Silverputs & husmorstips

Jag är så glad för de önskerubriker ni gav mig för två veckor sedan. Fick massor av inspiration och liksom en nytändning i bloggandet. Jag ska fortsätta beta av dem även om jag omöjligt kan få med alla då det var ett par hundra förslag.

Ett önskemål som kom flera gånger var fler husmorstips av olika slag. Det kan jag självklart fixa! Och det första har jag faktiskt filmat. Jag älskar ju att loppa silversaker men älskar inte alls att putsa silvret. Men med den här smarta, miljövänliga metoden går det hur lätt som helst. Kemisk magi kan man kanske kalla det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Silverputs & husmorstips”

 1. Älskar gamla hederliga husmorstips som görs på saker man alltid har hemma istället för starka icke-miljövänliga dyra produkter från specialaffären 🙂

 2. Hejsvejs! Vill bara komma med en liten varning om någon vill sätta igång att snygga till silverbesticken på samma vis. Se upp med knivarna, då en del silverknivar inte har blad av silver (för att det är så “mjukt”). Har hört att de kan förstöras… 🙁

  Gillar din blogg. Inspirerande! / a

  1. Bra tips! Det kände jag faktiskt inte till. Mina knivar brukar jag putsa på det här viset men de måste alltså ha blad av silver

  2. Bladen på gamla knivar är ofta i kolstål och det blir inte snyggt i saltvatten….Sedan är bladet limmat i silverskaftet och limmet kan lösas upp av salt, folie, vattenblandningen. Det blir inte bra om man försöker fixa det själv med superlim… Lycka till

 3. Åååå!!! Jag har mina vackra silverskedar som är otroligt fläckiga…har tänkt i flera år att jag måste putsa dem, men har inte vetat vart jag ska köpa en putsduk och har inte velat köpa det där medlet som säljs i matbutiken som ser allmänt giftigt ut…har tänkt att det MÅSTE finnas något husmorsknep för detta ändamål. TACK CLARA!!! 😀

 4. Toppen Clara, testade genast och det blev ju jättefint!! Så tack! Vet du vad foliet har för verkan egentligen – är det det som “gör det”? Eller går det lila bra utan det?

 5. Hurra! Jag har precis planerat för att köpa silverbestick, har hittat en antikaffär med en hel brödback silverbestick. Åtta kuvert för någon hundralapp. Svarta är dem men nu vet jag ju exakt hur jag ska lösa det!

 6. Jag provade på mina ljusstakar och det funkade 🙂 dock fick jag torka av dem med en trasa, vattnet löste upp smutsen men tog inte bort den. Kam det vara för att jag inte hade nog mycket salt? Har du nån aning?

  1. Prova att tillsätta ett par tsk bakpulver, det gör att vattnet bli mer basiskt och lättare löser upp beläggningen. Alltså, använd både bakpulver och koksalt.

 7. Åh det där är verkligen ett av de absolut bästa husmorstipsen! Det funkar även lika bra med bakpulver 🙂 tack för världens finaste blogg!

 8. Funkar det på nysilver också? Det slits ju ner så fort när man putsar – kanske detta inte sliter ner ?

  1. När man putsar silver så “sliter” man bort skiktet av mörkfärgning som består av silver som kemiskt förenats med något annat ämne, t.ex. syre eller svavel. Alltså försvinner det silver från silverprylen. Lite enkelt uttryckt kan man säga att det silver som finns i beläggningen som slits bort är i jonform, d.v.s. har en positiv laddning och därmed inte är metalliskt silver.
   När man använder den metod som Clara visar så sätts en kemisk reaktion igång där aluminiumet lämnar ifrån sig elektroner (aluminium är en oädel metall och alla oädla metaller lämnar tämligen enkelt ifrån sig elektroner). Silver som är en mer ädel metall än aluminium tar hand om dessa elektroner. Därmed övergår silverjonerna till silveratomer, d.v.s. metalliskt silver. Silvret stannar alltså kvar på silverprylen.
   Restprodukten vid putsning innehåller miljöfarligt silver. Restprodukten vid aluminiummetoden innehåller aluminium, inte miljövänligt det heller, men miljövänligare än silver.

 9. Hej! Tack för bra tips! Själv tillhör jag det gamla gardet (40 år) och jag tycker inte alls om att få instruktioner via film, utan föredrar att läsa. Det går fortare och är tydligare för mig som är en van läsare. Har förstått att detta med film är det nya i bloggvärlden, men jag hoppas att du fortsätter att använda mycket text!

  1. Håller verkligen med! Jag orkar knappt se filmerna, även om det är roligt att de finns… 🙂

 10. Hej, kanske dum fråga, men spelar med eller utan jod någon roll gällande saltet?! Tack för en inspirerande blogg!

 11. När man putsar silver på detta, kemiska vis frigörs svavelväte, alltså en gas som luktar ruttna ägg. Kan vara bra att veta att svavelväte inte är hälsosamt att exponera sig för, i riktigt höga doser är gasen dödlig.

  1. Precis vad jag också tänkte. Viktigt att ha bra ventilation när man putsar silver på det här sättet eftersom gasen är giftig.

 12. Ett annat otroligt tips är att dela en ekologisk citron doppa den i salt och sen putsa koppar! Funkar bättre än någon produkt jag någonsin provat!

 13. Glad för att du tog med korta texter i filmen för mig som inte hör, tack!

  Undrade bara om vattnet som är kvar, kan hällas ut som vanligt för läste något om restprodukt som är giftig i kommentarsfälten?