Smultronstället

r036A5590

Är det något jag skulle rekommendera alla som har en trädgård att göra så är det att plantera massor av smultronplantor. Fin som marktäckare eller kantväxt i rabatter – och helt underbart för barnen att gå och äta från plantorna. De ger ju bär i flera månader!

Med jordgubbar kan jag bli lite snål och vill inte att barnen ska äta upp alltihop så att jag inte får någon sylt till vintern, men med smultron som är godast färska får de äta hur mycket som helst! Och så får jordgubbarna vara ifred. Det får bli dagens trädgårdstips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarer på “Smultronstället”

 1. Bästa trädgårdstipset! Jag sa just det häromdagen, att smultron måste vara det mest underskattade bäret av alla. Det är magiskt, börjar mogna först av alla och här i Västerbotten plockar jag fortfarande bär i slutet av augusti. Och det funkar att frysa också. Att ta fram smultron till våfflorna i februari är lyx. Bara att känna doften!

 2. Ja smultron är tacksamt att ha hemma 🙂 Min lilla har gått ut på mornarna så tar hon sin runda smultronen-jordgubbarna-vinbären-hallonen så länsar hon de dagligen

 3. Konstigt. Min kommentar försvann.

  Smultron är ju det godaste också! Önskar jag hade en trädgård så jag kunde plantera och fixa. Någon gång i framtiden!

 4. Hej Clara!

  Jag gillar oftast det du skriver och tycker att du verkar vara en vettig och trevlig person. Utom när du skriver om städer och oss som bor i sådana. Det hatet som då kommer fram i dina texter har jag svårt att tycka är ok. Speciellt i och med att det riktar sig mot oss, gemene man som bor i staden. Ja, jag är en sån, en sån som bor i Stockholm, som cyklar till jobbet, är vegetarian och köper ekologiskt, som åker tåg till Berlin. Är det verkligen en grund för att förakta mig? Betyder det att jag per automatik är ytlig, elak eller puckad? Att platsen där jag bor, där jag fötts och växt upp, är värdelös och inte borde få finnas till?

  Skillnaden mellan oss är att jag respekterar vad du gör och var du bor. Du hatar och föraktar mig (mig, inte systemet!) utan att känna mig.

  /Elin

  1. Som jag tolkar Clara så hatar hon inte människor som dig, utom de människor som dig som ser ner på folk från landsbygden och tycker att folk på landsbygden också borde åka kollektivt och cykla till jobbet (vilket tyvärr ofta är en omöjlighet). Det är fantastiskt ifall du inte har de åsikterna, men jag som också är från landbygden kan intyga att de människorna tyvärr finns 🙁 Jag tror att Clara bara ge upprättelse till glesbygdens människor som tyvärr ofta behandlas som lite mindre värda.

  2. Jag tillhör de som har rötterna i Norrland men inte vill bo där bl a på grund av alla de nackdelar Clara lyfte fram i sin artikel. Tillhör också gruppen som bor i storstad och cyklar till jobbet och handlar ekologiskt. Jag undrar hur vanligt det är att vi som försöker vara duktiga i stan samtidigt bär på ett förakt mot bilberoende och inrikesflygande norrlänningar och andra glesbygdsbor? Kommer inte det föraktet snarare från ett fåtal andra anonyma personer som kanske har som ovana att slänga sura kommentarer på bloggar osv (dvs folk som man inte ska bry sig om)?