Krämig laxpasta med smak av timjan

Laxpasta recept pasta med lax, krämig laxpasta middagstips

Här kommer receptet på en snabb och god laxpasta jag svängde ihop hos min syster härom dagen. Tycker att det är viktigt att laxpastan är krämig – och som en bonus är det ju bästa snabbmaten. Kom bara ihåg att lägga fram lagt den frysta laxen i kylen på morgonen, så att den hinner tina lagom till middagen.

Du behöver (4 portioner):

4 laxkotletter

2 vitlöksklyftor

2,5 dl creme fraische

1 msk fiskfond

Det yttersta gula skalet från en citron

2 msk citronsaft

Några kvistar timjan

3 nävar färsk bladspenat

salt, peppar

Pasta

Gör så här:

Sätt på pastavatten. Skär laxen i mindre bitar och stek hastigt i lite smör i en stekpanna. Finhacka vitlöken och låt svettas en stund tillsammans med laxen.

Blanda i crème fraiche, fiskfond, det yttersta gula skalet på citronen, citron, salt och peppar. Låt puttra tills laxen är genomkokt. Det tar bara några minuter. Repa bladen av timjan och hacka bladspenaten.  Strö det över laxsåsen strax innan servering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Krämig laxpasta med smak av timjan”

 1. Hej,
  Inget fiske kan i dagens läge anses hållbart för miljön – långt ifrån moraliskt försvarbart. förstår ej hur du kan propagera för laxfiske?

 2. Men suck, första kommentaren ska självklart vara en pekpinne. Tror inte Clara “propagerar” för ohållbart laxfiske, hon ville bara tipsa om en god måltid. Dessutom finns det miljömärkt fisk att köpa!

 3. Miljömässigt och ekologiskt är läget oerhört prekärt – oavsett val av frifiskad eller odlad fisk/lax – efterlyser bara en reflektion kring detta så att valet att äta protein från djurriket ej blir till en oreflekterad normalitet som så ofta.
  Tack för fin blogg.

 4. Å vad jag längtar efter svensk sommarmat nu! Inte minst lax!

  Vi fick just frågan om vad vi vill ha som ”första måltid” när vi landar i Sverige om en dryg vecka (efter ett år i Afrika) och det kan ju mycket väl bli denna rätt! Tack för tipset! 🙂

 5. Jag letar efter ett recept som min kompis hittat på din blogg. Det är till en typ av skorpor med syrenblommor i. Skulle du kanske kunna länka till det? De var så goda och jag köpte i höstas hus där en fin syren växer. Det kanske annars finns någon annan här som har kvar receptet? 🙂

 6. Hej Clara!

  Pastan ser supergod ut!! : ) Helt random fråga till detta inlägg, men: Finns den där lilla pysselfilm-serien som du gjorde för några år sedan att hitta någonstans? Den var så himla fin och bra. Hälsningar Sophie