• Inlägget är ett annonssamarbete med Yawama of Sweden •

Sånt som gör skillnad

ekologisk stickat gosedjur ekogarn yawama of sweden gosedjurselefant gosedjursbläckfisk

Efter min Kenyaresa med UNICEF blev det tydligt för mig hur små faktorer som verkligen kan göra skillnad i fattiga kvinnors liv. Några kronor extra som stadig inkomst kan betyda att mamman har råd med skoluniformer till barnen eller medicin mot malaria. Arbetet vi gör med Yawama of Sweden känns därför ännu viktigare.

Vi har en grupp på 5-6 kvinnor i Zambia som alla fått lära sig att sticka varsitt gosedjur. En kvinna gör bara den ekologiska gosedjurselefanten, en annan stickar bara bläckfisken. De hämtar garn en gång i veckan och kan sedan ta med arbetet hem. Den första leveranserna av gosedjur hade en svag doft av lägereld då de tillverkades i kvinnans bostad i närheten av den öppna elden . (Nu har vi dock åtgärdat denna lilla pikanta detalj – så ingen behöver oroa sig för lägereldsdoftande gosedjur. Och gosedjuren är CE-märkta och därmed trygga att använda för de allra minsta barnen). Kvinnorna som stickar djuren blir allt mer fingerfärdiga och de hör av sig till Nicola, som jag och min syster driver Yawama of Sweden tillsammans med, och frågar om det inte ska komma mer beställningar från Sverige snart? Att producera gosedjur åt oss gör en otrolig skillnad för deras ekonomi!

På dessa kvinnor tänkte jag mycket när vi mötte fattiga kvinnor i slumområden i Kenya. Hur deras liv också skulle kunna transformeras om de bara fick lära sig ett hantverk och fick hjälp att sälja sina varor. Flera av de unga kvinnorna uttryckte en längtan efter att lära sig att bli just sömmerskor. Och kunna försörja sina familjer.

fairtrade barnrum kudde färgstark

Våra fina barnkuddar tillverkas för hand av Tribal Textiles i Zambia. De blandar traditionell afrikansk konst med modernare design. Produktionen sker i harmoni med naturen och det lokala samhället. I ett område med stor arbetslöshet är Tribal Textiles en viktig arbetsgivare med omkring hundra anställda. Vi är så glada att få ta deras produkter till den svenska marknaden.

Härom veckan plåtade jag  nya produktbilder på Yawama of Swedens sortiment hemma hos min granne och bloggaren Bara Vickan som snällt lånade ut sitt barnrum som fotostudio. Kika in hos henne och låt er inspireras vettja!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Sånt som gör skillnad”

  1. Det ar sa fint att du arbetar med Yawama of Sweden eftersom sma foretag ofta kan gora stor skillnad for fattiga manniskor i andra lander. Jag kanner flera kvinnor som har sma foretag som saljer hantverk gjorda i Afrika till Vast varlden, ofta ar det smycken som saljs. Jag hoppas att flera sma foretag i framtiden aven kan borja salja klader eftersom klader ar produkter som man behover varje ar medan man sist och slutligen inte behover sa manga nya armband. Tack for att du fortsatter att gora skillnad i varlden och inspirerar andra att gora nagonting liknande! 🙂

  2. Oj, vilken fin kudde! Mjukisdjuren är ju oxå jättefina, men det passar barnfamiljer bättre 🙂 Kudden får jag nog ta å skaffa!

  3. Vi väntar barn genom adoption. Varje månad uppmärksammar vi den (lilla) milstolpe som en längtansmånad bakom oss är. Nu fick det ske genom att beställa hem en ball, orange, gosedjursapa till vårt blivande barn. Tack för tipset. Bra grej!

  4. Mycket bra initiativ, Clara. Att känna och veta att man kan och GÖR skillnad för någon annan är en fantastisk känsla. Hoppas få läsa fler inlägg av detta slaget på din blogg.

    Sommarhälsningar,
    E