Hur botar man bloggtorka? Jag har ju bloggat i snart tio år och sällan haft mer än någon dags uppehåll. Någon vecka på sin höjd när jag fött barn. Hur gör man då för att orka leverera och ha någonting att skriva om 365 dagar om året – år efter år?

Här är några tips

Skriv en lista med ideer på blogginlägg.  Jag har en lista i telefonen på alla inlägg jag tänkt göra. Saker jag vill visa eller recept jag vill dela med mig av. Där fyller jag på eftersom och väljer något från listan när jag har bloggtorka.

Bestäm några fasta teman till din blogg. Typ att du varje tisdag visar ett pyssel eller varje fredag rekommenderar ett extra bra blogginlägg från en annan bloggare. Några fasta hållpunkter kan minska pressen. Då vet du i alla fall vad du ska skriva om!

Läs andras bloggar. Folk som brukar inspirera dig. Se vad de skriver om som knyter an till något i ditt liv. Haka fast i det och spinn vidare.

Ibland har jag en massa saker att skriva om men så fort jag ska blogga känns det torftigt och tråkigt. Som att jag redan skrivit om det hundra gånger. Vilket jag förmodligen har (har ju skrivit bortemot 5000 blogginlägg under åren). Men jag skriver det ändå. En enkel bild och lite text räcker. Jag väljer någon detalj i bilden att flumma ut kring och fnula vidare på. Nej det behöver inte bli mitt livs mest intressanta blogginlägg. Men jag producerar i alla fall något. Och kanske får jag några kommentarer som ger lite ny pepp och lust att skriva.

Vänd inte ut och in på dig själv. Vet du verkligen inte vad du ska skriva om – kasta ut en frågeställning till läsarna. Vad vill de läsa? Ordna en frågestund! Det är en klassisk grej när man har bloggtorka och själv älskar jag att läsa folks frågestunder. Har dock inte ordnat någon sådan de senaste åren eftersom det urartade sist med ungefär 160 frågor som gav mig hjärtklappning av stress. Däremot ber jag ju er regelbundet om önskemål på inlägg ni vill läsa – vilket brukar sätta igång min inspiration.

Slutligen vill jag påpeka att jag aldrig fått någon inspiration av att sluta blogga under en period. För mig minskar det bara blogglusten ännu mer. Jag får mer inspiration ju mer jag bloggar. Och ju finare och mer arbetade inlägg jag orkar göra desto större är responsen från er som läser vilket peppar mig till att fortsätta. Jag kan liksom inte vila mig i form från bloggen. Precis som med kondition är det regelbundenhet som gäller. Dessutom tenderar läsarna att svika om man inte uppdaterar regelbundet vilket förstås gör ens bloggpepp ännu mindre. Så mitt tips är att helt enkelt härda ut tills det vänder!

Har ni några fler tips på att stävja bloggtorka? Dela gärna med er!