Jag är ju engagerad i Yawama of Sweden  ett företag där svensk design som möter afrikanskt hantverk. Produktionen sker i framförallt Zambia, tillverkade under schysta förhållanden som tar hänsyn till både producenter och miljö.  Företaget har grundats av Nicola Fackel som arbetat med utvecklingsarbete i flera Afrikanska länder, för att bekämpa fattigdom och skapa arbetstillfällen för lokalbefolkningen. På nära håll har hon sett vilken skillnad det gör när människor ges möjlighet till försörjning och att på egen hand ta sig ur fattigdomen.

Förra hösten lanserade vi vår första kollektion och den här hösten har vi en rad nyheter som kommer. Men att jobba med små lokala producenter är inte alltid så enkelt. Ledtiderna är väldigt långa och våra leverantörer inte alltid så erfarna. Ingenting är enkelt eller självklart – men det går! Kvinnorna som stickar våra gosedjur är ofta änkor eller ensamstående som har svårt att hitta annan försörjning, men genom att arbeta hemifrån med att sticka kan tjäna pengar och samtidigt ta ansvar för sina familjer. Varje vecka samlas kvinnorna för att hämta nytt garn till sina gosedjur och kvalitetskontrollera de djur de redan stickat. Med tiden har detta blivit en viktig social träffpunkt för kvinnorna

Min syster Anna Lidström står bakom designen  och nu har våra mycket omtyckta ekologiska gosedjur kommit i en nya färgskalor. Dessutom har ett fjärde djur tillkommit – en söt bläckfisk. (Den finns dock inte uppe i websoppen riktigt ännu). Dessutom har vi tagit fram superfina ekologiska skallror i tre olika modeller.  Gosedjuren tillverkas av ekologiskt garn och stoppas med OEKO-certifierad akryl.  De är  CE-märkta och därför säkra även för de allra minsta barnen. En present som gör gott helt enkelt!