Koka egen buljong

Räkskal på tallrik blir god buljong i sällskap med grönt i kokande gryta.

Ifall ni tänkt frossa räkor i helgen – släng inte räkskalen. Med dem har ni basen till världens godaste fisksoppa dagen därpå.

Buljong är en sådan där sak som kan verka onödig hurtigt att göra själv – men det är i själva verket löjligt enkel.

Jag brukar spara skalen i en påse i kylen. Dagen därpå lägger jag dem i en kastrull och häller på lite vatten.

Sedan på med grönsaker och kryddor som ger mycket smak. Vitlök, rotseller, palsternacka, gullök etc. Ta det du har hemma.

Låt koka i en timma under lock. Sila bort räkskalet och grönsakerna och behåll vätskan.

Tillsätt salt och använd sedan buljongen för att göra en smarrig fisksoppa till middag.

Kommer smaka himmelskt – jag lovar

Så gör jag den godaste räkmackan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Koka egen buljong”

 1. Hurtigt? Inte alls. Här i Spanien lagar folk alltid egen buljong, den andalusiska “nationalrätten” puchero är gjord på den renaste, godaste köttbuljong av svål, kött och ben.
  Av fiskbuljong gör jag fisksoppa (kan inte tänka mig att ha buljongtärning), och av färska, råa räkor gör jag den godaste ris- och skaldjursrätten; arroz con mariscos.
  Här skrev jag ner receptet på en kycklingbuljong vi brukar göra:
  http://casaannika.blogspot.com.es/2012/02/kycklingbuljong.html

 2. Så himla gott! Tyvärr också starkt allergiframkallande hos mig. Mina ÖRON svullnar upp och blir stora och röda av räksoppa, väldigt kul för omgivningen men inte för mig…

 3. Det är verkligen så mycket godare med egenkokt buljong, jag brukar koka på “fiskrens” och testade alldeles nyligen göra en kycklingbuljong. Känns väldigt husmoderligt och miljövänligt 🙂

 4. Någon tipsade om att rosta skalen, jag brukar fräsa dem några minuter i stekpannan i en ordentlig smörklick, tills det luktar kraftigt om dem, sen över i en kastrull och täck med vatten, gärna vin också! och koka. Blir väldigt gott.

 5. Den färdiga buljongen brukar vi frysa in i iskuber eller iskubspåsar. Då finns det till nästa gång vi ska göra soppa eller sås, som halvfabrikat till en själv 🙂