Inte alla män?! Nä men alla kvinnor.

La  upp den här bilden på min instagram Underbaraclaras idag. Genast kom reaktionerna Inte alla män! Alla män begår inte hemska brott mot kvinnor. Nej alla män begår inte dessa brott. Men i princip alla som begår brott mot kvinnor är män. Det hashtaggen #yesallwomen syftar på är att det visserligen inte är alla män som våldtar och misshandlar kvinnor. Men att definitivt alla kvinnor måste förhålla sig till detta våld. ALLA kvinnor påverkas.

I kommentarsfältet skrevs saker som “Oerhört tråkig text att läsa på internationella kvinnodagen. Nästan så man ska beklaga att du födde två söner istället för döttrar” “Menar underbaraclara att man ska undvika män?” “Ogillar skarpt. Tycker att det är oacceptabelt att smutskasta människor på grund av biologisk tillhörighet. Det brukar kallas rasism” “Hylla kvinnor genom att såga männen? Måste finnas bättre sätt” “Den här dagen som är till för att uppmuntra oss själv och andra och lyfta upp exempel på starka kvinnor och så fokuserar man ändå på männen.” “Tråkig och osmakligt.”

Varför la jag upp denna bild? Jo för att den är en utmärkt  illustration över kvinnors utsatthet. Om vi påtalar problemet med mäns våld mot kvinnor är vi manshatare, aggressiva, ultrafeministiska galningar. Då skuldbeläggs vi. Men kvinnor som tror gott om alla män, som följer en främmande man hem från krogen, som blir berusad och klär sig för utmanande. Hon skuldbeläggs när hon blir antastad och våldtagen – för att hon var naiv och trodde gott om alla män. Samhället förväntar sig att kvinnor ska vara misstänksamma och på sin vakt mot män. Men gud nåde om de säger det högt! För då kan ju männen bli ledsna.

Katarina Wennstam har skrivit så bra på det här temat. Apropå det som hände i veckan när Östersundspolisen gick ut och varnade kvinnor för att röra sig ute efter de många överfallsvåldtäkter som skett.

 

Det Östersundspolisen uppmanar till är att kvinnor ska vara vaksamma mot män. Men gud nåde den som kallar en spade för en spade! Då är hon en manshatare.

Någon undrade förresten vad min man Jakob tycker om att jag skriver så här? Ja, eftersom han inte har huvudet i röven utan kan läsa statistik kring mäns våld mot kvinnor lika bra som jag kan – så har han alldeles på egen hand gjort samma analys som mig. Någon sa att vi skrämmer bort män med bilder som dessa. Jag kan känna att män som gör anspråk på att vara feminister men inte klarar av en sådan här bild inte är lönt att ha med i kampen överhuvudtaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

229 kommentarer på “Inte alla män?! Nä men alla kvinnor.”

 1. Clara! Tack för att du fortsätter dela texter och bilder som provocerar och upprör. Det visar hur viktigt det är, och ger oss andra nytt mod att fortsätta kämpa både i det lilla och i det stora. Det du gör har betydelse!

 2. Så bra svar på dessa ogenomtänkta kommentarer på din instagram… Tack för att du använder din plattform till detta! Heja dig och keep up the good work!

 3. Jag varnar både söner och dotter för våld och uppmanar dem att tänka efter var de rör sig, se till att ha sällskap, ta en taxi om de är ensamma och så vidare. Vad tusan, jag gör det ju själv! Jag förstår helt och fullt argumenten från Wennstam och andra och håller förstås med om att det blir en olycklig fokusering på eventuella offers beteenden. Men jag kan inte offra säkerhet för idealism. Och givetvis vill jag uppmana killar och tjejer att akta sig som fan för destruktiva relationer! Ganska ofta syns det nog tecken på att det inte står riktigt rätt till – men vår kultur ursäktar tyvärr vissa beteenden som “hetlevrade” (om det är kvinnor) och bara machotuffa i största allmänhet om det rör sig om män.

  Det finns en del att jobba på, det gör det.

 4. Håller med så mycket! Och jag tycker dessutom att just internationella kvinnodagen är problematisk pga det som några av kommentarerna uttrycker – att det ses som en dag då vi ska uppmuntra varandra. Jag tycker inte det är en dag då man ska gratulera, ge kvinnor choklad och vara allmänt peppande, jag tycker det är en dag då man ska bli förbannad över att vi fortfarande lever i en patriarkal skitvärld. Grattis till ytterligare ett år av förtryck, alla kvinns!

  1. Nina Åkestam skrev nog något liknande fin kommentar idag, om det var i Metro kanske? Håller med dig i alla fall!

 5. Jag trodde att vi var påväg framåt i vårt samhälle och så gör en polismyndighet ett sådant uttalande som gör att jag bara vill lägga mig på marken och gråta, på riktigt. Alltså kan man inte starta något uppror mot detta uttalande som Östersundspolisen gjort?! Blir så otroligt ledsen.

 6. Brukar aldrig kommentera men känner mig “tvungen”; ryt ifrån mer Clara, du gör det så grymt bra!

 7. Så jäkla tråkigt att den typen av kommentarer alltid, ALLTID, ska komma. “Inte alla män”… Nä men snälla, va fan, vem har påstått att det är alla män?? Alltså jag blir så galet trött på den typen av kommentarer. Verkligen fysiskt trött. Heja dig Clara, heja dig!! ❤️

 8. Jag delar nog inte dina slutsatser fullt ut, men säkert är att kvinnor är utsatta och åsidosatta! Och det är fantastiskt att du ryter ifrån!

  På bloggen finns några reflektioner om en kvinnodag i Afrika.

 9. Heja!

  Jag var ute och joggade för en stund sedan. När jag joggade förbi en man på spåret kunde jag inte låta bli att vända mig om för att försäkra mig om att han inte var en våldtäktsman.

  Jag kommer tyvärr aldrig sluta vända mig om…

 10. Hurra för dig Clara! Så bra formulerat! Och en lättnad att läsa att Jakob inte har huvudet i röven 🙂
  HEJA!

 11. Hejja dig Clara!! Du är grym!!

  Cruella-klart du gör det. Du vill såklart dina barns bästa. Det Clara lyfter här, är att det bara är din dotter som får en uppmaning från polisväsendet att hålla sig inne.
  Under derbymatcher, krogbesök, festivaler uppmanas inte din Son att göra detsamma. Det är skillnaden på “samhällets” syn och din syn.

 12. Väl rutet! Jag blir så matt av “inte alla män”-argumentet. När sjutton ska vi ha kommit förbi det egentligen? Blev lika matt när jag såg polisens uttalande. Min barndoms hemstad. Idag märks förtrycket extra tydligt, för hjälp vad hotade män verkar känna sig av att kvinnor står upp för sig själva och sina medsystrar. För att vi belyser hur skevt samhället faktiskt är. Tack för att du använder din plattform för att belysa dessa saker, som alltid välformulerat och spot on!

 13. Dessutom är det väl så att även män har anledning att vara mer på sin vakt gentemot andra män än gentemot kvinnor. Även våld mot mön begås oftast av män. Inte mycket att hymla om, tycker jag. (Som är gift med en man, har en ljuvlig son men ändå är vaksam mot män).

 14. Med risk för att avvika från ämnet så tänkte jag göra en liten kontaktannons. Jag är 29 år (självklart feminist) och har precis flyttat till Umeå. Jag har iännu inte lärt känna så många vänner och undrar därför om det finns någon annan Umeåbo som vill ses och ta en fika eller något liknande? /hoppfull nyinflyttad

 15. Tack, fantastiska du. Det handlar inte om manshat. Det handlar om att hata en mansdominerande kultur där kvinnor gång på gång far illa. Den måste ändras. ” inte alla män” är inget försvar!

  1. Ni två är bäst ju!!! Som lyfter dessa frågor ideligen, alltid med lika vassa och intelligenta argument!!!

 16. Jag är långdistanslöpare i en storstad. Jag springer många mil i veckan. Flera gånger i veckar skriker någon efter mig om min kropp ( snygg röv, svettig och het etc etc), busvisslar, cyklar jämnsides med mig en stund, saktar in bilen och vill att jag hoppar in. Aldrig kvinnor, alltid män. Jag avsexualiser mig själv, klär mig i löparkläder som tar bort allt som är “kvinnligt”, har huvan uppe, tänker ut löpspår som är säkra. Ändå. Alltid män.

 17. Jag förstår inte tankegången riktigt?. Om det finns en ökad risk för någon typ av människa så spela det väl ingen roll vem eller vad polisen varnar för?. Just i detta är det några idioter som inte fattar rätt från fel då ska väl allmänheten upplysas om risken. Nästa gång är det en mördare rasist eller nån terroridiot. Polisen ska alltid varna vilken risk det en är!. Att spela offer hjälper ingen ta fast idioterna som gör dåden ist

  1. Jösses, en kan tro att du inte läste texten. Om polisen varnar för en viss person, hur länge ska kvinnor hålla sig inne? Som det stor här ovan, det tog 9 år innan Hagamannen togs. Jag hoppas du håller med om att det inte är rimligt att hålla sig inomhus i 9 år som kvinna?
   Om polisen ska varna när det är risk för våld, varför går de inte ut med varningar till unga män när det är fotbollsgrejer? Eller varför inte till varje helg? Då män är farliga för andra män med, inte bara kvinnor.

  2. SPELA OFFER? Det är ju polisen som för kvinnorna till offer, herregud! Varför ska kvinnors liv begränsas för att männen inte kan uppföra sig? Ni har redan all makt och alla pengar, men det är inte nog, eller? Du kan inte ha läst texten. Om du ändå har det: läs den igen, och igen tills du förstår vad som det står där egentligen.

 18. Tack! Tack! Tack! Så rätt!! Äntligen någon som tar upp rätt saker på vår dag… Någon som vågar ta upp dessa saker och inte bara tramsar som tex TV4 med deras smink… Tack för att du säger det viktiga!

 19. “Problemet är inte att alla män trakasserar, för det gör de inte. Problemet är att alla kvinnor har blivit trakasserade av män”. Ett bra sätt att vända debatten till det som faktiskt är viktigt.

 20. Du är så fantastiskt skarp Clara, tack för att du skriver det så många av oss tänker!

 21. Fantastiskt, Clara – så intelligent, välformulerat och välbehövligt! Du gör all heder åt kvinnodagen!

 22. Word!
  Hade en gång en chef som “blev irriterad” av att höra om min statistik kring hur män kör i trafiken och att de står för ca 88 % av alla trafikförseelser, dessutom av allvarlig karaktär med dödlig utång. Min chef menade att jag kanske visserligen hade rätt men att man ändå inte kunde göra en “sån analys” och att det är irriterande att höra om det.

  Det återkommande problemet gång på gång med detta är att sjyssta män tar åt sig, blir förnärmade och menar: så kan man inte säga.
  De redan osjyssta männen bryr sig förmodligen inte ett smack om den här infon. Därför menar jag att de sjyssta (som anser sig vara det och är det) MÅSTE ta bladet från munnen och börja prata om de här sakerna! Bland sin sjyssta polare “som aldrig skulle slå, våldta, döda, köra ihjäl”, bland kolleger, klasskompisar, släktingar. För det är ju nästan bara kvinnor som argumenterar, sätter ner foten, startar upprop. Alla bussiga vanliga män MÅSTE sluta ha huvudet under armen och iställer våga reflektera om vad det är som gör att vrede eller maktlöshet eller sexuell frustration kan få en sådan kraft över en, och vad man gör med den.

  I min drömvärld skriver MÄNNEN insändare, startar samtalsgrupper, kurser, peppsidor på nätet. Jag vet att det finns en del av detta, men i stort är det en skriande brist på män i samtalen.

  Tack för ordet!

 23. Riktigt bra skrivet Clara!
  Blir som många andra så glad att du använder bloggen till budskap som dessa. Tack! Du behövs!
  Fast jag inte känner dig vill jag skicka en stor pepp-kram och en high five!

 24. Bra skrivet, av både Clara och Katarina.
  Jag var på föreläsning med Maria Sveland i helgen som bl.a. pratade om när polisen i Örebro för ett par år sedan gick ut med samma uppmaning till kvinnor. Hon föreslog att man skulle vända på uppmaningen för att få perspektiv. Polisen uppmanar alla män att hålla sig inne. “En av er är ju serievåldtäktsman och innan man hittar vem det är så får män stanna inne för att förhindra fler överfall”. Men det är ju fullkomligt orimligt, för “inte alla män”…

 25. Verkligen! Härligt att se att du och många andra lyfter detta för det är en allt för viktig fråga att undvika. Jag blir förbannad bara jag tänker på att vi kvinnor i Umeå med omnejd i 9 (NIO) år var de som fick begränsningar i våra liv. Hur långt straff fick han? Vi hade inte gjort något för att få 9 års inskränkning av frihet. Han hade våldtagit och misshandlat kvinnor men går nu fri. Nu får det vara nog! Heja dig Clara. Och heja alla andra som förstår bättre.

 26. Bra skrivet, väl rutet! Intressant att läsa Wennstam också. Själv har jag en stor hund som alltid följer med när jag är ute sent. Problemet är väl för övrigt att polisen inte är ute i önskvärd utsträckning…

 27. Problemet med bilden och texten med M&M är inte huruvida feminism behövs eller ej, det är självklart att det behövs tycker jag. Problemet är språkbruket, byt ut ordet män mot invandrare eller liknande så har du rakt av SD-tänket. Inte ens de skulle våga formulera sig så dock, vilket säger en hel del. Man gör liknelsen med att var tionde man är dödlig likt gift. Låter ungefär som Trump “OK, I guess some are great, but a lot of them are not, and u cant tell which, so stop all imigration!”, eller som deras talesperson sa “who cares, they are muslim” när hon tillfrågades om att bomba sönder mellanöstern verkligen var så bra med tanke på att oskyldiga kan drabbas. Finns det någon exakt gräns för när någon grupp människor är såpass överrepresenterad i valfri statistik att man sedan får dra slutsatsen att hela den gruppen bär det fulla ansvaret tillsammans för det? Får man göra det när det gäller religion, nationalitet, eller bara när det gäller kön? Kanske bara män t.om.?

  Kortfattat. Känslomässiga, arga, generaliserande texter och bilder mot män är något vi får räkna med, med tanke på all skit män faktiskt utför. Det måste inte vara exakt och nyanserat hela tiden. Men är det något vi bör sträva mot att normalisera? Är det så konstigt att folk i sin tur reagerar på det?

  1. Förutom att kvinnor och män ej har samma värde i samhället. Det går inte att byta ut mot invandrare då det dels inte finns siffror på att av våldsverkare så är 98 % invandrare, dels är invandrare en underordnad grupp – män är inte det.
   ” Känslomässiga, arga, generaliserande texter”, jösses, om män inte vore så testeriska kanske inte texter som dessa skulle behövas. Ditt felaktiga påstående att texten är arg och känslomässig ä r ett bra argument till varför feminism behövs.

  2. Gränsen för när en grupp kan anses farlig kan väl gå någonstans vid 95% och att de har en överordnad och oantastlig position i samhället samt att de försvaras med orden “de är ju bara pojkar/män. De är så.” och att offren, om de är kvinnor, får ta hela skulden för våldet de utsätts för: ” Varför gifte hon sig med honom” “Varför lämnade hon inte vid första slaget?” Varför var hon utomhus efter mörkrets inbrott?” “Varför retas hon med pojkarna genom att envisas med att leka där de är?”

  3. Män utgör ca hälften av jordens befolkning. Tycker nog att de får tugga i sig att vi pekar på ett befintligt problem som den andra hälften dessutom ständigt drabbas av.

 28. Fast den där bilden gäller väl för människor generellt? “Not all people are poison”. Det är väl inget argument för att man ska vara rädd för alla människor? Tycker därför inte heller att man ska gå runt och vara rädd för alla män heller. Om man jämför med män – de löper större risk att misshandlas och mördas än kvinnor och ändå är de inte alls lika rädda av sig som kvinnor. Nej, tror det sista vi kvinnor behöver är att vi uppmuntrar och omhuldar varandras rädsla. Kommer bara göra oss mer rädda.

  Gillar dina inlägg i övrigt.

  1. Om jag inte minns fel är 93% av alla våldsutövare män. Så nej, bilden ‘r inte alls lika representativ för människor. Och statistiken vad det gäller våldsoffer är en smula missvisade. Tänk dig ett stökigt gäng i samband med en idrottshappening. Det blir slagsmål och smockor och hårtussar ryker. Efteråt anmäler 7 män att de blivit utsatta för våld och läggs därmed i statistiken. Men det jämnar ju ut sig, eftersom det gäller alla gånger som kvinnor i gäng ryker ihop och slår varandra blodiga… eller vänta nu… Jag glömde att det i princip aldrig händer…

  2. Till Elle

   Min poäng är att det fortfarande är en liten minoritet av män som begår våldsbrott och sexualbrott, och därför tycker jag bilder som den med M&Ms är väldigt märkliga. Ska man undvika och vara rädd för alla män för att de kan vara giftiga? För att en liten majoritet kan vara farliga för dig? Tror retorik som den bara gör kvinnor mer rädda vilket blir ett handikapp (även om det såklart är i bästa välmening). Tycker det är kontraproduktivt också – om vi uppmuntrar, omhuldar och normaliserar kvinnors rädsla för män kan det leda till att vi skyller på kvinnor om de väl litar på män. “Jasså? Du tog en M&M och blev sjuk? Men varför tog du en..? Du visste väl att en del av dem är giftiga..?”. Tror föresten inte att varken du eller jag vet precis hur mäns våld mot män ser ut och varför statistiken ser ut som den gör, men tror snarare att det oftast är ETT stökigt gäng som vill bråka och ger sig på oskyldiga. Verkar mer sannolikt än att bråket skulle vara ömsesidigt.. varför anmäler man misshandel om man ville slåss? Nej, lite victim-blaiming tycker jag det är. Visst finns det stökiga gäng som vill bråka med varandra, men man kan nog inte förklara mäns stora överrepresentation i misshandelsstatistiken på det sättet. Vi får faktiskt låta männen vara offer där.

  3. Jag låter glatt även män vara offer, varsågoda! Men om vi vill minimera antalet offer får vi inrikta oss på förövarna.. som fortfarande är bara män, i stort sett. Det här är ingen tävling om vilka det är syndast om, det är ett strukturellt problem där halva befolkningen står för nästan allt våld gentemot såväl sin egna grupp som andra halvan. Desto större anledning för männen att skärskåda sin egen kultur! De drabbas också!

  4. Men jo, män anmäler varandra om de varit i slagsmål. Hela tiden. Eftersom det är deras rätt – de har blivit utsatta för våld oavsett hur det hela startade. Och i statistiken ser varje offer likadant ut, oavsett vem som “började” eller i vilket syfte de gick ut. Det är inte heller så att alla som slåss ville slåss från början… det vet du väl?

  5. Till Elle

   Tycker också att vi ska inrikta oss på förövarna om vi vill minska våldet, självklart. Men i det jag skrev tidigare fokuserade jag ju på offrens situation, mentalitet och rädsla (inte vilka som var förövare?). Tycker det är skillnad på att erkänna att män står för det mesta av våldet i samhället och att vi därför borde fokusera på mäns våld för att minska våldet i samhället – och att jämföra män med gift och att tycka att det är naturligt och hälsosamt att kvinnor går runt och är rädda och misstänksamma mot alla män.

   Min poäng var inte främst att försvara män, utan att försöka påverka kvinnor och göra oss mindre rädda. Män som misshandlas och mördas mer än oss är mycket mindre rädda av sig. Helt enkelt – hur utsatt man KÄNNER sig behöver inte nödvändigtvis korrelera med hur utsatt man faktiskt är. Män uppfostras med att höra att de är starka och kompetenta och att det inte är det minsta synd om dem. Därför beter de sig på detta sätt också. De känner sig tryggare när de är ute. De är inte rädda. De känner sig starka och kompetenta. De tycker inte synd om sig själva. Tycker vi kvinnor har en del att lära här. Istället för att skrämma varandra och prata om hur farligt och hemskt det är att vara kvinna borde vi ta efter mäns självförtroende (men inte deras våldsamheter..) 😛

 29. Jag gillar din blogg extra mycket när du blir irriterad och pekar med hela handen. Det är stilfullt och stringent. Basta. (Dessutom har du ju helt rätt.)

 30. Du är en sådan förebild, inte bara för att du har så kloka perspektiv i dessa frågor utan också för att du står pall och fortsätter att debattera år efter år trots att du får så mycket skit från folk. Modigt och starkt av dig och väldigt inspirerande.

 31. Otroligt bra skrivet! Tack Clara! De få gånger jag råkat på patrull pga “inte alla män” har jag, tyvärr, kunnat dra upp mina egna erfarenheter. Att jag blivit våldtagen, av en (manliga) partner. Att jag blivit sexuellt utnyttjad, av min bästa (manliga) vän. Att jag blivit psykiskt misshandlad, av en (manlig) partner. Att jag blivit förföljd av män. Att jag blivit hotad av män.

  När jag drar upp alla mina exempel, där jag själv varit med, då är det svårt att säga emot, säga att jag har fel.

  Och det är så djävligt att det skall vara så.

 32. Jättebra!!!!! Sen är jag så himla trött på det här med att “lyfta upp exempel på starka kvinnor”. Okej så “svaga” kvinnor då? Vad är en stark kvinna ens? En kvinna som beter sig som en man? Som inte grinar när någon trycker ner henne? Som tar plats och är självsäker men ändå härligt feminin? Som är stolt över sina kurvor men utan att vara tjock? Visst kan vi hylla varandra! Men det är bara dessa “starka”, begåvade och vackra kvinnor som hyllas. Det är okej att vara rädd, osäker, ledsen, trött, omotiverad, ful, känslosam och tyst också. Faktum är att det är starkt att visa sig svag. (Fantastiskt skrivet inlägg förresten, Clara!)

 33. Wow ! Har själv plus alla mina tjej kompisar har råkat ut för psykiskt el fysiskt våld!

 34. Rätt i alla detaljer. Jag kan också tillägga att 100% av de kvinnor jag känner från unga till gamla från min by, från andra delar av Sverige och från avlägsna länder, har utsatts för mäns våld mot kvinnor. Oftast många gånger av olika förövare, ibland i grupp, i bland har mannen varit ensam.

  Det har alltid handlat om män så jag inser att de 10% onda männen är flitiga och aktiva på sin front. Det finns alltså ingen som helst anledning att vi ska vara passiva på vår sida, varken män eller kvinnor.

 35. Tack Clara. Så himla bra inlägg.

  Alla är vi osäkra obland men det ska inte vara anledning att förminska eller blunda för brott från människor som liknar en själv (tex man) för en “råkar känna sig träffad”.

  Statistiken finns och det håller de flesta med om. Istället för att blunda är det istället bra mycket bättre att jobba på att ta bort statistiken istället för att jobba på att ta bort liknelsen (=”inte alla män!!).

  Tänk så mycket energi dessa “försvarare” kunde tillföra jämställdhets kampen istället …

 36. Bra skrivet!
  Förra helgen var det en man här i min stad, högutbiladad forskare & familjefar utåt, som sköt sin fru och gick därefter ut och hängde sig. Hemma fanns familjens två barn, varav sonen 7 år satt ensam vid sin mammma i 4 timmar innan polisen kom. Detta är så tragiskt och mitt hjärta blöder för dessa barn.
  Staden är mellanstor, men såpass att alla vet någon som vet vilka de är. Och de var ju så normala? Hur kunde det hända säger folk? En psykos säger en annan?
  Mäns våld mot kvinnor ser ut såhär svarar jag. 1, vissa månader 2, kvinnor i Sverige förlorar sitt liv VARJE månad för våld i nära relationer. Detta är inga andra män som utför än just våra vanliga, älskade, män. Tyvärr! Mitt hjärta brister men vi kan behöva vara på vår vakt, även mot dem vi älskar och mot dem som aldrig visat tecken på våld förut!
  Är du utsatt? Kontakta kvinnofridslinjen 020- 505050

  1. Jag tror faktiskt inte att den där delen män som begår våldsbrott är onda män heller. Jag tror att det är helt vanliga män. Det är snälla, kärleksfulla, underbara, utbildade eller outbildade, sjuka eller friska, bortskämda eller självständiga. Det är vilken man som helst, det är verkligen vilken man som helst som begår våldsbrott.

   Min personliga analys är att det som kan behövas för att dessa underbara fina män ska bli farliga är mycket litet. Det kan röra sig om enkla saker som sömnbrist eller stress. När han sen hamnar i en trängd situation (någon ifrågasätter hans status (klankar ner/ tjatar), hans flock (vill skiljas), hans revir (riskerar bli av med hus mm) kan vilken av dessa män som helst bli farliga.
   Jag tror inte Schyman var rätt ute när hon sa att män är djur, men jag tror absolut att det är en automatisk påslagning i hjärnan som män inte skapat en kompetens att hantera. På svenska; det slås på ett tunnelseende de inte klarar av att ta sig ur. Plötsligt blir deras enda mål att istället för att lämna flocken ska honan dö. Detta beteende kan man se hos andra arter på vår jord också. T ex lejonhannar kan döda sina honor om de parat sig med en annan man. De kan även döda de barn honan föder om hannen anar att det inte är hans barn.
   Nu får jag det att låta som att män är djur, i alla fall. Men det är inte det jag menar. Jag tror att den ånger männen känner efter ett våldsutövande absolut är genuin. Jag tror inte att män vill utöva våld. Jag tror det handlar om en sak: bristande kompetens. Bristande evolution om man vill ta det ur den synvinkeln.

   Är du kvinna och lever med en man som visar tendens till våld, eller är du en kvinna som tänker lämna din man? Var försiktig. Ta både hängslen och livrem. Tänk ut en plan på hur du ska göra om en hotfull situation skulle uppstå. Det viktigaste: agera när du anar att mannen börjar uppträda hotfullt. Oftast sker det succesivt, med hot eller utbrott. Ta signalerna på allvar, även om de är fullt ologiska.
   Har du barn- har du ansvar för att skydda dem. Har du barn får du inte analysera ner riskerna för att din man kommer bli våldsam. Har du barn måste du ligga steget före.

   Praktiska råd vid skilsmässa:
   – Var gärna den som lämnar hemmet. På det sättet har männen oftast svårare att ta sig in hos dig olovligen
   – Ha en väska packad med viktiga saker för dig och dina barn. Tänk ut en alternativ flyktväg om hotfull situation skulle uppstå.
   – Har han uppträtt våldsamt, men är lugn för tillfället? Ring Kvinnofridslinjen och få råd om hur du ska göra och vad du ska tänka på
   – Har han tillgång till vapen? (jakt mm) Ha koll på om han närmar sig de ställen han förvarar hylsor/ mm. Lämna hemmet omedelbart!

   Jag hoppas att kvinnan som mist sitt liv förra helgen, och hennes två barn som nu blir utan föräldrar, kan vara exempel nog för att män kan vara farliga och att vi kvinnor måste inse detta, vara realistiska och agera utefter de kort vi fått på våra bord.

  2. Men Eva, det du gör genom dina antaganden såsom att det är “en automatisk påslagning i hjärnan som män inte skapat en kompetens att hantera” är ju att omyndighetsförklara dem totalt! Nej, såklart bör inte män ta ansvar över sina handlingar, denna medfödda “bristande kompetens” kan de ju bara inte rå för…

  3. Dom verkar inte kunna stå för den, när de väl flippar. Det är inte JAG som förminskar det farliga de gör, och försöker göra det blasé, det är dom. Och alla kvinnor som inte vill köpa att män är/snabbt kan bli farliga.
   Det jag vill komma åt är att de farliga männen inte är “några andra män/ dom med psykos/ dom som missbrukar” utan det kan absolut bli den man, den goda familjefadern, man själv kanske sitter och är gift med.
   Det verkar antagligen såväl blasé som otroligt, men det är precis så som verkligheten ser ut. Därmed kom jag in på varför dessa underbara, goda män kan begå dödligt våld mot dem de älskar som mest? Jo; det tror jag är funktioner som finns i oss och även i män, som finns med sedan urminnes tider. Samma funktion som får gravida kvinnor att börja möblera om hemma och, det sk. fenomenet “nesting”. Vi skapar bo för vår avkomma. Människan är som en paradox mellan intellektuell varelse och en genom evolutionen programmerad varelse. Det gör ju inte den gravida kvinnan omyndigförklarad för att den får en impuls som väldigt många gravida kvinnor får. Samma sak med män, i vissa situationer kan man se män uppträda på ett likartat sätt. Helt utan psykoser.
   Därför vill jag uppmana kvinnor att ta sin rädsla på allvar och faktiskt skydda sig, och skydda sina barn. När ska man vara vaksam? Vid en skilsmässa skulle jag säga- om jag ska gå på statistisken över våldsbrott i nära relationer.

 37. det du skriver är så sant att jag blir tårögd, clara.

  jag bor ute bonnvischan i småland och gav mej ut för att jogga en mörk morgon för ett par månader sedan. då blir jag ikapp-körd av en volvo med en man i som frågar mej om jag behöver skjuts.
  jag blev rädd på ett sätt jag aldrig tidigare blivit.
  och kanske var hans fråga helt clueless, av godo och kanske hade jag ingen anledning att springa mej hes flera kilometer i total skräck efteråt. kanske har min rädsla för krypkörande bilar varit onödig och dum.

  eller inte.

  resten av allt jag vet om män i bilar kombinerat med ensamma kvinnor är rent ut sagt röven och döden. allt min kropp och hjärna vet om den kombinatipnen gör att jag automatiskt blir illamående av rädsla.

  och då har jag i övrigt aldrig någonsin varit hotad av nån man i min egen närhet.

  min egen man förstår allt det jag säger och skriver till dej nu. precis som att din man förstår det du säger. är glad över det. men hatar samtidigt faktumet att det faktiskt är så att vi har rätt.

  1. Det värsta är att samhället spär på det här med vi ska vara rädda genom uppmaningar om att inte gå ut eller genom att vi får skylla oss själva om vi litar på okända män.

   Jag är nästan aldrig rädd för att gå ute (har säkert blivit det i samma situation som du var i) men jag undviker att åka taxi på natten om jag är ensam för jag vill inte sätta mig själv i en bil med en främmande man. Jag har ingen aning om det är ett logiskt beslut statistiskt sätt, men rädslan är inte logisk.

 38. Tycker verkligen detta är en bra men sorglig liknelse. Tills någon använde den som argument till att ej ta emot flyktingar. Personen menade att någon procent kunde vara terrorist av de som kommer hit. Då kunde jag liksom inte fullt ut stå för liknelsen längre då jag inte tycker att en kan stänga gränserna pga av den risken.

  1. Fast den gemensamma nämnaren är att de som utför våldet är män, inte om man har flytt från sitt hemland eller inte. Sedan har väl ingen gjort motsvarande slutsats om män, att de inte ska få vara kvar i Sverige?

 39. Med det argumentet menar du då också att vi ska undvika muslimer, för det är inte alla muslimer som är terrorister – men alla terrorister är muslimer

  1. Jag tror inte Clara menar att vi ska undvika varken män eller muslimer! Det är bara det att vi måste tillsammans arbeta med att få fast terrorister och de män som våldför sej på andra människor fysiskt eller verbalt. Jag tror inte heller att alla terrorister är muslimer. Han i Norge var det inte.

  2. Jag sprider ingen rasistisk dynga, jag gjorde en poäng. Hon är sexistisk i sin åsikt och hyllas för den.
   Du är däremot rasistisk som tror att alla muslimer är.. av ras? Du förstår vad jag menar

  3. Läs på lite om rasism så kommer du nog inse att uttalandet “alla terrorister är muslimer” är ganska så rasistiskt, oavsett om du försöker göra en poäng.

   Det finns en sanning i att mäns våld mot kvinnor utförs av män, men det finns ingen sanning i att terroristbrott generellt skulle utföras av muslimer.

  4. Det Clara Svensson som skrivit kommentaren reagerat på är ju hur man generaliserar över män, hon menar att det vore lika absurt som att säga att “alla terrorister är muslimer”. Hon drog bara en parallell och säger inte att hon själv anser att alla terrorister är muslimer. Tvärtom vill hon ju lyfta fram att en INTE ska kategorisera människor. Alltså oj, att ni inte förstod poängen….

  5. Kajsa: den viktiga skillnaden är ett en övervägande majoritet av alla våldsbrott begås av män men desamma gäller inte för muslimer och terrorbrott. Då blir den ingen poäng utan bara rasism.

 40. Heja Clara! Många vill tydligen hellre läsa det här som fan läser bibeln och vrida det till alla möjliga konstiga vinklar istället för att se vad som är problemet – mäns våld mot kvinnor och de strukturer som lägger ansvaret på kvinnorna.

 41. Alltså, den här rädslan för någon som helst form av mansanklagelser är ju på en ABSURD nivå. Du lägger upp en bild som GÅR UT PÅ att INTE ALLA MÄN, men tillräckligt många för att man alltid måste vara vaksam… och så får du ändå kommentarer om att “inte alla män” !!?? Vad är det MED folk? Hur kan utpekandet av ett (helt oemotsägbart) problem (säger “problem”, vilket förstås är en underdrift) vara värre än problemet självt? Vad är det alla är så komplett livrädda för? Dessa reaktioner gör mig mer rädd än något annat för att vi aldrig, aldrig, aldrig ska komma någonvart med den här eländiga soppan.

 42. Hej! Kommer själv från Östersund men bor i Umeå. Självklart så ska man få gå ut på kvällar och helger kvinna som man. Var man än befinner sig Östersund som Indien. Vi måste bli bättre på att ta hand om varandra i Sverige. Lämna aldrig en full tjej eller killkompis ensam. Sex är även något som många unga killar tar väldigt lätt på. Många använder grovt språk redan i grundskolan mot varandra. Mer respekt behövs i samhället. Svenska studieresultat sjunker internationellt sett. Folk måste ta tag i problem som existerar i ett tidigt skede. Våldtäkt är aldrig ok. Ja är ja nej är nej!!

 43. En väldigt bra tankeställare kring Öresundspolisen. Bilden är en bra illustration över utsattheten tycker jag också.
  Förlora dock inte tron på män. Man kan mycket väl vara feminist men ogilla budskapet i bilden.

  Budskapet “män” går lite på en repetitionssnurra i media känns det som. Det budskapet sitter nog redan i ryggmärgen på varenda man i sverige, nog ingen som undgått att män begår brotten.
  Däremot kan jag inte just nu komma på ett enda konkret förslag som verkligen kan göra skillnad. Det finns såklart sådana men det är lite av ett misslyckande tycker jag om inte varje man i hela sverige har med sig i ryggraden åtminstone en sak som kan ändras på hos dem själva eller i samhället i stort för att komma till rätta med situationen. Jag hoppas se de lösningarna i mitt facebookflöde i framtiden.

 44. Hej! Vilken bra och viktig text! Fick framförallt upp ögonen efter kommentaren kring Östersundpolisen (och övrig allmän uppmaning att kvinnor ska vara försiktiga, ej gå där det är mörkt eller ensam etc). Att när det är fotbollsmatch och derbyn är det enorma polisinsatser, men inte en vanlig lördagkväll i mars trots att det uppenbarligen är farligare för kvinnor än män att gå hem på natten. Farligare än derbyn. Hur skevt är inte det!? Också mycket bra instabild. Tack Clara för en viktig och samhällsnyttig text!

 45. Brukar inte kommentera inlägg men känner att jag vill visa att jag står på din sida i detta. Om du nu skulle få många negativa kommentarer igen, trots att du skrivit väldigt pedagogiskt i frågan så att även den med huvudet i röven borde kunna förstå. HEJA CLARA!

 46. Men förstår du inte att den här sortens argumentföring och logik är grund till alla typer av främlingsfientlighet i världen?
  8/9 stora terrordåd i USA går att koppla till radikal islam. Med samma M&M-logik ska ju då alla muslimer ut för vi kan ju absolut inte lita på dem. Du kan i princip byta ut alla män i texten mot muslimer och kvinnor till amerikaner och där har du en fjärdedel av Trumps valmanifest.

  Det blir en “vi-mot-dem”-häxjakt som inte löser någonting med dessa generaliseringar; de är generaliseringarna och de förutfattade meningarna som går mot de sju diskrimineringsgrunderna som finns som är bas för att ingenting löses och utvecklingen stagnerar.

  Jag är för jämställdhet men det är oroande att den här logiken hyllas av många, för det legitimerar retoriken och beslutsfattandet SD/Trump/Putin/ISIS etc.

  1. Anton, problemet är ju att i princip överallt i samhället används denna retorik när det gäller våld mot kvinnor och kvinnors utsatthet. Det är ju det Clara belyser i det här inlägget, när hon “kallar en spade för en spade”. Jag håller verkligen med dig om att sådana resonemang är direkt farliga, men om vi ska bli kvitt den måste vi tala öppet om och konfrontera den när den används i samhället, som senast av Östersundspolisen. Vad polisen borde, gjort som Leif G.W. sa är ju inte att be kvinnorna hålla sig inne utan ha så många poliser som möjligt ute på gatorna om kvällarna.Det är förövarna som ska vara rädda, inte kvinnorna.

  2. Till att börja med, tack för ett respektfullt och välgenomtänkt svar, det var jag inte beredd på!
   Det är så sant och det håller jag med om, det om till exempel polisen i Östersund. Om hon menar så som du säger är det snarare ett argument FÖR att till exempel muslimer i USA inte ska bli associerade med ISIS, så det är ju bra. Tycker inte det framgick i hennes text, men efter din förklaring inser jag att det kan vinklas så.
   Ha en bra dag

 47. Så bra! Du har helt rätt. Fantastisk, och borde vara självklar, analys. Obegripligt att uppröras över de här argumenten – precis som du säger kan de som upprörs gärna hålla sig borta från kampen.

 48. Bra rutet! Tack för att du orkar stå upp för kvinnors rättigheter trots trista kommentarer. Det betyder mycket för oss som läser din blogg!

 49. Tack för ett tänkvärt inlägg clara! Men kan inte annat än känna sorg för mänskligheten när detta ämne gång på gång visar sitt fula tryne. En man i Sverige idag kan knappt titta en främmande kvinna i ögonen av rädsla att det misstolkas som något rovdjurs beteende, jag gör det inte om inte annat, vill inte skrämma någon så därför går jag oftast med blicken stadigt på marken istället tråkigt men sant faktiskt. Tycker det är för jävligt att vissa män inte kan använda sin fysiska styrka till annat än att slåss med!! Är själv pappa till två söner och kommer göra mitt yttersta för att lära dem använda sina krafter till glädje för andra och sig själv, låter som att jag beskriver superhjältar men hade fler män känt sig som sådana lite oftare tror jag vi hade haft en annan situation.

 50. Bra Clara! Grymt att du tar fighten. Jag blev provocerad igår av en kvinna som skrev nåt i stil med att eftersom hon trivdes bra som hemmafru så skulle vi slänga ut jämställdheten genom fönstret typ. Så jag skrev ett inlägg igår om hur viktigt det är att lyssna på kvinnor och se bortom sina egna privilegier. På samma sätt som det är viktigt för män att lyssna på kvinnor så måste även kvinnor lyssna på andra kvinnor och ta till sig av deras berättelser och upplevelser. Du är grym!!!
  (Här är länk till mitt inlägg om någon är nyfiken, eftersom det var poddtisdag så avslutade jag inlägget med en rad poddtips för den som vill bli bättre på att lyssna på andra: http://teknifik.se/2016/03/8-mars-lyssna-pa-kvinnor/)

 51. Du är så fantastisk Clara! Älskar hur du pedagogiskt sätter ord på dessa inte alltid lätta tankar! Du är min stora förebild.

 52. Jag hejar på dig Clara! Och på alla vi andra kvinnor här ute som tillsammans kämpar för kvinnors rättigheter!

 53. Det är farligt med generaliseringar, även om man har statistik i ryggen.
  Skulle du kunna precisera gruppen män till män från Mellanöstern utan att det blev ramaskrin? Nej, men faktum är att män från Afrika och Mellanöstern är kraftigt överrepresenterade när det gäller sexualbrott. Ju fler män från dessa patriarkala- klankulturer som kommer hit desto fler kvinnor kommer att utsättas för sexualbrott. Det är fakta, men det är inte fakta man vill tala om. Eftersom “de flesta invandrare inte våldtar”. Nej, just det, och det gäller även etniskt svenska män.

  1. …och då kan man ställa sig frågan: Vill vi dela med oss av vår idé om att man inte ska förtrycka kvinnor på något sätt (t ex genom att de som nu är här får veta det på något sätt) eller ser vi helst att dessa män är kvar och fortsätter förtrycka kvinnor?

  2. De är ju fortfarande män? Varför dela upp i undergrupper när det finns en tydlig, övergripande manskultur som vi behöver ta tag i? Måhända olika stark och farlig i olika landsområden i vår värld, men fortfarande samma grundtanke, grundvärderingar och brist på hänsyn.

  3. Anna C, när du väljer att skriva att “män från Afrika och Mellanöstern är kraftigt överrepresenterade när det gäller sexualbrott” undrar jag vilken statistik du har i ryggen? Hoppas att det inte är någon av alla konspiratoriska sajter som dyker upp om man googlar på precis samma ordföljd, utan att det är den snart 11-åriga BRÅ-rapporten “Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet” som du hänvisar till?
   Om det är BRÅ-rapporten du hämtat din uppfattning ifrån så är det viktigt att veta att den dels bygger på väldigt gamla siffror (från runt år 2000) om personer MISSTÄNKTA (ej dömda!) för brott och dels måste jag säga att det är en extrem överdrift att säga att det handlar om en “kraftig” överrepresentation. Så här förklarar Advokatsamfundet siffrorna:
   “Visserligen är överrisken för att misstänkas för våldtäkt enligt 2005 års undersökning fem gånger högre för utrikes födda. Men det handlar i absoluta tal om ett mycket litet antal personer av de 1,3 miljoner utrikes födda i Sverige. Av de utrikes födda i undersökningen har 2,2 promille misstänkts för våldtäkt, vilket innebär att 99,78 procent inte har misstänkts. För personer födda i Sverige av svenska föräldrar är motsvarande andelar 0,4 promille som har misstänkts för våldtäkt respektive 99,96 procent som inte har misstänkts.”
   Detta gäller även om man plockar ut grupperingen “personer från Mellanöstern och Afrika”, dvs det handlar fortfarande om promille. Att hävda att det är “fakta” att “fler kvinnor kommer att utsättas för sexualbrott ju fler från dessa länder som kommer hit” är därför felaktigt om du baserar det på ovanstående statistik.
   Att 98 procent av de som misstänks för sexualbrott är män är jämförelsevis en lavinartad överrepresentation.

   Och till dig underbara Clara: Tack för att du tar fajten. Du är grym!

 54. Jag blir så otroligt ledsen av alla som missförstår denna sanning.
  Jag blir också otroligt ledsen av just denna sanning.
  Tack så mycket för att ni som orkar prata om det, gör det. Särskilt såna som dig Clara som har en stor plattform som troligtvis inte bara utgörs av redan kunniga inom området.
  <3

 55. Det finns en utmärkt lösning på problemet med våldsamma och våldtäktsbenägna män. Den lösningen har Trollälvan liksom hon vet hur andra problem här i världen ska rättas till. Ta del av hennes upplysande och geniala webbsida trollalvan.wordpress.com
  Hoppas du tål dess innehåll. För du är väl inte lika känslig som flertalet andra är? Nej, det är du säkert inte!

  1. Johanna/Trollälvan; Jag har nyss varit inne på din blogg och jag begriper ingenting. Det känns som om du missar hela livet…

  2. Malin, att du inte begriper någonting kan bero på att du är trångsynt precis som så många andra. Och det du och många andra kallar “livet” missar jag gärna, för jag kallar detta “normala liv” för död. För mig är livet mycket mer än så. Det är en dröm, en fantasi bortom vad du och många med dig någonsin kan föreställa er!

 56. Det är helt sjukt hur folk reagerar.. Man kan aldrig dra alla över en kam, men fakta är fakta. För övrigt kan jag känna att Östersundspolisen får ta så mycket skit, de ville bara väl och hade nog inte riktigt tänkt igenom sitt uttalande. Jag bor själv i Östersund, och kommer inte att hålla mig inne, men som alltid, så är jag försiktig när jag är ute själv nattetid…

 57. WORD! <3 <3
  Jag är så gråtfärdigt tacksam över att kvinnor som du – med en plattform – tar ställning så här kristallklart. TROTS att ni vet att det är provocerande och att många ser rött när de läser det. Tusenmiljarders tack, Clara. Håller inte med dig om allt du skriver alltid men ÄLSKAR din intelligens, ditt mod och ditt fantastiska sätt att uttrycka det på. HEJA!

 58. Ibland känns det som att folk VILL missförstå med flit!
  Det har ingenting att göra med att såga, trycka ner eller hata män!
  Det handlar om att ta upp ett stort problem till ytan. Belysa det gång på gång till det förhoppningsvis försvinner.
  För det är inte bara vaga känslor eller en tolkningsfråga, det är FAKTA!
  Det är i störst utsträckning män som begår våldsbrott mot kvinnor! Och för att inte tala om det allmänna (självklara) klimatet i samhället! Att mitt ord sällan vägs lika tungt som en man i samma befattning . Och när jag inte finner mig i min roll utan Gud förbjude HÖRS så blir jag stämplad som svår eller en bitch. Medan en man får vara bestämd och viljestark. Nej fy!

  Och det är inte meningen att vi ska leva i ett samhälle där du ifrågasätts mer, måste tänka dig för, bli konstant medömd efter hur attraktiv du är bara för att du är kvinna!
  Det här är inte en kvinnofråga utan en fråga som precis alla borde vilja jobba med!

  För egen del är jag tacksam över att jag har två små söner, jag har verkligen en chans att forma dem till 2 kärleksfulla och trygga män! Underbart!

  Sist tycker jag att du Clara är fantastisk som använder en del av ditt rampljus för att belysa lika värden mellan könen. Det är otroligt modigt av dig!

 59. Mycket, mycket bra. Känner allt oftare att jag inte orkar ta diskussionen pga orkar inte med all dumhet och ovilja att förstå. Glad att andra gör det på ett bra och tydligt sätt.

 60. Fantastiskt bra rutet! Du slår huvudet på spiken och tar orden ur munnen på mig! You go girl!!!

 61. Heja! Heja! En kvinnlig högvaktl vart tafsad på i full uniform och beväpnad. Då är det ju skitsamma hur vi klär oss. Jag älskar män men vilka skitstövlar det finns. Och tyvärr fastnar dom bättre i minnet än alla godingar jag känner.

 62. Tack för reflektion o ryt o att du är en stark kvinna som gör avtryck och lägger grund för att alla ska kunna vara starka.

 63. Men du det där var ju alldeles vansinnigt fantastiskt bra tänkt, tyckt och skrivet! Tack för den texten! Du är så klok, så skön & så sablarns bra.

 64. Hur menar du att alla kvinnor Måste förhålla sig till detta? Måste männen också förhålla sig till att ses av omvärlden som potentiella våldsbrottslingar? Jag tycker resonemanget verkar lite tunnt. Även om du inte gör anspråk på att ha någon djupare utbildning inom kritiskt tänkande eller humaniora i allmänhet så tar nog många till sig dina texter ganska okritiskt och som ett färdigt svar. Bra med ämnen som skapar debatt, hoppas bara inte diskussionen dör av att vissa åsikter ses som felaktiga.

  1. Om jag förstår dig rätt Maria, så jämför du alltså obehaget hos män att eventuellt ses som potentiella våldsbrottslingar (eftersom de statistiskt skulle kunna vara det), med att som kvinna känna obehaget att inte ha rätt till sin kropp, sin trygghet, sin frihet i offentligheten? Att riskera att bli våldtagen och dessutom skuldbelagd för det? Att känna ett pålagt ansvar att försöka förhindra att män förgriper sig på en? Obehaget att behöva möta allt från mäns blickar, till sexistiska kommentarer, oönskade inviter, tafsande, övergrepp och våld? Allt detta är tyvärr vanligt förekommande, men hur vanligt tror du att det är att någon säger till en man att han kanske är en våldtäktsman? Jag har i alla fall aldrig hört talas om det. Det värsta som kan hända är väl att en kvinna inte vill gå på samma sida om gatan som honom, men det måste ju kännas väldigt tufft och jobbigt för honom (obs ironi). Du har säkert en djupare utbildning inom kritiskt tänkande, vilket du påpekar att Clara saknar, men det förhindrar dessvärre inte att ditt resonemang verkar lite tunt.

  2. Jag tycker absolut att män ska förhålla sig till att ses som potentiella våldsbrottslingar! Det kanske kan bidra till att de faktiskt vill verka aktivt för att påverka män och kvinnors roll i samhället och verka för att INTE bli sedda som möjliga våldtäktsmän/hustrumisshandlare.

 65. Bra skrivet! Skönt att det även finns bra förebilder på nätet! Är trött på alla som fegar runt ämnet!

 66. Jag blir ledsen när andra män beter sig dåligt, men jag tycker det är ganska okomplicerat att bara bli ledsen på de männen. Jag kan inte för mitt liv förstå varför någon skulle bli arg på kloka kvinnor för den sakens skull.

  Om alla schyssta män höll sig inne några kvällar borde det vara lättare för polisen att ha koll på de män som trots det är ute. Klart några av dem också kommer vara schyssta, men klart mindre andel. Om polisen då var lite diskreta skulle de rätt kvickt se vilka som trakasserade kvinnor, låsa in dem någonstans och så skulle alla vara glada.

  Minskar man antal män ute skulle det alltså bli lättare att stoppa buset. Minskar man antal kvinnor ute gör man bara de kvinnor som faktiskt är ute mer utsatta. Det känns rätt okomplicerat.

  Så alla män som vill hjälpa till, stanna hemma och titta på tv! Ta hand om ungarna så kan fruarna gå ut istället. Det blir lugnare så.

 67. Mkt bra skrivet. Jag håller med dig i allt du skriver! Tack för att du orkar ta dessa otacksamma strider trots all skit du vet kommer komma. All respekt!
  Kram/Lisa

 68. Blir så glad när du skriver så bra, förståligt och förklarande om feminism och andra bra åsikter! Heja dig!!

 69. Så bra skrivet. Jag är definitivt inte feminist, utan tror på att allas lika värde, men då det gäller grova våldsbrott är det fortfarande män till största delen som utför det. Blir totalt galen då de som försvarar män kommer med att det finns kvinnor med som slåss. Och ALLA män bär sig inte illa åt. Det är till och med en ganska lite del av männen som gör det. Trots detta är det över 90% av de grova våldsbrotten som begås av just män. Ibland kanske man måste se statistik för att komma åt ett problem?

  1. Hej Madde! Vad tråkigt att du inte vill kalla dig feminist, men jag tycker att det låter ganska mycket som att du faktiskt är en. För att vara en feminist krävs ju i stora drag 1. att man tror på allas lika värde, men 2. ser att människor i vårt samhälle inte behandlas lika och inte har samma möjligheter beroende på sitt kön, och att man 3. vill göra något åt det. Feminismen handlar om att motarbeta det sätt som vi fostras in i våra könsroller, att motarbeta det som gör att män blir så mycket mer benägna att begå våldsbrott än kvinnor, t.ex. För precis som du säger, i det här fallet talar statistiken sitt tydliga språk.

  2. Håller helt med Bellabus kommentar! Varför vill du inte kalla dig feminist? Mäns och kvinnors lika värde är ju liksom grunden i feminism? Ingen står över den andre, utan lika villkor vill vi ska gälla, på alla plan. Tror du (också) har missförstått vad feminism står för….

 70. Heja dig! och till alla som tycker att det är tråkigt att lägga upp en sånhär bild på kvinnodagen: tråkigt att behöva! Patriarkatet var inte min idé!

 71. Bra skrivet!
  Sorgligt att kvinnor ska behöva ta eget ansvar för mäns våldshandlingar.
  Denna frågan är alltid lika aktuell.
  Manliga (finns säkert kvinnliga oxå) domare lägger gärna skulden på kvinnan när mannen brukat våld… De domarna borde äta lite m&m de oxå

  1. Jag tänkte inte förklara eller försvara Claras inlägg. Men eftersom att jag pluggade på Umeå universitet då en välkänd sexförbrytare härjade som värst. Så jag förklara en sak. Självklart ska man som kvinna ta eget ansvar över sin säkerhet. Inte gå ensam eller vara för godtrogen. På den tiden så såg man till att ha sällskap man litade på. De manliga vänner man hade då ställde upp och väntade på tex bussen med oss. Ingen ifrågasatte varför man ville ha skjuts. Vettiga män blir inte kränkt över något som Claras inlägg. De känner till statistiken som visar på det faktum att det är män i största utsträckning som begår våld mot kvinnor. Vettiga män skjutsar och väntar på bussen ihop med en. De ifrågasätter inte utan ser det som något självklart. Lika självklart som att ens bästa väninna gör en sällskap en mörk kväll. Vänner ställer upp oavsett kön och ifrågasätter inte rättvisan i det. De nio år han härjade har iallafall lärt mig att bra människor ställer upp utan att fundera.

 72. Försöker åter och åter förstå vad det är med alla stackars män som känner sig hotade, jag säger som Carolina Farraj:

  Kvinnor lever med rädsla att våldtas.
  Män med rädslan att kallas för potentiell våldtäktsman.

  Fram med vågskålarna nu.

 73. Har svårt att förstå män som upprörs över att någon påpekar fakta – istället för att uppröras över att det faktiskt är precis som du skriver. 2016. Suck…

 74. Tack! Jag blir så uppgiven, vad ska man göra när staten förtrycker kvinnor på detta sätt? 🙁 man ger nästan upp! Tappar tron liksom.

 75. Jag står 100 % bakom dig i det här! Så bra du uttrycker det sneda i samhällets syn på skuld och ansvar i de här frågorna. Bra rutet!

 76. Svårt att förstå att någon kan bli upprörd över detta inlägg, men det visar ju samtidigt att feminism fortfarande behövs och att vi inte alls är så jämställda som vi tror. Så bra skrivet!

 77. BRA CLARA. Du är bäst. Blir så ledsen att du ska få sådana kommentarer. Du är AMAZING. <3

 78. Ett fantastiskt inlägg! Tack, Clara för att du säger det som så många av oss tänker. Mycken kärlek och respekt

 79. När man inte ser ett problem så finns det inte. Det är så feminister funkar. Anklaga alla män för de brott som begås av män så har vi visat problemet och det är männen. Problemet är att de föddes med en kuk. Sen finns det dom som kollar på vilka män det är som begår dessa brotten men inte feminister.

 80. Det är väl inte bara kvinnor som behöver förhålla sig till det våld som utövas av enskilda individer?

 81. Väldigt bra och kloka poänger som tas upp i ditt inlägg! Jag undrar varför man ALDRIG kan få prata om/ta upp problemen med att kvinnor utsätts för våld. Utan att meningar som “men alla män gör inte detta”, “men männen då, finns ju män som också våldtas eller misshandlas”. Ja klart som fasen att även pojkar och män utsätts för våldtäkter eller lever i förhållanden där de utsätts för misshandel. Men man kan inte lyfta alla frågor på en gång. Varje fråga måste ha sin plats. Om männen som (som det nästan alltid är)tycker att frågor kring att män utsätts för våld inte tas upp tillräckligt – gör något med det då! Lyft frågorna i andra sammanhang, engagera dig! Men det gör ju inte dessa personer. De vill bara ta bort fokus och förminska det kvinnor utsätts för. Och så på detta vill man gärna förminska och förlöjliga kvinnor och måla upp en som galen feminist, extremist osv! Tröttsamt!! Vi måste kunna prata om detta, lyfta detta! Utan att fokus flyttas från själva problemet till något helt annat. Varför kan inte dessa män (och en del kvinnor) säga, “fan vad hemskt detta är, vi gör något åt det”, istället för “men det är ju inte aaaalla män”. Vem fan har sagt det är alla män? Ingen. Hur vet man att en man är ok och ej? Det vet man ej. Därav rädslan i vissa situationer.