• Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby •

Adventspyssel

Den stora julgranen tar vi förstås inte in förrän någon vecka innan jul. Däremot brukar vi ta in små adventsgranar till första advent. Tycker att rumsgranar är så söta. Är därför väldigt nöjd med den lilla gröna julgransfoten jag fyndade på loppis för ett tag sedan för den är precis lagom till smågranar. Toppstjärnan har jag vikt av origamipapper från Panduro Hobby.

Som liten var jag väldigt fascinerad av snöglober och julkyrkor och krubbor av alla slag. Små miniatyruniversum. Jag gjorde ett litet sådant med en glaskupa från Panduro (just den modellen har tyvärr utgått ur sortimentet – men de har en annan variant inne). Lite låtsassnö på botten och några söta granar, flugsvampar samt en loppisfyndad bambi fick flytta in. När jag gjort iordning kupan sprayade jag den med snöspray för lite extra frostig effekt.

Ett roligt sätt att förvara alla julkort som kommer i december är att nypa fast dem på en tråd med små klädnypor. Just de här korten är egentligen små bilder man kan köpa på klippark från Panduro och klippa ut och göra julkort av. De små julkulorna (eller pumlor som vi kallar dem här uppe) finns också att köpa där.

Ett fint och enkelt pyssel man kan göra ihop med små barn är pappersänglar. Använd en skål för att rita upp en cirkel på ett papper. Klipp ut cirkeln och dela den sedan i två halvmånar. Vrid ihop den ena delen till en kon och fäst ihop med lim. Klistra sedan fast den andra halvan som vingar på baksidan. Avsluta med att fästa ett bokmärke som ansikte på ängeln. Lätt som en plätt. Vill du hänga änglarna i granen så trä en tråd genom hålet på konens spets och sätt en pärla på änden så stannar tråden kvar när du hänger upp den. Det silvriga papper jag använde finns i det här blocket.

Nu ska jag lära er hur man viker den fina toppstjärnan. Det är inte svårt alls. Det som är viktig är bara att vika och mäta noga. Då blir det snyggare. Hoppas ni ska förstå av mina fotografier

Utgå ifrån ett fyrkantigt ark. Jag valde ett rött från Panduros Origamiblock.

Vik på mitten så att du får fyra rutor

Vik på diagonalen

Vik sedan på andra diagonalen

Veckla ut

Mät ut fyra prickar en bit in på fyrkanten. Viktigt att det är samma avstånd till kanten från alla prickar. Klipp ett jack in till pricken. Upprepa på alla fyra sidor.

Vik ihop sidorna så att du får stjärnans spets.

Upprepa på alla sidor. Limma sedan ena flärpen på stjärnan.

Lägg den andra omlott över. Då blir stjärnans udd tredimensionell.

Upprepa på alla sidor. Vänd på stjärnan. Nu är ena halvan av stjärnan klar. Gör en precis likadan till och fäst sedan ihop stjärnorna med limpistol. Om du sätter dem omlott så får du en åttauddig stjärna. Jag avslutade med att pilla in en bit dubbelvikt ståltråd i stjärnan och fästa den med limpistol. Med hjälp av den kunde jag sedan fästa stjärnan i toppen på granen.

Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Adventspyssel”

 1. Tänker på dina barn och hur otroligt varmt de kommer minnas sin barndom. Nu kan jag förvisso bara utgå från den bild du ger oss genom bloggen och nog förstår jag att du gör fel ibland i ditt föräldraskap osv osv men den kärlek och möda och värme du lägger på dina barn skiner genom. Värmer hela vägen hit 🙂

  1. Håller helt med! Vad bra att du tog dig tid att skriva detta till Clara. I vårt samhälle är vi ofta bra på att hitta tid att säga vad folk inte är bra på och vad de gör fel. Men det är väldigt viktigt både att säga till andra vad det gör bra och även att få höra vad man gör bra.

  2. Tack vad fint sagt av dig Sara och även Ida Jag blir så glad. Fina människor <3 stor kram

 2. Håller helt med! Vad bra att du tog dig tid att skriva detta till Clara. I vårt samhälle är vi ofta bra på att hitta tid att säga vad folk inte är bra på och vad de gör för fel. Men

 3. Du skulle nog trivas på Åland där man firar lilla jul dagen före första advent 🙂 Brukar vara marknader och så tar man såklart in en liten gran som man klär.

 4. Du kan sätta fyra små levande julgransljus i granen. På säkra ställen förstås. Så tänder du ett ljus för varje adventssöndag. Bara en liten stund t.ex när ni fikar. Kom bara ihåg att HA KOLL PÅ LJUSEN HELA TIDEN NÄR DE ÄR TÄNDA… De brinner ganska fort och det kan bli farligt om lågan är nära en övre kvist.
  Mysfaktorn är stor. Men också ansvaret.

  1. Jag svarar på mig själv… Du kan ta bort hela min kommentar om du vill. Det känns nästan för farligt, eftersom brandrisken kan bli ganska stor.

  2. Hej Anna-Lena!

   Vi har alltid riktiga ljus i julgranen, det handlar bara om att placera ljusen rätt och att ha koll på granen. Självklart finns alltid en av oss vuxna med i rummet som kollar. Kan inte tänka mig en julgran utan levande ljus. För att granen ska se fin ut även när vi vuxna inte är med så har vi även vanlig elektrisk (trådlös) julgransbelysning. Det är ju mysigt för barnen att kunna leka under julgranen på morgonen när de vuxna fortfarande sover – och då tänds det förstås inga levande ljus 😉

   Ha en fin och ljus advent!

 5. Fint med en liten gran. Åh jag såg snögubbe på pandora igår. Måste köpa,till helgens pyssel. Tack för beskrivning på stjärnan. Kram

 6. Tack för fin inspiration. Adventsgran får det bli här också. Idag ska jag göra ett försök att klippa papperssnöflingor! Vill sätta igång att pynta direkt men har något krav på mig själv att allt ska vara städat först….måste få ändan ur vagnen bara!

 7. Fint! Men var hittar du loppisar så här års? Du är väl att betrakta som ett proffs på området, men finns det fasta loppisar, i lagerlokaler eller liknande, som du kan gå på?

 8. Apropå pumlor (eller julgranskulor…) så är det himla roligt och fint att sätta glitter på gamla glödlampor. Fina att hänga upp i fönstret, i julgranen eller bara ha liggandes i en skål. Decoupagelim (som för övrigt finns på bl.a Panduro), pensel, glitter och glödlampor är allt som behövs!