Perennrabatt med cortenstål

Vattenkannor i emalj

Igår kväll var jag ute och planterade en ny perennrabatt. Skulle bara bli ute en stund men vips  hade fem timmar förflutit. Älskar att gräva i jorden och att ha en hel tomt att fylla med växtlighet.

Perennrabatt med cortenstål daggkåpa och rosenhäck

Kring uteplatsen med den gröna trädgårdsgruppen ska jag ha en liten vindskyddande plantering, alltså bakom cortenstålet. Den får dock inte bli för hög eftersom utsikten är fantastisk åt det här hållet och man inte gärna vill missa den när man sitter ner. I bakkant på rabatten planterade jag en häck med remonterande vita rosor av sorten Louise Bugnet. Här uppe blir de inte högre än 1,5 meter och det är precis lagom högt.

perenner och plantor från hansskogs plantskola

Jag har köpt alla perenner på Hansskogs Plantskola som finns både i Umeå och i Norrby, Tavelsjö. Älskar att handla blommor och träd av dem – tycker att de är så hjälpsamma och kunniga och dessutom vet man att varenda växt är odlad för att trivas här uppe. Kan verkligen rekommendera dem.

Perennrabatt med cortenstål daggkåpa och rosenhäck

Perenner är ganska kostsamma att köpa men jag tänker att jag satsar på en rabatt om året och gör den färdig och fin. Här har jag satt blommorna riktigt tätt – men redan nästa år har de vuxit till sig så pass att jag kan dela några av dem och flytta till nästa rabatt. På så vis kan man spara några slantar.

I den här rabatten har jag massor av kantnepeta och stora fält av jättedaggkåpa. Två växter som mamma hade ihop hemma i trädgården och som blir otroligt fina tillsammans. Daggkåpans limegröna blommor tillsammans med nepetans lila stänglar är en fantastiskt stomme till en bukett. Jag har också stora tuvor av vita blodnävor som marktäckare och rosa fackelblomster och stäppsalvia i bakkant som ger lite höjd åt rabatten. Glömde dock bort att fota det färdiga resultatet igår. Ska komma ihåg att göra det och lägga upp en skiss på hur jag planterat växterna.

Perennrabatt med cortenstål daggkåpa och rosenhäck gullviva

Bredvid stenen i närheten av rabatten stack jag ner några gullvivor och rosenplister som jag hade över. Här kommer det sticka upp en hel massa lökväxter inom kort och fler växter ska såklart också adderas. Bakom stenen ska jag också plantera ett buskage av kanelrosor – det hade min faster kring ytterdörren i sin stuga och det såg så fantastiskt gammaldags fint ut – och luktade väldigt gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Perennrabatt med cortenstål”

 1. Älskar dina trädgårdsinlägg då vi verkar ha samma smak när det kommer till trädgård. Daggkåpor är ju de vackraste. Men du ni som har 300 kvm växthus, kan ni inte ha en egen liten plantskola där du själv driver upp till dina rabatter? Sparar väl några fler kronor det. 🙂

 2. Åh det är såå underbart att få arbeta ute i trädgården. Jag har inte haft ett så stort intresse innan, men jag har läst på mycket under vinterhalvåret och nu måste jag ute så fort jag får chansen att gräva och arbete i trädgården. Det är bästa avkopplingen!

 3. Vad fint med ett inlägg om plantering, Clara! Mer sånt!:) Det ger både inspiration och ro åt själen att titta på bilderna.❤

 4. Snälla Clara – kan inte du skriva en bok om trädgårdar i Norrland. Jag är så trött på alla trädgårdstips som sträcker sig till zon 2 samtidigt som jag vet att det går att ha vackra och prunkande trädgårdar i hela landet. Hur ska man tänka med härdighet, blomningstid, beskärning och storlek i trädgård och trädgårdsland?

  1. Hej Amanda!
   Först och främst vill jag lyfta fram min bakgrund, jag som skriver är utbildad trädgårdsingenjör från Sveriges lantbruksuniversitet och jag jobbar som trädgårdsmästare i Enaforsholms fjällträdgård. Jag kommer från Ammarnäs, en liten fjällby i Västerbotten och jag kan till viss del hålla med dig. Det är skralt med trädgårdslitteratur för de kargare zonerna jämfört med den uppsjö som finns för våra lägre zoner (zon 1-3). Men det finns författare som spenderat mycket tid och energi på att ändra på den saken, så som “Trädgård i kallt klimat” av Maria Sandström, “Det som spirar ur snö” av Mariana Mattsson samt Susanna Rosén som har skrivit en mängd trädgårdslitteratur, bland annat “Perenner för trädgårdar till norr och söder”. Alla tre med norrländskt påbrå. Vill även passa på att lyfta fram Blomqvist Plantskola i Finland, som likt Hansskogs Plantskola, drar upp sittväxtmaterial. Leif Blomqvist som äger Blomqvist Plantskola har bland annat skrivit boken “Rosor i norr”. Där har du några exempel på bra trädgårdslitteratur med författare som kan det som de skriver om! Så visst finns det trädgårdslitteratur om odling i norr!

   Kan å det varmaste även rekommendera Nolia Trädgård, Sveriges största trädgårdsmässa norr om Stockholm! Lycka till med ditt odlande!

 5. Vilka fina bilder! Älskar att vara ute i trädgården:) Daggkåpan kan nog vara en av de vackraste blommorna, helt fantastiskt med den limegröna färgen’

 6. Underbara blommor! Jag älskar också jättedaggkåpa, det är min absoluta favoritperenn alla kategorier, både för att den är så fantastiskt tålig och tacksam (vilken annan växt går både i full sol och hel skugga och allting däremellan, med eller utan näring och synbarligen med eller utan vatten?) och för att den är så vacker ihop med andra växter både i rabatt och bukett. Hoppas vi får se bilder på rabatten framåt sommaren när den blommar!

 7. Jag är med i en fantastiskt fin grupp på facebook. Där man byter och skänker blommor/växter.
  https://www.facebook.com/groups/713437998748046/

  Jag gillar mötet med den andra trädgårdsintresserade som kan skicka spännande frö till mig och jag kan skicka ett rotskott till hen. Och alla historier om blommor & växter från barndomens somrar eller mormors rabatt. Allra bästa är om man hittar någon i sin närhet i gruppen, dit man får åka och gräva upp skatter..

 8. Hur var det, hade ni fått hjälp att planera trädgården? Är nämligen på jakt efter en trädgårdsarkitekt.

 9. Åh, så härligt! Själv funderar jag mycket på var jag ska odla blomster. Är mycket fokus på grönsaker just nu men blommor är ju för fint! Får bli om några år tror jag, om jag inte får någon uppenbarelse innan dess. Men inspiration och tips är ju alltid kul och lagras i hjärnan 😉

 10. Uppföljning på detta tack! Skulle vara så kul att se hur det såg ut i slutet av förra sommaren och hur det ser ut nu framöver.