Norrland plundras på tillgångar

Jag finner det rörande med människor som bor i stora städer, åker kollektivtrafik, handlar ekogrönt på ICA Nära och betraktar sig själva som miljöhjältar för att de inte äger en bil. Kanske moraliserar de över folk som tar inrikesflyg och säkert har de ibland självgott kläckt ut sig ”Det är ju faktiskt mer klimatsmart att bo i stan än på landet!”

Det är lätt att sitta på höga hästar och vara klimatsmart när du bor i en stad. Men det är ingen hjälteinsats du håller på med. Det är minimikrav. Tro fan du ska åka tåg! Du bor ju mitt i smeten. Ska du från Stockholm till Göteborg är det inte ens ett byte bort. Men testa att ta tåget till Berlin nästa gång du ska på viktigt möte och upplev i realtid hur det är för en Kirunabo at ta sig till huvudstaden utan att flyga. Och anledningen till att du kan bo i stan och välja på tretton sorters smör i butiken är att någon annan bor i glesbygd och håller kossor och kärnar detta smör. Någon som själv får färdas tre mil till närmsta samhälle för att eventuellt få tag i en ekologisk banan och självklart köra bil för att bussturerna är indragna. Någon vars byaskola är nedläggningshotad och vars närmsta vårdcentral befolkas av stafettläkare. Någon vars vackra utsikt förstörs av en vindkraftsspark och som betalar lika mycket i skatt som resten av Sveriges befolkning men inte får tillgång till samma service. Utan istället moraliserande från ”klimathjältar” till stadsbor som minsann åker buss till jobbet och köper KRAV-märkt mat.

De kommuner i Sverige som bidrar mest till landets välfärd är också de fattigaste. Det är i norrland dessa kommuner finns. Det är här man skövlar skog, bryter malm och dämmer våra vatten. Och trots att Norrland har ett energiöverskott satsas stora pengar på att bygga vindkraftverk. Vår natur är ett lekstuga för statliga bolag – där de likt själviska, självsvådliga femåringar går in och möblerar om lite som de vill.  Sverige har precis som det Brittiska Imperiet byggt sin rikedom på att hålla kolonier. Men vår koloni heter inte Indien eller Rhodesia – den kallas för Norrland. Det är de norrländska naturresurserna som är anledningen till Sveriges hela rikedom. Och precis som i kolonierna tas rikedomen därifrån och pumpas in i de regioner där de styrande sitter.

När Lotta Gröning menar att Norrland borde göra som Skottland och kräva självständighet, väcker det upprörda känslor men också roat förakt från kolonialmaktens företrädare. Vad vill de där vildarna från norr? Vad är det att bråka om 40 arbetstillfällen på Vattenfall i Jokkmokk? Deras svar visar på okunskap. Det handlar inte om fyrtio arbetstillfällen utan om århundraden av plundring. Och ett norrland som befolkas av människor som är trötta på att ses som en belastning, när de i själva verket är en tillgång.

Men ilskan riktas inte bara mot företagspampar och politiker i storstaden. Det handlar också om okunskapen hos gemene stadsbo. Som vill köpa svenskt, ekomärkt och grön el. Men som inte värdesätter de regioner och människor som möjliggör allt detta. Och inte själva vill vara med och producera det. Och definitivt inte vill drabbas av baksidorna som följer.  Ve den som monterar vindkraftsverk vid deras sommarhus i skärgården eller förvandla deras strövområde till en gruvbrytning.

Med rötterna i Jokkmokk har jag på nära håll känt det jäsande missnöjet. Tålamodet har prövats länge nog och människor har tröttnat. Sverige kommer på sikt att få betala dyrt för denna segregation mellan landsbygd och stad. Mellan norr och söder.

”Man kan inte förvänta sig att man ska kunna bo precis vart som helst i Sverige” menar skribenter och makthavare. Och tänk att precis så tycker jag också! Man kan inte förvänta sig att man ska kunna bo överallt. Det finns områden i landet som är direkt olämpliga att befolka. Allra orimligast är att tro att man kan bo i Stockholmsregionen. En stad som varken kan försörja sig själv på energi eller mat. Som är helt beroende av att landsbygden och framförallt norrland betjänar den. Stan har ju inte ens bostäder till sina invånare! Förklara för mig varför vi satsar på en region där man varken kan bo eller äta sig mätt? Varför vi flyttar resurser och arbetstillfällen dit?

Stockholm skulle inte klara sig mer än någon dag utan pålitliga leveranser från kolonin. Människor vill befrielse från kolonialmakten. Missnöjet mullrar som åska i norr. Winter is coming.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

113 kommentarer på “Norrland plundras på tillgångar”

 1. Det bästa du skrivit!!!!! Någonsin! Håller med om vartenda ord. Är gotlänning (har även bott en tid i Övertorneå) och känner igen problematiken med utarmningen av glesbygd och den romantiserade miljöpartistiska hållningen. Bravo Clara!

 2. Jag har aldrig kommenterat något du skrivit. Ibland håller jag med och ibland tycker jag att du är ute och cyklar. Men det här var det bästa du någonsin skrivit alla kategorier. Så fantastiskt, jag blir så glad och samtidigt så förbannad att jag gnisslar tänder. Det är precis så här det är. Stöddiga storstadsbor som lite överseende kostar på sig att fälla kommentarer om småkorkade norrlänningar. Jag blir så uppretad så jag måste ta en långpromenad för att undvika att jag exploderar. Tack Klara från en tant på Frösön.

 3. Helt fantastisk krönika, bland det bästa jag läst i den här debatten!

  En lite mer allmän fundering jag haft med mig sedan den här debatten startade är att det pratas mycket om Norrland, kolonialism, förtryck osv men det är vääääldigt tyst om samiska rättigheter och Sapmi. När stora delar av Norrland var deras från början och land och rättigheter gradvis stals genom århundraden av byråkrati. Fattiga glesbygskommuner, vinster som försvinner ut ur Norrland och urbana normer är definitivt orättvisor som gör mig som Norrbottning förbannad men det känns jävligt konstigt att prata om förtryck och samtidigt ignorera det samerna blivit och fortfarande blir utsatta för. Vi är alla Norrlänningar men det är bara vissa av oss som blivit utsatta för ett systematiskt utraderande av sin kultur och språk, rasbiologi och rasism.

  Skulle vara superintressant att få höra Claras tankar om detta.

  1. Jag har debatterat den här frågan på sociala medier ganska mycket och ännu mer dom senaste veckorna efter Vattenfallshistorien. Många från södra Sverige har försökt slå bort frågan om självständighet med “det är ändå inte ni som bor där som har rätt till Norrland, det är staten som byggt alla industrier och därför har hela Sverige rätt till dom, och by the way tillhör Norrland samerna, inte er som bor där”. Jag är inte same, jag är tornedaling. Jag tror inte på att försöka splittra krafterna här uppe, samerna ska ha en självklar plats i Norrland och jag tror på någon slags samexistens. Att vi börjar tjafsa sinsemellan gagnar inte någon förutom dom som vill att exploateringen av Norrland ska fortgå som den gör idag. Vad gäller just samerna så är det fruktansvärt hur ovetande många är om hur de behandlats genom historien och fördomarna och rasismen lever vidare än idag och där är många norrlänningar inte bättre. Jag är för ILO 169 och är för att Norrland borde fortsätta vara en del av Sapmi (inte tvärtom). Jag vet dock inte vad samerna själva tycker. Vad tycker du?
   Det låter lite cheesy men enade är vi starka, enade kan vi förändra någonting. Splittrade kan vi inte det.

 4. Så bra skrivet! Ja vad skulle alla storstadsbor göra om landsbygden avfolkades helt? Varifrån få livsmedel – övriga Europa, energi – från smutsiga kolkraftverk i Europa, vatten – vet ej, ännu fler lastbilsleveranser från Europa med varor, ja det vore ett riktigt dåligt val. Vi är snabba att dömma andra länder för diskrimnering av minoriteter men vad gör vi?

 5. Bra skrivet! Håler med! Bor på Österlen. På vintern är här folktomt men på sommaren svämmar det som annars är glesbygd över av stockholmare som äger sommarhus här nere. Vi har snart ingen fungerande landsbygd kvar. Huspriserna trissas upp och hela byar säljs ut. Det här med att ett sammhällsskikt, på bekostnad av andra, både ska äta kakan och ha den kvar fungerar verkligen inte längre. Det för tusan 2016 och inte början av 1900-talet. Stockholmarnas präktighet, mästrande och dubbelmoral ger jag inget för det.

 6. Bra rutet! När Vattenfall fantiserar om att flytta 40 jobb från Jokkmokk, samtidigt som chefer i företaget får 300 miljoner i bonus, ja då går Norrbottningen i taket. Luleälvens kraft ger miljarder till statskassan. Deras chefer betalar skatt (om de nu betalar skatt) till storstadskommunerna. Hur i helsike kan gå den här landsändan då vara tärande? Hur kommer man fram till den slutsatsen? Dålig i matematik? Jag vill vara en del av Sverige, tror inte att vi klarar oss ensamma, men visst fasen behöver vi respekt för det vi ger av våra naturtillgångar.

 7. Som inbiten storstadsbo vet jag inte vad jag ska tycka om den här artikeln. Jag håller med dig om vissa punkter, men tar stark avstånd från andra.

  1.) Det är en självklarhet att landsbygden och människorna som bor där har helt andra förutsättningar att leva ”miljövänligt” än vad storstadsbor har. Precis som du säger är det skevt att anta att de som bor på landsbygden, med fler kilometer till närmaste konsum, ska handla ekologiskt. Hur handlar man ekologiskt när utbudet inte finns? Samma sak gällande kollektivtrafiken. Hur åker man kollektivt när det inte finns några bussar? Då är bilen det enda alternativen som finns och vi storstadsbor har ingen rätt att döma eller se ner på dem som väljer att göra det bästa av situationen, vilket jag är övertygad om att de flesta landsbor gör.

  2.) Men att jämföra storstadens behandling av landsbygden och specifikt Norrland med britternas kolonialisering av Indien är att direkt urvattna begreppet kolonialisering. Jag gick nästan i taket när jag såg det! Som mörkhyad med rötter i området blir jag ledsen och upprörd. Stockholmarna förslavade inte norrlänningarna och tvingade dem att jobba under grymma förhållanden. Stockholmarna tvingade inte norrlänningarna att åka andra klass på tåget. Norrlänningarna var inte tvungen att kriga och svälta för sin självständighet. Snälla, använd inte ordet kolonialisering för att beskriva storstadens behandling av Norrland. Det är att urvattna begreppet.

  1. Vill bara tillägga att jag tycker att storstadens exploatering av landsbygden har varit grym, framförallt av den norra delarna och framförallt dess ursprungsbefolkning. Och det behöver vi prata om, jättemycket. Det är en mörk del av Sveriges historia. Men jag motsätter mig bara ordvalet “kolonialisering”, exploatering är ett bättre ord.

  2. Jag tror att Clara använde uttrycket “Sveriges koloni är Norrland” för att budskapet ska vara tydligare. Sen förklarar hon också vad hon menar- alltså att människor från Norrland får inte samma möjligheter och egentligen plundras av naturtillgångar. Det är just plundring på tillgångar som koloniseringen altid handlade främst om. Grymma förhållanden, förslavning osv. som du nämner blev egentligen just en resultat av girighet och plundring. Så enligt mig uttvättas inte uttrycket. Sen som du själv nämner bor du själv i storstad. Förmodligen vet du inte hur det är att bo i Norrland. Tyvärr är många Norrlänningar tvingade att använda många “andraklass” saker. Du nämner tåg. Jag har inte ens möjligheten att åka tåg från min stad ( som egentligen är en av de större i Norrland). Norrland har sämre sjukvård, flera läkare arbetar bara som stafett/vikarieläkare och känner inte till patenter, men tjänar bättre än de få som faktiskt jobbar heltid på sjukhus. Barn i Norrland har sämre utbut på olika sporter, gymnasier och ofta tvingas flytta själva om de vill t.ex. börja på ett bättre gymnasie. Och det är bara några få exempel.
   Du upprörs av Claras användning uttrycket “kolonisering”, och det har du rätt till, men tänk efter hur det faktiskt är att bo här i Norrland. Jag älskar att bo här, men jag vill inte vara en andraklass invånare, som jag just nu är. .

  3. Linnéa – Ja fast samerna behandlades illa HUVUDSAKLIGEN av andra norrlänningar, inte av storstadsborna. Jag vet samer som flyr norra Sverige till storstaden för att de fortfarande behandlas som skit av glesbygdens invånare.

   U – ” Det är just plundring på tillgångar som koloniseringen alltid handlade främst om.” Där har du fått någonting om bakfoten. Kolonialisering är ett system där plundring av tillgångar är viktigt men kolonialisering innefattar så mycket ner. Kolonialisering är att instifta det den dominerande landets värderingar, religion etc. hos de infödda invånarna, oftast med våld. Enligt vissa definitioner krävs dessutom omfattande migration från det dominerande landet för att det ska vara rimligt att tala om någon kolonialisering, t.ex. britternas närvaro i Sydafrika eller Indien. Vad jag vet har aldrig a.) storstadsborna försökt, med våld, instifta storstädernas värderingar hos norrlänningarna och 2.) det har aldrig skett en omfattande migration från storstäderna till landsbygden, snarare tvärtom.

   Alltså, jag kan verkligen förstå vad du och Clara menar. Det förekommer sjuk orättvis behandling av Norrland och dess landsbygd, det gör det. Men att kalla det för kolonialisering är att ge ett mildare intryck av kolonialisering än vad det faktiskt har inneburit. När Clara jämför storstadens exploatering av Norrland genom att kalla det för Sveriges Indien indikerar hon att norrlänningarna har fått utstå samma behandling som indierna fick under brittisk styre. Kan du, på fullaste allvar, mena att norrlänningarna har fått lida av samma tortyr och sjuka orättvisor som indierna fick?

   Okej att norrlänningar behandlas som andraklass invånare men de har fortfarande, statligt sätt, samma rättigheter som en stockholmsbo. Om en norrlänning blir våldtagen av en stockholmare kan hen vända sig till polisen och en utredning påbörjas (förhoppningsvis). Det fick inte mina kvinnliga förfäder, den brittiska myndigheten hade bara skrattat henne i ansiktet.

   Jämför inte äpplen och päron. Norrland har aldrig varit kolonialiserat. Det har däremot varit exploaterat.

  4. Håller med dig Aida. Norrland är inte kolonaliserat, utan exploaterat. Sapmi däremot är kolonaliserat – av beslutsfattare i söder och förfäder till oss “andra norrlänningar”. Känns som att denna aspekt fattas i hela debatten.

  5. Tycker också benämningen “kolonisering” passar illa i sammanhanget. Då råkade skåningarna betydligt mer illa ut 1658 när Skåne skulle försvenskas. Där snackar vi blodbad och massavrättningar. Svenskarna brände hela byar, slog ihjäl allt manfolk över 15 år. Men det talas det aldrig om…

   1. Men men hallå! Har ni ingen kunskap om hur samer har förslavats för att frakta malm från gruva till kusten? Fe som vägrade drogs ju mellan isvakar tills de dog eller gav med sig? Kyrkan brände alla spåtrummor och förbjöd deras religion. En storgrupp tvångsförflyttades för 100 år sedan. Så sent som under 30 40 tal mättes deras skallar under Sveriges mörka rasforskningshistoria. På samma sätt som Tornedalningar inte fick prata sitt språk fick ej heller samerna det i skolan. Det är ingen skillnad. Läs på innan ni skriver så att ni inte reproducerar i text samma maktövertag som ni lämnat.

 8. själv skulle jag aldrig kunna bo i Norrland, dels pga inbiten stabo dels pga de långa, fruktansvärda vintrarna. Bara bilden ger mig ångestpåslag, jag hör till dem som reser söderöver även på sommaren. Men, jag tycker att det är synd och problematiskt att de som ändå vill bo kvar i Norrland inte har möjlighet till det eftersom det saknas arbetstillfällen. Det flyttar in busslaster med människor varje dag till Stockholm och andra större städer från landsorten, det innebär att vi nu går på knäna med transportmedel, bilar etc. Ang det klimatsmarta där håller jag tyst, där är jag novis, eftersom problemet är att det blir svårare för varje dag som går att ta sig till och från jobbet. Summa summarum, alla får inte plats.

 9. Bra skrivet Clara! Manga som bor pa landsbygden pa andra omraden i Sverige känner ocksa igen sig.

 10. Det som gör mig mest förbannad i hela det här att VÅRA EGNA politiker, våra folkvalda härifrån Norrbotten, går ut och säger att vi svamlar, att det aldrig kommer hända, “det där har norrlänningar sagt på fyllan i 20 år”. Så fruktansvärt nedlåtande mot sina väljare! Inget som helst stöd från våra politiker.

  Och det är väl lätt att bo i Stockholm, köpa en ekologisk zucchini och tycka att man är så jävla miljömedveten och duktig. Men när jag tänker på att leva miljövänligt är det inte hipsters som köper ekologiska grönsaker jag tänker på, nej det är min farfar som bor i en by i Tornedalen jag tänker på. Han som fiskar sin egen fisk hela sommaren, röker och slänger i frysen så han har fram till nästa sommar. Som plockar sina egna bär. Som skjuter älgen själv. Som köper renkött av renägande grannen. Som sätter och plockar upp sin egen potatis. Som saltar, syltar och saftar. Som köper mat i affären två gånger i månaden på grund av avståndet. Och köper nya kläder vart femte år, OM något har gått sönder. Han kör bil när han behöver. DET är att leva miljövänligt för mig. Han konsumerar inte, han lappar, lagar, köper det han behöver och inte det han vill ha. Inte för att han är snål, utan för att det bara är så det är. Det är ett liv i enorm kontrast till den urbana normen.

  Samtidigt som han har 10 mil till närmsta vårdcentral (där stafettläkarna avlöser varandra). 20 mil till närmsta sjukhus. Får morgontidningen klockan två på eftermiddagen. 10 mil till närmsta bank, närmsta affär, apotek, optiker. 3 mil till närmsta busshållplats (det går en buss per dag). När en olycka skedde i byn för några år sen tog det 19 timmar(!) för polisen att komma (och det hade antagligen tagit ännu längre tid idag). Om man behöver ambulans vid akut fara för livet är det inte säkert att den enda(!) ambulansen ens finns tillgänglig. I byn finns nästan ingen mobiltäckning trots att den fasta telefonen försvunnit, strömmen går då och då och det kan dröja innan den är tillbaka, internet funkar nästan aldrig. På berget bakom huset står vindkraftverk och snurrar. Vägarna är dåliga och bilen lagas med jämna mellanrum. Det här är vardagen. “Hela Sverige ska leva och oavsett var man bor ska man få samma offentliga service”, my ass.
  Han må vara gammal, men i samma by har flera barnfamiljer flyttat in, de har fått jobb i närheten eller så veckopendlar de till gruvan. Vissa jobbar inom hemtjänsten. Det finns framtid på glesbygden, om de tillåts bo kvar. Vad händer om närmsta skolan (3 mil bort) skulle läggas ner? Eller bensinmacken? Eller något annat?

  Jag hoppas åskan fortsätter mullra, jag hoppas att vi fortsätter vara arga, oavsett vad våra politiker säger. Jag hoppas det blir en förändring till det bättre. För vi är jävligt less nu.

  1. @ Sanna Jag är varken ekologisk eller duktig miljömupp, men det Du beskriver är precis det som gör att jag aldrig skulle kunna bo norröver. Alla flyttar ut, det är därför vi får problem i storstadsregionen. Lösningen stavas, utan att vara en Quick-fix, att våra politiker satsar på att få liv i glesbygden.

  2. Bra skrivet, Clara och väl utvecklat av Sanna! Precis såhär ÄR det. Ett test vore en bensinskattssänkning för folk boende i glesbygd – för att kompensera för den skatt de betalar för saker de aldrig får del av. Då blir Det liv i luckan i Stockholm. Sen ska vi ju sluta rösta på lokala politiker som inte jobbar för de län de kommer från.

   1. Eller också kostar vissa saker betydligt mindre på landet. Jag lever gärna i Stockholm och kommer få betala miljoner för en bostad. Jag har lite svårt att se varför den privata konsumtionen ska subventioneras, inte minst på koldioxidutsläppande sådan. Att omfördela bland det offentliga känns dock väldigt viktigt.

 11. Jag är från smålands skogar men ja älskar norra sverige! Och jag älskar all vår landsbygd egentligen åtminstone den som står hyfsat orörd utan otäcka maskiner och pengakåta kräk. Det bultar i bröstet på mig när jag läser detta! Ja säger det igen du är fantastisk! Tack för att du tar upp viktiga ämnen som dom kortsiktigt tänkande stadsborna vägrar förstå! ♡♡♡

 12. Hur kan man säga att Norrland “bidrar” mest till samhällets välfärd? Vi pratar om naturresurser. Det är inte något som “Norrland” bidrar med. De finns där, i marken och i vattnet. Och de tillhör inte Norrland, de tillhör hela Sveriges befolkning. Hur skulle Norrlänningar reagera om det inte fanns några naturresurser där? Tror knappast de hade haft samma syn på äganderätten till naturresurser om de bara fanns i Skåne. Sen är det väldigt tröttsamt hur man på ett populistiskt sätt bygger upp en motsättning mellan det naturliga Norrland och alla egotrippade storstadsbor som köper ekomat och är fiiiina. Det finns en stor variation av människor i landets städer, väldigt många av dem fattiga som bor i förorter. Varför ska en så här viktig fråga slösas bort på ett sånt här populistiskt sätt? Istället för att konstruktivt prata om lösningar så låter man som en Brexit-populist.

  1. Det är norrlänningarna som drabbas när staten möjliggjort för (och uppmuntrat!) utländska bolag att prospektera och öppna gruvor med kortsiktigt tänk, som läggs ner när de blir olönsamma och lämnar förstörd natur, miljögifter och dumpar kostnaderna för förlorade jobb på kommunerna. Det är Norrlands befolkning som drabbas när statliga jobb flyttas till storstadsregionerna. Det är Norrlands befolkning som drabbas av förstörd natur kopplat till att staten eller andra företag vill dra in pengar på naturresurser.
   Detsamma gäller vindkraften, idealisk placering för vindkraftverk är vid kusterna. Vart hamnar dom? I Norrland.
   När satsades det på infrastruktur här? Har du sett hur vägarna ser ut? Vi har tunga industrier som nyttjar våra järnvägar och vägar men ändå prioriteras förbifart Stockholm trots att Stockholm har den bästa kollektivtrafiken i hela landet.

   Jag köper att Sverige ska vara ett land och hålla ihop, men innan jag kan skriva under på det så är det sååååååååååååå mycket som måste förändras. Höj minerallagen, de kommuner som producerar t.ex. vattenkraft ska ha en viss procent av vinsten direkt till kommunen (liknande system som Norge har). Om utländska bolag kopplade till naturresurser fuckar upp ska någon form av straffagvift för både förstörd natur och förlorade jobb betalas till kommunen de fuckat upp i. Bensinskatten kan höjas, men i relation till hur kollektivtrafiken ser ut i kommunen, desto bättre kollektivtrafik kommunen har desto högre blir bensinskatten. Lägg ut statliga jobb i glesbygdskommunerna (vi lever i en tid då platsen inte är avgörande för huruvida du kan sköta ett jobb och hålla kontakt med omvärlden, läs: internet. Fast först måste internetuppkopplingen i Norrlands förstås förbättras, *host*). Och offentlig service ska förbättras något så djävulskt. Om ovanstående saker fixas så ja, då kan jag överväga att skriva under på att Sverige är “ett land”.

  2. Och med “offentlig service” menar jag rätt basic grejer t.ex. om jag bor här och får en hjärtinfarkt så kommer jag inte dö pga det finns ingen ambulans. Eller om jag bor här så slutar det vara standard att föda barn i bilen på väg till sjukstugan. Eller om jag bor här och blir utsatt för brott så FINNS det i alla fall polis några mil bort.

  3. Du gör många bra poänger! Många av de poängerna kan även appliceras på andra glesbygdsområden i Sverige, men tyvärr har inte de områdena några naturresurser som de populistiskt kan hävda är “deras”. Hur ska de kräva sin rätt? Storstadsområdena och har också massa problem med finansiering och social misär. Alla i Stockholm bor inte på Söder eller i Danderyd.

   Är inte Norrlands, och övrig glesbygd, riktiga problem avindustrialiseringen? Stora industrier som tidigare gav jobb åt många människor, men som idag inte kan skapa lika många arbetstillfällen. Teknik som leder till att jobb som tidigare krävde många idag inte kräver lika många. Vi ser ju samma sak i USA och Storbritannien och många andra länder i väst. Som du skriver finns det mycket som kan och måste förbättras, men jag är så trött på populistisk retorik.

  4. Brukar tycka att Claras krönikor är mitt i prick men den här känns aggressiv och generaliserande. Jag har bott i en by på landet, nu bor jag i Malmö och jag känner inte igen bilden som Clara målar upp av den gemene “miljömedvetna” stadsbon. Jag sitter inte på någon hög häst och predikar om att vara klimatsmart. Jag körde själv bil när jag bodde på landet och jag tror att förståelsen för att man som bybo måste använda sig av andra transportmedel än bussar när dessa är ickeexisterande är mer utbredd än vad den här texten ger sken av. Däremot tycker jag att du, Clara, predikar ganska högt. Du nedvärderar mina försök att bidra till ett bättre samhälle genom att kalla dem för minimikrav när jag varje månad väljer att vända på varenda krona för att kunna köpa ekologiskt kött. Jag har aldrig i mitt liv hört någon påstå att det skulle vara mer klimatsmart att bo i stan än på landet, ändå får du det att låta som om det är en standardiserad världsbild som storstadsbor har.
   Du pratar om okunskap och ovilja att hjälpa till och kanske finns det sanning i det. Men i städerna finns universiteten, jobben, nattklubbarna, sjukhusen, matbutikerna, människorna. Det håller inte att skuldbelägga varje enskild individ för att välja den komforten och tryggheten framför vad som ofta målas upp som ett slitsamt liv på landet, bara för att sedan ge ytterligare en känga även till oss som vårt val av boplats till trots gör vårt bästa för att minska vårt avtryck på planeten.
   Större fokus och fler resurser måste läggas på landsbygden. På bönderna, på djuren, på byborna. Den tanken tror jag att de flesta med någorlunda förståelse för hållbar utveckling delar. Men genom att skriva en krönika som mest bara eldar på de redan frälsta och samtidigt kränker dem som måste övertygas tror jag faktiskt att du gör dig själv en stor otjänst.

  5. Julia: du sätter ord på PRECIS vad jag tänkte/kände när jag läste krönikan!
   Clara: det tjänar ingenting till att klaga på “vanliga” människor i städerna, när problemet du försöker peka på (som jag förstår det) är sådant som bäst kan lösas på högre nivå, av politiker, industrin och företag. Tyvärr skymmer en sådan retorik ämnet, som är alldeles för viktigt för att låta sig överskuggas av ditt förakt för storstadsbor. Jag hade gärna också läst om vilka lösningar du ser.

  6. Precis som Anna är jag nyfiken på dina lösningar. Att tycka är lätt, men vad behöver göras?Inte konstigt att det är olika förutsättningar. Så ser det ut globalt inom precis allt och så har det alltid varit. Var i all världen ska vi börja med att fixa till alla orättvisor som finns?

  7. Det jag bara undrar (helt genuint, inte som kritik): gäller inte det övriga Sverige också, där industri lagts ner och flyttats till Asien med dåliga villkor och barnarbete? Det är väl inte bara Norrland som drabbas av “stadsbornas” beslut, utan hela landet? Det ör ju generellt därfår människor generellt närmar sig stan tänker jag. Jag är från söder och även här finns byar och orter som helt dör ut eftersom industrin lagts ner eller flyttat. Märks väl mindre här eftersom allt är mer tätbebyggt. Min tolkning men jag lär mig gärna mer om den är felaktig.

 13. En folkomröstning om Norrlands utträde ur Sverige vore fint,är säker på att vi som bor i syd skulle se till att det blev verklighet…

 14. Mycket bra skrivet- och ett viktigt ämne som alldeles för sällan diskuteras i nationell media.. Troligen för att all media håller till i Stockholm?
  Har i lång tid varit upprörd över hur svenska staten behandlat- och behandlar samer, hur man låter giriga gruvföretag beslagta enorma naturområden (och så sticker de efter 2-3 år och lämnar misär efter sig), och hur mycket skog som bara skövlats av giriga skogsbolag. Det är kolonialism och inget annat!

 15. Tråkigt att du stött på sådana dryga ärkepuckon till storstadsbor. Själv känner jag som tur är ingen som resonerar som de du känner. Mitt råd; byt vänner/omgängeskrets. För de flesta människor är respektfulla och vettiga utanför Norrland också även om de valt en annan plats att leva på än du. Är du fördomsfri och öppen jämtemot andra, så skulle jag säga att de flesta brukar ge samma sak tillbaka. 🙂 Ha en bra dag!

 16. Bra skrivet, man blir lite stolt av att vara norrländsk. Norrland har mycket rikedomar speciellt naturen. Hoppas vi kan bevara den länge till.

 17. Är detta inte lite väl mycket offerkofta? Jag tycker också att det är sorgligt när orter mer eller mindre dör ut i glesbygd. Men i krönikan framställs det ungefär som stockholmare och andra stadsbor höll norrlänningar fångna i Norrland och sög ut dem. Det är ju för det första frivilligt att bo där, för det andra skapar skogsavverkning och andra näringar arbetstillfällen – som möjliggör att folk kan bo där – och för det tredje åtnjuter en del glesbygdskommuner en hel del statligt stöd i form av bl a skatteutjämning, skatter som betalas in av folk som jobbar och bor i hemska Stockholm m fl rika kommuner. Så det är ju kanske inte så att Norrland skulle blomstra så där otroligt mycket utan inblandning från övriga Sverige… Förstår att krönikor spetsas till för att få genomslag, men ibland blir det lite väl vinklat för att tas på allvar.

 18. Alltså, jag tänker att med Sveriges geografi är det så fint att vi kan bidra med olika saker beroende på var vi bor. Vi i söder skickar upp mat, ni i norr skickar ner energi och Stockholm skickar ut inspiration och kultur till oss alla.

  1. Är inspiration och kultur det enda Stockholm kan komma med? Inspiration har jag inga problem att finna i Norrlands eller Värmlands fina natur. Kultur klarar jag mig väldigt bra utan.

 19. Jamen JAAA!!! Så är det. Hur kan Kiruna vara en fattig kommun när den pumpar miljarder och åt miljarder in i svenska staten. Helt sinnesjukt faktist! Kommunen är fattig och det dras ner på skolor och dyl.
  Värsta av allt, är just attityden, att vi lever på bidrag här uppe och att vi ska vara tacksamma för det. När det är vi som ger vår rikedom!
  Ta sedan och se på hur svensken från söder har behandlat tex samer och tornedalingar! Inte har mina förfäder fått tala deras eget modersmål m.m. Sånt förtryck ger spår i många generationer.

  Tack för en riktigt bra krönika!

 20. Jag känner mig urbota korkad när jag läser den här krönikan, för jag förstår inte riktigt, eller alls, vem den riktar sig till. Grundproblematiken är givetvis jätteviktig och att det behöver satsas mer på landsbygden tror jag att de flesta som är inne på linjen hållbar utveckling anser. Men i krönikan försvinner det i någon form av förakt mot stadsbor. Mot just de stadsbor som faktiskt försöker bidra genom att handla ekologiskt och åka kollektivt. Det är här min oförståelse kommer in, för inte är väl syftet med texten att raljera över dem som redan försöker? Ska de flytta upp till Norrland för att hamna på plussidan?
  Av kommentarsfältet att döma har texten gått hem hos redan frälsta norrlandsbor, men den här svealandsbon förstår inte riktigt vad hon gjort för allvarligt fel i försöken att göra rätt…

 21. Tycker att krönikan var bra, håller kanske inte med om allt. Men det belyser en viktig fråga att hela Sverige ska leva. Är själv från 08-land å har alltid levt här så jag har ingen egen erfarenhet av glesbygd. Men jag anser att makthavarna i detta land bör arbetar för att landet ska leva. Har flera vänner som kommer från andra delar landet men känner sig “tvugna” att bo här pga jobb men skulle inget hellre än att flytta hem.

 22. Vi andra på landsbygden hejar på, även om “landsbygden” ligger i andra delar av Sverige. Det blir dyrare och dyrare att köra bil, för alla ska åka kollektivt. Det är inte så lätt när man missar bussen på morgonen och nästa går i bästa fall i eftermiddag. Eller när man får vänta två timmar efter arbetets slut innan bussen går hem. Eller om man vill åka tåg eller buss mellan två städer som inte är Stockholm, Göteborg eller Malmö. Prova t ex att åka kollektivt från Kalmar till Mariestad.

 23. Om man analyserar texten i krönikan så ser man att den handlar om förakt och hat mot folket som lever i Stockholm och i andra städer. Det är inte miljö och annat som den i huvudsak handlar om. Jag kommer från Stockholm men har bott både i Norrbotten och Västerbotten under 30 år. Många gånger har jag stött på denna främlingsfientlighet här uppe.

 24. Ett stort problem är att politikerna, främst S, V och MP, för en politik som aktivt går ut på att centralisera makten. De har inget intresses av att folk ska bo och leva ute på vischan. Att inte ge de kommuner där vattenkraften finns, där endast fastighetsskatten för dessa anläggningar uppgår till många miljarder, en krona för detta ser jag som djupt omoraliskt och oerhört fräckt. Dessa pengar (fastighetsskatten) hamnar alltså i Stockholm, varför? Jo för att där sitter makten. Sverige behöver en politik som möjliggör för folk att kunna skapa arbetstillfällen och leva och bo även utanför storstadsregionerna. Låt hela sverige leva! Jag har själv bott i sthlm i 9 år, men har haft privilegiet att kunna flytta till Jämtland. Här finns mkt hopp, men ser också mörka moln i horisonten. Politiken måste förändras, stockholm behöver inte vara centrum för ALLTING.

 25. http://www.dn.se/sthlm/halva-statsskatten-fran-stockholm/

  Norrland hade inte klarat sig utan Stockholm och Stockholm hade inte klarat sig utan Norrland. Vi är ETT land. Missnöjet kommer alltid att eka från alla håll. Alla har ett val var de ska bo. Tur att vi har det så! Jag tycker att denna krönika är egoistisk och som vanligt får vi stockholmare ta skit från landsbygden trots att står för majoriteten av skattepengarna till hela riket. Sverige hade varit ett U-land om alla skulle bo med 20 mil till närmaste granne. Det är våra tillgångar, landsbygd som stad, som gör att detta land kan utvecklas.

 26. Ingen “lantis” ogillar stockholmare, att däremot tvingas flytta till Sthlm är något som många ogillar. En parantes.

 27. Hej,
  Jag delar huvudtesen i din text till stora delar men undrar kring syftet som känns splittrande.

  Som utflyttad västerbottning med rötter både i Umeå och Vilhelmina har jag i Stockholm under hittills knappa 10 år träffat på en hel del individer som värnar om miljön. Dessa raljanta individer som är oförstående för avstånden och bilkörningens nödvändighet i främst de norra landsändarna men även inlandslänen som du beskriver har jag inte stött på, tvärtom en stor förståele. Där skiljer sig.våra upplevelser.

 28. Segregationen mellan landsbygd och stad är ett jätteproblem men jag ser inte hur den ska bli bättre av att fortsätta sprida fördomar och förenklingar?

  Är inflyttad till Stockholm och den där bilden som sprids om innerstadsbor som köper ekologiskt och sätter sig på höga hästar är en sån väldigt liten del av vad den här staden består av att det blir löjligt, att vara makthavare och stockholmare är INTE samma sak, vad mycket mer givande diskussioner vi kunde ha om fler kunde förstå det.

  Vad gäller koloniseringen av Norrland så är väl samerna de som råkat värst ut och alla norrlänningar jag träffar brukar inte precis prata sig varma för ursprungsbefolkningars rättigheter utan det finns en ganska stor konflikt även där mellan tex norrlänningar som vill behålla sina jobb i gruvindustrin och samerna som vill få ett stopp på exploateringen.

  Vad tjänar vi på att dela in oss i läger så här, det är väl bättre att vi försöker prata om lösningar, som tex hur Sverige ska öka sin livsmedelsproduktion igen, varför det borde vara rimligt att flytta ut några myndigheter från Stockholm till andra delar av Sverige och varför vi måste sluta lägga ner tåg till och i Norrland osv..

  1. Håller med dig Jennie.
   Jag är också inflyttad till Stockholm från glesbygdsnorrland och känner inte alls igen mig. Att “bygga läger” såhär och sära på människor ännu mer är inte ett bra tillvägagångssätt.
   Jag förstår tanken bakom krönikan och att syftet med den kanske är att kräva mer och spridd kunskap, men jag ser bara fördomar, nidbilder, och många höga hästar.

 29. Clara, jag har följt din blogg och läst dina texter under många år. Tycker du ofta slår huvudet på spiken. Men den här texten förstår jag mig inte alls på. Nu råkar jag visserligen vara infödd stockholmare, dock med rötter i Norrland. Men jag känner inte alls igen vare sig mig själv eller någon annan i min bekantskapskrets som den stockholmare med näsan i vädret du skriver om. Det är fantastiskt att det går att åka kollektivt men är fullt införstådd med att detta inte går på alla platser, då är bil en välsignelse. Skuldbelägger heller inte den som inte har råd/väljer att köpa ekologiskt, närproducerat mm men tycker att det är fint att man kan det. Din krönika tycker jag tyvärr mer än att sprida kunskap snarare späder på fördomarna om den “inbilske storstadsbon” vs ” lantisen”. Varför måste det vara så? Varför kan vi inte jobba tillsammans mot ett enat Sverige oavsett var man väljer att bo? Jag undrar bara över din poäng med krönikan, vad är din lösning?

 30. Gillar din blogg Clara men med ett sådant här ämne hade jag nog föredragit ett lite mer – vad kan man säga – akademiskt tillvägagångssätt med väl underbyggda argument, analys och fakta. Nu känns det mest raljerande och förenklat, och som några andra har skrivit, riktat mot fel personer. Förstår inte riktigt vart du vill komma med det. Visst, Norrland försörjer Sverige med energi och många andra naturresurser, och visst kan man titta på hur detta fördelas (inte minst vad som hamnar i privata inklusive utländska fickor), dock kommer den mesta maten söderifrån. Städer har väldigt många viktiga funktioner, tex utbildningsmässigt och politiskt, liksom landsbygden. Känns onödigt att ställa dessa emot varandra.

 31. Tycker detta var bland det märkligaste jag läst av dig.

  Ja den största andelen vattenkraft kommer från Norrland. Och gruvdriften är naturligtvis otroligt viktig.
  Men samtidigt – störst andel jordbruksmark finns i Skåne, Gotland och Södermaland och de bästa universiteten finns i Södra Sverige (även om de norra är bra också).

  Det bästa vore då i min värld att vi på landsbygden och i storstäderna, från norr till söder, försöker dra nytta av varandras styrkor.

  Jag förstår din tanke bakom krönikan (tror jag). Men det mesta går förlorat i ditt uppenbara förakt mot att någon stockholmare kommer och har mage att påstå att hen lever miljösmart.

  Det är förövrigt lite märkligt att prata om infrastruktur på det sättet du gör utan att ta i beaktning tex hur otroligt eftersatt underhållet och satsningarna är i det svenska järnvägsnätet över hela Sverige är. Ja hela Europa. Att folk inte tar tåget mellan Stockholm-Berlin i större utsträckning är med andra ord inte ett dugg konstigare än att du flyger mellan Umeå-Göteborg.

  1. Jag kan säkert ha missuppfattat liknelsen. Du får gärna förklara för mig. På riktigt alltså. Jag arbetar med infrastruktur så därför drar jag direkt paralleller till hur samhället är uppbyggt rent fysiskt. Kanske läste jag texten för ordagrant.

  2. Sverige har under en långtid haft en väldigt ojämnt fördelad satsning vad gäller tåg. Kommer ihåg när jag frågade min pappa varför vi hade en karta på Skåne i våra tåg uppe i norr. Han svarade: “För att vi får dom gamla tågen när södra Sverige får nya.” Vidare missuppfattar du hela artikeln. Det finns självklart storstadsbor i söder som lever miljövänligt. Och självklart finns det dom i söder som bidrar. Det finns hur många som helt. Men i sin helhet är det Norrland som finansierar Sverige. Titta bara på metallindustrin (Sveriges största inkomstkälla) och malmen och vad det har gjort med en stad som Kiruna. Hela staden måste flytta för att marken är så urgröpt. Därför är det underligt att det inte går tillbaka lika mycket pengar till norr så som det gör till söder… bara för att det bor fler människor där.

  3. Men hur menar du att jag missuppfattar hela artikeln? Jag tar upp att det majoritet av Sveriges jordbruksmark och bästa universitet finns i söder. Jag säger inte ett skit om hur miljövänliga folk är.
   Och som sagt. Jag arbetar med infrastruktur och är väl medveten om vilka satsningar som gjorts i det svenska järnvägsnätet. Jag har även kursare som arbetar just med flytten av Kiruna. Det är just därför jag skriver att jag tycker att jämförelsen Stockholm-Berlin är märklig mht satsningar i infrastrukturen. Men du får gärna förklara liknelsen för mig så att jag förstår.

 32. Den här krönikan var enbart byggd på negativa känslor och saknar helt förankring i fakta. Att i dessa dagar tala om vi och dem i Sverige utan värdefulla slutsatser finner jag ingen poäng med. Vad vill du att denna krönika ska ge egentligen?

 33. Du klankar ner på folk och har förutfattade meningar. Om Du hade varit lite mer mogen och kunnig om hur vårt land ser ut politiskt så skulle kanske inte din krönika se ut så här. Har du ingen hjälp från Expressen hur man skriver en krönika, eller tycker de att det ok som det ser ut. Man måste ha mer fakta i ryggen innan man skriver. Men framför allt dina två krönikor som jag läst handlar mest om illatyckand om andra, “hata Ernst och de som bor i Stockholm”. Jag tror du har tagit dig vatten över huvudet och tror du kan mer än du kan. Men du kanske är så här trångsynt och rasistisk.

  1. En krönika är ju ingen artikel med fakta. En krönika baseras på krönikörens åsikter. Jag skulle tro att expressen är nöjd med krönikan, det är ju meningen att den ska väcka debatt.

 34. Tjoho, riktigt bra krönika! Tack för att du skriver den här, fler röster om detta behövs i media för att uppmärksamma det som vi inte lär oss i skolorna eller genom våra egna nyheter. Mvh stockholmsbo som är på väg att flytta norr ut

 35. Som svar på det du kommenterar så är det nog inte bara Clara som har förutfattade meningar. Jag är själv vad som kallas norrlänning även fast det är en väldigt dålig benämning på var jag kommer ifrån då halva Sverige är Norrland. Jag är från luleå. Jag har också sett med egna ögon det Clara beskriver i sin krönika, här satsas det inte alls lika mycket på de som bor här uppe än de nere i söder. Jag har bott nere i Jönköping och märkte hur lätt det var för människor att ta sig med buss, pendeltåg och tåg som gick lite när som helst men ändå klagades det hur jobbigt det var och att det tog så länge att ta pendeltåget i 3 mil medan vi i Norrbotten inte klagar om vi ska pendla 10 mil enkel väg. Vi kan aldrig ta tåget 3 mil för att pendla till jobbet för det finns knappt några tåg att ta. Politiskt är det också skillnad, kan ta några exempel, politiker ville för några år sedan förbjuda dubbdäck på svenska vägar då de sliter på vägen och förstör miljön, vilket jag absolut håller med om i de bästa av världar men det skulle inte fungera i norr där vi har snö och is stora delar av året och är beroende av det. En annat exempel är norrbottniabanan som aldrig blir klar eftersom återigen vill inte staten vara med och finansiera. En politiker sade bland annat nåt i stil med att varför ska de ha den då de bara kommer använda den för att frakta timmer. De vill till och med försöka få lkab bland annat att själva finansiera norrbottniabanan om det ska bli något. Så tycker att Clara har rätt, ni har glömt bort ett halvt land där i söder och skulle inte bli förvånad om ni tror vi har isbjörn och ren som spatserar på våra gator.

  1. Hm. Visst händer det väl att renar förirrar sig in i byar?

   I Skåne har vi sett vildsvin inne i städer 😉

 36. Hej Clara!

  Jag gillar oftast det du skriver och tycker att du verkar vara en vettig och trevlig person. Utom när du skriver om städer och oss som bor i sådana. Det hatet som då kommer fram i dina texter har jag svårt att tycka är ok. Speciellt i och med att det riktar sig mot oss, gemene man som bor i staden. Ja, jag är en sån, en sån som bor i Stockholm, som cyklar till jobbet, är vegetarian och köper ekologiskt, som åker tåg till Berlin. Är det verkligen en grund för att förakta mig? Betyder det att jag per automatik är ytlig, elak eller puckad? Att platsen där jag bor, där jag fötts och växt upp, är värdelös och inte borde få finnas till?

  Skillnaden mellan oss är att jag respekterar vad du gör och var du bor. Du hatar och föraktar mig (mig, inte systemet!) utan att känna mig.

  /Elin

  1. Om du tror att Clara hatar och föraktar dig efter att ha läst krönikan, tycker jag du borde läsa den igen, för det är inte alls så jag förstår hennes text och jag tror du har missuppfattat den.

   Med vänlig hälsning,
   Martha

  2. Om du inte ser föraktet i hennes text kanske DU ska läsa den igen. Jag verkar ju inte vara ensam om att se det. Jag, och flera som kommenterat, håller ju med henne om delarna om att hela Sverige ska få leva, men inte om hennes nedlåtande beskrivning om oss som bor i städerna. Så onödigt att polarisera och ställa grupper mot varandra.

  3. Signaturerna S och Kristina har beskrivit väldigt bra vad jag menar här ovan. Det är lätt att känna sig kränkt och ta saker personligt, men om du tolkade den här artikeln så, tror jag du har missuppfattat den. Jag tycker det var olyckligt att du tillskrev Clara att hon inte respekterar dig som stadsbo, hatar och föraktar dig. Därför reagerade jag på din kommentar. Visst har flera andra missförstått den på samma sätt som du, men flera likadana feltolkningar betyder inte nödvändigtvis att fel blir rätt. På ett personligt plan tycker jag också det verkar jobbigt att bli väldigt upprörd över en text på det här sättet. Särskilt som den har några väldigt bra poänger som man lätt missar om man fokuserar på att känna sig kränkt och upprörd. Det var därför jag föreslog att du skulle läsa om krönikan.
   Angående det du skriver om att det är onödigt att polarisera och ställa grupper mot varandra: vi lever i ett polariserat och segregerat samhälle där grupper redan står mot varandra. Att beskriva det, som Clara gör i sin krönika, är inte att skapa motsättningar. Det är att beskriva motsättningar, missförhållanden och maktstrukturer som redan finns. För att kunna enas i en gemenskap och förändra strukturerna måste vi först kunna se dem. Därför tycker jag också krönikan är viktig: den uppmärksammar en struktur som vi stadsbor sällan ser eller tänker på, just för att den gynnar oss själva på bekostnad av andra. Det är precis samma som att “vita kränkta män” är så himla dåliga på att se maktstrukturer i samhället. De sitter ju högst upp i nästan alla hierarkier. Så att utifrån den här krönikan säga att Clara hatar stadsbor, tycker jag är som när vita kränkta män säger att feminister hatar män. Det är en grav förenkling som dömer ut den som står längre ner i hierarkin.

  4. Martha: Folk reagerar inte bara pga att de känner sig kränkta pga en konstig syn på stadsbor, utan även av att texten är full av sakfel och fultolkningar. Det mest grundläggande felet är den här tanken på att Norrland på något sätt “äger” dessa resurser. Är det någon som missat att väldigt stora delar av den svenska skogen är ägd av privata aktörer? Jisses.

  5. Hej Gabriel!
   Först och främst: Jisses på dig själv.
   Vilka stycken i texten är det som fått dig att se det på det här sättet? Det närmsta jag kommer formuleringar som behandlar ägande är dessa två:

   “Vår natur är en lekstuga för statliga bolag – där de likt själviska, självsvåldiga femåringar går in och möblerar om lite som de vill.”

   “Det är de norrländska naturresurserna som är anledningen till Sveriges hela rikedom.”

   “Vår natur” kan naturligtvis vara en benämning på ett privat ägande av exempelvis en naturtomt, men kan även tolkas som en väldigt allmän, gemensam ägandeform av den natur som finns i allas vår omgivning.
   “De norrländska naturresurserna” kan självklart också beskriva en ägandeform, men likväl en geografisk placering.
   Vilken tolkning du väljer är såklart upp till dig som läsare, men jag ser inget entydigt bevis i texten, på att Clara anser att Norrland som landsända kan inneha ett juridiskt ägandeskap.

   Att Clara väljer att endast nämna statliga bolag i sammanhanget och inte de privata, behöver inte nödvändigtvis betyda att hon tror alla naturresurser i Norrland är offentligt ägda. Det kan också vara ett stilistiskt grepp som tjänar till att tydliggöra det hon skriver om: att de styrande i Sverige leder om resurser i samhället, så vissa grupper gynnas medan andra missgynnas, trots att de bidrar minst lika mycket. Med andra ord att vi sviks av våra egna, i detta fall staten.

 37. Hej Clara! Jag råkade läsa kommentarerna till det här inlägget och fick med ens mer respekt för att du orkar fortsätta blogga och skriva vassa texter, trots mothugg. För det hoppas jag att du gör – det var en väldigt bra och viktig krönika 🙂
  Allt man ser och hör i media utgår ju från Stockholm, resten av Sverige glöms bort och finns knappt. Och om det är regionalt handlar det bara om Malmö, för oss skåningar alltså (jag är så trött på de två städerna, Stockhom och Malmö!). Din blogg är en skön liten motvikt! Skulle behöva fler sådana. Och hejar på åskan som mullrar i norr!! Hade gärna haft mer muller här ute i min egen fattiga förort, men revolten verkar långt bort, fast den skulle behövas även här. För så är det ju när några få har mycket: vi är många som har alldeles för lite!

  Ser fram emot nästa krönika!
  Kramar

 38. Helt underbart skrivet!! Håller med dig till 110% och förstår precis din poäng. Läser din blogg och tycker du är en underbar människa och nu när jag läst detta så tycker jag bara ännu mer om dig, You go girl 🙂

 39. Det finns ett begrepp som beskriver det som krönikan handlar om, och som många av reaktionerna är en del av: Urban norm och stadens tolkningsföreträde. Det handlar inte om hat mot människor som bor i städer, att klanka ner eller att ställa grupper mot varandra. Det handlar om att lyfta den rådande urbana maktordningen, som är så självklar att vi alla tar den som en sanning, oavsett vart vi bor. Att staden är platsen som anger vad som är rätt och fel, värdefullt och inte. Det handlar om att lyfta att Sverige idag inte är rättvist, att vi har en politik och ekonomi som gynnar städer och missgynnar landsbygd. En politik och ekonomi som, exakt som Clara skriver, gör att vissa platser får bättre förutsättningar på bekostnad av andra. Klart att det är jobbigt att höra, klart att det blir starka motreaktioner, precis som det alltid blir för den som tillhör den privilegierade gruppen när man påtalar en strukturell överordning. Har skrivit mera om detta i länken. Andra tips för den som tycker det är intressant är att söka på urban norm, territoriell maktordning eller kolla upp Clara Bodéns filmprojekt lgh+bil.

 40. Håller med dig – delvis. Men det är (tyvärr?) inte norrländsk, eller ens svensk skog IKEA m fl skövlar för att vi i Stockholm och i Umeå ska ha råd med billiga möbler och smidiga pappersnäsdukar.

 41. Gillar inte vi och dom tänket. Som Stockholmare dömmer jag ingen och känner inte alls igen de försommar du sprider, var träffar du dessa människor eg. Jag bjuder gärna ner dig för att träffa människor här i Storstan och se själv. Många här har dessutom flyttat hit från Norrland. Jag jobbar innom ett yrke som det är stor brist på i synnerhet i glesbygd trots detta bor många välutbildade Norrläningar i Stockholm det är deras val och jag dömer ingen men hur tänker du kring det?

 42. Jag är uppväxt i en by där det endast fanns skolbuss och är från en familj som livnärde sig på skog och jordbruk. Jag föddes och levde mina första år på en ö där en fick ta färjan över till fastlandet. Nu bor jag i Stockholm. Stockholm är en extremt segregerad stad, att beskriva en typisk stockholms-bo går inte. Jag bor i en av de stadsdelarna som folk fullkomligt skiter i och mer ses som ett problemområde. Två månader tog det att laga en hiss vid tunnelbanan, personer med rullstol, rullatorer och barnvagnar kunde inte ta sig upp eller ner från perrongen. Men, det finns en tunnelbana. Att stå på vintern och vänta på färjan som ständigt var försenad eller inte gick alls var ej speciellt kul. Att inte kunna ta buss var också trist, och då fick höra att det var dåligt att åka bil gjorde mig less. Det jag menar är att det inte går att beskriva en typisk stockholms-bo eller stads-bo. Där jag bor har de flesta inte råd att köpa ekologiskt eller åka till Berlin. Folk är arbetslösa och utestängda från arbetsmarknaden. Däremot tror jag inte att det är det som är meningen med din artikel och inte heller poängen som en ska fokusera på. Norrland glöms bort, landsbygden glöms bort. Det finns vidriga föreställningar om de som bor på landsbygden, till exempel att folk skulle vara outbildade, rasister och bakåtsträvare. Det samhället vi har idag gynnar vita från medelklassen i välbärgade områden och den är stads-orienterad. Det känns lite olyckligt dock att prata om kolonisering i Sverige utan att ta upp samer och deras historia. MEN att helt avskriva krönikan och istället gå i försvarsposition + köra med förminskande språk mot dig Clara känns vidrigt. Läs, ta in och sluta med “men jag är inte sån”. Nej, det kanske du inte är, men vi pratar om strukturer, normer och föreställningar. Inte om individer.

 43. Detta var något av det dummaste och mest självömkande jag hört, och har tyvärr hört det förut. Som om södra Sverige inte exploateras för landets väl och ve. Som om allt är lätt och smidigt och serveras enbart för boende i södra Sverige. För och nackdelar följer med alla val man gör, de ska inte skyllas på någon annan. Det är nog så att vi alla behöver varandra, detta löses genom samverkan och inte genom att stirra sig blind på tillkortakommanden.

 44. Clara! Har du sett “Resten av Sverige” som finns på svt play? Där Po Tidholm belyser stad och landsbygd. Det hade varit så intressant att läsa dina tankar om serien!

 45. Inte bara Norrland. Bor själv i Skåne och senast igår var det ett reportage på Ekot där en stockholmsreporter beskrev Malmö som om hen vore på upptäcktsresa i Afrika på 1800-talet. För att inte tala om de “temporära” gränskontrollerna som gör att man missar tåg och kommer försent var och varannan dag. Tänker ofta på om Hyllie varit Stockholm C och hur man då hanterat situationen.

 46. Bra skrivet!
  Att bo i glesbygd i södra Sverige är dock inte heller så upplyftande tyvärr..
  Jag är en norrlänning från Medelpad men bor i Östergötland sen drygt två år tillbaka, varav på landet ute i skogen i snart 1,5 år nu.
  Det var stora protester när byskolan skulle läggas ner här o nu finns bara lågstadiet kvar, mellanstadiet har fått flytta närmare Linköping.
  Vägarna här är dåliga o eftersatta.
  Det tar mig ca 1,5 h att köra 7,5 mil in till Linköping, pga väldigt guppiga, smala krokiga vägar. För att undvika de sämsta guppiga vägarna kör jag omvägar, närmsta vägarna in till Linköping är annars ca 4 mil men de är även de mest usla..
  Mobiltäckningen här ute är usel, obefintlig. För att folk ska kunna ringa mig måste jag stå vid sovrumsfönstret o inte flytta mig ur fläcken och ändå bryts samtal ofta och/eller kommer inte fram. Trots att jag har Telia..
  Vindkraftverk hade nog varit aktuellt här i skogarna om det inte hade varit för att flygvapnet har rätt att nyttja 5 mils utrymme runt Linköping.
  De få bussturerna ut till landsbygden här dras in fler o fler varteftersom.
  Så fastän jag bor i södra delen av landet så känns det nästan som om jag bor uppe i Norrlands inland..

 47. *Edit:
  närmsta vägen från mig in till Linköping är 5 mil. Men pga att de vägarna är de sämsta o guppigaste så väljer jag de minst sämsta vägarna då via Kisa, så det blir då 7,5 mil in till Linköping.

 48. Jag undrar varför alla myndigheter/statliga enheter ska ligga i storstadsregionerna. Varför kan inte SMHI eller Riksantikvarieämbetet ha kontor i glesbygd? Varför måste universiteten och högskolorna trängas i städerna? Som det är nu kan en ung vuxen antas till en eftertraktad utbildning men tvingas tacka nej p g a att hen ej hittar en bostad att hyra. Är de ok i dagens Sverige??? Ja, tydligen. Dags att politikerna gör något åt det hela, men det gäller ALL glesbygd (inte bara den i Norrland).

 49. ???? Helt sant och välformulerat! Delar! Ps. När Norrland blir ett eget land så hoppas jag att Dalarna räknas med, precis som stockholmarna redan tror!

 50. Precis detta pratade jag och min sambo om. Jag är ny i Lapplandsskogarna men ser det du beskriver, hur skogsbolag skor sig på naturen och hur allt läggs ned som byaskolor, vård, vägar som ej kommer plogas pga staten inte tycker att det behövs eller att det tar för mycket tid- och människor skattar lika mycket om inte mer på vissa ställen. Som född söderlänning så ser jag nu var Sveriges resurser kommer ifrån, och det måste självfallet bli ändring på det. Bara skrivet och jag hoppas detta får en stor spridning.

 51. Som Ronni säger: Bygg en mur runt Stockholm, så får vi se på vilken sida klösmärkena sitter.