt! I framtiden hoppas jag kunna jobba med att förbättra o utveckla verksamheter för äldre på något sätt, kanske inom området samverkan mellan kommun o landsting eller med personalutveckling i äldreomsorgen!

 156. Jag är hemma med två barn! Jobbar extra på ett litet kafé när tiden finns och driver min egen second hand på helgerna. Pengarna drar mannen in i sitt egna företag.. Jag vill va hemma å han vill jobba! Jag gillar mitt liv! I

 157. Jag är sjuksköterska på ett demensboende där jag trivs bra men jag har aldrig varit särskilt säker på mitt yrkesval. Skulle vilja jobba med mat i någon form och vara författare. Har funderingar på att läsa till läkare också.

 158. Jag jobbar som vårdbiträde (i Finland) och har ett jordbruk. Mitt drömyrke är barnmorska.

 159. Jag har hel sjukersättning sedan 8 år tillbaks pga neurologisk sjukdom och kan inte jobba eller plugga, och heller inte laga mat, städa mm själv. Jag hoppas kunna bli åtminstone tillräckligt bra för att kunna arbeta med något kreativt hemifrån så småningom i någon omfattning,,

 160. Jag jobbar som distriktsläkare och tycker att det är hur roligt som helst! Skulle aldrig vilja byta!:-) Har jobbat med massa olika saker innan från vårdbiträde till butik, restaurang, jordbruk och vaktmästare men började läsa medicin vid trettioårs ålder och har inte ångrat mig en sekund! Är glad över allt jag har gjort innan som ledde mig hit och har aldrig ångrat min resa. Det är aldrig försent att göra förändringar i sitt liv. Följ ditt hjärta. Det andra löser sig alltid.

  1. Kul att höra! Står själv inför beslut om att byta skogen mot läkarutbildningen, 30 år gammal. Läskigt! Härligt att höra att du är nöjd med ditt beslut!

 161. Jag är nybliven barnmorska! Fantastiskt roligt jobb, jag jobbar på en förlossningsavdelning och får vara med och ta emot nya små fina barn nästan varje dag! Detta har varit min dröm sedan jag var liten, och nu är jag där. Tack för en inspirerande blogg!

 162. Jag är So-lärare på högstadiet sedan 18 år och trivs bra. Det är ett bättre jobb än vad medierna visar. Har aldrig långtråkigt, det är omöjligt mitt bland 25 hormonstinna elever. Imorgon ska jag belöna en duktig grupp med att se “Historieätarna”, passar in fint i historieundervisningen.

 163. Håhå, vad spännande saker folk jobbar med. Själv är jag djurskyddsinspektör vilket är roligt men krävande. Skulle jag drömma mig bort vill jag skriva en bok om djurhållning till naturbruksskolor och föreläsa. En annan dröm är att vara forskarassistent inom ngt etologiprojekt. Eller kanske en självförsörjande lantbrukare?

 164. Jag är utbildad fotograf ( BA Hons) men efter att jag börjat en MA i kuratering vilket också innebar ett års mammaledighet, där jag tillslut insåg att jag inte sett en enda konstutställning under hela ledigheten, insåg jag att att jag var tvungen att våga ta språnget att utbilda mig till det som jag Egentligen velat göra i många år; att bli trädgårdsmästare. Det var ett läskigt beslut vid 37års ålder men det var det bästa beslut jag någonsin gjort!

 165. Jag är mammaledig. Min dröm sedan barnsben har alltid varit att driva ett katthem, jag hoppas att jag får tillfälle till det någon dag. Nu är jag nöjd med att kunna vara hemma med mitt barn och att inte behöva ha honom på dagis, han kommer även att bli hemundervisad istället för att gå i skolan då det är möjligt här i Finland. Jag har planer på att starta eget men det är inte aktuellt än.

 166. Jag är utbildad gymnasielärare i svenska men har sedan examen arbetat inom gymnasiesärskolan. Kunde inte ha det bättre! Jag träffar underbara glada elever varje dag som fullkomligt älskar att gå i skolan. Jag jobbar inte ihjäl mig och får jobba mycket kreativt. Jag tjänar en bit över 30000 kr i månaden efter fem år i yrket (hyfsad lön i lärarmått). Drömjobbet absolut!

 167. Åh vad trevligt blogginlägg och kommentarerna också! fantasin går igång!

  Jag läser till bild-lärare för gymnasiet, det känns jättespännande men hoppas nog på att få jobb på en folkhögskola i framtiden. Om jag inte gått den här utbildningen hade jag nog antingen velat promenera hundar eller vilket annat skrivbordsbundet jobb som helst. Jag längtar efter ett jobb med struktur och helst samma syssla dag ut dag in, och ändå läser jag till lärare som känns som det mest kreativa och varierade och kanske det mest stressande yrket jag vet.

  Jag är nyfiken på vart jag kommer hamna i framtiden.

 168. Jag är blivande präst (utbildad socionom sen tidigare) och det är verkligen det jag mest av allt vill göra i mitt liv. Vara präst. Det är gott att vara på väg dit.

 169. Jag är socionom. Även läst på jurist- och psykologprogrammet. Om jag skulle arbeta med något annat skulle det vara läkare.

 170. Oh, riktigt härligt inlägg!
  Jag jobbar som montör inom industrin, men fantiserar om att byta bana helt och jobba med barn eller bli bibliotekarie. Började jobba för ett år sedan och jag känner ibland att jag kanske valt fel bana. Hänger dock inte upp mig på att jag kanske valde fel, utan tänker att det vore roligt att testa något nytt! 🙂
  Myser till din blogg!

 171. Jag jobbar på McDonalds. Har gjort det i snart åtta år, började där när jag flyttade till Stockholm, tar första bästa liksom. Sedan dess har jag hunnit med tre graviditeter och min sambo har utbildat sig. Jag är inte stolt över mitt yrke i sig men jag är stolt över att jag har försörjt min familj och överlevt liksom, haha. Ingen aning om vad jag vill jobba med i framtiden.

 172. Jag är VD (och forskare) för ett litet forskningsbolag med fokus inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. Skoj och varierande varje dag!

 173. Kul inlägg! Jag är journalist men hade gärna arbetat som personalare i ett annat liv. Eller sjuksköterska! Har alltid haft ett stort intresse för vården och ser sjuksköterskorna som de stora stjärnorna.

 174. Jag har hittat på ett eget jobb. Jag är Symakare (bilsadelmakare, kapellmakare, konfektionist mm) och skulle inte byta jobb för alla pengar i världen! Men däremot skulle jag kunna tänka mig lite mer pengar..

 175. Jag jobbar med programminköp och dubbning för TV i München, Tyskland. Om jag fick välja vad som helst är det här nig ganska nära det som jag skulle vilja jobba med. Annar jag skulle ha stor behållning av vore att jobba som författare eller lärare på universitet…

 176. Jag är 20 och gör just nu ingenting. Söker jobb och bara försöker få tag i något men det är (som jag tror alla vet) väldigt tufft på den fronten. Mitt drömjobb är definitivt kreativt, författare skulle jag älska att vara! Skriver jämt i alla möjliga former.
  frokenfrost.blogg.se

 177. Utbildad låg och mellanstadielärare. Om jag skulle skola om mig skulle jag vilja vara snickare! 🙂

 178. Jag pluggar till systemvetare men drömmer ibland om att jobba som florist eller sköta ett växthus, men det är jag nog tyvärr för rastlös för.

 179. Jag är musiker och vore jag inte det skulle jag nog starta något företag. Ack så mycket roligt det finns att prova på här i livet. Man hinner nog inte allt…

 180. Jag jobbar som skolkurator. Älskar mitt jobb fast det är tungt ibland då man ofta känner sig otillräcklig pga tidsbrist. Då och då drömmer jag om att bli serietecknare eller skriva filmmanus.

 181. Jag är socionom och arbetar som kurator i vården, skulle ha ett eget värdshus om jag bytte jobb. Hemlig dröm är också att vara författare.

 182. Jag är kirurg, sista veckan på mammaledighet nr 3 på fyra år och jag längtar tillbaka till jobbet. Att få finnas där för människor som livet drabbar på ett hårt sätt är verkligen en förmån. I ett annat liv skulle jag vilja vara bonde.

 183. Superkul att läsa alla kommentarer! Jag själv har snart kommit halvvägs på min psykologutbildning, och jobbar just nu extra inom psykiatrin som mentalskötare. Det var lite av en slump att jag valde just psykolog, men jag har så att säga vuxit in i rollen nu när jag kommit nästan halvvägs. Jag hoppas att jag kommer trivas men stundvis känner jag mig osäker.

  Jag älskar att vara kreativ och just nu är det inredning jag är mest inne på. Måla/teckna och fotografera har länge varit stora intressen. Jag drömmer ibland om att gå på konstfack och jobba som konstnär, eller bli illustratör. Författare tänker jag också att jag skulle vilja bli ibland men å andra sidan så skriver jag inte så mycket som när jag var yngre. Men ja, man får ju drömma. Jag tror dock att jag är lite för feg för att välja något så pass osäkert.

 184. Jag studerar sociologi på halvfart, arbetar ideellt som studiecirkelledare och sjunger i olika projekt. Mitt drömjobb är inom folkbildningen som verksamhetsutvecklare.

 185. Jag är högstadielärare:-)) älskar mitt jobb. Det är verkligen ett fantastiskt yrke. Om jag skulle göra något annat bara för nöjes skull skulle jag vilja ha ett café!

 186. Hej!
  Jag jobbar just nu som timvikare på ett vårdboende för personer med funktionsnedsättning, psykisk sjukdom mm, har tidigare varit butikschef men efter en sjukskrivning valde jag att lämna den branschen. Har aldrig vågat ta tag i mina verkliga drömmar förrän nu, då jag flyttat ut på landet. Drömmer om en gård med djur och att odla, vill jobba hemifrån så hoppas kunna utbilda mig till översättare och fördjupa mig i foto och bildredigering.

 187. Jag är logoped och jobbar främst med personer som drabbats av afasi efter stroke eller annan hjärnskada. Otroligt roligt att hjälpa personer att få till en fungerande kommunikation igen! Helt rätt jobb men skulle jag göra något helt annat skulle jag nog vara naturfotograf.

 188. Vilken spännande tråd! Jag jobbar som biståndshandläggare på Sida. Det är mitt drömjobb men samtidigt kan jag sakna att jobba lite mer direkt med människor. Om jag fick välja helt fritt skulle jag jobba i fält (med admin/logistik) för läkare utan gränser, eller som bibliotikarie på ett skolbibliotek (om det öht finns sådana kvar…)

 189. Jobbar extra i manuell fiskdisk på coop. Inte mitt drömjobb. Utbildar mig till språkkonsult och drömmer om egen firma med vettiga tider. Mest av allt vill jag profilera mig mot skolan och arbeta med mallar för hur utvecklingsdokument ska utformas och fyllas i. Att få jobba med sklan fast bakom kulisserna. Det är min dröm!

 190. Jag är läkare, håller på att specialisera mig i Öron-Näsa-Hals. Trivs bra, men det som tynger är stress och att man har för lite tid för patienterna. Skulle annars kunna trivas med att jobba på något sätt med djur och natur som också ligger mig varmt om hjärtat 🙂

 191. Jag är ingenjör inom elektroteknik och jobbar med utvecklig av teknik i smartphones. Det är himla kul med problemlösande och att få system att bete sig som man vill genom några rader kod, men i ett större perspektiv känns det lite onödigt att utveckla funktioner bara för att få folk att handla nyare telefoner. Jag önskar att jag kunde rädda världen lite mer.

 192. Jag är ambulanssjuksköterska men skulle nog helst vilja ha en liten tapetbutik. Ååååhh! Tänk vad underbart!

 193. Ja vad spännande att läsa vad ni alla gör och drömmer om! Själv arbetar jag i socialtjänsten med ensamkommande flyktingbarn. Så otroligt givande, intressant och roligt, men också tufft. Finns mycket jag skulle vilja! Men om jag någon gång sadlar om vill jag bli personlig tränare & kost/hälsorådgivare 🙂

 194. Jag är gymnasielärare men ångrar så att jag inte läste till psykolog istället. Då skulle jag antingen arbetat på BUP eller med par/familjeterapi. Eller så skulle jag vilja driva ett hunddagis!

 195. Jag är högstadielärare… Trivs fantastiskt bra. Men sportkommentator på TV med Jacob Hård, det är mitt drömjobb det.

 196. just nu jobbar jag som it-specialist på ett stort svenskt företag och det har jag gjort de senaste 10 åren. men det tänker jag inte göra länge till för en dag för en månad sen gick jag och sade upp mig. bara sådär! och nu tänkte jag ta tag i min dröm som är att bli yogalärare och se vart det bär av. jag har tänkt att jobba med yoga för barn och ungdomar av just samma anledning som du: det vore en sån ynnest att få vägleda och hjälpa barn & ungdomar! jag får se om jag lyckas med den här drömmen. om inte så har jag i alla fall provat och då får jag väl prova nån annan dröm. för jobba med it på ett trist kontor kommer jag aldrig mer att göra, det är ett som är säkert!

  http://andrumyoga.wordpress.com/

 197. Jag jobbar som studievägledare på Komvux. Jag älskar också mitt jobb därför att jag får vara med och förändra människors framtid.

  Om jag inte var studievägledare skulle jag nog arbeta med språk på något sätt. Översättare, författare, kommunikatör, journalist. Eller stadsplanerare kanske.

 198. Om en månad är jag färdigutbildad medicinsk fotterapeut men jobbar annars som sjuksköterska inom psykiatri/beroende. Tidigare var musik en stor del av mitt liv och jag var länge inne på att jag skulle jobba med musik och inget annat. I nuläget finns knappt någon musik alls i mitt liv, det kreativa har istället ersatts av små brodyr- och sömnadsprojekt som växte och växte och till slut blev ett företag som jag nu har vid sidan om.Om jag fritt fick mixa mina yrkesönskningar så skulle nog mycket av det jag faktiskt gör idag vara med. Dock med lite mer musik med i bilden och en viss löneförhöjning.

 199. Jeg jobber som norsk- og samfunnsfagslærer for voksne innvandrere! Drømte om det allerede som 16-åring 🙂
  Men det finnes jo så mange spennende yrker – forfatter eller tegnspråkstolk hadde vært interessant!!:)

 200. Drömmen är att jobba som textillärare! Det har varit min dröm sedan 20-årsåldern, men då hade jag inte den behörighet som krävdes. Några år senare gjorde man om lärarutbildningen, men då var jag nästan färdig med en annan utbildning. Idag är jag är forskare och jobbar med bakterier, men drömmer fortfarande om läraryrket.

 201. Jag jobbar som danslärare och jag hade inte velat byta jobb för allt i världen. Trivs så bra! Dans är både min hobby och mitt yrke och jag hoppas att jag aldrig tröttnar på detta underbara:)

 202. Jag är lärare sedan 12 år tillbaka och är utbildad för högstadiet och gymnasiet i bild och hi, re, sh och geografi, har mestadels arbetat som bildlärare och de allra flesta åren på högstadiet och jag gillart! Men det kan vara väldigt slitigt då jag samtidigt har små barn. Har arbetat den mesta tiden på en skola i ett miljonprogramsområde och det har varit sååå roligt och intensivt, kidsen i högstadiet har verkligen en rolig humor. Jag hade möjlighet att vikariera ett år på en folkhögskola och det var heelt fantastiskt, så mitt drömjobb är som sh och hi samt bildlärare på folkhögskola max 70% och sen ha egna projekt vid sidan av. Folkhögskolan ska ha utbyte med andra skolor runt om i världen så att jag vartannat år eller så kan gästföreläsa någon månad på något härligt ställe. Vill också ha tid över till familj och vänner och resa och surf m.m

 203. Jag är lärare inriktning fritidshem vilket också är mitt drömjobb! Att få jobba med informellt lärande är det roligaste som finns, tycker jag. Det är väldig brist på ordentligt utbildad personal på fritidshemmen i Sverige, vilket går utöver kvalitén rejält. Det är belastande på grund av detta. Men det är ändå världens bästa jobb!

 204. Jag är teknisk projektledare för stora miljöprojekt och känner att jag gör nytta för min omvärld men drömmer om att jobba på förskolan… Sååå mycket man skulle kunna åstadkomma där! Och så mycket glädje man skulle få tillbaka!

 205. Jag är ortoped och trivs för det mesta ruskigt bra, det är en kul specialitet eftersom vi faktiskt kan ‘fixa’ de flesta av våra patienter. Det är kul att jobba med mest killar, ca 85% av mina kollegor är män. Visst drömmer man sig bort ibland, florist är väl nummer ett men andra tänkbara yrken skulle vara trädgårdsmästare, konditor, polis, pilot…

 206. Jag jobbar extra som forskarassistent inom juridik och så går jag på folkhögskola på en singersongwriter linje. Jag vill inte behöva vara bunden till en viss plats varje dag, känner mig som en fånge då. Jag vill heller inte ha nån chef eller lärare eller annan auktoritet som bestämmer var jag ska vara och när och hur mycket jag ska tjäna. Om jag fick välja skulle jag inte vilja ha nåt jobb alls utan bara vara rik, hehe. Att veta vad jag vill bli är det jobbigaste i livet just nu, vill bli nåt nu, men vet ju inte vad. Miniatyrhästar är ju så sjukt söta, kanske man kan jobba med sådana? (helt ovan med hästar).. Eller bli arkitekt, men det verkar så svårt. Tycker i alla fall att familjen kommer först, först, först, inte jobb. Men ja pengar måste man ju tjäna på ett eller annat sätt, tyvärr. 🙂

 207. Jag jobbar som specialistundersköterska (palliativ vård och avancerad omvårdnad) på ett ålderdomshem. Mitt drömjobb är att få jobba på LAH. (Lasarettsansluten hemsjukvård, de svårast sjuka patienterna)
  http://hannafialotta.blogg.se

 208. Glömde ju det jag egentligen skulle vilja kombinera mitt nuvarande jobb med, jag skulle vilja bli personlig tränare (fast just nu är det nog jag själv som skulle behöva en haha, för mycket jobb, man, barn, hus & tidig graviditet gör det ju inte så enkelt att träna….

 209. Studerar till sjuksköterska. tanken är att vara klar till sommaren. skulle hellre vilja jobba med djur. typ åka runt till olika bondgårdar för att se att djuren har det bra. Lantman?

 210. Arbetar som förskollärare och trivs väldigt bra med det yrkesvalet, men lite då och då fantiserar jag om hur det skulle vara att äga och sköta ett ekologiskt café… Får se vad som händer i framtiden! 🙂

 211. Jag arbetar som studie- och yrkesvägledare på två högstadieskolor och jag älskar mitt jobb – målgruppen – deras framtidsdrömmar – variationen i arbetsuppgifter – härliga kollegor!

  Jag (och som många andra syvar) visste inte riktigt vad jag ville bli eller jag fastnade egentligen inte hundra procentigt för någon av mina idéer (polis, trädgårdsmästare, bilmekaniker, politiker, veterinär, sotare). Inte blev det lättare att det var så olika yrken heller.. Så jag blev syv och tänkte att jag skulle bidra till andras framtidsval istället. Syv är ett yrke som verkligen har ändrats på senaste 15/10 åren så ni som hade äran att ha en syo-konsulent borde kolla upp yrket och utbildningen – vem vet ni kanske går miste om ett drömyrke 😉

 212. Jag är utbildad socialpedagog och arbetar som verksamhetspedagog inom Socialtjänsten, socialpsykiatri. Jag älskar mitt jobb och brinner för vår målgrupp; är alltså mycket nöjd med mitt arbete!

 213. Är 4-9-lärare men arbetar på mellanstadiet. Just för tillfället är det mitt absoluta drömjobb. Men i (tuffa) perioder drömmer jag om att bli geolog: minimalt direkt ansvar för andra människor och fokus på förutsägbara objekt.

 214. Vilken fin tråd! Jag jobbar som nyhetsjournalist sedan tio år och trivs väldigt bra. Men jag kan längta efter en tryggare bransch och mer framtidstro, och en mer konkret känsla av att göra “nytta”. Då vill jag bli skolbibliotekarie, lärare eller barnmorska…

  1. Jag driver en webbutik som säljer heminredning. Det är ett litet familjeföretag. Vi har hållit på i sex år.
   Älskar mitt jobb FormoFunktion.com

 215. Jag jobbar på Coop, och jag är på alla avdelningar så det är väldigt varierande, vilket jag värdesätter mycket. Jag tycker väldigt mycket om mitt jobb. Ibland drömmer jag om att jobba med inredning eller språk, men vet inte riktigt hur.

 216. Jag har världens bästa sysselsättning just nu som hemmamamma/fru.

  Men jag är utbildad gastronom med inriktning mot näringslära (fast jag gillar det med traditioner bäst). Sen är jag halv personalvetare och har läst en hel del engelska och juridik.

  Tänker att bara för att jag är hemma med barn nu betyder inte det att jag inte kan arbeta som gastronom sen. Det bästa av två världar. Helt enkelt.

 217. Jag är specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård. Trivs bra med mitt jobb och detta har varit min dröm, men ansvaret kan ibland vara övermäktigt… Saknar ofta mitt tidigare jobb som kassörska och fruktansvarig i en matvarubutik. Det var roligt och socialt, perfekt ansvarsnivå för mig och mitt mående.

 218. Jag är utbildad florist, men studerar just nu till förskolelärare, det är dåligt med floristjobb där jag bor. Kollade utbildningar och fastnade för förskollärare då jag trivs med att jobba med barn och vara utomhus, blir nog bra 🙂

 219. Jag säsongsjobbar. Nu är jag på en ica supermarket och på sommarhalvåret packar jag fallskärmar.

 220. Jag tror att du skulle vara en klockren högstadielärare.
  Jag är en mammaledig sjuksköterska som drömmer om att jobba med projekt som får människor att förstå varandra bättre, bygga broar och riva murar. Jag hoppas och arbetar på att det ska bli en verklighet. Om inte med lön så utan!

 221. Jag jobbar i en service intill bensinstation. Så jag står i kassan, säljer mat och rättar folks spel^^ Fast just nu är jag mammaledig, vilket är mitt “drömjobb”. Om jag kunde välja fritt i övrigt skulle jag vilja skriva. Antingen för en tidning eller kanske barnböcker. Eller till och med vara reporter för tex plus eller uppdrag granskning.

 222. Jag pluggar till psykolog och extraknäcker inom LSS.
  Jag är aspepp på att jobba som psykolog. Men om jag skulle välja något helt annat skulle jag vilja resa runt i hela världen och skriva göttiga repotage om platser och människor.

 223. Går på gymnasiet, har typ sammanlagt 3 extraknäck men ska utbilda mig och drömme rom att en dag bli journalist!

 224. Vad roligt att läsa hur olika vi alla är!
  Jag jobbar inom verkstadsindustrin, med inköp och kundordrar. Mina dagar handlar om kund- och leverantörskontakter, besök och verksamhetsutveckling.
  Jag har mitt drömjobb!

 225. Jag arbetar som elevassistent på högstadieskolan i kommunen du, Clara, bor och skulle du vilja komma in och springvicka någon dag bara för att testa på lite, så är du mer än välkommen. Seriöst. Det är bara att du ringer skolans expedition! =)
  Och ja, jag älskar mitt jobb! Att jobba med fjortisar is da shit! =D

 226. Jag är jurist och går en domarutbildning och arbetar för närvarande som domare på en förvaltningsrätt. Även om jag gillar mitt nuvarande jobb så är min dröm att jobba med något som är mer fritt till både tid och plats, mer kreativt och mindre påverkat av hierarkier. Kanske författare, advokat, forskare eller frilansjournalist?

 227. Pluggar till civilingenjör i teknisk fysik. Undrar rätt ofta vad jag håller på med, typ just nu när jag sitter i skolan och försöker få klart en kod till i morgon och mest vill hem och sova. Antar att jag gilalr självplågeri eller något.

 228. Jag har, vid 44 års ålder och efter 20 år som journalist och kommunikationskonsult, sagt upp mig och börjat utbilda mig till gestaltterapeut. Det är mitt drömjobb men jag tänker också kombinera det med en egen firma inom personlig utveckling för kropp och själ. Det är min femårsplan! Och att flytta ut på landet. Allt är möjligt.

 229. Jag är veterinär och har en egen liten smådjursmottagning. Har alla gånger världens absolut bästa jobb! Skulle inte byta för 5 öre (5 miljoner).

 230. Jag pluggar till tandläkare men har bara läst ett år så det är långt kvar innan jag blir färdig. Det har jag velat bli sedan jag var 8 år, så jag är väldigt glad att jag kom in och att det känns så bra hittills!
  Annars har väl alltid musiken funnits med i bakgrunden (och fortfarande gör på hyfsad hobbynivå) men jag tror egentligen inte att jag hade velat ha det som yrke. Det blir för mycket allvar då.

 231. Jag jobbar med mjukvaruutveckling. Det är inte alls ett dumt jobb och det passar min personlighet bra. Jag gillar problemlösning. Dessutom rätt flexibla arbetstider och ok lön. Men ändå känner jag mig mindre och mindre engagerad i det. Det jag verkligen brinner för numer (förutom min man och min son, så klart) är odling och självhushåll. Det är dit mina tankar vandrar när jag får en minut över och det är inom det området inspirationen flödar. Tyvärr känns det som att mitt jobb håller på att bli just “ett jobb” som jag bara gör för att få pengar. Kanske kommer det att svänga igen, eller så kommer jag få fundera över om jag behöver lägga om mitt liv om det håller i sig.

 232. Jag jobbar som processoperatör på ett pappersbruk. Fn jobbar jag i kokeriet, kör även en del hjullastare, innan det var jag på pappersmaskin. Världens roligaste och mest intressanta jobb enligt mig.
  I ett annat liv hade jag varit antingen barnmorska eller fårfarmare i Skottland. Det ser så idylliskt ut på film 🙂

 233. Clara! Kan inte du skapa nästa års julkalender? Jag vet ingen som skulle passa bättre än du! (Tog mig just en titt på årets och den känns inte alls som en julkalender, mer sommarlovsmorgon…)

  1. Nästa års julkalender görs av Historieätarna men annars instämmer jag helt i Clara-for-julkalendersmakerska-idén 🙂

 234. Just nu är jag student och läser till föremålsantikvarie (fil. kand med kulturvård som område) och ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt vad jag skulle tänka mig jobba som annars. Hade planer på att bli präst ett tag så jag har en halv teol.kand som jag tänkt läsa klart när jag börjar jobba framöver. Personalvetare, informatör, församlingspedagog och lärare är andra yrken jag funderat på.. I grunden är jag utbildad barnskötare men jag kände att det inte riktigt är någonting för mig.
  Det finns verkligen hur många yrken som helst när man tänker efter! Just nu funderar jag i alla fall på museiintendent, antikhandlare eller liknande.

  1. Nästa års julkalender ska ju Historieätarna ha, om barn från typ 1015 till 2015. Blir nog kul. Men vad trist om årets är dålig, jag är 26 utan barn men älskar att kolla på den så vore ju trist om den är dålig. Fast vi har ju haft några bra nu, kanske dags för ett bottennapp…

 235. jag är församlingspedagog i Svenska kyrkan. Älskar mitt jobb då jag får möta barn, ungdomar och vuxna dagarna i ända och då jobbet är så varierande men ändå lagom utmanande.
  Under skoltiden jobbade jag mest som städerska (trapphus, kontor, flyttstäd, finlandsbåten m.m.) men har även testat telefonförsäljning, packat reklam, delat ut reklam och så jobbade jag på H&M en sommar.
  Om jag någon gång skulle tröttna på mitt jobb så skulle jag nog kunna tänka mig jobba som inredningsarkitekt.
  Men just nu, efter 15år på samma arbetsplats, så känns det fortfarande rätt val jag gjort vad gäller mitt yrke 🙂

 236. Känns som om jag inte har jättemycket under vingarna vad det gäller jobb eftersom jag är precis i uppstarten av alltihopa, är ganska ny från gymnasiet fortfarande och inte har jobbat så mycket i mitt liv. Nu jobbar på jag på restaurang som restaurangbiträde, och det är helt okej. Det är bra att jobba på restaurang för man får äta gratis men timmarna är långa och serviceyrket är väldigt konstigt egentligen, man ska liksom sälja en bild av den där glada nöjda trevliga TJEJEN som älskar att stå i kassan och alltid ler.
  Ett drömjobb skulle vara att kunna få vara producent för olika grejer, gärna radioproducent, men även för andra medier. Gillar att planera och tycker om att prata och att fråga folk saker, kanske borde jag starta en talkshow. Det får vi se om det blir av, men jag försöker se det som att jag har alla dörrar öppna.

 237. Utredare på statlig myndighet. Just nu ett arbete om stöd till barn i familjer med svårigheter som t.ex. missbruk och våld. Känns klart meningsfullt och jag trivs även om jag är långt ifrån praktikerna som verkligen träffar dessa barn och familjer. Skulle nog även trivts som journalist, psykolog, läkare eller barnmorska.

 238. Röntgensjuksköterska det är visserligen ett roligt jobb men nu är jag så trött på att jobba närmare 150 % konstant övertid för en slavlön! Jag skall läsa till socionom istället jag vill jobba som socialarbetare.

  1. utan att vilja trampa på din dröm så låter det som att vara i askan och sedan hamna i elden gällande lön och arbetsvillkor.

   1. Nejdå! Jag är socionom och jobbar som handläggare i kommunen. Jobbar bara mån- fredag, aldrig övertid, har jobbat tre år och tjänar redan 30 000:- i månadslön.

 239. Jag vill coacha och inspirera människor till att växa och utvecklas
  utifrån deras behov. Jag vill jobba digitalt över nätet och vara
  platsoberonde. Det är målet jag satt upp för mig själv. Jag vill själv
  äga min tid istället som idag, där min arbetsgivare äger min tid. Jag
  downshiftar i dagsläget, har gått ner i arbetstid från 100% till 75
  procent för att kunna avsätta tid åt mig själv om mina personliga mål
  :-). Love life. Kram Pia http://www.frihetiblodet.se

 240. Jag jobbar deltid i en handelsträdgård, och som “barnflicka” i en familj där jag också är inneboende. Fantastiskt givande på många sätt, men om jag drömmer vilt och helt orealistiskt skulle jag bli världsmästarei längdskidåkning – och när jag blev för gammal skulle jag jobba som tränare och kommentator på vinterstudion 🙂

 241. Jag är civilingenjör och jobbar med miljö, vatten och infrastruktur. Jag trivs fantastiskt bra på mitt jobb, med mina flexibla arbetstider, underbara och peppande kollegor, den stora friheten när det kommer till föräldraledighet och den relativt stressfria arbetsmiljön. Sedan gillar jag också (hur sjukt det än låter) att ingen blir skadad om jag gör fel. Jag slipper det enorma ansvaret som alla som jobbar inom tex sjukvården har.
  Ett tag ville jag bli veterinär men det är helt enkelt för mycket tuffa beslut som måste fattas och när jag insåg det övergav jag den drömmen.

  Om jag inte jobbade med det jag gör nu så skulle jag vilja vara författare. Lagom historiska romaner skulle jag skriva då. Då skulle jag kunna sitta var som helst i världen och få skriva. Sedan skulle jag behöva göra en massa research på olika spännande utgrävningar och därav lära mig nya saker varje dag.

 242. Läser till läkare med dryga året kvar, jättehäftigt och framförallt nu när jag börjar kunna handlägga patienter självständigt (under handledning förstås). Men drömyrket är fortfarande författare – och jag har det enorma privilegiet att vara på väg mot det också. Om det blir halvtid båda yrkena eller heltid författare får framtiden utvisa, jag blir nöjd oavsett.

 243. Jag är universitetslärare i ett humanistiskt ämne. Jag trivs bra, inte minst för att jag har helt fantastiskt intressanta människor som kollegor och studenter, men jag kan ibland sakna regelbundna arbetstider. Vilka jobb har regelbundna arbetstider? Haha.

 244. Mamma är dement och sedan 10 år har jag kämpat för att hon skulle få tillräckligt med näring och slippa bli ensam och deppig. Jag fick sluta jobba och vår ekonomi blev kass. Mina bröder slapp/ tog/ tar inte sitt ansvar för jag fick storasystersyndrom, ( de ska inte behöva…). ( gör inte samma misstag, det leder bara till att de inte förstår situationen ).
  Mamma jobbade på äldreboende och sa upp sig för hon tyckte det var så hemskt, så när hon blev erbjuden ett rum sa hon föga överraskande; – här ska jag inte bo ! Det finns många trevliga boenden men det brister ofta i möjligheterna att få ta en riktig promenad, och med aktiviteter.
  För ett år sedan anställde kommunen mig på 32 timmar. Det är bittert att inte få heltid när mamma behöver stöd dygnet runt.
  Förut ville jag bli rockartist, arkitekt eller barnmorska nu drömmer jag om att starta ett
  boende på en gård med djur, verkstad, dansbana med cafe, träning , fri utevistelse , konst. Vi skulle ta vara på alla goda ideer och den forskning som finns och de som ville skulle naturligtsvis få bo hemma.

  1. Kämpa på! Du har en riktig hjälte. Jag jobbar själv som handläggare för de där tiderna ni blir utdelade och ser att systemet vi beviljar efter inte gör er rättvisa. Det vet vi och alla beslutsfattare, därför har du och din mamma rätt till andra insatser som ska avlasta dig. Ta kontakt med din biståndshandläggare och begär att hon ska berätta för dig om allt som finns som ska hjälpa dig. Om hon säger att det inte finns något är det hennes jobb att hitta på något. Detta gäller sen den nya lagen om anhörigstöd kom för några år sen. Ta inte ut dig, ta hand om dig och du har ett hjärta av guld som kämpar för din mamma. Det kommer betalas tillbaka på livets karmakonto. Kram!!

 245. Hej Clara! Jag jobbar inom den svenska Skogsindustrin som projektledare och jobbar med frågan vad vi ska göra med vår fina skogsråvara i framtiden, där vi kan bidra till den nya bioekonomin. Jag brinner för Skogsindustrin och ser så mycket nytta i det vi gör men det känns som om jag saknar en pusselbit i mitt liv. En dröm som jag går och funderar på är att driva ett eget hem för äldre, ett ålderdomshem där vi ska göra det yttersta för att ensamma äldre och de som behöver stöd får ut det bästa av den sista tiden i livet. En annan liten galen dröm som jag haft sedan jag var liten är att skriva historiska biografier över starka kvinnor 🙂
  Tack för att du delger så mycket av ditt liv till oss och ger så många inspiration och mod!
  Kram/Maria

 246. Jag är nyutexaminerad civilekonom och är på mitt första jobb nu, ekonomikonsult där jag nu är placerad på finansavdelningen inom bokföring/redovisning på ett stort företag inom telekombranschen. Det är väl inte vad jag vill göra egentligen, så jag funderar mycket på var jag vill komma. Mitt uppdrag nu varar i ca 7 månader till så det är bra att tänka på det nu. Jag gillar siffror men saknar att vara kreativ, jag vill vara i en roll där jag får ansvar, analysera och vara en del av projekt som kan leda till en projektledarroll. Jag tror jag skulle passa som business controller i ett mindre, innovativt företag med kreativa människor med intresse för miljö och en akademisk kultur. Jag funderar även på att söka en doktorandtjänst till september 2015 om jag inte hittar något som passar mig bättre. Men jag visste ändå när jag tog detta att det inte är rätt, men det är rätt tufft nu att få jobb så jag behövde ta det.
  Jag har också en dröm om att få hålla ett tal på Ted talks, älskar att tala. Hade gärna skrivit om jag bara kom på om vad. Jag hade också velat ha mer flexibla arbetsmöjligheter, sjukt sugen på att starta eget men återigen svårt att veta om vad.
  Intressant också att höra att jag inte är ensam med mina funderingar, skönt!

 247. Jag är miljöinspektör, vilket är väldigt roligt och varierande! Men mitt drömjobb skulle vara att arbeta ideellt med djur, så kallade animal rescue centers. Men för att jobba med det så måste jag vara ekonomiskt oberoende 🙂 Annars skulle det vara väldigt mysigt att ha en lokal diversehandel med lite egenodlade grönsaker, ägg men även lokala förmågors hantverk

 248. Arbetar just nu som skötare på en psykiatrisk avdelning där vi vårdar alla psykiatriska diagnoser. Jag har valt att specialisera mig mot ätstörningsproblematik och har särskilt ansvar över dessa patienter. Det har varit otroligt spännande och givande, men på grund av långvariga försämringar med mindre och mindre tid för patienterna så börjar jag arbeta som handledare på ett särskilt boende efter nyår. Där kommer den mesta av min tid spenderas med de boende istället för att fokusera mot administrativa uppgifter, vilket är en förändring jag ser fram emot. Får jag sväva iväg i tanken så skulle jag vilja ha ett litet café, med riktiga bakverk bakade med kärlek och ekologiska ingredienser. Då jag har en hund så skulle jag älska att ha den med mig och det vore trevligt att andra hundägare skulle vara välkomna med deras hundar!

 249. Jag har varit skolbibliotekarie i sex år, först på högstadiet och nu på gymnasiet. Det var otroligt utvecklande att möta ungdomar under några av deras tuffaste år, puberteten. Att mitt i det där sköta en trygg plats dit de kan komma och umgås med vänner, prata med mig, låna böcker eller en dator. Det märktes att högstadieeleverna behövde det.

  På gymnasiet har eleverna mognat och jag har intressanta samtal varje dag. Det viktigaste är att skapa relation och eleverna på min skola är öppna, nyfikna och får mig att skratta varje dag. “Övrig personal” i skolor (ex skolvärdinna, kurator, studievägledare) behövs för att skapa en god stämning. Du måste inte bli lärare för att få jobba med ungdomar Clara!

 250. Till sommaren tar jag sjuksköterskeexamen, vilket känns helt fantastiskt, men om jag fick välja om helt hade jag utbildat mig till yogalärare, och vidare inom det området. Tror nog att jag kommer göra det senare i livet ändå. Känns fint att ha möjligheten, att så fritt kunna välja.

  Tack för en fin blogg!
  Kram

 251. Jag jobbar som sjuksköterska inom neurologi sedan i juni. Mitt drömjobb. Älskar att gå till jobbet. Planen är att sedan vidareutbilda sig till distriktssköterska ev. kanske jobba som skolsköterska eller möjligtvis plugga till barnmorska. Vi får se, med en sjuksköterskeexamen öppnas mängder av dörrar. Om jag inte fick välja vårdyrket skulle jag nog helst jobba som mellanstadielärare, kurator eller min barndomsdröm författare!

 252. Hej på dig, inspirerande Clara! Jag jobbar som IT-specialist på ett stort försäkringsbolag, i huvudstaden. Spännande visst, men det är ju bara datorer liksom….
  Jag skulle skaffa en lokal där jag skulle ha en “gör om mig-studio”, jag skulle ha frisörstol och vackra kläder, skor och smycken. I lokalen skulle jag även ha en fantastisk matsal med kritvita linnedukar och silverlock på serveringsfaten, vackra serveringsvagnar med sherry och portvin i kristallkaraff. Sedan ett svindlande stort dansgolv med vacker fiskbensparkett och enorma kristallkronor i taket.
  Jag skulle varje dag hyra den bekvämaste buss jag kunde hitta och sen skulle jag åka ut till ålderdomshemmen och hämta alla gamla tanter och farbröder jag kunde hitta, köra dem till min hårstudio där jag (och kanske några till om det behövs) tvättar och lägger hår, rycker strån från hakor, målar läppar och naglar klarröda, klippa skägg och föna vågor, ekiperar och sätter pärlor runt halsen. Sen skulle jag bjuda på en måltid som andas svunnen tid och matkonst, med vin öl och nubbe för dem som vill ha det. Och sen skulle tanter och farbröder få dansa hela kvällen lång och kanske hitta en vän som gör att livet känns mindre ensamt, innan bussen kör hem dem igen..
  DET Clara, det är min dröm. Blir jag lottomiljonär så uppfyller jag den!

  1. alltså jag vill vara med! fick samma känsla som när jag läste boken Tillsammans är man mindre ensamm

 253. Jag jobbar som bibellärare på en folkhögskola. Drömjobb. Skulle jag inte göra det skulle jag jobba med idrott/hälsa. Kanske sjukgymnast (fysioterapeut?) eller idrottslärare.

 254. Jag är marinbiolog! Har en termin kvar på min masterutbildning och jobbar samtidigt på Uppsala universitet Campus Gotland som amanuens (typ akademisk allt-i-allo) på vårt program i miljövetenskap. Vansinnigt kul och utmanande! Hoppas att detta kan leda vidare till en doktorandtjänst någon gång, det skulle jag gilla. Hade jag inte varit biolog hade jag nog velat hålla på med trädgård i någon form, eller möjligtvis blivit studievägledare.

 255. Jag jobbar som management konsult, om jag kunde göra vad som helst skulle jag vilja vara dokumentärfilmare.

 256. Doktorand, nationalekonomi. Spennende og viktig, jeg jobber med ulikhet i samfunnet og hvordan ulike grupper påvirkes av økonomiske kriser. Vi er så utrolig heldige som bor i Norden. Alternativt skulle jeg vært produktdesigner!

 257. Skulle vilja ha olika jobb olika dagar, tänk att ena dagen jobba med något kreativt, nästa dag på ett mysigt cafe där man kan träffa människor och den tredje dagen jobba med något där man känner att man gör någon nytta för människor. Olika jobb för omväxlingens skull är nog mitt drömjobb!

 258. Jobbar med administration. Jag skulle vilja jobba mer utomhus, mer fysiskt. Gärna med hästar. Eller ute i skogen på något sätt. Kanske någon dag i veckan jobba inomhus med just administration. Ett varierat arbete där jag får vara ute och röra på kroppen. Det jobbigaste med mig är att jag inte riktigt brinner för något, eller jag har inte hittat vad jag brinner för. Då är det svårt att nå sina mål, när man liksom inte riktigt har några. Önskar jag hade en tydlig plan på vad jag ville.

 259. Clara! Denne tråden kunne blitt en bok! Om hvordan man beskriver sitt jobb. Herlig lesning og en påminnelse om hvor ulike hverdager kan være.

 260. Jag är ram-makare & butikssäljare. Skulle vilja jobba med människor mer, eller blommor, eller djur.

 261. Jag jobbar som förskollärare och det var vad jag drömde om som barn. Min dröm idag vore att kunna jobba med barn men samtidigt ha ett bokcafé.

  1. Bokcafé låter jättehärligt! Jag vill gärna komma och fika om du öppnar ett!

 262. Jag har ett år kvar på sjuksköterskeutbildningen, sen vill jag bli antingen narkos/IVA-syrra eller barnmorska. Om jag valde nåt helt annat skulle jag vilja vara KRAV-bonde!

 263. Wow, vad imponerad jag blir av alla kommentarer, alla som är nånting. Och samtidigt fascinerad av insikten att det är många som jobbar med nåt som låter jätteflashigt men ändå drömmer om andra yrken och sysselsättningar. Fränt 🙂

  Själv jobbar jag som maskinoperatör inom metallindustrin, men väntar på att få gå hem med graviditetspenning inför barn nummer två. Jag har varit på samma ställe i 7 år och hamnade här snabbt och spontant via kontakter när jag slutade på mitt förra jobb inom livsmedelsindustin. Innan det läste jag media, och har alltså inte en tillstymmelse till röd tråd i min “karriär”.

  Finge jag välja skulle jag gärna jobba på förskola, förutom sjukdomarna som går runt runt så är det så mysigt med alla barnen. Jag skulle också kunna tänka mig att bli bildlärare för mellanstadieklasser. Ibland vill jag jobba med djur, ibland vill jag jobba inne i människors huvuden 🙂 På vår lilla gård skulle jag gärna ägna mig åt ekologisk odling och utöka djurskalan en del. Förutom hönsen, kaninen och katterna skulle jag gärna ha får, grisar och ett par kor. Två små shettisar för att sätta pricken över I och rätt var det är skulle jag fixa en 4H-gård (om sånt fortfarande finns haha).

  Jag skulle gärna plugga men med snart två barn och en sambo som är halvtidssjukskriven för all framtid så räcker inte pengarna till det, och jag försöker acceptera det faktum att jag får hatta runt med de kvalifikationer jag har i bagaget, vi får väl se om det räcker nånstans eller så får jag hoppas på en lottovinst, ska bara börja spela först 😉

 264. Är psykolog och älskar mitt arbete inom vuxenpsykiatrin, tycker om klientelet och arbetskamraterna. Ogillar stillasittandet och den psykiatriska organisationen som kan vara lite bökig ibland. Har/hade en dröm om att vara “sagotant”, ni vet en sådan som läser böcker för grupper av småbarn någon eller några gånger i veckan. Gissar att det ligger inom bibliotekariernas område, så bibliotekarie hade kanske varit trevligt!

 265. Jag har nu mitt sista år på Högskola där jag läser kriminologi och ska ta kandidatexamen i juni. Titeln blir “kriminolog”. Låter kanske coolare än vad det är. Intressant är det i alla fall! Känner mig dock lite vilsen vad jag ska arbeta med. Det finns en mängd olika arbeten för kriminologer (som nödvändigtvis inte behöver kräva att man är kriminolog).
  Hade jag fått välja precis det jag ville så hade jag velat arbeta med något som har med friluftsliv att göra. Eller kost och hälsa på något sätt. Är tidigare utbildad massös inom klassisk svensk massage så skulle det skita sig så tänker jag tanken att läsa ett steg till och bli massageterapeut…
  Det är verkligen viktigt att arbeta med något man trivs med! Underbart att du jobbar med det du tycker om! Du är en förebild. Tycker väldigt mycket om att kika in på din blogg.
  Ha en fin dag! Kram.

 266. Jag är utbildad inom miljö och hållbarhet och jobbar med hållbart byggande. Jag har verkligen mitt drömjobb – givande, inspirerande och utmanande samtidigt som jag är med och “räddar världen”. Men om jag skulle välja om skulle jag vilja göra något praktiskt där jag ser resultat snabbt. Jag går en snickerikurs på fritiden och det är otroligt givande att få arbeta med händerna och se en möbel skapad av mig växa fram.

 267. Jag har inte börjat yrkeslivet på riktigt än, just nu bor jag på internat på en folkhögskola och läser till kyrkomusiker och har tänkt mig att jobba i Svenska kyrkan. Jag vill verkligen slå ett slag för folkhögskolan som utbildningsform. Mycket mer personligt och lättöverskådligt på alla vis. Bodde i studentkorridor ett tag under min “jagskablisocionom”-period och trivdes inte alls. En dag kom jag på vad som saknades i mitt liv (typ) – ett piano. Och på den vägen är det. Snart ska jag ut på min första praktik och det ska bli riktigt kul. Är så glad att det finns en sådan “bruksmusiker”-utbildning för oss som inte vill elitsatsa på musiken. Och så får man ju såklart träffa massa olika sorters människor varje dag.

 268. Jag är sångpedagog/musiklärare på ett musikprogram på gymnasiet. Världens bästa jobb helt klart. Nu hoppas vi på att Fridolin kan hjälpa oss att höja statusen och förbättra lön och arbetsvillkor för oss lärare. En droppe i havet…utan droppar inget hav! | Jag är en nybliven trebarnsmor som tänker blogga om miljö-, kost-, samhällsfrågor och lite vardag.
  http://annamarianordstrom.wordpress.com/

 269. MIn utbildning är fritidspedagog på Lärarhögskolan så jag greppar direkt dina tankar om att möta unga – det är underbart.
  Jag drev tidigare ett eget fritidshem inom Svenska Kyrkan men en ryggskada tvingade mig att byta yrke. Det blev mitt hemliga drömyrke skribent, journalist (även marknadsföring och event) Kan varje dag tänka att det är otroligt att jag nu jobbar med det som jag förut var avundsjuk på andra för! MIn släkt är en ganska fattig arbetarsläkt som utvandrat från Finland och jag är otroligt stolt och otroligt berörd (vemodig/ensam också) av att ha gjort klassresa och tillsammans med min bror vara den första i släkten som utbildat sig efter grundskolan.
  Men – drömde jag totalt fritt, var frisk i ryggen osv – så skulle jag stå på scen: Musikalartist! Att vara Hanna Lindblad eller Carl Dyall och kunna dansa och sjunga så bra och möta publiken….vilken dröm!
  Kram!

 270. Jag jobbar som butikskommunikatör i en klädbutik i en stor stad i detta avlånga land. Kul, spännande och socialt men också stressigt och hårt fysiskt arbete. Till våren byter jag liv. Jag och min sambo flyttar till en ö, därifrån ska jag försöka göra min dröm om en egen butik och webbshop till verklighet. Jag är livrädd, nervös, exalterad och glad på samma gång! o lord! 😀

  Kram på er alla!

 271. Jag är 21 år och jobbar som barnskötare och inom Lss jag har nu sökt till förskollärare vilket jag inte hade någon aning om att jg vill bli men det är det ända jag vill just nu!! Så härligt att varje dag få vara med alla dagisbarn (har runt 200 st om man plussar ihop alla annars vill jag bli polis eller något inom rättsväsendet eller timmerbilsförare eller assistanskåren

 272. Jag är läkare, f.n. föräldraledig med mitt andra barn. Efter det kommer jag förmodligen att påbörja specialistutbildning inom allmänmedicin. Jag tycker nog att samma sak är både det bästa och sämsta med mitt jobb… Ansvaret och känslan av att göra något viktigt för andra människor. Jag har funderat ganska mycket över vad som fört mig hit och det känns lite skrämmande när jag inser att det till viss del är bara för att jag kunde och inte såg andra möjligheter som ett alternativ. Sen inser jag också att jag genuint gillar mitt jobb, framför allt mötet med människor och att någon gång kunna göra något som faktiskt gör en skillnad i en människas liv.
  Fick jag prova något annat skulle jag vilja hålla på med grafisk design eller annan formgivning.

 273. Som barn drömde jag om att bli häxa. Även idag kan jag nog tycka att det verkar vara ett spännande jobb. Fast det är klart. Som anställd inom administrationen på landstinget hävdar nog somliga att jag redan uppnått min barndomsdröm 😉

 274. Jag är snart klar doktor inom industrell ekonomi. Om jag inte gjorde detta skulle jag förmodligen jobba med folkbildning och integration, på folkhögskola eller liknande.

 275. Hej.. ett av mina stora dilemman i livet.. Jag vet inte vad jag vill bli… har jobbat inom industrin men blev varslad och det har gått segt sen dess med jobb, bara kortare behovsjobb… men industrn är inte nåt jag är driven till.. utan det fanns jobb då jag valde att utbilda mig… jag vill känna ett driv.. en passion för något men jag är så rädd att välja nåt som jag kommer ångra… funderar på att bli genuspedagog….. men fler år av skit inkomst ser inte så lockande ut.. help meeee…. ( nej ber DIG inte bokstavligen om hjälp:)

 276. Jag arbetar idag som handläggare på kommunen efter många tråkiga år som juriststudent. Helst av allt skulle jag vilja vara självförsörjande och ägna mig åt biodling.

 277. Jag är sjuksköterska och jobbar på en akutavdelning med inrikting infektionssjukdomar. Jag har hela mitt liv velat bli läkare men insåg ganska snabbt att betygen inte skulle räcka. Nu när jag arbetar så nära läkare varje dag så kan jag definitivt säga att jag valde rätt ändå. Detta fastän många arbetspass är så tuffa och psykiskt påfrestande att man måste gråta en skvätt när man kommer hem, för jag gör ändå det jag verkligen vill göra och jag kämpar varje dag för att sjukvården skall bli bättre.

 278. Jag är 21 år och pluggar just nu teater på en av landets folkhögskolor. Ibland har jag önskat att jag inte ville bli skådespelare. All press, konkurrens, ekonomisk osäkerhet… Men hur jag än vänder och vrider på det kan jag inte förmå mig att se att jag skulle göra något annat. Jag andas teatern. Och jag önskar att teatern fick ett nytt genomslag i Sverige.

  Om jag mot all förmodan skulle ändra mig så hade jag nog velat bli gynekolog eller barnmorska. Eller sexolog, gärna inriiktning unga människor.

 279. Jag har arbetat 42 år på en statlig myndighet men vet fortfarande inte vad jag vill bli när jag blir stor…..

 280. Jag är före detta journalist, nu (föräldraledig) psykologstudent. Psykolog har alltid varit just det där drömjobbet “om det inte funnits några praktiska begränsningar!” för mig, så det pirrar i magen av lycka varenda dag när jag tänker på att jag faktiskt kommer att få jobba som det. Det tog många månaders matteplugg, två högskoleprov, en husförsäljning och flytt tvärs över landet, en partner som är helt okej med måååånga år av halverad familjeinkomst – och, kanske framför allt, en cancerdiagnos som en riktigt rejäl spark i baken för att orka bryta upp och börja om. Jag blir väl (om allt går som jag hoppas, ta i trä) färdig psykolog strax innan fyrtio, och sen hoppas jag att jag får fortsätta att jobba tills jag dör. Kan knappt fatta att jag både får läsa till psykolog och att jag får vara mamma, fick världens klump i halsen nu när jag skrev den här kommentaren; känns helt orimligt att jag får ha sådan tur.

  Meeeen om jag skulle göra något helt annat ändå skulle jag nog plugga till läkare och bli onkolog och göra allt allt allt för att få mina patienter att överleva.

 281. Gud vad intressant att läsa allas kommentarer och jag är alltid glad når någon annan vill jobba som till exempel sjuksköterska för det vill verkligen inte jag, haha! Själv är jag utbildad journalist och jobbade som det ett tag. Sen insåg jag att jag ville ta tid för att resa istället så nu jobbar jag säsong och reser flera månader på hösten och våren. Till nästa höst tänker jag mig att jag har sparat ihop nog med pengar för att försöka frilansa som journalist utomlands. Ska bli väldigt spännande och jag har några månader på mig att samla mod nu.

 282. Jag är 22 år och jobbar halvtid på systembolaget och halvtid som personlig assistent till en fjortonåring tjej. Det är kul att ha två jobb, blir omväxlande. Har sökt in till lärarprogrammet för lågstadiet och får svar i december. Om jag kommer in behåller jag mitt jobb som personlig assistent medan jag pluggar. Mitt drömjobb är att arbeta med barn och ungdomar på ett eller annat sätt. Jag vill göra skillnad!

  1. Åh, då är vi lite lika! Jag jobbar i och för sig heltid på samma ställe just nu men har också sökt lärarprogrammet. Jag vill precis som du göra skillnad och vara en bra förebild för barn och unga (fast jag “bara” är 21 år själv). Jag jobbar även inom tjejjouren och ska snart börja hålla utbildning för olika grupper vilket ska bli väldigt roligt! Kul att läsa om någon som vill göra världen bättre för framtiden – lycka till!

   1. Vad roligt Julia! Vi får se till att bli de bästa lärarna vi kan och genom det bidra till ett bättre samhälle. Spelar ingen roll hur gammal eller ung man är. Brinner man för att utbilda barn och ser varje individ blir det bra! Tack och lycka till du också!

    1. Åh vad roligt! är också 22 år och läser nu min först termin som lågstadielärare! Är verkligen superkul och hoppas verkligen ni kommer in 🙂 Älskar att höra att människor som verkar vettiga och bra (eller ja det lilla jag läst nu) ska bli lärare!

 283. Jag är 26 år och läser sista året på mitt masterprogram i statsvetenskap, examen närmar sig och jag drömmer om att få forska på heltid eller bli byråkrat på en myndighet som jobbar med de frågor jag tycker är intressantast. Jag tycker statsvetenskap har varit otroligt roligt att plugga nästan varje sekund, jag tröttnar aldrig på att studera och fundera kring politik, men samtidigt är det så svårt att veta om man kommer trivas på en framtida arbetsplats med allt vad det innebär. Jag älskar det analytiska arbetet men är öppen för att byta bana senare i livet, då blir det kanske lärare i samhällsvetenskap och franska på gymnasienivå. På sikt vill jag nog flytta ut på landet och då skulle det jobbet nog vara lättare också. Min stora lycka är nog att jag tycker det mesta är roligt bara jag sätter mig in i det. Tidigare har jag arbetat inom vården och det var också otroligt roligt och utvecklande. Jag är dessutom hästbiten och en dröm sedan barnsben har varit att jobba med hästar på heltid, men nu tycker jag nog att det är trevligt att bara ha det som hobby och passion. Mitt intresse för poliik har såklart också fått mig att fundera på om jag vill arbeta politiskt men har inte riktigt vågat ta steget ut i den tuffa världen ännu. Hur som, vad livet har att bjuda på vet man aldrig och det är ju spännande!

 284. Jag arbetar som läkare men drömmer om att få använda kroppen och kreativiteten mer. Dans, akrobatik, yoga, crossfit.. skulle älska att få mer tid till det. Min förhoppning är att kunna kombinera dessa världar på något sätt.

 285. Jag har en examen i kriminologi och läser nu till polis, vilket är det jag helst av allt vill göra som känns möjligt. Men får jag drömma så skulle jag kanske vilja jobba halvtid som polis och halvtid med någon typ av gårdsarbete, kanske odla eller ha djur att sköta om. Dessutom skulle jag vilja bo utomlands och jobba utomlands kanske halva året. Svår kombo med allt 😀

 286. Jag jobbar som teknikkonsult och har snart gjort detta i femton år (var 22 år när jag började jobba). Har många gånger under min karriär funderat på om jag valt rätt och om jag skulle vilja byta spår. Det tröttsamma med jobbet är att man sitter still väldigt mycket och ibland blir det enformigt o lite platt. Är nu inne på om jag ska gå vidare i karriären och arbeta som gruppchef eller teamledare för att få arbeta mer med människor. Man får se vad man blir när man blir stor helt enkelt ;).

 287. Jag är också teknikkonsult! Inom förnybar energi, är nyutexaminerade civilingenjör. Känns jättekul, är ett drömjobb för mig. Gjorde jag nåt helt annat skulle det vara nåt med böcker, typ förläggare eller journalist som recenserar böcker!

 288. Jag är 27, jobbar som inredare på ett stort företag. Kul, kreativt, men extreeeemt stressigt, man får aldrig känna sig klar. Före jag fick barnen gick det helt ok att vara totalt slut efter jobbet, men nu ska man fungera även efter arbetstid. Något jag brottas med sedan barnen kom är att jag inte känner att jag gör något vettigt. Jag räddar inte liv, hjälper nån som har det svårt, jag får folk att köpa möbler.
  Jag drömmer om att bli familjehem, det är något jag och min man pratat om sen tonåren. Kanske inte ge upp jobbet helt, men ägna mer tid åt mina barn och även hjälpa andra som har det svårt. Något jag skulle sakna är kollegorna, skulle kännas tomt att inte träffa mina 250 underbara polare varje dag!

 289. Arbetar sedan 12 år sedan som lärare för mellanstadiet. Trivs inte med arbetsbelastningen och de höga kraven och skulle gärna arbeta med något annat. Mina drömyrken är författare, bibliotekarie eller driva en butik med inredning eller ekologiska varor (gärna i något medelhavsland). Jättekul att höra allas drömmar och att många vågar sadla om, det ger oss andra lite mod!

 290. Jag studerar till Antikvarie just nu, dock ser arbetsmarknaden mörk ut för oss. Jag skulle vilja jobba som författare, eller säger man bli författare kanske. Jag är väldigt inspirerad av ditt sätt att leva. Ett hus på landet med mycket självhushållning och då ett flexibelt jobb.

 291. Jag jobbar som teckenspråks- och dövblindtolk, dessutom jobbar jag lite som personlig assistent vid sidan av. Jag är otroligt glad att jag får jobba som tolk, det är ett fantastiskt roligt, spännande, intressant, utmanande och lärorikt jobb! Dock är frilanslivet tufft och jag försöker balansera mellan att försörja familjen och att hinna träffa familjen…

  Om jag inte skulle jobba som tolk, så funderar jag på illustratör, men jag trivs med mitt yrke och jag tror att illustratör skulle kosta mer än vad det skulle smaka för min del.

 292. Jag är utbildad journalist och frilansar. Har precis tagit steget till att frilansa utan att ha ett extrajobb vid sidan om vilket är både spännande och stressande… Kom till en punkt när jag bara blev ledsen av att gå till extrajobbet, för att det ju inte är det jag egentligen vill, även om det så klart var en välkommen inkomst. Om jag inte var journalist skulle jag vilja jobba som trädgårdsingenjör. Kom in på den utbildningen när det begav sig men tackade nej på grund av olika anledningar. Ångrar inte att det blev som det blev, för jag fick så mycket annat i stället, men ibland kan jag svära tyst för mig själv över att jag inte har den där säkra inkomsten…

 293. Jag utbildade mig till kemist, hamnade på läkemedelsföretag och avskydde det. Började forska istället och har gjort det i nästan 10 år. Nu vill jag bli läkare så jag går läkarprogrammet. Livet är kort, det är bara att testa göra saker. Man kan alltid ångra sig och göra nåt annat! Jag tror på magkänslan.

 294. Jag är faktiskt just högstadielärare! Jättekul, men också väldigt jobbigt. Undervisar i musik, så jag har även mellanstadiet, vilket är ännu jobbigare 😛 Men högstadiet gillar jag absolut! Just nu är jag dock mammaledig i väntan på att bebis ska välja att ploppa ut inom ett par veckor 🙂

 295. Jag pluggar till civilingenjör i design och produktutveckling. Skulle gärna jobbat som lärare också men tycker att man får alldeles för lite respekt, både från studenter och samhäller, och lön för slitet. Annars är en dröm att skriva böcker, vet inte om jag har det i mig men hoppas kunna ge det ett försök en dag!

 296. Jag är doktorand och forskar inom hållbar utveckling med fokus på jordbruk. Det är en berg o dalbana, men oftast fantastiskt, ingen dag är den andra lik. Bäst är såklart fältarbetet som jag gör i Östafrika, men också livet på institutionen som är full av underbara människor, och alla intressanta ämnen och tankar man blir bombarderad av.. kan egentligen inte tänka mig något bättre i dagsläget. Sen vet jag inte om jag vill stanna i forskningsvärlden hela livet, finns många organisationer jag gärna hade satt tänderna i..

 297. Jag jobbar med ungdomar som handläggare på Arbetsförmedlingen och älskar mitt jobb! Som gammal estet så saknar jag ibland möjligheten att ta tillvara på all min kreativitet. Jag tror att jag skulle passa perfekt med att arbeta med barnprogram

 298. Några av dem som betytt mest för mig har varit högstadielärare eller bara andra vuxna som var tillgängliga när jag var i den åldern. Det var väldigt viktigt att hitta andra vuxna förebilder när man började bryta loss från föräldrarna. En väldigt viktig period!

 299. Jag har precis gjort det där, satsat och fått mitt drömjobb. Nu skall jag forska och så småningom bli en briljant professor. Like a fucking boss.

 300. Jag jobbar som BVC sjuksköterska ( är både barn och disktriktssjuksköterska) halvtid och doktorerar på halvtid. Men min dröm är att utveckla ett hållbart stöd åt föräldrar , så det är det jag vill satsa på att jobba med =)

 301. Jag läser just nu till farmaceut som känns som ett yrke jag kommer trivas med, men när jag får drömma stort så är ändå mitt drömyrke att få stå på en musikalscen. Tyvärr krävs mer än bara ett brinnande intresse för att lyckas inom den yrkesgruppen men som tur är så kan man ju utöva både sång, dans och teater på fritiden.

 302. Spännande läsning – vilken kunskap som finns bland Claras läsare!

  Själv är jag utbildad journalist men jobbar som kommunsekreterare. Jag är en demokratins spindel i nätet, kan man säga. Ansvarar bl a för allmänna val i vår lilla inlandskommun i Norrland.

  Innan jag pluggade vidare bodde jag tio år i USA och jobbade som bl.a. klätterinstruktör, snickare, trädgårdsarbetare, i hemtjänst, på ostfabrik, jag la tak, grävde diken, jobbade på en grästorvsfarm, som informatör för en fredsorganisation, på bageri och som personlig assistent.

 303. Kul tråd. Den eviga frågan. Jobbar med marknadsföring och pluggar nu estetiska ämnen, kultur och design och försöker hitta någon variant där allt går att kombinera med ett downshiftat liv. Heja alla ni som byter inriktning och följer era värderingar. Heja alla ni som hittat ett yrke där ni trivs.

 304. Jag jobbar som pastor i en frikyrka med inriktning mot unga vuxna/studenter. Trivs mkt bra även om det är tufft och lite utsatt ibland. Jag drömmer om att också få jobba hemifrån. Snickra möbler, odla eller något annat trevligt som skulle kunna ge en liten extra inkomst. Annars vore stadsarkitekt häftigt också men det slår inte det jobb jag har idag.

 305. Jag är utbildad specialistsjuksköterska inom vård av äldre och Silviasjuksköterska. Arbetar som demenssjuksköterska och anhörigkonsulent inom kommunen.
  Trivs väldigt bra med mitt arbete, men skulle jag göra något annat kanske jag skulle starta ett B&B…

 306. Är utbildad tcm-akupunktör nu i dec och arbetar som personlig assistent. Har sökt ssk-programmet till vt 15. Drömmen skulle vara att arbeta som akupunktör i samarbete med sjukvården. Tex ett blandat team med olika kompetenser inom både biomedicin och komplementärmedicin.
  Jag vill inte arbeta heltid pga har barn som jag vill vara med mkt också. Andra drömmar är politiker, folkhögskolelärare, Waldorflärare, fysioterapeut o jobba med basal kroppskännedom, qigonglärare plus mkt mera! /Marie

 307. Jag är byggnadskonstruktör och jobbar alltså med att beräkna hållfasthet och tillverka ritningar och 3D-modeller av bärande balkar, väggar, pelare, bjälklag osv i byggnader. Trivs jättebra för jag är duktig på att tänka tredimensionellt och gillar att räkna. Hade jag dock bara kastat mig ut i vilda drömmar kanske jag hade jobbat på bageri, bakar en hel del på fritiden. Men kanske skulle det vara gött att göra både och? Ett teknisk jobb tre dagar i veckan och något kreativt och smaskigt två? 🙂

 308. Jag funderar ofta på det här, för jag vill så mycket olika saker! Jag är utbildad inom turism så började arbeta i turismbranschen. Längtade dock tillbaka till det kreativa då jag i grunden är estet och har nu bestämt mig för att följa hjärtat. Därför har jag nu precis startat eget i de två helt skilda ämnena som jag så totalt brinner för – Hållbar turism och fotografering. Ingen aning hur det här ska gå men följer man sitt hjärta kan väl inget gå fel…eller 😉 Sen vill jag bli inredare, möbelsnickare, glasblåsare, äventyrsguide, dykinstruktör, eller ett helt vanligt butiksbiträde, med mera med mera 🙂

 309. Jag är högsatdielärare, utbildad inom samhällsvetenskapliga ämnen men har bara undevisat i hem- och konsumentkunskap. Jag trivs utomordentligt med både åldern och ämnet så det blir att vidareutbilda sig framöver. När jag tänkte på alla bloggerskor häromdagen och vad de skulle tänkas göra när om/de tröttnat på bloggandet så blev det självklart att du skulle passa med mitt jobb. Det handlar om mat, hälsa, miljö, ekonomi och socialt ansvar. Typ som din blogg alltså 🙂
  Jag är också småbarnsförälder och kanske passar yrket bättre innan man får barn eller när barnen själva är större. Men jag får det att funka och jag är riktigt nöjd med mitt yrke!

 310. Jag är verksjurist på en stor svensk myndighet. Jag trivs bra, det är ett meningsfullt och utmanande jobb! Finge jag välja fritt, utan att ta hänsyn till jobbmöjligheter och lön och att jag saknar rätt utbildning, skulle jag vilja vara bibliotekarie på ett vanligt stadsbibliotek!

 311. Jag arbetar snart som sjuksköterska på en avdelning för patienter i behov av kärlkirurgi (för att undvika proppar, syrebrist i fötter osv)
  Jag är väldigt säker på att det är mitt drömjobb.
  MEN mitt andra drömjobb är precis som en läkare skrev innan att bli bonde. Helst vill jag odla industrihampa och föda upp bl.a. alpackor. Målet är att en vacker dag kunna kombinera båda och dessutom kunna ha folk med behov av en läkande miljö (utbrända etc) hos mig på min gård då jag tror på djur och naturterapi.
  Min man ska bli läkare och jag drömmer även om att kunna jobba någonstans långt upp i Norge tillsammans med honom. Men då är vi kanske 50 och våra kommande barn är vuxna. Känner mig lycklig över att ha över 40 år kvar i arbetslivet så jag ska hinna med allt kul. Är helt med dig Klara på att försöka “jobba så lite som möjligt” 🙂

  1. Men åh vi vill ju precis samma typ! Och jag är också sjuksköterska! Glad jag blir 😀 Lycka till, hoppas vi kommer dit vi vill!

 312. Jag har arbetat som bibliotekarie i över 30 år, men om jag fick byta yrkesliv så skulle jag ha velat göra radioprogram. Jag skulle bl.a. vilja intervjua vanliga människor om deras liv och jag skulle också vilja göra en lång serie om vad man egentligen gör på olika jobb, så ungdomar lättare kan välja framtid. Det finns så många yrken med underliga titlar nu för tiden, man skulle verkligen vilja veta vad man gör rent konkret! : )

 313. Jag gjorde lappkastet och klassresan för den delen (hurra för det svenska studiemedelssystemet!). Jobbade som kallskänka i 13 år. Kom till slut på vad jag verkligen ville göra och började läsa på universitetet vid 30 års ålder och plockade sedan hem bästa jobbet som stadsplanerare. Att sedan lönen blev den dubbla netto sedan min tidigare bruttolön är inget annat än sjukt. Lönerna inom service är galet låga och jag är mkt medveten om hur privilegierad jag är idag.

 314. Jag är utbildad arbetsterapeut och jobbar som handläggare på arbetsförmedlingen. Mestadels i samarbete med försäkringskassan. Trivs jättebra men drömmer om att få hjälpa människor att planera och strukturera sin vardag/arbetsliv/tid/fritid på så sätt att de aldrig behöver gå så långt att de hamnar i sjukskrivning.

 315. Jag är nyutbildad låg- och mellanstadielärare, 27 år gammal. Drömmer i hemlighet om att bli författare.

 316. Jag undervisar på universitet och sysslar också en del med forskningsprojekt. Jag önskar att jag antingen kom på den perfekta handlingen för en roman, alt fick göra en reportagebok om något spännande ämne!

 317. läst igenom alla kommentarer. helt fantastiska kvinnor <3<3<3<3<3<3<3<3
  23år drömmer om att bli sjukgymnast,komiker och löpcoach.

 318. Jeg er førskolelærer, arbeidet i barnehage i over 20 år,er der fortsatt. Før det, rett etter jeg tok eksamen som førskolelærer, arbeidet jeg som dels designer, dels salgs-sekretær innenfor gave-og kjøkken-artikler.Jeg HAR min drømjobb, men om jeg skulle valgt noe annet, ville jeg blitt lege.

 319. Rehabiliteras efter sjukskrivning pga stress. Tillbaka till mitt drömjobb som präst i Svenska kyrkan. Så min dröm är just nu att orka arbeta igen. Att vara präst är fantastiskt, möte med människor i alla åldrar, kreativt och djupt meningsfullt. Den psykosociala arbetsmiljön kan dock förbättras! Präst har varit mitt drömjobb sen jag var 14 år. Om jag hade orkat ha fler jobb, finns journalist och sångerska i ett bluegrassband med på listan. Ibland vill jag köra truck på ett lager. Stora drömmen är också att bli mamma, fast det är väl inte direkt ett jobb.

 320. Jag är jurist och arbetar på domstol, det är extremt spännande, utmanande och fantastiska kollegor gör det till ett kanonjobb. Om jag gjorde något helt annat skulle jag nog vara fiskare!

 321. Jag är utbildad socionom och arbetar på socialtjänst med vuxna missbrukare. Jag skulle vilja utbilda mig vidare för att bli psykoterapeut, men drömmer också ibland om att driva ett mysigt litet café.

 322. Jag utbildar mig just nu till högstadielärare, har 2 av 4,5 år kvar – superintressant! Dock så drömmer jag i hemlighet om att vara en av alla fantastiska läkare nere i utsatta områden så som Afrika och hjälpa människor. Men som sagt, bara en dröm och jag skulle i verkligheten inte palla det tror jag.. jag kan inte se människor eller djur lida så det blev lärare istället.. ett yrke där jag också kan påverka i alla fall.

 323. Jag är utbildad beteendevetare och arbetar inom kriminalvården. Drömmer om att utbilda mig till barnmorska. Älskar dig blogg! Kicki

 324. Jag är sjuksköterska och jobbar på en medicinsk akutvårdsavdelning. Det är kul, men jag vill bli bonde/lantbrukare/fårbonde typ! Älskar att röra på mig, vara ute samt djur! Men jag gillar även människor och det får jag ju på mitt nuvarande jobb, så det är det negativa med bonderi’t.. Men då får jag ju uteluft och natur… Hm.

 325. Är 31 och jobbat på bensinmack de senaste fem åren och kommer att göra det till senast maj då barn nummer två väntas komma. Tycker om min chef och kollegor men skulle jättegärna jobba på något stadsarkiv eller riksarkiv och hjälpa folk med släktforskning.

  Men jag mår illa vid tanken på att plugga, salstentor, uppsatsskrivning och det som kommer efter uppsatsen, det vill säga opponering. Tanken på att sitta med en grupp människor som har gått igenom ens uppsats och försöka försvara den. Nej fy…

 326. Jobbar som chef för ett avancerat supportteam om ca 10 personer inom ett mjukvarubolag. Trivs bra med det.

  Om jag skulle göra nåt “helt annat” så skulle jag förmodligen jobba som utredare inom polisen. Eller som uppfinnare. Eller som psykolog. Eller som näringsfysiolog. Eller som sekreterare åt nån högt uppsatt chef – som spindeln i nätet. Eller som Personalchef på nåt stort företag – superintressant!

 327. Jobbar so art director/designer/fotograf/branding specialist… allt jag drömt om och mer. Skulle inte vilja byta, fast skulle jag bli tvungen skulle jag vilja arbeta som modist eller arkitekt. -towe.

 328. Jag är högstadielärare, men på väg att säga upp mig från mitt nuvarande jobb p.g.a. att jag anser att systemet inte är skapat för att hjälpa de barn som har det tuffast. Då pratar jag om den kommun jag jobbar i. Hur andra har det har jag ingen aning om. Egentligen har jag mitt drömjobb. Det är fantastiskt att arbeta med ungdomar. Men om jag fick välja något annat så författare, eller arbeta med animeringar, eller bli ingenjör…

 329. Jag är snart färdig fysioterapeut, det har alltid varit mitt drömyrke. På senare tid har läkaryrket gjort mig imponerad så jaa jag skulle älska att ha de kunskaper läkarna har! Annars är lågstadielärare ett annat drömyrke, efter att ha extrajobbat i lågstadieklass som var KAOS utan någon som helst kontroll hos läraren började jag tänka att där vill jag jobba och göra skillnad!