Morgonlista

Hittade en fin morgonlista hos Sandra som jag tänkte att jag skulle kopiera.

När går du upp?
Jag vaknar 07.45 de flesta dagar. På helgen kanske det snarare blir 08.30 beroende på hur nöjda barnen är och hur peppad Jakob är på att stiga upp med dem själv.

r036a8077-700x1001

Vad är det första du gör varje morgon?
Kollar telefonen. Bara för att skärmens otäcka ljus hjälper min hjärna att vakna och förstå att det är morgon. Det andra jag gör är att hoppa i tjocksockar och morgonrock och hasa mig ner i köket. Jakob gör frukost till barnen, släpper ut hunden och tar in dagstidningen. Jag tänder ljus i matrummet och sätter på kaffe och sedan sitter vi i en halvtimme – trekvart innan barnen ska till förskolan.

Sedan tar jag hunden på en promenad och betar ofta av några jobbsamtal samtidigt. På sommarhalvåret går jag i skogen i träningskläder – kanske 40 minuter. Nu blir det snarare 20 minuter i lugnt tempo. Melker gillar inte vinterkyla.

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon? 
Jobbar jag hemifrån (vilket jag gör 9 av 10 dagar) sminkar jag mig inte, tvättar inte ansiktet, sätter inte på deodorant, borstar inte håret. Ja, jag ser ut som en fågelskrämma med andra ord. Det enda jag gör är att jag borstar tänderna i två minuter.

r036a6872-700x857

Är frukost viktig? 
Nej jag är så mycket gladare sedan jag slutade med frukost. Har oftast dålig aptit och tycker att det mesta är äckligt tidigt på morgonen. Det enda jag är sugen på att äta när jag precis vaknat är kakor och bullar.

Vad äter du till frukost? 
Ingenting. Äter ingenting förrän klockan 12 på dagen. Slutar äta klockan åtta på kvällen. Håller sedan i julas på med intermittent fasta. Fast det är egentligen ingen skillnad mot förr – för jag har oftast hoppat över frukosten, men nu gör jag det mer medvetet vilket är så befriande! Dock dricker jag kaffe varje morgon. Med en stor skvätt mjölk. Har jag gäster sätter jag en ära i att bjuda på stora, goda frukostar.

Är du morgontrött? 
Nuförtin’ är jag det (se mitt förra blogginlägg) men annars är jag nog ganska lagom morgontrött. Stiger dock upp ganska sent jämfört med folk i allmänhet så mitt svar kanske inte säger så mycket?

Vad har du för alarm? 
Bertil, Folke eller Jakob.

r036a8008-700x537

Hur ser en perfekt morgon ut?
Vaknar av glada, nöjda barn som har kalla fötter och vill krypa ner mellan mig och Jakob och säger massa roliga knasiga saker så att vi måste gömma ansiktena i huvudkudden för att barnen inte ska se att vi dör av skratt. Sedan vill jag läsa morgontidningen ifred alternativt dricka kaffe och lyssna på God Morgon Världen i P1 och kommentera ditt och datt med Jakob.

Jag har en annan typ av perfekt morgon också. Som jag faktiskt kan ligga och tröst-meditera över när jag är orolig och har svårt att somna. Det är att jag vaknar i gästrummet i mormor och morfars hus. Drar på mig  lånemorgonrock och tjocksockar och öppnar dörren. Hör röster nere från köket och känner en våg av värme slå emot mig. Lukten av vedspis, kaffe och kanelbullarna som mormor värmt i ugnen. Jag kommer ner till mormor och morfar som frågar om jag har sovit gott och om jag drömt något roligt? Och så får jag någon retig och rolig kommentar från mormor som alltid har en på lut. Och medan de dricker påtår sätter jag mig på vedlåren vid spisen och värmer mig mot den.  Med tekoppen i handen och ögonen slutna. På den där platsen är jag helt trygg, avslappnad och älskad.

Vad är det bästa med morgonen?
Att det alltid är en chock att se barnen och hur fruktansvärt söta och underbara de är. Ja, man kan ju vara pisstrött och sur också. Men det är en lika stor överraskning varje morgon. Två mirakel! Som jag gjort! Som är mina! Småpojkar i nattlinne är ju det sötaste på denna jord.

Hur går du helt klädd på morgonen? 

Nattlinne, tjocksockar, fleecemorgonrock. Är det kallt har jag även långkalsonger på mig. Otroligt hett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Morgonlista”

 1. Alltså “och säger massa roliga knasiga saker så att vi måste gömma ansiktena i huvudkudden för att barnen inte ska se att vi dör av skratt”, blir så glad av dessa ord.

 2. Jag har också funderat på det här med “periodisk fasta” och inte äta mellan 20.00 – 12.00, men är lite orolig att det ska påverka mig så att jag blir tröttare igen. Har du märkt av något sådant? Kan det påverka blodsockret så att utmattningssymptomen blir värre? Och kan det inte påverka vikten så att man har lättare att gå ner, då även mot sin vilja? Svara bara om du orkar…

 3. Kan man inte få se den där fågelskrämma-utstyrseln?! ? Har ju fått för mig att du alltid går runt i snygga klänningar och svallande hår! ? Fast vem gör det?!?

 4. Så otroligt härligt inlägg! Är också hemma i nuläget. Morgonen är en sådan skör stund för mig, det gäller att ha de rätta tankarna för att jag inte ska få ångest, bli irriterad eller så osugen på att stiga upp att jag ligger och drar mig alldeles för länge. Frukost är viktigt för mig och försöker göra nån lyxig äggmacka och gott te. Annat som funkar är korsordet i morgontidningen, sätta på lite musik och tända ljus. Märker hur viktigt det är att komma in i rätt sinnesstämning för att inte dagen ska bli tung och jobbig. P.S. Kör också fågelskrämme-looken!

 5. Vilket härligt inlägg! Låter så mysigt allting!

  Jag har också testat periodisk fasta men istället mellan typ 18 och 10. Mår också finfint av att inte äta frukost tidigt på morgonen. Trodde alltid innan att det var ett måste att äta frukost innan jag gjorde något annat men inser ju nu att jag är minst lika pigg utan frukost plus att man slipper ett stressmoment på morgonen.

 6. Frukosten har alltid varit det viktigaste målet för mig. Vardagsmorgnarnas frukost består alltid av en tallrik havregrynsgröt. På helgen unnar jag mig frallor eller rostemackor, sååå härligt.
  Men det är ju så olika, det där.
  Och jag är förvisso hungrig jämt, är i stort behov av mat stora delar av dagen, hahaha..
  Stor kram från ett snötäckt Skåne ♥

 7. Jag behöver också “det otäcka skenet” för att vakna till. Men pga att “det otäcka skenet” också gör det svårt att somna, och för att det är så oändligt lätt att scrolla scrolla scrolla på kvällen, lämnar jag mobilen på nedervåningen när jag går upp och lägger mig. Men så har jag paddan på nattygsbordet, på vilken jag inte har installerat instagram eller facebook, utan istället en app som heter First5. Tips till alla kristna, eller i övrigt bibelintresserade. Den går ut på att man ska börja dagen med att spendera 5min med Gud/Guds ord (men det blir snarare 15min pag ögon som går i kors)