Sommarens projekt

Sommarens härligaste projekt ska bli att anlägga en fruktträdgård! Jag tänker mig äppel-, plommon- och päronträd, vita, röda och svarta vinbär. Några olika sorters krusbär. Hallonbuskar, ett jordgubbsland och smultronsnår. Och härlig, kraftig rabarber! Ja massa underbara grejer.

Jag har en stor gräsmatta/slänt så platsbrist råder inte – däremot funderar jag på hur jag ska plantera på bästa sätt för att skapa vackra rum och göra fruktträdgården vacker även inifrån huset? Har ni några tips på riktigt bra trädgårdsböcker som avhandlar det här med trädgårdsanläggning lite mer ur ett “arkitektoniskt” perspektiv eller hur jag nu ska uttrycka det  – det vill säga inte bara rabatter och sortval? Jag är tacksam för alla tips jag kan få.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer på “Sommarens projekt”

 1. Härliga planer! Vill bara passa på att varna för ett misstag jag själv begått. Hallon sprider sig något så fruktansvärt! Sätt dem i avgränsade behållare så du kan kontrollera dess framfart. Min egen dust med snåren ledde till insikten att man kan få för mycket av det goda…

  1. Detsamma gäller smultron & till viss del jordgubbar. Vår trädgård var full av små smultronplantor i alla små vrår när vi köpte huset…

 2. Rabarber gillar att bli delade. Och min bästa rabarberplanta är den som har legat bortglömd på gräskomposten. Den är flera meter hög och gav förra året hela 10 kilo rabarber. Från en planta.

 3. Trädgårdens rum av Christel Kvant. Såg att det fanns en tvåa nu också. Den har jag använt som inspiration privat och i arbetet.
  Mvh Therese

 4. Hihi, jag tänkte tipsa om permakulturprinciper & skogsträdgårdstänk innan jag läste slutet. Det är nog inte sen känslan du var ute efter, nej. Men jag kan tipsa om att så örter och perenn lök som gräslök och kajplök runt träden! Det mår träden bra av, jorden finns redan där runt de nyplanterade träden och det är både gott och fint. Fast mormorsblommor runt trädstammarna är ju inte dumt det heller…
  Lycka till! Jag inbillar mig att jag ska hinna med allt jag vill i trädgården i år och att det ska hända mycket även hos mig. Tanken är att jag ska minst fördubbla köksträdgården 🙂

 5. Jag har nyligen lånat “Bevara och sköta en gammal trädgård” av Christina Ilminge, den kan nog ge dig lite tips! Den berättar mycket om hur man planerade och använde trädgårdarna förr. Även tips om jordförbättring, kompost mm, och som namnet ju antyder även hur man tar hand om en gammal, befintlig trädgård. Lycka till med projektet!

 6. Böcker av Marie och Björn Hansson brukar jag gilla. Många tips om hur man ska tänka när man planerar trädgårdar. Gör gärna tre skisser över trädgården är mitt tips. Hur ser den ut nyplanterad, om fem år och om tio år. Buskar och träd växer rätt mycket på den tiden, och det man tycker ser glest ut nu kanske ändå blir för tätt om 10-15 år.

  1. Boken “Trädgårdsform” rekommenderar jag också, den är grundlig utan att vara tråkig.

 7. Vilket härligt projekt, förstår att du längtar! När vi köpte vår gård 2014 så fanns redan en uppvuxen trädgård med flera olika äppelträd, päronträd, körsbär, olika svartvinbär, syrenberså och gammaldags rabatter. Kunde inte varit mer nöjd på den fronten, trädgården ligger som i en sluttning framför huset och känns väldigt genomtänkt med tanke på sol och vind. Önskar jag kunde fått tips av den person som anlade denna för länge, länge sedan då vi nu tänker fylla på med yngre träd, buskar och växthus. Är inte så kunnig på just det.

 8. Angående sorter rekommenderar jag att köpa från Blomqvist i Finland. Han har massor av sorter för vårt klimat. Ananas kanel och Grenman är två jag har, mycket goda!

  1. Eko-trädgård i Brån (utanför Vännäsby) säljer härdiga fruktträd och bärbuskar, bla Blomqvists sortiment. Rekommenderar! 🙂

  2. Tänkte också på Blomqvist när jag läste inlägget : ) Det blir mycket reklam för dom idag . Men skämt å sido. Det är ett helt fantastiskt ställe om man vill ha gamla sorter eller sorter som verkligen tål att leve på norra breddgrader

   http://www.blomqvistintaimisto.com/

  3. Härligt! Nu var det ju inte planttips du efterlyste men jag tipsar lite ändå… Hejar också på Blomqvists trädgård (bor inte så långt ifrån 😉 ) Verkligen toppenutbud! Han var med på trädgårdsmässan i Umeå ifjol, kanske även i år?! Kan tipsa lite om smultron; Köpte 3 plantor smultron ifjol våras (tyckte nog först att jag var lite väl snål…) men i slutet av sommaren hade jag nog 1000… så fundera lite var du planterar dem! Menvi åt smultron nästan tills snön kom 🙂 !Det samma gäller hallon, de skjuter ju gärna rotskott. Lycka till m planeringen!

 9. Jag har inte så stor koll på böcker i ämnet men om man söker typ på “landscape garden” eller liknande får man upp sanslöst vackra bilder och massor med inspiration på pinterest. Då är det visserligen växter som inte trivs här uppe men om man är lite klurig kan man ju byta ut mot sorter som fungerar här 🙂 Man tar med sig strukturer, former, färger och översätter till våra förhållanden.

 10. Anna Neah Deutgens blogg är full av trädgårstips, hon har tydligen gjort om hela sin trädgård nyligen så där kanske du kan få lite inspiration 🙂 Tycker dessutom ni verkar ha lite lika stil/smak i inredning!

  http://www.annaneah.se/

 11. skulle byta ut plommonträd mot körsbär. Fina blommor och inte lika vidrig fallfruktsfaktor.

 12. Våga testa lite wildcards! Vi har bl.a. boysenbär och krikon i vår trädgård.

  Och glöm inte att täcka rabarberna med en hink så fort de dyker upp, då får du långa och spröda stjälkar 🙂

 13. Jag vill tipsa om mitt favoritäpple “Esters päronäpple”. Ett litet rött äpple som är det godaste äpple jag ätit. När det gäller hallon får man tänka på att de skjuter massor av rotskott, så plantera dem där man klipper gräset runt om. Jag har använt smultron och jordgubbar, det blir ju massor av revor från dem, som marktäckare. Det är billigt och ger ett lite “vilt och lantligt” intryck. Och toppen för barn att kunna plocka goda bär lite här och där i trädgården.

 14. Vilken dröm! Glöm inte björnbär! Min svärfar har en massa björnbär längs ett staket och det är toppen, för de har hemska taggar… Han har också en massa hallon, vilket är det bästa som finns. Ett tips är att plantera flera olika sorter, så har man hallon även om någon sort går dåligt nått år. 🙂

  1. Min svärmor har björnbär, vi bor i Piteå! Sätt mot en solvägg så växer nästan allt! Skulle rekommendera en trädgårdarkitekt. Här uppe kan man betala för konsultation typ 600kr(?)/ h och där få en planskiss över området med tänkbara buskar/bär mm. 1,5h tror jag hon var på plats å sen tog det 2 v innan skissen kom. Vill man kan man få hjälp m plantering mm men är mm någorlunda gröna fingrar får det nog bra:)

 15. Hej! Ta in en trädgårdsarkitekt! Det är supersvårt att föreställa sig hur träden kommer se ut om 20 år. Jag tror verkligen det är värt pengarna!

  1. Jag håller med! Det är så mycket att tänka på när det gäller läge, vind, lä, växtzon, utbredning, vad som funkar tillsammans osv så det är nog både lärorikt och värt!

  2. Håller med! Har byggt nytt hus och tomten var bara grus och lera och visste liksom inte var man skulle börja. Att anlita en trädgårdsarkitekt var det bästa vi gjort. Fick en jättefin skiss över hela tomten med allt inritat och ett växtförslag. Kostade några tusenlappar och var SÅ värt det.

 16. Har anlagt en fruktträdgård under 20års tid fast jag inte är trädgårdsarkitekt…..bor ung på samma breddgrad, har 7 äppelträd, två plommonträd, 3 körsbärsträd och ett päronträd. Plommonen hinner inte alltid mogna tyvärr. Lägg träden tillräckligt långt ifrån varann och från huset, det är mitt bästa tips! De blir större än man tror. Tänk grupper av träd. Sydsidan av huset är förstås gynsammast. Lycka till!

 17. Såg att någon annan var inne på samma spår, men Christel Kvants böcker är verkligen fantastiska. Jag läser, om och om igen, “Den lilla trädgården” (heter nog “Radhusträdgårdar” i nya utgåva) som ger fin inspiration. Även om din trädgård är stor så är nog principen densamma.

 18. ‘Arkitektens trädgård’ av Patric Johansson, Kenneth Kauppi, Maria Pennanen (Arena)
  Både bilder, ritningar och noggranna beskrivningar! Lycka till!

 19. Trädgårdsform, den täcker allt och lite till. Mycket matnyttig bok för den som planerar en större trädgård.