Vad ska du öva på i år?

Clara med Erica Dahlgren utomhus i vinterväder. Står framför en mörk trädörr. Clara i röd kappa.

I dag är det säsongsstart för En Underbar Pod. Jag och Erica tar en gnistrande vinterpromenad in i 2017!

Erica tvingar mig att fokusera på mina steg i snön. Svårare än vad man kan tro! Men värt att öva på eftersom fokus på kroppens enkla rörelser kan lindra utmattning och det är något jag vill ha mycket mindre av det här året. 2017 ska jag också öva på att vara snällare – hur det ska gå hör du förstås här i podden.

Vad ska du öva på? Skriv en kommentar och berätta!

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson och den fina pressbilden på mig och Erica har Matilda Audas, Avbild tagit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Vad ska du öva på i år?”

 1. Jag ska öva på “motsatstänkande”. Istället för att fokusera på det jag inte vill ska jag öva på att fokusera på motsatsen, dvs på det jag vill ha/göra/vara/uppnå… Det betyder inte att jag ska förtränga eller acceptera det som inte är bra, men istället för att fastna i det som är/känns fel ska jag öva på att fokusera på motsatsen, på det jag vill uppnå. Vara/agera FÖR istället för att kämpa MOT. Nyansskillnad kanske, men den känns viktig och betydande för mig. Att vara uppslukad av det “icke önskvärda” tar så oerhört mycket energi. Jag har också haft en utmattningsdepression och den flåsar mig fortfarande otäckt nära i nacken…

 2. Hej!
  Tack för ett inspirerande avsnitt, som alltid! Detta år har jag satt som mitt återhämtar (början på slowliving) år där jag ska prioritera mitt välmående ( led av utmattning förra året).
  Jag ska leva närvarande, ekologiskare och lugnare. Ska samtidigt köra igång mitt företag Slow Living by Annika så jag är förväntansfull!

 3. Jag ska öva på att lära mig höra kroppen och inte alltid låta den ack så dominanta hjärnan köra över kroppens behov.

 4. Åh vad bra. Jag ska öva på armhävningar, bara för att jag vill lära mig att göra ordentliga, haha. Sen ska jag bli bättre på att vila och sova, sluta älta saker och störa mig på småsaker.

 5. Jag ska öva på att ha tålamod, att göra egna hudvårdsprodukter och på hur man får ett jobb med min kompetens. Är utbildad kommunikatör och litteraturvetare med inriktning på digitala kanaler men utan erfarenhet verkar det stört omöjligt att landa ett jobb. Eller ens en intervju. Drömmen vore att jobba i mindre kommun/företag/museum/verksamhet på liten ort i Västerbotten (är från Skåne men alltså … Norrland känns mer hemma) eller Jämtland. Jaja. Bara att fortsätta söka och skapa lite grejer att lägga ut i portfolion. Någon gång lossnar det!

 6. Jag ska öva på att säga positiva saker till andra, att berömma dem för annat än att de är fina i håret eller har snygga kläder. Att istället berömma dem för deras förmågor, smarta saker de sagt, att de är roliga, starka, en bra vän osv.

 7. Jätteroligt att podden är tillbaka! Jag lyssnade på den under en kort promenad i klassiskt irländsk duggregn följt av croissant och kardemummakaffe i vanlig ordning:)
  I år ska jag unna mig att gå och få massage eller akupunktur en gång i månaden. Har problem med ryggen och får ibland väldigt ont i nacken, detta efter in whiplashskada från en bilolycka för snart 3 år sen. Jag har bestämt mig för att inte gå och vänta tills jag får så ont att jag har svårt att röra mig ordentligt och blir förfärligt trött, och inte ha dåligt samvete av att det kostar pengar med massage. Utan istället förebygga smärta och förbättra mitt välmående, samt unna mig mer avslappning.
  Jag gillar tipsen från kursen som Erica gått och som hon delar med sig av i podden. Mycket av det ni pratade om idag är något jag själv skulle behöva öva på.
  Tack för en underbar podd och blogg!
  /Mirjam

 8. Åh, jag vill också våga peka dubbel-fuckyou när jag blir riktigt upprörd! I själva verket tror jag att det får bli mitt nya nyårslöfte: någon gång under året när det riktigt kokar i mig ska jag våga peka dubbel-fuckyou 🙂

  Förutom det har jag och sambon nyårslöftet att bli mer allmänbildade för att kunna briljera vid frågesporter och när vi ser På spåret.

 9. Hej vi är två tjejer som bloggar om vår vardag, mode och massa annat skoj. Vi använder även vår blogg för att förmedla olika problem i samhället framför allt om feminism. Vi skulle bli otroligt glad om du läste. Kram fina du.

 10. I år ska jag öva mig på att leva. Istället för att fara vidare i samma upptrampade och stressande hjulspår ska jag försöka att aktivt fatta beslut som känns inspirerande och roliga. Jag började med att säga upp mig från mitt jobb strax innan nyår eftersom jag kommit in på en utbildning. Den stunden kändes det som att jag fick mitt liv tillbaka. Det känns fantastiskt, faktiskt! 😀

 11. Mitt nyårslöfte efter en extremt trött vinter var att vara ute mer, så jag ska öva på mig på friluftsliv!

 12. Underbart avsnitt. Har fallit in i utmattningssyndrom och saknar verkligen råd i frågan. I det här avsnittet känns ni som nära vänner som stödjer med givande råd. Tack!

  1. Anna,
   hoppas du kan ha någon nytta av det vi pratade om!
   Jag vet att många tycker det hjälper att ha avslappningsövningar att lyssna på i sin mobil. Finns en hel del appar om mindfullness/medveten närvaro att välja bland.

   Om du vill kan du till exempel se en lista på ämnet som tidningen Chef har gjort:
   http://chef.se/chef-guidar-basta-appar-app-verktygen-for-mindfulness-pa-natet/

   och här är en som Expressen har gjort och betygsatt:
   http://www.expressen.se/halsoliv/finn-lugnet-med-en-avstressande-app/

 13. Tack tack tack för detta avsnitt! Fullkomligt älskar att ni så modigt och öppenhjärtigt delar med er av utmattning, en tung erfarenhet jag och många andra kvinnor i småbarnsåren delar med er. Tack för tipsen från Erica, och tack för att ni tar upp detta stigmatiserande ämne. Det jag vill öva på i år är att hitta tillfällen för avslappning i vardagen, ta pauser och vara medvetet närvarande, och inte få dåligt samvete över att jag som mamma behöver vara ifred ibland. Detta och många andra saker på temat “vara snäll mot mig själv” står på min lista över livsriktning år 2017. Tack för att ni gett mig det begreppet!
  Allt gott önskar jag er!

  1. Annelie,
   hoppas du kan ha nytta av tipsen! Känner igen det där med att behöva vara ifred. Fint att du och Clara har samma snäll-mål i år!

 14. Tack för ett fantastiskt avsnitt och för att ni ger så mycket av er själva.

  Mina förhoppningar för året är att oroa mig mindre och skratta mer, bråka mindre och röra mig mer (jobbade hårt, var gravid och hade en tuff höst förra året). Tänker på 2017 som ett återhämtningens år och hoppas att det blir så för alla som behöver det.

 15. Tack för ett bra program. Ni har hjälpt mig igenom ett cykelpass på trainern i garaget. En bra avslutning på en dag som gått i negativa tankar. Jag ska nog öva på att inte sprida negativitet , utan försöka hålla tand för tunga o mest släppa ut de positiva sakerna.

 16. tack för ett BRA program. Mådde bra av att lyssna till er. Hade en ångest attack som bara kom ingenstans i från. Men knäppte på ert program och tog fram en enkel stickning. Så där satt jag med min stickning och lyssnade till era klara stämmor och knirr i knarret från era fotsteg i början. Och nu har ångesten lugnat ner sig. Tack! Du Erica verkar ha lärt dig mycket bra på kursen fint att du delar med dig. Sen Det där med att bli snällare mot sig själv för att också bli snällare mot andra. Inte så dömande osv kanske är något för mig. GOD Fortsättning på det Nya Året

 17. Elsket dette avsnittet, føltes som å snakke med/høre på gode og trøstende venner. Takk!

  Jeg ble inspirert av Clara og skal også øve på å være mer snill mot meg selv, heie og forsøke å være stolt av meg selv en gang i blant. Og ellers nyte mitt første år som singel på lenge 🙂

 18. Åh, som jag längtat! Upptäckte er podcast i mellandagarna och har lyssnat på alla avsnitt sedan dess och när en liksom haft så många avsnitt att dra genom blir det tomt när det tar slut!

  Jag ska öva på att tro att saker och ting kommer ordna sig.

 19. Teknik-kommentar: Ljudet i första delen av podden var så bra – när ni gick i snön- att jag tror jag vände mig om fyra gånger där jag stod på min busshållplats för att jag trodde någon kom bakom mig. Så nog lite paranoid ut. 🙂

 20. Hej underbara ni!
  Kan vi inte ha en poddträff i Umeå snart? Skulle så gärna vilja träffa dig och framförallt (förlåt) Erika irl. Dig har jag ‘lärt känna’ under många år men det skulle vara kul att veta mer om henne.

  Kram

 21. Jag behöver verkligen öva på att vara närvarande i nuet, min kropp har helt slutat funka som den ska.. Den går in i panikläge över minsta lilla grej.. :/

 22. Jag ska öva på att våga uttrycka mina idéer och sedan försöka förverkliga dem, och inte vänta på att någon annan ska ta initiativet. Och på att unna mig vardagslyx mycket oftare. Ska också öva på att inte vara så insmickrande och “trevlig” hela tiden utan fokusera på SAMTALET och inte vad den andra ska tycka om mig. viktigt!

 23. Efter 40 år av trevlighet ska jag öva på att säga vad jag tycker, även om det blir obekvämt för andra. Minsann!

 24. Jag ska öva på att lyfta på ena ögonbrynet (väldigt svårt att hitta de oväna musklerna) och på att tycka om att laga mat! Tack för en superbra pod 🙂

 25. Persiska, höga ögonbryn och poddträff – tydligt att det finns många roliga saker att se fram emot 2017. Stort tack för att ni delar med er!

 26. Tack för en fantastisk pod! Det är både roligt och rofyllt att lyssna på er så det är en högtidsstund som får mig att varva ner. Och ni tar upp så intressanta ämnen. Jag har aldrig varit helt utmattad men varit (tror jag) nära den där väggen några gånger. Precis tillbaka från föräldraledighet är utmaningen att hitta balansen och inte själv försvinna på vägen. Jag ska öva på att ta komandot över min tid. Jag har en bra arbetsgivare men det är ändå svårt när kraven kommer från en själv. Att vara snäll mot sig själv är en bra målsättning!

  Jag har även tänkt öva på att tala om för andra när jag tycker de gör bra saker. Det är vi generellt dåliga på men det kan göra så stor skillnad.

 27. Försöka överleva
  Förlorat pappa för 3 år sedan och bror 4 mån svår bilolycka
  Och mamma svårt sjuk
  Sen är ensam har ingen annan

 28. Klarar jag inte det släpper jag taget och brhlver inte vara mer ensam utan träffa min familj igen