Den stora julgranen tar vi förstĂ„s inte in förrĂ€n nĂ„gon vecka innan jul. DĂ€remot brukar vi ta in smĂ„ adventsgranar till första advent. Tycker att rumsgranar Ă€r sĂ„ söta. Är dĂ€rför vĂ€ldigt nöjd med den lilla gröna julgransfoten jag fyndade pĂ„ loppis för ett tag sedan för den Ă€r precis lagom till smĂ„granar. ToppstjĂ€rnan har jag vikt av origamipapper frĂ„n Panduro Hobby.

Som liten var jag vĂ€ldigt fascinerad av snöglober och julkyrkor och krubbor av alla slag. SmĂ„ miniatyruniversum. Jag gjorde ett litet sĂ„dant med en glaskupa frĂ„n Panduro (just den modellen har tyvĂ€rr utgĂ„tt ur sortimentet – men de har en annan variant inne). Lite lĂ„tsassnö pĂ„ botten och nĂ„gra söta granar, flugsvampar samt en loppisfyndad bambi fick flytta in. NĂ€r jag gjort iordning kupan sprayade jag den med snöspray för lite extra frostig effekt.

Ett roligt sĂ€tt att förvara alla julkort som kommer i december Ă€r att nypa fast dem pĂ„ en trĂ„d med smĂ„ klĂ€dnypor. Just de hĂ€r korten Ă€r egentligen smĂ„ bilder man kan köpa pĂ„ klippark frĂ„n Panduro och klippa ut och göra julkort av. De smĂ„ julkulorna (eller pumlor som vi kallar dem hĂ€r uppe) finns ocksĂ„ att köpa dĂ€r.

Ett fint och enkelt pyssel man kan göra ihop med smÄ barn Àr pappersÀnglar. AnvÀnd en skÄl för att rita upp en cirkel pÄ ett papper. Klipp ut cirkeln och dela den sedan i tvÄ halvmÄnar. Vrid ihop den ena delen till en kon och fÀst ihop med lim. Klistra sedan fast den andra halvan som vingar pÄ baksidan. Avsluta med att fÀsta ett bokmÀrke som ansikte pÄ Àngeln. LÀtt som en plÀtt. Vill du hÀnga Ànglarna i granen sÄ trÀ en trÄd genom hÄlet pÄ konens spets och sÀtt en pÀrla pÄ Ànden sÄ stannar trÄden kvar nÀr du hÀnger upp den.

Nu ska jag lÀra er hur man viker den fina toppstjÀrnan. Det Àr inte svÄrt alls. Det som Àr viktig Àr bara att vika och mÀta noga. DÄ blir det snyggare. Hoppas ni ska förstÄ av mina fotografier

UtgÄ ifrÄn ett fyrkantigt ark. Jag valde ett rött frÄn Panduros Origamiblock.

Vik pÄ mitten sÄ att du fÄr fyra rutor

Vik pÄ diagonalen

Vik sedan pÄ andra diagonalen

Veckla ut

MÀt ut fyra prickar en bit in pÄ fyrkanten. Viktigt att det Àr samma avstÄnd till kanten frÄn alla prickar. Klipp ett jack in till pricken. Upprepa pÄ alla fyra sidor.

Vik ihop sidorna sÄ att du fÄr stjÀrnans spets.

Upprepa pÄ alla sidor. Limma sedan ena flÀrpen pÄ stjÀrnan.

LÀgg den andra omlott över. DÄ blir stjÀrnans udd tredimensionell.

Upprepa pÄ alla sidor. VÀnd pÄ stjÀrnan. Nu Àr ena halvan av stjÀrnan klar. Gör en precis likadan till och fÀst sedan ihop stjÀrnorna med limpistol. Om du sÀtter dem omlott sÄ fÄr du en Ättauddig stjÀrna. Jag avslutade med att pilla in en bit dubbelvikt stÄltrÄd i stjÀrnan och fÀsta den med limpistol. Med hjÀlp av den kunde jag sedan fÀsta stjÀrnan i toppen pÄ granen.

InlÀgget Àr ett annonssamarbete med Panduro Hobby