Att våga hoppa

Det bästa beslut vi fattat för vår familj det här året var att Jacob slutade sin anställning som sjukgymnast för att satsa på sitt eget företag. Det ger vår familj en sådan frihet att vi båda är våra egna. Helt och hållet kan styra vår tid.

Dels är ju Jacob bonde och driver jordbruket Marstorps Mat tillsammans med Albin (de har förresten en podcast om odling, självförsörjande och en aning filosofi – lyssna här vettja!). Men sedan är han ju yogalärare också och driver Yogawithjacob. Han coachar bland annat världens bästa bergslöpare Emelie Forsberg och hjälper henne tillbaka till världstoppen efter att en skada. Och så jobbar han ju med privata elever och onlinecoachning. (Han har förresten en yogaklass online nästa söndag – anmäler sig gör man här).

Jag hör ganska ofta att folk vill flytta till landsbygden men inte vågar för att de inte har något jobb dit de flyttar. De hade inte vi heller egentligen. Men när vi hamnade här så skapade vi våra jobb. Både jag och Jacob startade egna företag och flera av de vänner och bekanta som flyttat till den här byn har också startat företag. Och de flyttade först. Sedan upptäckte de vad de skulle jobba med.  Bland annat byggnadsvård, försäljning av hälsokost, husmäklare, webbdesign och jordbruk.

Jag tänker att man kanske ska våga ta chansen att flytta ut på landsbygden även fast man inte vet exakt vad man ska jobba med? Det visar sig väl med tiden vad man ska göra.  Och det är snudd på omöjligt att nätverka, hitta arbetstillfällen och bygga upp sitt liv på en plats man inte bor på. Liksom i förväg.

Våga hoppa, det får bli mitt råd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Att våga hoppa”

 1. Åh, du har så så rätt.
  Tänk så indoktrinerad man är i tanken på att enda sättet att göra karriär är att “söka och få” ett jobb. Men nu, lättare än någonsin, kan man även “skapa och ta” ett jobb. Särskilt om man bor lite off och lever billigare och mer hållbart.
  Tror verkligen att det här är framtiden. Istället för en massa människor som trängs i storstäder och mår dåligt – människor som är fria att bo där de vill och skapa sina karriärer utefter egna villkor.
  Det är iaf mitt främsta mål i livet. Det svåraste är just att våga hoppa och lita på att vägen ska uppenbara sig.

  TACK för att ni båda är såna underbara inspirationskällor och visar att det är möjligt. <3

  1. Det är klart att det är miljövänligare att bo i städer! På landet finns ingen tunnelbana, och i många fall knappa bussförbindelser. Egen bil krävs för de flesta.

   1. Anledningen till att folk kan bo i städer “miljösmart” och äta mat är för att folk bor på landsbygden och odlar åt dessa stadsbor. Skulle vilja se hur länge Stockholms innerstads invånare klarar sin matförsörjning utan landsbygden. Då spelar det ingen roll hur mycket tunnelabana de åker

  2. Naturligtvis måste matförsörjningen lösas och det är väl ingen som är så korkad att den tror att maten bara materialiseras framför ögonen på dem i storstan. Men när vi bor tätt kan vi transportera människor och varor mer effektivt och det är otroligt viktigt ur en hållbarhetsaspekt.

   Att få bo på landet och vara delvis självförsörjande är en häftig dröm för många (mig själv inkluderat) men det är inte nödvändigtvis mer hållbart bara för det. Och DET tycker jag är viktigt att komma ihåg. Det finns alltså fler än ett sätt att göra en insats för miljön på. För någon kanske det innebär att leva utan bil för en annan att kunna klara årsbehovet av egenproducerat kött.

 2. Så rätt, du kloka människa! Clara, jag imponeras av dig och all din klokskap. Att välja livet före jobbet, att låta livet styra och jobbet följa. För det löser sig alltid men ibland måste man våga hoppa för att få den bästa lösningen. Och viktigast av allt är faktiskt att bo där man mår bra.

  Hoppas du nu kan ta det så lugnt som du behöver för att må helt bra och bli helt hel. Det är det svåraste, att hitta den vettiga balansen, när man har en glöd som drivkraft. För det är så lätt att gå igång på det som är roligt.
  Sköt om dig!

 3. Absolut! Men svårigheten med att amortera och betala lån är ju extra märkbar om man inte har ett jobb tänker jag…och vad ska man leva på till en början innan företaget rullar? Hm….

  1. Håller med. Beror nog på situationen man har sedan innan med, många har ju billån, studielån osv. Så att betala alla fasta kostnader man inte kommer ifrån, plus att få beviljat ett huslån kan nog vara rätt svårt utan att ha en fast inkomst. För att inte tala om alla kostnader som kommer som ett brev på posten när man köpt ett hus (om det inte handlar om ett nybygge). Själv skulle jag vilja ha försörjningen först ordnad, speciellt då man har barn. Men det är klart att det är strongt gjort av dem som är fast övertygade om att det kommer att gå vägen och fixar det med. Inget för mina nerver dock, skulle stressa sönder mig själv 🙂

  2. Ingen bank beviljar huslån om du inte har en inkomst. Så jag förstår inte riktigt Claras rekommendation…. Att först köpa hus för att sedan “skaffa” jobb??

   1. Mitt råd är att flytta och pendla till ditt gamla jobb om du så måste. Men flytta först. Tro inte att du ska hitta ett jobb på en plats du inte ens bor på. Alla jag känner som flyttat till landsbygden flyttade först och behöll sitt gamla jobb. Först på plats vågade de hoppa av och fick möjligheten att skapa sig en ny plattform.

 4. Att hoppa är ju liiite dumdristigt om man inte har sparade pengar och jättemånga har inte det. Sälja dyrt boende i storstad genererar pengar men alla bor inte i storstad eller äger sitt boende… jag brukar bli galen på artiklar i bla Amelia där man får läsa om folk som “vågar” göra det ena eller det andra…tex har jag läst den här meningen ett otal ggr: “Anna har aldrig ångrat att hon startade eget. – Första året (åren) kunde jag inte plocka ut någon lön men sedan blabla…” Det innebär ofta att “Anna” lever på sin man (inte sällan höginkomsttagare) eller på sparade pengar. Det ÄR lättare att “våga” om man har pengar med sig från början.

 5. Vi skulle gärna våga göra det hoppet men som någon skrev, köper man ett hus eller en gård kommer pressen på att kunna betala av det och försörja sig. Annars är det största hindret för oss just nu att vi skulle gå från att leva bilfritt till att bli mer bilberoende, det tar emot. Men fördelarna är också många, det är ett svårt beslut men kul att läsa och inspireras av de som har vågat och lyckats.

 6. Åh, vilket bra och inspirerande inlägg!
  När jag och min pojkvän flyttade till min hemstad i Hälsingland för några år sedan så var tanken att på sikt kunna jobba med egna företag. Jag jobbar nu enbart med mitt företag sedan förra sommaren och min sambo är i startgroparna med sitt företag som designer och möbelsnickare.
  Du har inspirerat mig massor!..Något jag säkert skrivit flera gånger innan, men det tål ju verkligen att upprepas 😀 Tack för allt du delar med dig av här <3
  /Evelina (Evelinas Ekologiska)

 7. Åh! Själva tyckte vi ur-Stockholmare att vi tog ett stort steg när vi flyttade ut på PENDELTÅGSLINJEN, haha. Men nu är mitt mål att inte flytta utan förverkliga drömmen om att odla och ha tid på den (ganska stora) tomten jag har. Och att skriva. Jag ska fasiken skriva varje dag. Skulle vilja leva på mitt skrivande men inser att det blir ett långsiktigare mål då jag inte ens har börjat än, haha.

 8. Åh Clara! Gud vad jag behövde höra detta! Jag och min sambo har precis sålt vår galet dyra lägenhet för att bosätta oss någonstans i skogen! Vi vet inte vart vi ska bli av än, men vi har någon månad på oss att hitta vårt drömhem i nån skog någonstans i Sverige. Jag har ett eget företag som jag kan sitta varsom med, det är ju lyxigt, men jag har en fråga till dig (eller någon annan som bor i skogen) – hur löser du det med internet?! Haha frågan låter så banal men eftersom jag måste vara uppkopplad för kontakt med klienter är det en viktig fråga för mig! Blev ordentligt paff när jag förstod att bredband från Telia etc inte är en mänsklig rättighet, på vissa av husen vi kollat på finns det ingen möjlighet att få detta! Hur gör folk?! Hur gör ni?!

  Tacksam för all form av lugnande svar;)

  1. På många platser på landsbygden runt om i Sverige håller man väl på och bygger ut fiber, man får bidrag för det. Kolla om det finns någon fiberförening som är på g med att bygga ut i området, eller om det finns intresse för att dra igång en utbyggnad. Har de redan byggt ut kan man ofta ansluta sig i efterhand också, fast det är dyrare.

  2. Vi har inget Internet i vår lilla by men vi kör på en roter som skickar ut wifi i huset. Antar att rotern får Internet från nån mast :p allt sker via luften så inget har med telefonjacket att göra 🙂 funkar hur bra som helst men använder man mycket kan det bli dyrt. Vi betalar 250 kr/månaden för 40 gig men det finns säkert bättre avtal att teckna. Ett tips är att kolla blocket, många säljer sina abonnemang och routrar där till bra pris. Lycka till med nya boendet :D!

  3. Instämmer med föregående talare, på många platser, men inte alla, så håller man på att bygga ut fibernätet så kolla om det finns någon fiberförening i krokarna där ni vill bo som sysslar med detta. Men detta är rätt ojämt fördelat över landet som jag fattat det som så det är nog bäst att noggrant kolla upp det innan. Vi bor i skogen men hade tur med internet eftersom vi kunde koppla in oss på fibernätet som de grävt ner här tidigare. Hoppas ni hittar ett ställe som passar er, det är ljuvligt att bo på landet! 🙂

 9. Man behöver ju inte köpa drömhuset det första man gör, om man inte har jobb fixat. Man kan börja med att testa på lite, genom att hyra 🙂

 10. Du har helt rätt Clara – vill man så ska man flytta till landet. Det är nu fem år sedan jag skaffade gården och jag har bott tre år på heltid – utan att längta tillbaka. Jag besöker Stockholm regelbundet – men det får mig hela tiden att längta tillbaka till gården. 🙂

 11. Vill man verkligen något så kan man genomföra det. Det kanske betyder att man måste pendla första året eller så, tills man hittar ett jobb närmare eller startar eget. Dock är det bara en själv som sätter begränsningarna och öppnar för möjligheterna om man vill göra en förändring.

 12. Försöker hitta grabbarnas pod i min app så jag kan lyssna på den i telefonen, men lyckas ej. Har sökt på “Marstorps mat” samt på “Albin och jacob”. Hur hittar jag den??

 13. Tack för pepp. Om man vill starta eget men inte riktigt vågar hur ska man tänka? Vad ska man liksom börja med?

 14. Jaa! På detta inlägg. Nu ska jag flytta söderut till havet men mitt mål är norrut. Till ett gammalt torp i Västerbotten/Norrbotten som är fint och billigt och som kan vara min bas i världen när jag och min son reser världen runt. Min mamma och min bror har köpt hus i Blekinge och hon älskar det men hon saknar fjällen och älvarna. När jag sa att jag ville ha ett västerbottenhus själv så sa jag att det kanske kan vara hennes vinterhus med (alltså att vi gör som hon och min bror gjorde, köper hälften var).

 15. Vi har just gjort det – flyttat ut på landet utan att jag har en fast inkomst. Är så lycklig över att vi gjorde slag i saken och flyttade, och inte satt och väntade till när det skulle “passade bättre”. Men samtidigt är det en utmaning, att ragga konsult jobb eller driva egen verksamhet. Jag skulle så gärna vilja göra en intervjuserie med människor som har tagit steget och flyttat ut på landet, och verkligen få höra hur de klarar det ekonomiskt och hur det gick till. Säkert inte en spikrak väg men tror att det skulle ge mycket inspiration och nya infallsvinklar. Har skrivit lite om det här:https://osterlenliv.wordpress.com/2017/03/01/att-jobba-pa-landet/