Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Min Expressenkrönika om snygghets-asymetrin”

 1. Haha klockrent skrivet! Om en snygg kille mot förmodan dejar en alldagligate tjej så blir det typ rubriker av det…han måste liksom ha ett väldigt stort hjärta som kan ta sig an ett sådant chariry case? Eller???

 2. Tack för en fantastiskt bra krönika! Du för vår talan för alla oss som inte får våra röster hörda.

  En riktig förebild är du, Clara!

 3. Har också skrivit om snygghetsasymetrin, fast ur ett annat perspektiv. Obs triggervarning arbetarklasshat: http://www.magdalenanordin.se/blog/?p=18962

  “Blir så avundsjuk på arbetarklassen. Förutom alla rättigheter så har det så sjukt mycket pengar. Fattar inte hur de har råd med villa, bil, skoter och sommarstuga. På en lön dessutom? Deras farbror fixade in dom på ett jobb med 24 000 kr i ingångslön då dom var 21 och sen har dom inte behövt anstränga sig ett skit. Brudar får de också. Dom som bara sket i allt och söp och mobbades fick bli ihop med skolans lucia, medan dom som gjorde nåt och tänkte fick bli bortvalda töntar. Självförtroende lades den här perioden, så när folk närmar sig 40 så har de som var poppis dekat ner sig fullständigt i passivitet och blivit oattraktiva. De som gjort saker har kommit upp sig genom att bli snygga och smarta, men eftersom tonårssjälvförtroendet hänger kvar så kommer de fortsätta välja bottenskrapet. Fd tönten kommer bli uppraggad av dekisen med noll självinsikt och världens självförtroende, som får en ny årets lucia efter att ha blivit dumpad av exet pga helt ADD-mässiga beteenden.”

 4. Jag hörde dig på radion i morse. Jag tycker att du gör ett bra jobb i dina samtal om nätet och hur vi kan förhålla oss till teknik öppet men ha med oss en respekt för oss själva och andra samtidigt.

  Jag tycker också om att du erkänner att du vill starta debatt med dina mer politiska inlägg.

  Med det sagt vill jag hålla med dig och inte hålla med dig. Du skriver i krönikan: “Det är inte kvinnors ansvar att rätta till världens skevhet och vi ska inte skammas när vi inte orkar bekämpa omvärldens krav.” Jag håller med om att vi ska sluta skamma varandra. Men jag är ändå av åsikten att kvinnor också har ett ansvar att försöka rätta till världens skevhet. Och ansvaret följer kanske förmåga då. Den som har stor förmåga/mycket makt att göra något har ett större ansvar och den med mindre makt har kanske inte samma möjlighet att ta ansvar för situationen. Men att säga att vi inte har ansvar är lite som att säga att vi inte har någon makt att förändra vår situation. Kvinnor i Sverige är inte maktlösa och därför inte utan ansvar.

  Förstår du hur jag tänker?

  1. Tack för din kommentar =)

   Ja, egentligen håller jag med om att alla har ett ansvar. Dock tar ju männen sällan det ansvaret så i den här krönikan ville jag vända på steken och visa vad män kan göra för att förändra det hela. Låta deras val stå i fokus. För i vanlig ordning faller annars alltid jämställdhetsarbetet på kvinnors axlar.

   Det var så jag tänkte när jag skrev

 5. Jag håller med i mycket av det du skriver men en sak jag inte förstår (eller håller med om kanske 🙂 ) är att Di Caprio skulle vara tråkig. Jag har tvärtom alltid sett hans politiska engagemang, och särskilt i miljöfrågor, som allt annat än tråkigt och något som skiljt honom från många av Hollywood-folket.

 6. Så jävla bra skrivit!

  Ang di Caprio, döm om min förvåning när jag insåg att han faktiskt hade ett intressant (och bra) engagemang. Fick bråka lite med mig själv om huruvida jag nu var tvungen att gilla honom. Jag kom fram till att nä det var jag inte. Haha

 7. Har snygghetsasymmetri i äktenskapet. Min man är lååångt mycket snyggare än jag. Våra söner har blivit lika honom 🙂

 8. Jag håller med dig för det mesta, men här tycker jag att du har fått det hela om bakfoten. Det handlar inte om att fler fula tjejer ska få snygga killar. Alla killar är lika tomma och tråkiga på insidan, oavsett utseende. Nej, istället borde kvinnor börja dejta varandra i större utsträckning. Det hade varit något!

  1. Fast om kvinnor enbart dejtade andra kvinnor så skulle ju mänskligheten dö ut inom 100 år.

 9. Heja Clara! Vilken bra krönika! Har delat den vidare på Instagram och Twitter!
  “När män hävdar att kvinnor är snyggast naturliga..fnyser kvinnorna så träden viker sej i skogen” hehe..jag skrattade som tusan för jag såg verkligen träden vika sej!
  Det värsta är att det är så sant det du skriver.
  Tack för en bra blogg och Awesome krönika!

 10. Ja, jag är då till skillnad från en del som kommenterat tyvärr helt med på resonemanget. Det är så sorgligt och tröttsamt att utsidan alltid, alltid ska bedömas på en kvinna.

  Och det här eviga, förväntade fixandet. “Men ni tjejer gillar ju att sminka er och göra er fina, det är väl lite som en hobby” sa en manlig bekant. Eh, ja? Hur många tycker att det är roligt att slänga på foundation och mascara och concealer klockan sex en vardagsmorgon för att slippa kommentarerna som automatiskt dyker upp när man är osminkad (mörk under ögonen och blek – “är du trött”, röda märken efter finnar och kvisslor – “oj, har du blivit biten av mygg”, bara allmänt osminkad och “färglös”– “oj, är du sjuk?”)
  Är ibland väldigt avundsjuk på att en man i princip kan vara startklar på fem minuter – på med t-shirt och jeansshorts och en hand genom håret.
  Jag kan för all del också bli klar på fem minuter men då uppnår jag inte det för en kvinna förväntade resultatet. För inte tusan hinner jag raka ben och armhålor, fixa håret, lägga en lätt naturlig bassminkning som ska göra att jag ser osminkad men fräsch ut, kolla att troskanten inte syns genom tyget, hitta lämplig bh som inte syns under tröja, kanske tänka på vilken färg jag har på shortsen om jag har mens och kanske riskerar att få en fläck?
  All den tid och energi männen kan lägga på annat?
  Visst kan man skita i allt det där. Men då blir man också bemött därefter. Och det orkar man kanske inte alltid. Som kvinna har jag sämre förutsättningar från scratch i de flesta sammanhang. Passar jag inte in i mallen blir de ännu sämre.

  Och ja, vilken tjej eller kvinna kan väga upp bristerna i sitt utseende med en gitarr, en fet lönecheck eller ett kul skämt? En annan manlig bekant fällde kommentaren “han är fortfarande ihop med samma tjej, hon är ändå 40, han kunde ju bytt ut henne mot en snygg 25-åring”. Mannen? Närmar sig 50. Men han är ju man. För honom är lite rynkor, glest hårfäste och saggig hud inga problem. Stackars frun, däremot.

  1. Fast jag tror att det delvis handlar om att kvinnor måste våga “skita i det” och ” bli behandlade därefter”. Annars ger man ju vika. En dag vill man vara fixad och fin, för sin egen skull. En annan dag drar man på sig vad som ligger framme och drar en keps över håret. Den som bemöter dig med samma vänlighet och respekt oavsett hur du ser ut är väl den/de man vill ha i sitt liv och resten kan bara dra åt…? Vill man spela spelet eller styra sitt eget liv?

 11. Jag tror att jag hänger med i vad du menar Clara, men upplever liksom en annan läsare krönikan som rörig. Det känns som att du drar i många olika trådar och tappar bort den röda tråden. Många trådar här, hehe.

  “Snippan i karantän” var sjukt kul, jag antar att det även är du som skriver texten intill krönikan? Så spot on det här med Taylor Swift, säga vad man vill om Leo Dicaprio (och alla andra snubbar i Hollywood som avverkar brudar på löpande band) men ingen höjer på ögonbrynen åt det. När en tjej gör samma sak dock, ramaskri!

 12. Som jag förstår det så måste den där Jacob vara en fasligt tråkig karl…..eller!? 😉

  1. Ingen tjänar på att dra ner allt på individnivå hela tiden. Jag tror Clara skriver detta för att göra en poäng, spetsa till ett budskap, det behöver inte betyda att hon pratar direkt om sitt eget liv, sitt eget förhållande.

 13. Fnyser så träden viker sig – ja det ska vi fortsätta med så länge denna könsmaktsordning är så totalt osynlig för män, men lika totalt tvingande för kvinnor. Bra jobbat, tack!

 14. Kan inte alls relatera till detta. Ser ingen som helst sådan trend i bland mina vänner och har aldrig tänkt på det på stan. Om det var så som du säger så går det ju liksom inte ihop rent matematiskt. Tror snarare att du har fått för dig att detta fenomen finns och sedan uppmärksammar de par som stämmer in, en klassisk felkälla. För egen del har alla mina (bara 4, men ändå) fd pojkvänner varit sådana som knappt märkt om jag sminkat mig eller inte – nästan störigt på andra hållet för där har man ansträngt sig och så märker han inget 😛 Tror faktiskt på allvar att många kvinnor tror att män uppfattar sådant mer än de faktiskt gör, särskilt när de är i en relation – och att andra kvinnor tänker mer på det (e.g. när någon kommer osminkad). I offentligheten kan det vara en annan femma – där håller jag med om att media behandlar kvinnor och män VÄLDIGT olika när det gäller yta.

 15. Hmmm. Alldeles rätt. Det är ju alltid ganska utmanande när fula gubbar är ihop med snygga tjejer plus att de skryter om det. Men utgår man ifrån hypothesen att det finns lika andel fula och fina bland killar och tjejer, kan vi nästan komma till slutsatsen att det finns lika mycket fula tjejer som får nöjet att dejta snygga killar?
  Men sedan är ju vi kvinnor om någon annan är de som ställer mest krav på varannans utseende. Tjejer som hånar varan i skolan, kvinnliga kollegor som fnyser åt en på jobbet. Det är klart att män objektifierar kvinnor men gör vi inte samma sak mot män? En hunkig typ med en massa muskler, rätt frisyr, rätt solbränna, snygga kläder är alltid att föredra framför en som ser ut som lönfet datanörd. Undrar om dessa män jublar inför att behöva spendera en massa tid på gymm, raka sitt ansikte i tid och otid, bära slips, långa ärmar och långa byxor på en varm sommardag när kvinnan tillåts en luftig kortare klänning och axelband. Jo, slafsiga men som stoltiserar med sin mage syns så att det räcker men ser man sig omkring så finns det motsvarande kvinnor också. Nej, jämställdheten i det avseende är inte helt i balans. Men kanske vi kvinnor bör börja ta för oss och se ut naturligare, men kan inte hjälpa oss i det.

 16. Nyfiken på hur man går till väga om man skulle vilja skriva en krönika för en tidning. Kan du kanske ge något tips?

 17. Brukar tycka dina texter är bra, men här finns saker att ifrågasätta. Framför allt är det en klassisk fallgrop att ställa upp “snygga kvinnor” mot “fula kvinnor”, och koppla samman den fula med intelligens och driv. Ett sådant sätt att tänka understödjer bara en utseendefixerad attityd, eftersom man räknar med att en snygg tjej inte har intresse av att vara något mer (för att hon inte behöver det), och en ful tjej måste ha fått något annat av livslotteriet för att kompensera. Nej, backa alla tjejer/kvinnor och rätten till att se naturlig ut – alltså inte naturligt sminkade utan helt som vi är av naturen.

  En annan reflektion jag har är att en man inte ska ombes ha dåligt samvete för att han fallit för en vacker kvinna. Snarare kanske mannen kan vara uppmärksam på kommentarer på arbetsplatser där kollegor anmärker att en kvinna ser trött ut bara för att hon inte sminkat sig. Mannen kan stötta den kvinnliga kollegan i detta genom att säga ifrån! Relationsval är långt mer personliga och bygger på kemin mellan två människor!

 18. Bra skrivet Clara! Verkar som många missuppfattat och inte alls förstår poängen med krönikan. Kanske skulle ni läsa den igen? 🙂

  Tycker såna här texter är väldigt viktiga! Såg du fått så mycket negativ kritik på instagram om denna krönika. Och då jag inte har instagram så ville jag lämna en något positivare kommentar här! 🙂 <3

 19. Bra och modigt skrivet! Tycker inte det bara handlar om utseende heller, vilket du också tar upp. Har många bekanta som både är snyggare, trevligare och mer socialt kompetenta än sina pojkvänner. Det är någonting med att kvinnor blir kära och liksom kämpar och kämpar för att se det fina i sina män och lyfta fram det och försöka få dem att utvecklas. Kanske lite som hur en förälder är opartisk när det gäller att se på sitt barn..?