Vitt och fräscht

Ett ljust, fräscht och vitt hem. Klanderfritt. Ett tecken på god smak. Eller kanske bara dålig fantasi? Jag har i alla fall alltid tyckt att det låter bakvänt när folk hävdar att de älskar naturliga färger och sedan bara inreder med vitt, beige och grått.

En vanlig missuppfattning om inredning är att det är enklast att inreda med en vit bas. Speciellt ges det rådet till oerfarna inredaren. Jag skulle vilja säga att det är precis tvärtom. En vit bas är oerhört krävande. Det är inte enkelt att få ett helt vitt hem att kännas hemtrevigt. Utan vackra möbler, sköna textilier och ambitiös ljussättning blir resultatet ofta sterilt och platt. Mönstrade tapeter däremot – de ger känslan av att ett rum är inbott. Med en riktigt fin tapet kan man ha nästan hur skruttiga möbler som helst. Tapeten gör jobbet. Och den som är för feg för att tapetsera ett helt rum kanske kan satsa på en eller två väggar. Eller varför inte sätta tapeten i taket?

Själv älskar jag att missmatcha färger och mönster. På något sätt känns det lugnande för ögat. Jag älskar rutigt ihop med prickigt och randigt tillsammans med blommigt. Det gifter sig så bra. Förut skämdes jag när mer stilrena typer klev in i mitt hem. Jag blygdes över min färgglada mönstermix. I minimalistens sällskap blev jag som den flamsiga, överpyntade och överförfriskade kvinnan på en stel fest. Smaklös och på tok för mycket! Så hopplöst långt ifrån den lågmälda skandinaviska stil som är signumet för god smak.

Det var en sorglig känsla. Och är det någon känsla som inredning inte ska inge så är det sorg! Inredning ska vara livsbejakande. Så jag bestämde mig för att förekomma allt näsrynkande och stolt deklarera att jag älskar att inreda med naturliga färgskalor. Brandbilsrött som pelargoner, chockrosa som rallarrosor och illande grönt som löven om våren. Och när det gäller pynt är lagom för lite och för mycket aldrig nog.

Det finaste hem jag vet är min farmors. Så långt ifrån vad som betraktas som god smak som man kan komma – men hundra gånger härligare än det mesta jag har sett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

49 kommentarer på “Vitt och fräscht”

 1. Håller så fullständigt med, gillar verkligen bilderna du visar! Många kör väl på det säkra kortet “vitt” bara för att det är “enkelt”, men sällan blir helt snyggt – i min smak.

 2. Jag hatar rent vita väggar själv men föredrar enfärgade ljusa väggar som grå, gul, beige eller väldigt svagt mönstrade tapeter i ljusa färger. Däremot har jag gärna färg och mönster i själva inredningen. Min man har en jobbig förkärlek för mörkt brunt och svart i möbler som jag inte alls delar i samma utsträckning, jag gillar ljusare trädslag, helst inte så mycket mörkare än teak. Minimalist är jag absolut inte och gillar en blandning av nytt, retro och antikt. Jag gillar många av Claras inredningar.

 3. Bonaden, som hänger på väggen vid trappan , tror jag att vi hade vi i mitt föräldrahem på 70-talet. Oj, vad kul det kändes att se den. Vi hade den fö också vid trappan. Underbart 🙂

 4. Håller ju inte med att mycket färger är lugnande för ögat..du har ett fint hem men bara av bilderna tycker jag det är “för mycket”. Skulle vara ständigt uppstressad av så mycket mönster och så i mitt hem. Jag har absolut inget “vitt” hem, men ville bara nyansera det där med att mönster är lugnande. Vilket för med sig nästa problem: har så himla svårt för att hitta fina tapeter som inte ger mig stress. Någon som har tips på lugna tapeter?

 5. Vilken härlig blå färg i köket! Hemmet påminner mycket om ditt. Länge leve “din” stil!

 6. Vilken härlig blå färg i köket. Man ska inte bry sig Så mycket om vad andra sk stilexperter tycker det är ju man själv som bo där och som ska se det varje dag och trivas med det:).

 7. Åh så sköna färger! Och så skönt att ha slutat skämmas. Det är sorgligt att vi alltför ofta skäms över att vara oss själva. Som om vi inte duger med våra val, våra kroppar, våra jag.

 8. Hej! Jag kan också bli tokförälskad i en tapet och älskar mönstrade tapeter- hemma hos andra

  1. Oj, det här blev helt fel, jag skrev ett långt svar men bara en del av första meningen publicerades.. Sorry! Försöker igen senare…

 9. Jag har så svårt och förstå den där motsättningen, och att det skulle ligga något slags värdering i smak och stil. Själv kan jag tycka att brokiga och murriga miljöer är fint rent “objektivt”, men min smak är lite mer åt ljust och fräsch-hållet, eller åtminstone svalt och sobert. Inte för att det är ett enklare kort eller mera “rätt” (finns det förresten någon mer hånad trend än ljust och fräscht?), utan för att det får mig att må bra och känns mig lycklig. Kanske tycker andra som besöker mitt hem att det är lite kallt och kalt, men min hem är min borg och jag måste ju ha det som jag själv trivs bäst i. Jag skulle aldrig ha några synpunkter på någon annans inredning, och kan beundra andra hem för den stil eller totalt ointresse för stil som de har, även om det inte är min stil.

 10. Detta hem tar mig tillbaka till min farmors hem som också var en salig och alldeles underbar blandning av färger och mönster, det är nog den egenskapen jag ärvt som blandar precis allt men ändå i sköna kombinationer. Många som kommer hit som är “vita personer” brukar ändå trivas.

 11. Jag fattar inte varför något måste vara bättre än det andra? Tycke det är så tråkigt när man måste tycka ner andra preferenser för att höja sin egen. Alla har olika stil. Kan tänka mig att det är många med vita väggar hemma som läser din blogg och ändå tycker att din stil är fin. Det finns liksom inget rätt och fel när det kommer till stil utan alla tycker om olika saker helt enkelt.

  1. vad trycker jag ner menar du? Vita väggar? Jag tycker också att vita väggar är fint. Men svårt att inreda med och inte en dugg “naturlig” färgskala om man nu inte har snö som enda referens. Mitt inlägg var menat att ifrågasätta det här vita stilrena som någon slags neutral, praktisk bas.

  2. Det är väl just det där med att man skulle ha “dålig fantasi” bara för att man väljer vitt osv. Det kan ju helt enkelt vara det finaste man vet. Inte för att jag tror att du har för avsikt att trycka ned någon, Clara! Jag fattar att din poäng med inlägget var en helt annan. Men man får så ofta höra att man är tråkig och fantasilös om man råkar gilla vita och ljusa färger, faktiskt, så man blir ju lite trött.

  3. Jag tycker i alla fall det är lite nedlåtande att skriva att någon är “fantasilös”. Kanske inte var meningen men inlägget (tycker jag) har en speciell ton som just är lite “det här sättet är tråkigt mitt sätt är roligt.

   Man kan liksom tipsa utan att skriva negativt om en annan preferens. Men som sagt kanske jag missförstod dig, men inledningen på inlägget kan inte få mig att känna på ett annat sätt.

  4. Jag lever och älskar mitt hem som är vitt i grunden men med vackra stilleben och textilier gör hemmet mysigt och personligt. Att ha vita väggar och vara minimalist fyller en funktion för mig utöver det estetiska. Det är ljusterapi för mig. Jag har lätt för att bli nedstämd och särskilt under mörka vinterhalvåret. Jag har en rörig och kreativ hjärna som får ett lugn med reba ytor, avskalad i redning och ljus grund. Flr mycket mönster och färg i mitt hem och jag skulle få kortslutning i huvudet. De ljusa färgerna och materialval i trä plus gröna växter hjälper mitt psykiska mående till det bättre samt närmar mig känslan av natur. Inomhus. Drömmen om en större lägenhet är att kunna ha ett träd i vardagsrummet.

 12. Jag älskar vitt, grått och beige på väggarna.
  Älskar att alla kan /får ha olika stilar för det är det som gör ett hem. För tänk om alla hade lika stil vad tråkigt det skulle vara!

 13. Jag känner precis likadant. Alltså, folk har olika smak och alla inreder som de vill så klart. Men själv blir jag så deprimerad av minimalism och icke-färger som vitt och grått och beige. Vill ha lite mer livslust på väggarna liksom.
  Underbart hem, din farmors btw.

 14. Har tänkt precis som du,när det gäller färgskalor har ibland försökt ta bort lite grejer här o där men de är snart tillbaka tycker om mycket färger på allt tavlor kuddar glas i olika färger mm. Och de flesta som kommer som själva har det där vita o stela säger faktiskt att va hemtrevligt du har det, men vi är ju olika som tur är men ändå fram för mycket färg, har det från min farmor tror jag? hon gick på auktioner o handlade en massa, det fanns ju inte loppis då.

 15. Erat hem är som ögongodis, det finns så mycket detaljer att lägga märke till. Både köket och den gråa trappräcket är väldigt stilfulla. Man blir verkligen inspirerad.

 16. Kanske inte är det bästa för någon med en utmattningsdepression att en kommer med ett till förslag, men: skulle du jobba med inredning hemma hos typ mig, så skulle du ha helt fria händer. Så inspirerande men jag är inte riktigt där, jag får inga inredningsvisioner som jag vågar prova själv.
  Ett tips bara, om du vill ha mer jobb så att säga.

 17. Och nåt som jag undrar så mkt över: inredningsreportage från “vita” hem där den/de boende säger att det är sååå praktiskt med vit soffa i ett hem med småbarn, för “det är ju bara att tvätta den avtagbara klädseln!” Ha ha ha – gör de nåt annat än drar av/fläckbehandlar/tvättar/torkar/drar på den där klädseln 🙂 Undrar jag som har barn som får äta o dricka framför tv-n ibland…

  1. Med tanke på att inte ens jag som vuxen skulle ha en ren soffa om den var vit så är min gissning att det inte är det minsta praktiskt med småbarn.

   En kollegas vän har visst en sådan där perfekt vit soffa som man ser i tidningar trots barn. Hon har visst 10 överdrag för det går i snitt ett varje till varannan dag.

  2. Haha, jag undrar också över de vita sofforna och vilken svartmagi som håller dem rena!?!

   Undrar jag som har pojkvän som får äta och dricka framför tvn ibland.

  3. Tack för morgonens skratt Annis! Har både sambo och en liten som äter i vår, mörka, soffa ibland! Inte ens den är ren…

 18. Håller helt med dig Klara. Väljer man färger som man genuint älskar med hela sitt hjärta så kommer man aldrig att tröttna och vad andra tycker är helt ovidkommande som i så många andra situationer! Go Girl! Färger och mönster är en konst att blanda Klara och du lyckas med det som andra går bet för dom vågar inte lyssna till sitt hjärta.
  //Berith

 19. Rörigt och för mycket intryck blir det med för mycket utstickande färger, tycker jag då. Nästan så man får lite huvudvärk. Är perfektionist och klarar inte av alla mixer av allt i ett rum. För mycket småkrafs i olika färger.

 20. Din mormors hem är helt i min smak 🙂 Underbart! Så skönt att se dessa fantastiskt mysiga bilder när det domineras av något helt annat på tex hemnet…. 🙂

 21. Smaken är väl som baken. Inget är väl fel, gillar man vitt så kör på det. Jag har inte bara vitt i mitt hem, men gärna tapeter utan spräckliga mönster.

  Mönster har jag på kuddar, gardiner och mattor. Saker jag snabbt kan bli less. Basen som tapeter ska förhoppningsvis sitta några år/många år så dom vill jag inte bli less.

  Ibland tycker jag det är gudabenådat vackert med en stil som är så långt ifrån mig själv som det bara går. Men att leva med den stilen dag ut o dag in skulle jag ändå inte vilja göra.

  1800 tals hus tycker jag passar i en stil, 50 talshus i en annan.

  Låt fantasin flöda och stil tycke o smak få finnas överallt. Det föder bara inspiration. 🙂

 22. Älskar färg. Vår norrbottensgård kommer att inredas i gamla klassiska färger och mönster och kompletteras (!) med vitt.

 23. Din farmors hem ser ombonat och personligt ut, precis som ditt. Varmt och kärleksfullt. Välkomnande. Härligt!

 24. Åh vad bra skrivet. Jag läste precis ett liknande inlägg hos A Beautiful Mess och det är så sant. Det krävs verkligen mycket mer av mig som ska inreda om jag vill få till något minimalistiskt á la Tdenser (som jag följer slaviskt i hopp om att något av finessen ska smitta av sig på mig) än om jag vågar mig på det “annorlunda”

 25. Olika är fint! Tycker du har ett gulligt hem.
  Själv älskar jag din syster Annas inredning! 🙂
  Vit bas och vad jag skulle kalla minimalistiskt (få, noggrant utvalda saker, strategiskt placerade, rostfritt stål, nån grön växt på “rätta” stället…) men med en knorr. Tycker och tror inte hon är det minsta feg som inte tapetserar ett helt rum! Saker med “knorr” och färg framträder bra mot ljus och luft. Sen undrar jag om det verkligen är det stilrena och vita som dominerar någon slags “god smak”? Tycker det varit tapeter på tapeten i åratal! Och färgglada retro-missmatchade hem överallt…

 26. Jag håller med farmors hem är fint, så personligt Fantastiska färger. Genomtänkt.

 27. Fanatstiskt fint tycker jag som hemma i mitt lite brutalistiska radhus från 70-talet föredrar vitt och trä. Vi har hela fösnsterväggar på tre våningsplan och överallt är det utsikt över bara skog och tallar . Utom från köksfönstret, där är det utsikt över träd på innergården och vår lilla gröna innergård. Köket är nyrenoverat och med vita släta luckor visserligen . Men också kaklat upp till taket med pastellgult kakel. Och golven i badrummen är blått respektive grönt klinker till de vita väggarna. Jag försöker hålla mig till huset. Skulle inte få för mig att måla om vår furutrappa i original som de flesta grannar vill måla vitt även om de har mycket mer färg i inredningen i övrigt än vad vi har. Den gör hela huset ombonat och mysigt enligt mig. Särskilt i kombination med vårt samtida furubord.