Instagramskolan – Få fler följare på instagram

Instagram bara växer i popularitet. Eftersom jag vet att många som läser här också instagramar tänkte jag dra igång en liten instagramskola där jag i en serie blogginlägg ger mina bästa knep och trix för hur du får ditt instagramkonto att växa. (Om du nu vill det – man får ju faktiskt instagrama bara för att det är så himla kul!) Här kommer del ett av min instagramguide.

– Titta på de stora instagramkonton du själv följer och gillar och fundera över deras bilder och vad som gör dem så omtyckta?

– Posta regelbundet, men inte för ofta. Det finns såklart inga absolut gränser, men postar du väldigt ofta kan det upplevas som spam. Själv skriver jag mellan 1-3 gånger om dagen. Men tre är ungefär var gränsen går för mina följare tror jag.

– Nischa dig. Såklart kan du skriva om allt i ditt liv. Men du kan också välja att fokusera på ett tema. Småbarnskaos, yoga, visdomsord, vackra naturbilder, byggnadsvård…

– Kommentera mycket hos andra och svara på de kommentarer du får.

– Undrar du hur de största instagramare kan ha så fina bilder? Jo, för att de inte fotar med sin mobil utan med en proffsig kamerautrustning. Instagram som började som något genuint och okonstlat har blivit lika tillrättalagd som bloggvärlden stundtals kan vara. Lite nedslående på sätt och vis.

– Analysera vilka bilder i din egen feed som genererar mest likes och kommentarer. Se på feeden med kritiskt granskande ögon – men försök vara objektiv.

– Har du både blogg och instagramkonto? Var noga med att inte dubbelposta precis samma sak i båda kanalerna. Om du återanvänder en bild, se till att hitta en ny vinkel på texten.

– Skriv gärna på engelska för att nå ut till fler läsare. Jag är själv inte intresserad av internationell publik utan prioriterar mina svensktalande läsare. Men eftersom jag fått fler utländska följare sista tiden har jag börjat översätta de flesta inläggen.  Sällan ordagrant – utan bara en kort förklaring till vad som syns på bilden så att de inte känner sig helt utanför.

– Många läsare betyder inte nödvändigtvis många likes. Du kan ha mer kommentarer och likes på ditt konto än någon med dubbelt så många följare har. Det är det fina med instagram: även om man har ett förhållandevis litet konto kan man få mycket feedback på det man publicerar.

– Använd hashtags. Tagga sådant som finns i bilden eller sådant som inlägget handlar om #loppis #tradera #förkylning…ja ni fattar galoppen. Dock ska du vara medveten om att allt för många taggar kan irritera läsarna. Förslagsvis kan du begränsa det till 3-5 stycken.

– Ett fenomen som är stort i instagramvärlden är SFS. För er som inte känner till det ska jag försöka förklara. Instagramaren X bestämmer sig för att ordna en SFS och kungör det i ett inlägg. Läsaren Y vill haka på och väljer en bild från X feed och postar den i sitt flöde och tipsar om X. Som tack postar X en bild från Y i sin feed.  På så vis driver man trafik till varandra. Det kan dock ha motsatt effekt i vissa fall. För den som ordnar SFS allt för ofta kan upptäcka att folk börjar avfölja. Mest för att de spammar sina läsares flöden med bilder från en massa konton de aldrig valt att följa. Själv brukar jag inte ordna SFS – däremot tipsar jag gärna om andra konton. Då oftast i form av ett kollage med fyra bilder från fyra olika konton jag gillar. Det är kul att lyfta fram andra!

– När jag började instagrama var mitt konto lite av en slask där allt roligt, knasigt och härligt som inte riktigt platsade på bloggen  hamnade. Men idag sköter jag det mer omsorgsfullt. På sätt och vis är det viktigare med fina bilder där än på bloggen. På bloggen finns ju utrymme för långa, fängslande texter – men på instagram är bilden “allt”. Om jag funderar på att följa ett konto scrollar jag snabb genom översta delen av feeden. Är det för få inspirerande bilder och för många obegripliga poster utan sammanhang så följer jag i regel inte. De enda som kommer undan med tråkiga bilder och ändå får hundratusentals följare är de som redan är kända. Artister, debattörer, politiker, programledare, redan populära bloggare etc. Dock är ju bilderna mindre viktiga ifall man tex driver ett politiskt instagramkonto – där fokus ligger på texterna.

– Skaffa en instagram-app som håller koll på ditt konto. Där kan du analysera trafik, vilka som följer och avföljer samt massa annat intressant om dina läsare. Jag har InsTrack och det funkar helt okej. Vissa analysfunktioner får man betala för att få tillgång till.

– Instagram är precis som bloggvärlden lite av ett coctailparty. Man blir inte omtyckt om man står på bordet och gapar och skriker – men minglar man runt, är intresserad av andra och ger komplimanger och feedback så blir man omtyckt.

Läs del två av min instagramskola här – om hur du tar bättre bilder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “Instagramskolan – Få fler följare på instagram”

 1. Jättebra och genomtänkta tips! Jag tycker så himla mycket om instagram eftersom det känns som ett så varmt community, och många jag mött där har blivit vänner på riktigt. Och det är så lätt att gilla, kommentera och nätverka. Jag hade inte kunnat driva mitt företag utan instagram.

  Tycker det är lite tråkigt att så många konton gått över till att bara fota med systemkamera. Men det finns många större instagramkonton som bara använder mobilkamera ex. fantastiska @meandorla.

  Kram från @bommali på instagram

 2. Jag använder bara min iPhone när jag fotar till Instagram. Ibland kommer det med någon bild som är tagen med Pias systemkamera. Det är ju ett beslut av mig för att hålla samma kvalitet på bilderna i mitt flöde. Jag tar och visar samma bilder oberoende av hur många följare jag har och försöker inte titta så mycket på hur många likes jag får. Oftas handlar det om hur man tar bilder och inte vilken utrustning man har.
  Dina tips är väldigt värdefulla. Man måste tänka till en gång extra om man vill nå ut till flera.
  Jag visar en del av vår värld med focus på ett konstnärligt tänkande och jag har valt att hålla en viss linje som jag inte vill gå ifrån. De flesta konton jag följer är gjorda av kvinnor och de flesta följare jag har är kvinnor helt enkelt för att jag tycker att de är bäst.
  Kram.

 3. Nu blev jag peppad på att ta tag i mitt instagramkonto här! Jag postar lite hipp som happ, har aldrig riktigt tagit tag i det där med struktur, men märker ju att följarna bara rullar in när jag väl har ett lite mer uttänkt flöde. Tack för peppen och lite vettiga insikter! 🙂

 4. Jag tycker det är bra tips, men jag efterlyser fler diskussioner om varför man ska bli stor på internet. Vad är det för för- och nackdelar med det? Jag har alltid älskat internet och fått ut mycket av att ta plats där. Jag är själv konstnär och har sluppit att vara beroende av gallerister och curators då jag kan sprida min konst på egen hand. Men med åren har jag blivit mer och mer besviken. Jag tycker att från början var folk mer hungriga och nyfikna, det var också lättare för otippade och intressanta personer att få utrymme. Men idag har det skapats strukturer där det är svårt att ta sig fram och nå ut. Diskussionsämnena är färre och det är omöjligt att bli länkad och uppmärksammad om man skriver om något som inte är hippt just den veckan.

  Tycker instagram har blivit sämre när det också blivit större. Jag får ofta spamföljare och när jag använder hashtags så får jag ofta reklamspam i form av kommentarer. Att de infört annonser i flödet gör det också mindre trevligt.

  Nu pratar jag inte om din blogg eller insta utan pratar om internetvärlden generellt. Tycker du har hittat en nisch som där du får utlopp för det du vill uttrycka och ha sagt och jag läser och följer din insta uppenbarligen, men jag vet att du tagit upp tidigare att det är mycket svårare att ha väldigt många följare.

  Någon sa till mig att är man ickekommersiell och skriver och gör saker som kräver lite extra engagemang av publiken så kan man aldrig nå mer än två procent av befolkningen. Jag tror det stämmer väldigt ofta. Blir ofta irriterad på hur låg kvalitet det kan vara på det som får utrymme idag. Jag tycker att internet har mer och mer övergått till att vara en lättsmält distraktion efter en trött dag på jobbet. Då dras man inte i första hand till saker som utmanar ens världsbild.

  Jag efterlyser fler som har ett annat mål och som uppmärksammar de små som aldrig kan bli stora. Jag beundrar de som orkar skriva om ämnen som är viktiga men helt ute, ge helt nya perspektiv oavsett om det är bilder eller arga blogginlägg. Det är också en fara för samhället då jag märker att vanlig media påverkas av flödena på sociala medier och blir också allt smalare. En del viktiga frågor glöms bort och ändras nästan obemärkt. Vem brydde sig egentligen om att LAS ändrades? Hade det hänt för tio år sen hade det blivit kalabalik.

  Har också börjat intressera mig för mindre ideellt drivna sociala medier, dit kändisjakten inte nått till än. Det finns ett ickekommersiellt alternativ till insta som heter quitim. Det är typ tolv aktiva användare, men älskar det just därför. Det ger mig hopp. Precis som i resten av samhället så vill man inte att några få aktörer ska äta upp allt.

  http://www.magdalenanordin.se/blog/?p=16769

  1. Angående spamföljarna så kan du blockera dem. Gå in på personens konto, uppe i högra hörnet finns det tre pluppar. Tryck på den så kommer det upp alternativ. Välj blockera så slipper du iallafall den personen.

 5. Intressant inlägg i ett ämne jag funderat på den senaste tiden. Det är så fascinerande att Instagramkonton med till exempel enbart ragdollkatter får mängder med följare. Eller konton med enbart bilder från samma hus’ vita inredning. Det inspirerar inte mig. Jag har tvärtemot trenden bestämt mig för att ägna mindre tid åt FB och IG och annat som skrivs snabbt och utan större eftertanke, och istället fokusera mer på text som det lagts ned tid på, som böcker och även bloggar.

  Och apropå böcker, tack för tipsen om Kristina Sandbergs böcker och den illustrerade Harry Potterboken. Nu har jag beställt “Att föda ett barn” som jag tror blir en läsupplevelse, och Harry Potter på engelska till min dotter, så kan vi läsa den tillsammans.

 6. Vilka fina tips Clara! Jag tycker också att Instagram är ett bra och varmt forum. Jag arbetar som fotograf och konstnär och har en stor systemkamera men på Instagram använder jag nästan bara bilder tagna med telefonen, det är en del av charmen tycker jag. I begränsningen visar sig mästaren 🙂 Och en iPhonekamera är fenomenal. Det är så intressant att tala om det för jag märker ofta att det är få som tror att varken jag eller Dennis lägger upp bilder tagna med våra telefoner, men det gör vi stolt.

 7. Bra tips, ser fram emot fortsättningen! Jag tycker ofta det är en liten tröskel att använda vanlig kamera för Instagram pga att jag behöver ladda över fotona till mobilen etc. Har någon tips på smart lösning får ni gärna dela med er!

  1. Jag använder dropbox! På det viset lägger jag över filmen eller bilden i min dropboxmapp på datorn. Har dropboxappen i min mobil så då synkas det och jag kan spara ner det till min mobil. SKITsmidigt! På samma vis sparas automatiskt alla mina mobilbilder och synkas till min dropbox som jag når via datorn. Hoppas jag förklarade så du hänger mer! Fråga annars gärna mer eller googla runt 🙂

 8. Åååh! Ser också fram emot mer 🙂 Gärna en liten fotoskola. Äger både ett fint hem och en bra kamera, men lyckas aldrig få till så fina bilder som du!

 9. Väldigt bra tips tycker jag. Jag skulle gärna växa mitt instagram-konto och jag skriver om resor, livet i Kanada och inredning. (heter WATSONHANNA).

  Ska skaffa den där appen du nämnde. Den låter bra 🙂

  Tack för tipsen!

 10. Roligare och vettigare att träffa folk på riktigt, ansikte mot ansikte, än digitalt, tycker jag! Tex på ett mingelparty. Känns verkligen som teater annars och inte så äkta. Människan själv är intressantare än hennes uppladdade bilder!

  1. Det var nog inte att sätta mingelparty på instagram som fördel mot ett riktigt mingelparty “i verkligheten” som Clara menade här…

 11. Tack för att du delar med dig av dina fina tips Clara! (Har läst dina bloggtips också.) Jag håller med Malin om att insta känns som en varm och vänlig community. Även om många som jag själv visar bilder från systemkamera känns det opretentiöst och lite lagom. Alla som jag haft kontakt med hittills har varit väldigt rara, uppmuntrande och vänliga. Gjorde ett långt uppehåll med både blogg och insta under 2015 men tycker det är så roligt att vara i gång ingen. Bilder och foto är ett stor intresse för mig och insta har blivit en underbar tummelplats för kravlöst bildsurfande.

 12. Tack för dina tips. Jag älskar verkligen instagram. Dock är min kamera på telefonen himla dålig. Men när jag har en bättre telefon kommer jag väll börja fota allt jag gör. (Eller bara katterna. Det kommer nog bli så om jag känner mig själv rätt.)

 13. Tack för tips! Jag har ganska många följare med tanke på att jag är okänd, lite ofokuserad i mina inlägg och i princip bara lägger ut mobilbilder, men jag kan tycka att man ibland får ganska få sk likes. Att inte ens en tredjedel av följarna gillar bilder som jag tycker är ganska fantastiska (helt objektivt förstås). Men i bloggar får ju de flesta få kommentarer i förhållande till antalet läsare.

 14. Åh jag tycker supermycket om instagram. Det märks att folk är bättre på att kommentera och interagera än på typ bloggar. Känns som man når varandra på ett annat sätt.

  Och ang kommentaren att det är bättre att gå på ett mingelparty irl, det ena behöver ju inte utesluta det andra. Och om man är en person som inte tycker om mingelpartyn på riktigt är det väl toppen att det finns så mycket andra möjligheter till att vara social.

 15. Jag vet att du skriver i början att det är dina egna tips, men många av de framkommer som sanningar. “Dock ska du vara medveten om att allt för många taggar kan irritera läsarna. Förslagsvis kan du begränsa det till 3-5 stycken.” Ja, du kanske tycker det. Men du har inte belägg för det.

  1. Förstår inte riktigt problemet? Det är det ju MINA tips. De är inte sanningar – Däremot är det sådant som ofta kommer fram som irritationsmoment när jag föreläser om social medier och publiken får brainstorma kring sådant de gillar och ogillar. Tre saker framkommer ofta som irritationsmoment just på instagram: För många sfs, för många hashtags och för likartade bilder med typ tio poster i rad på sig själv/sina barn/katten/en maträtt. Sedan för ju folk göra vad de vill med mina tips. Ta till sig eller skitan i dem 🙂

 16. Det var bra sammanfattning med tips! Själv vistas jag mest på instagram för att tittta på vänners bilder, olika kända konton och annat blandat, inte för att “sälja” min egen blogg eller mitt eget konto. Kanske får tänka om där

 17. Jag funderar på detta med många följare. Precis som du skriver betyder det sällan/aldrig lika många gillningar. Ibland när det forsar in nya följare till mig får jag nästan panik. Det kan vara spamkonton och andra användare som så uppenbart har helt andra intressen än det jag visar hos mig. Personligen så känner jag att det är viktigt för mig att hinna med Instagram, att hinna svara och kommentera kommentarer. Och eftersom Instagram är ett så pass snabbt medie, vill jag gärna hänga med och kommentera rätt snabbt. Jag funderar över hur du hanterar ditt Instagram när du får jättemånga kommentarer, de försvinner ju liksom i flödet då, och är omöjliga att hålla koll på. Ser ibland frågor i dina flöden (och hos andra stora konton) som aldrig blir besvarade av dig, (eller de med kontona) men som kanske någon annan svarar på. Jag undrar hur du förhåller dig till mängden kommentarer, och hur du tänker kring att svara på alla frågor?

  Instagram har gett mig flera nya vänner, personer som jag träffat IRL flera gånger, och som jag tror kommer att förbli i mitt liv under en lång tid/hela livet. ❤️

  @ulrikakarin

 18. Hei Clara!
  Tusen takk for kjempefine tips – du er en stor kilde til inspirasjon for meg!!
  Når det gjelder kommentarer på IG, bruker du noen app for å enkelt kunne svare? Jeg synes det blir så uoversiktlig på IG, spesielt om noen legger igjen kommentarer på eldre bilder. Hvordan klarer du å holde oversikt over kommentarene så du får svart de du ønsker å svare?

  Jeg ønsker deg en strålende februar og igjen TAKK for alt du deler!!

 19. Hej.
  Din blogg är så inspirerande.
  Bra tips. Ska bli bättre på att kommentera andra, Jag håller på med textilt återbruk och tycker det är svårt att hitta likasinnade.
  Om ni som jag vill inspirera i ämnet och själva vill ha mer inspiration följ mig så följer jag er. ?Susanne_heden