Lasso, klimp och kåta

r036A8338

Jag vaknade tidigt imorse, alldeles lugn och utsövd. Här sover jag ungefär som jag fått en klubba i huvudet.  Vi steg upp, drack morgonkaffet med mormor, spelade några omgångar yatsy med Bertil. Och sedan gick vi ut en sväng. Kollade bland annat på lite sameslöjd – Anna köpte några tennarmband. Tyvärr kan jag själv inte göra sådana, men både mamma och farmor var riktiga fenor på tennslöjd och farmor vävde också många vackra band.

r036A8325

Sedan värmde vi oss och drack kaffe i en kåta och kom i slang med några australienska turister som kommit hela vägen hit för att se marknaden. Bertil fick en liten kängrubrosch i guld utav dem.

r036A8320

Kolla förresten vilka vackra koltar (och unga kvinnor såklart)!

r036A8330

Lykke och Anna var peppade. Vi köpte gáhkku som är ett sinnessjukt gott samiskt mjukbröd/tunnkaka. Och så fick Bertil ett lasso. Han har ju visserligen inga renar men han kände sig peppad att försöka lära sig att fånga in våra grisar (!)

r036A8516

När vi kom hem gjorde vi en rejäl sats köttsoppa med klimp vilket är obligatorisk marknadsmat. Man vill ju ha något varmt att äta. Och så bjöd vi hit min faster och hennes man. De bor ju praktiskt taget nästgårds (13 mil härifrån) och vi hade en väldigt mysig eftermiddag ihop.

r036A8538

Efter maten gick jag och Bertil ut för att öva oss på att kasta lasso. Innan man kan fånga djur får man ju fånga spark. Mina lassokunskaper är tyvärr ganska begränsade. Men där vi stod kom en granne förbi och förbarmade sig över oss. Han är renskötare och kunde visa oss hur man kastar på rätt sätt. Så sedan blev vi ute länge och övade. Och lyckades tillslut fånga en och annan sparkstötting.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Lasso, klimp och kåta”

 1. Gå förbi storstålka när du ändå är i jåhkmåhke och köp i nybörjarkit till tenntråd. Eller till bandvävning, dom har så fina kit 🙂

  1. “Du ger dina barn något vackert – rötter och vingar”
   De orden kommer att bli bevingade. Så spot on, så fantastiskt uttryckt. Det är detta föräldraskap handlar om, ge dina barn rötter och vingar. Episkt.

 2. Åh, vilka härliga bilder!
  Något som inte alls har med ämnet att göra..men vill tipsa dig om en superbra serie jag tror du skulle gilla! Outlander heter den, romantik o äventyr, finns risk att du blir kär i en skotte? Finns på Viaplay! Njut av er fina vinter.

 3. Vad mysigt det verkar vara! Har aldrig varit så långt norrut men hoppas komma dit nån gång, fantastiskt hur rikt och varierande vårt avlånga land är. ?

 4. underbart inlägg! Värme, humor, skönheten i livet och det viktiga i det vackra. Gjorde min dag!

 5. Vad mysigt! Vill gärna ha recept på klimp. Mormor gjorde det, men receptet blev förlorat mellan oss tyvärr… Skulle gärna prova och se om det är lika gott som jag minns 🙂

 6. Hej Clara! Tjejen med blå mössa är min dotter. Du får gärna skicka den bilden till mig, den var väldigt fin ?. Mvh/ Sunna

 7. Underbart att öva på sparken 🙂 Och visst är gahkku helt makalöst gott !! Jag njuter av att läsa din blogg så mycket så det kan nog ingen fatta…