Vinterälsk och vinterhat

Jag tycker att tiden efter jul ofta känns lite sorgsen. Jag blir stressad av alla som slänger ut julen på nyårsdagen – eller ännu värre i mellandagarna – och gastar om vår från en dag till en annan. För nu kommer tiden då folk hatar vinter och längtar efter vår så de blir alldeles olyckliga på kuppen. Men det är inte ett dugg ljusare nu än vid lucia typ – ändå ska man köpa vårblommor och prata vårkänslor. Trots att vi har minst hälften av vintern kvar framför oss. Jag önskar att det gick att förbjuda folk i lag att plocka bort julbelysningen utomhus. Den förgyller ju alla mörka, kalla januaripromenader. Tänk om det liksom gick att lagstifta fram lite vinter-mindfulness? Lite lugn och acceptans inför landet vi lever i och dess väderlek!

Säkert är jag hopplöst omodern. Dessutom är det väl lite att kasta sten i glashus att klaga på detta – jag som börjar fixa med julen alldeles för tidigt – redan i november. Men jag älskar vintern! Tycker så mycket om det lugna, vita, krispiga. Och de soliga, kalla vinterdagarna som nu kommer. Och det är så himla tråkigt att vara själv med att älska en årstid som de flesta andra avskyr och bara vill förtränga till varje pris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

117 kommentarer på “Vinterälsk och vinterhat”

 1. Jag älskar också vintern och våren och sommaren och hösten och försöker njuta över dem så länge jag får:) tids nog glädjs jag åt övergången men just nu njuter jag av den lugna vintern med sina vackra morgon-och eftermiddagssolsken, den gnistrande snön och de tända ljusen på mitt bord. Så fortsätt älska vintern du Clara, du är inte ensam♥

  1. Om jag hade haft en så underbar vinter hade även jag uppskattat årstiden! Tror inte jag har sett solen på 2 veckor och gnistrande snö kan man ju endast fantisera om….

 2. Jag håller med till fullo! Jag njuter av julen länge. Sen sörjer jag en vecka eller 2 när pyntet är borta och sen vinterpyntar jag också. Kan tycka att det är ovanligt tyvärr men ytterst viktigt att vara mentalt närvarande i nuet. Så fruktansvärt deprimerande med folk som längtar bort sitt eget liv, för det gör man ju på sätt och vis när man vill förbi både vinter ibland höst och vår.. det är ju nu man har möjlighet till livet och det finns ingen anledning att plocka bort en viss tid. All tid skall göras levas och göras vacker. Så nu njuter vi av vintern och sollar bort de negativa, eller vad säger du? Men först njuter jag av mitt julhem någon vecka eller 2 till. Kram

 3. Jag håller med! Man kan inte börja längta efter våren redan i januari. Det är ju olidligt! Här i Skåne är det ingen snö, så tycker det blir ganska mörkt o dystert utan ljusstakarna i fönstren. Mina är kvar ett tag till!

 4. Här åker julen fram i november också, sedan vill jag gärna slänga ut den efter nyår. Men en klok människa sa härom dagen: Våren kommer ju inte snabbare för att man slänger ut julen. Och det är ju helt sant! Lika gärna kan julen få vara kvar så får man mysa lite längre och sedan har man ändå gott om tid för att njuta av den krispiga vintern innan det blir vår. Nä, fram för mer julighet!

 5. Det beror förmodligen på just det, att du älskar vintern. För min del avskyr jag vintern. Har haft problem med mörkret i hela mitt liv. Jag har kvar alla julprylar till tjugondaknut så det har ingenting med det att göra. De ger åtminstone lite extra ljus. Jag har försökt med så mycket för att lära mig gilla vintern. Åka skidor, positiva tankar, ljusterapi. Men jag avskyr vintern i alla fall. Och längtar efter vår. Ibland går det att göra något åt hur man är och ibland gör det inte det. Lite har det hjälpt att jag köpte mig en pannlampa för ett par år sedan, då kan jag i alla fall gå långpromenader med hundarna även när det är mörkt. Önskar ofta att jag eller maken haft sådana jobb att vi kunde flyttat till ett varmare och, framförallt, ljusare land.
  Du kanske ska se ner på människor för sådant de verkligen kan påverka, inte för sådra här småsaker.

  1. Jag tror inte clara ser ner på oss som har det jobbigt på vintern. Själv lider jag av SAD ( årstidsbunden depression). Egentligen gillar jag julen och vintern, men mår så fruktansvärt dåligt i mörkret. Så när julen åkrer ut här hemma och vårtulpanerna kommer in drar jag en lättnadens suck. Redan i slutet av januari mår jag bättre.

 6. I så fall är jag lika omodern som du. Jag tycker nästan att julen är som bäst från juldagen och framåt. När lugnet har lagt sig, men man kan sova hur länge som helst om mornarna (stavas jullov) när man fortfarande kan äta lussekatter och pepparkakor, tända ljus och spela julmusik. Julen börjar första advent och slutar tjugonda knut. Vintern, den som jag vill ska bestå av mycket snö och ca -5 grader får gärna börja i mitten på november och pågå minst till påsk. Det finns inget härligare än vårvinter-skidåkning (men just nu är det ju varken vinter eller vår, bara skittrist väder ute)

 7. Älskar också vintern, så du är absolut inte ensam! Tycker alla årstider har sin tjusning, den varma sommaren, de vackra färgerna om hösten, den kalla krispiga vintern och den underbara vårsolen som vi längtat så efter☺

 8. Åh jag håller med dig. Alla börjar gnälla nu och tjata om att det blir ljusare, att våren gärna får komma och att livet är mörkt och tråkigt. Hur julen ska ut och vårblommor in.
  Jag älskar vintern, snö och kallt om det får vara det. Vi fick snö eftrr jul och kallt blev det, underbart. Nyårsdagen blev det plusgrader, blåst och regn så nu är allt borta.

 9. Jag kan förstå det du pratar om, från då jag bodde i Dalarna. Jag älskade snön och tröttnade inte där. Nu, när jag bor i Malmö, längtar jag efter våren, ända sen hösten började. Vi hade snö i fem dagar (jämfört med förra årets ett dygn) och underbart väder i två. Förutom det har det varit iskallt. Inte sådär som norrut där det är kallt enligt termometern, utan här kan det stå 2 grader och kännas som -30. Det blåser hela tiden, det regnar nästan varje dag och luftfuktigheten är hög. Om det mot förmodan går under 0 så fryser vattnet till is och det blir farligt att gå. Här är det ljusare om dagarna efter nyår, knopparna har börjat komma och jag vill bara ha bort ruskvädret. Om det sen är snö eller vår, det kvittar mig.

 10. Älskar också vintern men sörjer avsaknaden av snö, nu är vintern mest brun och slaskig, snart i hela landet pga uppvärmningen. Är också vansinnigt less på alla som gnäller om kylan och ogillar julen. Men, gillar själv julen så det är bara vända dövörat till och själv göra “all in”. Med dig Clara, du är som sagt inte ensam.

 11. Lyckliga du som har riktiga vintrar! Det är inte lätt att hitta charmen i den så kallade vinter vi har här i Småland. Mulet och regn, mulet och regn.. Du som är så bra på att hitta livsvärdet i alla årstider, hur skulle du förhålla dig till en sådan här?

 12. Ser att Maja redan har skrivit det jag tänkte! Vintern är så himla härlig – med minusgrader! Nu är det lera överallt, hemma (bor ute på landet) och varje gång man åker till stallet kommer man hem med lera upp till knäna… Vinter med 4-10 grader är liksom inte vinter, bara en väldigt utdragen höst (den värsta delen av hösten).

 13. Mitt åker ut på tisdag, förutom utomhus belysningen som får lysa upp ett tag till! Börjar tröttna på stjärnor och stakar som jag haft framme sen tidigt i november. Och så försvann snön! Nu blir det en bukett tulpaner istället 🙂

 14. Jag tycker det är en del av nystarten i januari att städa bort julen – in med ljus (nåja) och luft, ordning och reda efter allt mysigt degande och knäcksnaskande i soffan under julhelgen. Fast i år när vi firat första julen i nya huset har jag faktiskt inte kunnat rensa ut den riktigt än. Granen är så fin så fin och barrar inte ens än… Vi får se, jag tröttnar nog om några dagar.

 15. Jag vill städa ut det röda julpyntet med mera på nyårsdagen för julen är jag klar med då (är ingen stor julälskare) men jag älskar vintern och behåller en del av belysningen några veckor till för att liksom fira vintern. Att vilja städa ut julen är inte detsamma som att hata vintern. Och det är för den delen okej att inte gilla vintern och längta efter vår om man känner så. Att bli provocerad eller stressad av det är helt onödigt tänker jag. Jag tycker att man ska respektera att människor känner och gör olika.

  1. Jag kör jul december men vill ta bort den direkt efter annandagen, då är julen slut för mig. Men jag kopplar inte heller det med vintern. Däremot får lite vita kulor, belysning och annat vintrigt fint vara kvar betydligt längre. Saknar snön dock!!

 16. Jag hade nog tyckt som du om jag hade bott där du bor 🙂 Men Göteborg är inget vidare vinterställe, här har vi oftast evighetshöst mellan oktober och mars. Då vill man gärna ta vara på minsta lilla vårtecken som att denna dagen är två minuter längre än igår 😀

 17. Åhhh jag känner som du. Blir så stressad när folk slänger ut julen… Min blir kvar till tjugondag knut… Sen det här med julbelysning… Borde vara lag att den var kvar till slutet av februari.

  Och nu längtar jag efter snöööö

 18. Jag älskar jul och tycker det är helmysigt, men en månad räcker för min del. Sen är jag trött på tomtar och röda saker så de åker ner till källaren igen i slutet på december. Ljusslingan på balkongen får vara kvar ett tag dock. Sen håller jag med flera andra här. Hade jag bott i ditt winterwonderland (som jag är ganska avundsjuk på) hade jag älskat vintern mycket mer! Nu är det mest bara att genomlida allt det gråa, regniga, leriga, stormiga och råa vädret som gäller. Har hemskt gärna snö men när det är lika exotiskt som en kokosnötdrink här så blir det mer rimligt att längta till vår och sol.

 19. Hade man haft en vinter som din i hela vårt land hade nog inte så många klagat! Förstår att du äskar vintern då du ju faktiskt har vinter! Men desto viktigare blir ljuset och myset, iaf för mig, här nere i Skåne där det allt som allt är grått nov-mars. Den snö som föll lagom till juldagen och som var borta igen till nyår var ljuvlig och är nu väldigt saknad…

  1. Nädu, vinterhatarna som jag stöter på gillar inte snö, kyla och is – de vill ha vår och sommar, ja, Medelhavsklimat, rätt och slätt. Det har liksom gått lite mode i vinterhatet, “jag är en skör viol av en lite finare sort som borde ha rätt att leva där det är varmt” liksom;-)

 20. Vi har kvar våra julsaket väldigt länge. Jag tror att det beror på att vi får upp dem rätt sent. Det riktiga julpyntet (alltså inte adventsstjärnor ) kommer inte fram förrän efter tredje advent. Tycker det är så himla stressigt att hinna med allt då mitt i julklappsrushen men sen, efter julafton, då befinner sig lugnet och man hinner verkligen njuta av julen utan alla tråkiga måsten.

 21. Kan också tycka det är sorgligt när julen helt plötsligt är över på en natt. Har sett att vissa grannar redan tagit ner alla ljusstakar…
  Men samtidigt förstår jag de som längtar efter vår också för vi som bor i södra Sverige har ingen vinter! Det skulle lika gärna kunna vara vilken höstdag som helst ute när man tittar ut, förutom att allt är helt grått (på hösten är det i alla fall vackra färger).

  Vi hade typ 3 snödagar i Borås, men nu är allt borta. Så klart man längtar efter vår då! Det går inte jämföra med exempelvis Umeå där jag också bott, där man kan åka skidor, skridskor osv, vi kan inte det här. Man kunde ta en fantastisk vinterpromenad i Umeå med strålande sol där allt var perfekt som ett vykort. Men går man ut här så är det enda man ser regn, grått, grått och grått…. Det är sjukt deprimerande! Därför har jag kvar mina ljusstakar för att få liiite ljus i alla fall. Men inte sjutton gillar jag vintern 🙁

 22. Klart att julen är kvar till 20dagknut! Här växer julen fram under advent för att vara klar dagen före julafton. Det är nu man kan njuta, ingen stress med klappar och annat, småäta av rätterna och inte blanda, ta en lugnt promenad när det faktiskt är lite ljusare ute. Belysningen utomhus ska vara kvar för ” julen vara uti påska”! Ha en god fortsättning och njut av vintern!

 23. Åh jag håller inte med Clara! 🙂 jag är en av dem som slänger ut julen cirka annandagen – det är efter jul, och egentlugen ungefär i januari som den krispiga, ljusa vintern kommer till skåne. Det finns inget mer fantastiskt än att städa ut den mysmurriga julen och ta fram alla skira färger och saker i glas, grönt, blått… Tillsammans med vinterljuset skapar det en januari-vinter som är alldeles krispigt skir, samtidigt som de första tulpanerna dels understryker den skira enkelheten och ger hopp om en snart analkande vår (även om det är två månader kvar). Även om det är lika mörkt som lucia så känns allt mycket ljusare och hoppfullare på något sätt 🙂 http://lovlilett.com

 24. Fast strålande sol, fyra plus och barmark gör sig mycket vackrare med ett par beiga, rutiga, ljusa gardiner än med tunga röda faktiskt. Här är det redan så gott som vår (Värmland).

   1. Haha, kanske det 😀 men om vintern kommer i februari så är det väl ändå inte aktuellt med julgardiner?

    1. Sant, då är det skidor på och kaffe i termos som gäller! Och rågmacka med ost. Bästa matsäcken:-)

 25. Känner precis likadant. Jag brukar göra allt för att Julen ska få vara kvar till min födelsedag (13e februari) men vissa familjemedlemmar tycker att det är snäppet till överdrift. Men visst är vintern fantastisk och inte ska Julen ut före tjungondagknut.

 26. Haha… Då är jag en av dem, som packar ner julen i mellandagarna och gastar om vår redan nu 🙂 Men jag känner det, fåglarna låter annorlunda, ljuset förändras och man vet vad som komma skall, så underbart! Samtidigt gläds jag med dem som förmår njuta av julen lite till. För mig försvinner all magi med julgranen och annat juligt dagarna efter jul. Tur ändå att vi är lite olika 😀 Mer spänning så!
  Älskar dina inlägg, skrattar gott ibland! Och får mig mycket att fundera.
  Kram

 27. Jag längtar till snön nu, vi här nere i södra Sverige hade en dag, sen regnade den bort igen. Mest var det bara is ändå, så det kanske inte gjorde så mycket… Så i år, för första gången någonsin typ, önskar jag mig snö i Januari. Sen får det gärna få mot vår i Februari, men just vintern måste få innehålla snö och mysbelysning!
  http://herbariumet.blogg.se

 28. Jag håller med! Förut var jag en sån som gastade “vår!” så fort nyårsfirandet tagit slut, men nu försöker jag hålla kvar i julen och i sin tur vintern så länge jag bara kan. Det gör mig bara stressad att börja tänka på våren redan nu! För att inte tala om besviken sen när snön oundvikligen faller igen, och helt i onödan, eftersom våren ju faktiskt ÄR långt borta. Nä, här ska julas en tid till, och sen ska jag hoppas på snö och planera vinterutflykter med varm choklad i termos.

 29. Älskar också vintern och blir lite ledsen när folk klagar vitt och brett om den. Skulle jag klaga lika mycket på sommaren skulle jag väl bli utvisad 🙂 Sommaren är jättefin och alla årstider har sin charm, men jag gillar snö mer än att svettas.
  Sen är det trist att snögränsen verkar gå vid Östersund.

 30. Här är också en som älskar vintern, älskar julen och väntar till trettonde innan den tas bort. Och lite granris får pryda fönstren lite till. Synd bara att snön regnade bort och vi numera har plusgrader igen!

  1. Åh, du skulle höra vinterhatarna gå an när det äntligen kommer lite ordentligt vinter till Stockholm några veckor om året, med skidföre, skridskoisar och allt som förgyller tillvaron så här års. Det handlar inte alls om att vantrivas med en brungrön vinter, det ska vara vår och sommar året runt, punkt och slut. Det är som en masspsykos ibland…

 31. Åh vad jag håller med dig, alldeles oreserverat:-) Jag älskar alla årstider, även vintern i Stockholm trots att den tyvärr inte levererar den snörika och kalla vinter jag gillar mer än högst någon vecka om året. Men nu bor jag här och får göra det bästa av det.

 32. Julen vill jag fira från advent till tjugondag knut. Det verkar som om människor nu för tiden alltid lever med ett steg i framtiden… när det är höst då “längtar de efter adventsljusen” och när det är jul då “längtar de efter vår” och när det är vår då “längtar de efter sommar” osv. Aldrig nöjda med att leva i nuet! Vi har bara nuet! Vi vet ingenting om morgondagen…

 33. Här är en till som älskar vintern! Önskar bara att vi hade snöigare vintrar i Stockholm så en slapp åka norrut (där jag visserligen trivs, men det är ju inte hemma) för vettig skidåkning.

  annamopp.spotlife.se

 34. Jag älskar också vintern! Tycker det är trist nu i Stockholm med barmark & plusgrader. så då får jag njuta av alla vackra vinterbilder med massa snö! 🙂

 35. Åh! Jag önskar att vintern varade längre här(bor i jkpg) men snön och minusgraderna försvann efter en vecka och kvar blev grus och blask.. då kommer automatiskt längtan efter våren för blask det kan kvitta. Vi hade i alla fall 17 minus i två dagar, så himla mysigt!

 36. Jag blir också jättestressad och sorgsen av alla som jular av alldeles för tidigt. Trettonhelgen har ju inte ens varit ännu och att julen vara till Tjugondag Knut verkar vara nästintill bortglömt, särskilt i den yngre generationen. Bara för att affärerna redan har plockat bort, för att göra plats för annat sortiment betyder det inte att den privata julen också är slut. Februari är ju så oerhört dyster och mörk, så jag förstår inte de som vill ta bort allt det vackra, tindrande och mysiga redan nu.

  Vintern och hösten är mina favoritårstider och tycker det är tråkigt att man inte riktigt “får” vara vinterälskare i det här landet utan att folk tycker man är konstig. Jag har inga som helst drömmar att ligga på en solig strand så här års. Jag älskar kylan, det vackra vinterljuset och känslan av att naturen har gått i dvala. Även när marken är bar på vintern kan jag tycka att det är vackert, naturens eget vemod på något vis. 🙂

  http://julstralandejul.blogspot.se

  1. Jag upplever också att det verkar vara så att många firar jul enligt affärernas agenda eller hur jag ska uttrycka det, dvs att de känner det som att det är jul under den period som julhandeln varar och sedan i princip att den tar slut efter julafton då julen ju egentligen traditionellt sett precis har börjat,,

 37. Jag tar bort det rödaste pyntet men låter ljusslingor, vita stjärnor och vita blommor (som är billigare nu:-) ta plats i fönstren. Underbart! Åtminstone till tjugonde dag Knut anser jag att det är jul. Och nästa år ska jag ta in julgranen efter Lucia så att jag hinner njuta av den innan det är dags att åka iväg på julfirande. Tvåmånadersjul är väl perfekt om en ogillar mörkret!

 38. Jag skulle kanske gilla vintern mera om den såg ut som på dina bilder, min vinter (i Danmark) är grå och plaskvåt. Julen känns tillgjord här eftersom den inte passar med alla “klassiska” julbilder, just för att det inte är någon snö eller möjlighet för skridskor og pulka och iskalla promenader. Därför åker mitt pynt ut så snart som möjligt och jag sätter in tulpaner och låtsas att vinterregnet är vårregn, för mig som älskar våren över allt känns det som att jag får ha vår i ca. 5 månader – ganska fantastisk! 🙂

 39. Når juleferien er over og man må stå opp tidlig på mørke, MØRKE januarmorgener for å dra på jobb, er det supermysigt å tenne juletrelysene og julestjernen mens man spiser frokost. Gjerne stearinlys og kongerøkelse også. Jeg rydder ikke bort julen før i midten av januar – for den måneden er mørk nok i utgangspunktet, i allefall når man er på jobb mens det er dagslys og bare hjemme når det er mørkt.

 40. Jag håller med dig, jag älskar också vintern! Det problematiska är att den vintern jag älskar är den norrländska vintern – med snö, kyla, norrsken och is på vattnen, sol och gnistrande snökristaller framåt vårvintern. Jag bor i Göteborg och här är inte vintern alls samma sak, och det är så svårt att älska en årstid som är tvärt emot det jag har vuxit upp i och lärt mig älska. Därför julpyntade jag också tidigt i år, och låter det stanna kvar ett tag till för att få iallafall lite vinterkänsla trots att det mest regnar här!

 41. Så sant! Visst, våren ligger ju framför oss men ändå. Det är ju faktiskt vinter ännu och ett bra tag kvar. Så låt oss njuta av det! Våren kommer ju så småningom.

 42. Vintern är underbar när det är vinter med snö, kyla och sol. Inte med den vinter vi har i Småland med slask, regn och mörker, inget att längta efter. Vad gäller julpyntet så stör det mig inte att en del tar bort det tidigt, visst är granen fin så länge den inte barrar men vad är tristare än en kal gran och barr i hela rummet där den står, då åker den ut. Som någon sade tidigare för oss som älskar våren låtsas vi tidigt att den är på väg och blir mycket gladare av att låtsas och längta än att sura över en vinter som inte går att kalla vinter. De flesta i våra kvarter låter ljusen ute sitta uppe länge och stoppar undan julljusen inne vid 13-dagen, skönt att få undan allt när man har tid och långledigt. Jag förstår inte vad som är fel i att vara vinterälskare, det är väl upp till var och en att tycka om vilken årstid som helst. För egen del bryr jag mig inte längre om vad andra tycker när det gäller sådana saker utan alla får tycka som de vill. Vi har bara nuet så det är lika bra att gilla läget och göra det bästa av dagen. NJUT!

  1. Sant. Det är lätt att vara vinterälskare om man bor DÄR det är vinter än om man bor i Sveriges biltvätt = västkusten

 43. Jag har bestämt mig för att bara acceptera vårt klimat och se fördelarna med olika årstider. Nu får man vara inne och slappa, läsa och organisera hemmet. Man kan ju se till att ta en promenad när det är ljust ute också.

 44. Du har så rätt! Det borde instiftas vinterpynt att ersätta julpyntet med, det krävs helt klart något innan påsk- och vårpyntet ska fram.

 45. Clara! (eller någon annan tygblöjsexpert)
  Ang. ditt inlägg om tygblöjor har jag några frågor. Hur många poops har du? Är de all in one, man tvättar hela den?
  o ang, frotte/tygblöjan man lägger i imse vimse blöjbyxa, hur många har du av varje?
  Tack för all din inspiration!

 46. Håller helt med! Bor just nu i USA och måste säga att jag saknar den svenska vintern den här tiden på året. Snö mellan november till april (inte helt ovanligt i Dalarna) kan ibland vara lite väl, men denna period får det minsann vara lite vitt.

  https://countbysmiles.wordpress.com/

 47. Håller med dig! Det här är ju en underbar tid som är alldeles för kort för att stressa över! Att vara i nuet o inte alltid sträva framåt…

 48. Jag tror att vintern har den uppgiften att få oss att varva ner, gå i ro och slappna av. Vissa djur går i ide och andra som vi behöver vila. Faktiskt så behöver människokroppen en timme mer sömn per natt under vintern. Jag känner mig ockås lite nedstämd då människor raskt vill se våren komma och redan är ute och joggar för fullt på barmarken här i Göteborg. Jag tror att utomhusjogging hör den ljusa tiden till. Det är inte alls fel att kura skymning, äta gott, vila och läsa böcker istället. Just nu läser jag Astrid Lindgren-biografin efter att ha njutit av dokumentären om hennes liv.
  Njut av vintern!
  Piachiara@wordpress.com

 49. Måste bara tillägga att vi längtar efter snö här nere i Göteborg!
  Bilderna du visar är undersköna!❤️
  Piachiara.wordpress.com

 50. Jag älskar också vintern. Jag älskar faktiskt alla våra årstider och skulle aldrig som så många andra vilja ha sommar alltid. Det är ju variationerna som är det fina i kråksången

 51. Jag älskar också vintern och jul och allt som hör därtill men efter nyår vill jag ändå ta bort julen. men det har inget med att jag vill att det ska bli vår fortare. Då bor jag långt upp i norr där våren kommer i maj/juni o ibland snöar det på midsommar

  1. Nej bevare mig väl för att plocka bort allt som tog sådan tid att plocka fram – för tidigt! Jag pyntar inte förrän dagen innan julafton (för tiden innan jul heter Advent och inte jul, alltså firar jag och kyrkan i hela världen advent – väntan/ankomst – då, jul firar jag från och med julafton. Jag växte upp på 70-talet och upplevde att alla kompisars hem var väldigt sparsmakat juliga fram till själva julafton; stjärnor, ljus någon hyacint bara. SEN började julen.
   Advent i kyrkan är från början en fastetid, men vem, utom möjligtvis någon katolik, fastar in julen nu? Och Jultiden i kyrkan pågår ju egentligen ända fram till fastans start (ni minns “däremellan kommer fasta”).
   För mig är det klockrent att det är marknadskrafterna som vill få oss att skapa jul tidigare och tidigare, dvs handla tidigare, uppleva fler behov av ännu mer grejer, nytt pynt, ny inredning, nytt, nytt, stressa fram julen redan långt innan första advent. Då kan jag förstå om man tröttnar på den snabbare.
   Jag njuter långt efter tjugondag Knut så av allt pynt, går på julkonsert i kyrkan, låter mörkret bädda in mig och fortsätter tända ljus i huset.
   God vinter!

 52. Håller helt och hållet med! Jag har kvar min ljus-slinga ute på balkongen till sportlovet/1 mars! Jag tror många människor är omedvetet påverkade av vårat
  konsumtionssamhälle som redan i klädaffärerna börjar sälja vårkläder nu och blomsteraffärerna vill sälja sina tulpaner, och trädgård utemöbler mm mm, ett enda “jagande efter vind”. Man vill inte riktigt eller kanske inte vågar stanna upp för en stund och “bara vara” och känna en ödmjuk tacksamhet för livet i samklang med naturen!

 53. Skånsk vinter är lera, regn på tvären, mörker och slask. Jag hade älskat en riktig vinter med snö och solsken.

  1. Ja jag håller med dig. Jag älskar vinter när det är riktig vinter med snö och kyla men det händer så sällan här i Stockholm där jag bor så då är det svårt att njuta av denna årstid.

 54. Vi fick aldrig ut vår ljusslinga före jul, av olika skäl, så vi fundrar på att sätta ut den nu, när alla andra börjar plocka in sina 🙂 F ö älskar jag också vinter – om det är vinter på riktigt och inte en massa grått plask bara…

 55. Jag håller helt med! Om man ändå ska klaga hela tiden kan man ju flytta till ett varmare land, iaf under vinterhalvåret.

 56. Är många som älskar vintern och gärna bevarar den på bästa sätt, så du är inte unik där på något sätt. Idag är snön borta här där jag bor men hoppas regnet försvinner och det vita kommer tillbaka ett tag till. Sen önskar jag ingen iskall vinter. Tänker på hemlösa katter och sånt som är jobbigt.. det gör ont. De lider svårt kalla vintrar. Men älskar vintern i sig. För vinterns skull. Det vackra, knastrande vita, glimmande skyar och doftande rena.

 57. Jag älskar julen men har också upptäckt att jag är en av dom som blir lite smådeprimerad på vintern – jag måste kämpa hårt för att inte tappa grepper totalt. Efter nyår brukar jag ofta känna mig “färdig” men vintern, och så har man januari och februari som kan vara de mest tråkiga månaderna som finns. Efter att ha flyttat bort från Sverige för en massa år sen, har jag nu börjat sakna vintern i Sverige – all snö som jag brukade störa mig på känns nu som en magiskt vinterland och efter att ha hatat längdskidor i HELA mitt liv så vill jag helt plötsligt ut och åka skidor?! Men jag håller med dig om ljusslingorna, dom får mer än gärna stanna kvar. Julpynt som tomtar tycker jag dock man plockar bort någon vecka in i januari.. Men det är jag det!

 58. Här har du en vinterälskare till. Dagen efter annandag jul började vinterhatet gro med full kraft på instagram och jag blir lika förvånad och ledsen varje år. Samtidigt så tycker jag synd om de människor som bara verkar tycka om sommar. Jag tycker om alla årstider, precis när de är och kan liksom inte se någon mening med att klaga sig igenom varje vinter, det är faktiskt himla tråkigt. Jag kan respektera att alla inte gillar vinter, men att man behöver klaga så mycket och så öppet i sociala medier, det förstår jag bara inte. Jag mår dåligt om jag inte får en riktig vinter, helst vill jag ha snö in i april, sedan mottar jag våren med öppna armar.

 59. Så fint!

  Till alla inredningsintresserade damer: tävla hos min vän, hennes blogg fyller 5 i februari och hon är så go!

 60. Vi hade julgranen kvar tills i början på februari ett år…OK, överdrivet, men om man julpyntar sent, måste man väl kunna njuta av julen lite längre? Season greetings säger man ju på engelska, det är en årstid som invigs, en viss stämning som man vill bejaka, visst kan man dra ut på den lite, tills man har fått nog och kan gå vidare iaf. Den där stillsamma känslan som finns i de mörka mornarna och kvällarna. Jag hinner aldrig komma i fas med julen och ogillar att den slutar abrupt. Jag är för en mjukare övergång och vårkänslorna kan vänta tills det är dags för den första semlan ( inget fuskande!)

 61. Håller med dig där Clara om att tiden efter jul känns sorgsen…..känner så väl igen mig

 62. Jag är som dig Clara. Älskar också vintern när det väl är “riktig vinter” med snötäckta träd och vintervitt överallt, så vackert. Tyvärr i staden Gbg är dessa dagar lätträknade (ibland existerar dom inte överhuvudtaget) utan det är bara regn, grått och trist. Då önska jag ibland att jag bodde i Norrlan för att riktigt kunna njuta av vintern.

 63. Jag känner igen mig så mycket i det du skriver!!! Ingen sommardag slår en krispig vit vinterdag men blå himmel och sol. Jag älskar vintern.

 64. Vintern, så vacker och lugn! Snön som bäddar in allt och gör det mjukt och magiskt. Jag älskar också vintern, januari till april är en fin och rofylld tid. Man kan åka skidor och får kraft av ljuset, komma in och äta semlor. 🙂 Ha en fin vinter!

 65. Amen på den! För det första så varar julen till tjugonde knut, och precis som du säger – februari kommer kännas lång nog ändå så varför inte lysa upp o mysa till januari så länge vi kan?
  Delvis tror jag det beror på all reklam om att kasta ut julen, för att butikerna vill sälja, vi ska ut på mellandagsrea o inte lägga tiden på att mysa o umgås…

 66. Älskar julen över allt annat och tar alltid in granen till första advent och njuter till max fram till julafton. Förstår inte alls grejen med att ta in granen dagen före julafton, jag njuter INNAN jul av allt pynt i och alla ljus. Men efter julafton är julen slut för mig och jag känner verkligen noll julstämning. Det enda man liksom kan göra då ( om man bor i Gbg) är att börja längta till våren. Tyvärr har vi sällan vit vinter med gnistrande snö, förstår att det är annorlunda för er som bor norröver.

 67. Jag älskar också vintern, och snön, och kylan. Vintern är så rogivande och kravlös, så vacker och frisk. Det jag däremot inte älskar är plusgrader på vintern. Brun mark och slask på vintern är så trist!

 68. Leve vintern och julen!
  Adventsljutaken med de levande ljusen är det första jag plockar ner, den hör verkligen till december. De elektriska ljusen inomhus är kvar hel januari och sedan börjar jag byta ut mina röda kulljusstakar framåt februari. Utebelysningen hänger uppe och lyser tills solen visar sig större delen av dagen, förra året kom den iinte ner förrän framåt slutet av mars.

 69. Jag håller inte med dig, för jag är tvärtom.. Alltså jag bor ju på Polcirklen så vintern är självklar. Men tyvärr för andra kanske ryker julen ut nästan fortare än det kommit in.. Tur att vi är olika, men jag kan känna mig rätt ensam i detta.. http://www.esterii.blogg.se

 70. redan i oktober (ungefär när jag börjar släppa att sommarn är förbi) börjar det tjatas om vinter och jul. nu efter otaligt många mörkerveckor börjar vintersolen lysa turkosrosa vid 15-snåret och inget kan göra mig gladare än att tänka på vår.

 71. Jag förstår verkligen din mening, men är så trött på julen att jag vill gråta av varenda julstjärna jag ser och tulpanerna står så fina på mitt vardagsrumsbord alla redan. Jag ser vårtecken överallt, det för mig glad och ger mig en lust att fortsätta leva! Bor i södra Sverige och här lyser idag solen på barmarken. I November däremot, när allt bara är grått då längtar jag efter pepparkakor och julbelysning, så då unnar jag mig det för jag tycker allmänt så tråkigt. Inte konstigt att vara trött på julen såhär års då, tänker jag 😉

 72. Jag gillar verkligen denna tid, efter nyår får jag kraft och ser framåt! Äntligen har orken kommit tillbaka, den försvinner som oftast under november…när den gråa filten lägger sig över västra Sverige. Visst är det ff vinter, tack och lov, men solchanserna och bästa vintertiden kommer nu framöver!

 73. Du sätter alltid ord på mina vinterkänslor. Jag blir alltid ledsen när bloggare, mediakända och bekanta pratar om att vintern är hemsk, obehaglig och”äcklig” (???). Jag älskar vintern och jag njuter av mörkret – det lugnar mig och gör mig lycklig. Och sen uppskattas sommarljuset så extra mkt mer! Jag sörjer att snön redan(!) är borta här i Uppsala efter bara några futtiga dagar av snö, och denna värme skrämmer mig. Måste jag verkligen flytta norrut för att få riktig vinter mer än bara några dagar om året???

 74. Jag älskar vintern, och när det är minus 20 grader kallt ute, solen skiner och snön ligger i meterhöga drivor, ja, då är det fantastiskt! Då kan inget hålla mig inne! Jul tycker jag också om, och börjar julpynta redan i slutet av november, men efter jul (denna gång på nyårsafton) vill jag ha bort alla julgrejer snabbt, ja, allt utom stjärnorna i fönstren och ljusstakarna (och ljusen i granen ute, de får vara kvar de med!). Allt det röda och “tomtiga” ska bort! Nu vill jag ha krispiga, våriga tulpaner, svalare färger på lakan och handdukar, jag vill ha en känsla av vår, INOMHUS. Där ute, ja där får det allt vara just rejäl vinter åtminstone 2 månader till, gärna 3! 🙂

 75. Tips till barnfamiljer. Jag bytte tomteland med pepparkakshus mot ett vinterland förra januari. Då tog jag fram snögubbar från Panduro och små pingviner som fick bo på vita frottéhanddukar med bomull ovanpå. Vita stenar, en ljusslinga och en spegel som is blev mycket fint.

 76. Men du, du skriver i senaste Amelia (nr 2), i din kalender: “Ut med det röda. In med pasteller och vårblommor för nu går vi banne mig mot ljusare tider”. Hur skall du ha det? 😉

 77. Och mer “Efter jul- och nyårshelgerna blir jag akut less på allt rött och murrigt och byter istället till färgglada gardiner och plockar in pasteller i hela huset. Garantiservice åker ut och jag köper hem några vivor och kalanchoe för att fira att vi går ljusare tider till mötes.”
  Lite motsägelsefullt 🙂

 78. Jag älskar vinter! Den har alltid varit min favorit årstid. Blir så glad när du skriver om att du älskar den 🙂

 79. Jag blir också sorgsen efter jul. Här hemma plockar jag bort julgrejerna nu till helgen som kommer men adventsljustakar och julgransbelysning ute får stå kvar ett tag till, när man bor på landet behövs det lite extra ljus denna mörka årstid 🙂
  Även om snön är borta här i Småland älskar jag de här nedtonade bruna färgerna blandat med vallarnas gula färg. Eller en frostnupen morgon när åkrarna nästan är turkosa i färgen.

 80. Men gud så skönt att höra Clara, äntligen någon som tycker som jag! Blir galet trött på alla som säger redan i januari att “nu vill vi ha vår”. Inte ens här på Gotland kan man vänta vår på flera månader. Själv älskar jag vinter, kyla och snö. Och slänga ut julen redan på annandagen som vissa gör, det stressar mig också, jag som gärna har alla mina julsaker framme längre än man “bör”. Låt saker och ting ha sin gång, det blir vår, tids nog.

 81. Det borde också utfärdas böter till dem som sätter upp blinkande lampor och blå lampor. De som liksom slänger ut lite lampor på en buske borde få hjälp med hur man arrangerar dem snyggt.
  /stilpolis javisst

 82. Håller med dig. Jag tycker också folk gastar om vår och kastar ut julen alldeles för tidigt. Januari kan vara otroligt vacker. Måste dock erkänna att i februari börjar jag bli less på framförallt kylan. Men ack en kall vinterpromenad så veckert det kan vara <3 Man ska njuta av varje årstid tycker jag det är en ynnerst att vi får ha det så.

 83. Clara jag älskar också vintern! 🙂 <3 Och är också less på allt vintergnäll. Jag gillar årstider helt enkelt och förstår inte varför det på något vis nästan anses fult att gilla vintern. Gillar man bara sommaren kanske man ska flytta till Spanien eller något? För att bo här i Sverige är ju rätt dumt i sådana fall med tanke på att det är typ vintern halva året. Dessvärre bor jag i Göteborg och här är inte vinterns alls så fin som i inlandet/norrut utan mest grått och blask och trist. Så det klagar jag på! Dubbelmoral 😉

 84. Oj, sista meningen är på pricken min ständiga känsla. Jag älskar av någon konstig anledning alla årstider, även vintern och mörkret (läs myset), men hösten ligger mig extra varmt om hjärtat. Tycker inget är vackrare. Och jag kan liksom bli alldeles lycklig av regn. Men så är det ju förbjudet att känna, och därför håller jag oftast mina känslor för mig själv för att slippa tillrättavisas/behöva försvara min kärlek till en årstid som de flesta andra hatar. Vintern älskar jag också även om jag önskar att Skåne kunde få lite mer vinteridyll som uppe hos er med snö i mängd. Fortsätt blogga om din kärlek till vintern och lägg upp alla dessa vackra bilder! Jag njuter järnet av det! ♡

 85. Jag älskar också den vintern du beskriver. Men månader av regn, blåst och mörker i avsaknad av snö är förfärligt. Så är tyvärr vintrarna på Västkusten.

 86. Känns skönt att det finns någon mer än jag, du är inte ensam om att känna så här kring vintern 🙂