Min julafton

Sicken fin julafton jag har haft! I år ordnade jag julaftonsfirandet och min syster och pappa med familj var här. Totalt nio stycken så det var ganska lugnt och skönt. På julaftonsmorgon inledde vi som vanligt med en kakfrukost  bestående av  – ja just det – kakor. Sedan begav vi oss ut på sparktur i den bitande kylan!

Väldigt kallt och väldigt vackert!

Det festligaste jag vet är min Västerbottensdräkt så i vanlig ordning åkte den på!

Hättan är så särskilt fin tycker jag!

Mitt på dagen åt vi julbord. Lax, ägghalvor, sill och massa annat gott

Vår julskinka från egna grisar var den godaste jag någonsin ätit!

På julbordet hade vi massa saker framställda på gårdens råvaror så som brunkål, grönkål, köttbullar, revbensspjäll, kryddiga korvar och så skinkan förstås! Men min julbordsfavorit är ändå dopp i grytan. Egentligen en grymt ofestlig mat men så himla god bara! Men det ska doppas tunnbröd och inget annat.

Juldukningen

Jag och den lite krassliga och yrvakna treåringen

Efter middagen var jag tomte hemma hos Bertils bästis Ada. Sedan kom tomten hem till oss för utdelning

Trots en ganska stor och mullrande tomte med den läskigaste sortens mask var ungarna hur coola som helst.

När tomten hade gått utbröt ett juklappsinferno som varade i många timmar. Mest var det barnen som fick saker och de vanligaste klapparna hos oss var strumpor av olika sorter samt böcker, böcker och ännu fler böcker!

När det var klappat och klart tände vi tomtebloss på bron och upptäckte norrskenet på himlen.  Vi blev stående ute i mörkret en lång stund för att huttra och beundra.

Kvällen avslutades med skinksmörgåsar och mandelmusslor med grädde och hjortronsylt till efterrätt. Och ett sent samtal vid köksbordet innan vi allesammans stupade i säng av trötthet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Min julafton”

 1. God fortsättning!
  Verkar varit en fin julafton.
  Vi hade också en bra julafton, 14 st, varav 4 barn 7 år och nedåt – sjukt mycket julklappar. (mest till barnen så klart) God mat och trevligt.

 2. Vad fin du är i dräkten! Så genuint!
  Tips: Det går fortfarande att tävla om matta – lucka 23 i Leva&bo:s adventskalender på deras FB-sida.

 3. Ser så härligt ut! Och du är fantastiskt tjusig i din dräkt. Tack för den mysigaste bloggen jag vet och god fortsättning till dig, med förhoppning om ett fint slut på året och ett härligt nästa år!

 4. Åh va härligt ni har det.

  Jag undrar om du kan lägga ut hur ni gjort skinkan. Lite tips och råd. Har försökt två år m vildsvin, men den blir så grå och tråkig att det slutar med att jag får slänga det mesta, jättetråkigt 🙁
  Vill gärna slippa köpa när man har egenskjutet.

  1. Har du nitrit i? Det är den som ger den rosa färgen, om man bara saltar så blir den grå. Vi funderar på att köpa skinka och salta den själv nästa år. I år hade vi eko-skinka som var väldigt bra dock.

 5. Å vilken mysig julafton ni haft! Jag tyckte att ägghalvorna såg så himla goda ut. Har aldrig ätit ägg till jul förut – men kanske en ny tradition för mig? Vad har du på dem, är det skagen, rom och rödlök eller rödbetssallad eller vad är det?

 6. Åh hjälp mig Clara. Jag har också en hätta till min folkdräkt men lyckas aldrig fästa den på något bra vis. Hur gör du?

  1. Jag har fatt min mormors drakt och hon hade alltid tva sma harnalar under rosetten dar back som drogs in i haret. Jag har tur att hattan är lite tightare pa mig så den halls pa plats, jag har namligen for kort har att det skulle funka! 🙂

 7. Jag älskar Västerbottensdräkten och skulle så gärna ha en men det är så himla dyrt att sy upp en och jag vill inte sy en själv. Tyvärr är jag lite för tjock för att hitta en begagnad också så det kommer nog förbli en dröm.

 8. Otroligt fin landskapsdrakt – alskar att se hur andras ser ut! Min är inte lika farggrann iom att den har svart vast men hattan är valdigt lik. Min är dock rod, utan broderier 🙂 Tack for att du visar oss ditt julfirande!

 9. Tack så hemskt mycket för en underbart härlig och mysig blogg på alla sätt! Det är så vackert med folkdräkt, och du är vacker i din! Jag hoppas att jag någon gång får stå brud i folkdräkt! Kram