Tvättråd – en guide med mina bästa husmorstips

Tvätta och torka

Att tvätta sina textilier rätt är A och O för hållbarheten.

 • Fyll inte maskinen för mycket. En överfull maskin blir inte ren.
 • Följ tvättmedelsdoseringen noga när du tvättar. För lite tvättmedel förhindrar att tvätten blir ren. För mycket gör att tvättmedelrester blir kvar i den rena tvätten.
 • När du tvättar – fundera på om du verkligen måste tvätta hela tyget eller om det räcker att punktbehandla fläckar? Färre tvättar skonar tyget.
 • Korta program är inte alltid miljövänligast. Långa program med lägre temperaturer kan faktiskt vara bättre. Oftast räcker det att tvätta i 40 grader. Endast hårt smutsad tvätt behöver varmare temperaturer.
 • Undvik mjukmedel som är en riktig miljöbov.
 • När du hänger tvätt – skaka ut den ordentligt och sträck gärna textilerna i vått tillstånd. Då förenklar du strykningen när tvätten torkat.
 • Undvik att använda torktumlare som sliter på tyget. Att hänga tvätt på lina är att föredra, även ur klimatsynpunkt.

Stryka och vika

Att stryka är en tidskrävande syssla – men bra utrustning gör jobbet lite trevligare.

 • Införskaffa en bred och stabil strykbräda som förenklar arbetet, och gärna ett snyggt överdrag som gör det lite roligare!
 • Investera i ett bra strykjärn. Om det ska vara ett ångstrykjärn eller ett järn utan ånga är en smaksak. Men strykjärn utan ånga blir varma snabbare och väger mindre. Komplettera ett sådant järn med en stänkflaska eller en blomspruta fylld med vatten.
 • Ångstrykjärn får med tiden mineralavlagringar som kan ge bruna fläckar på ljusa tyger. Avkalka strykjärnet med en matsked 24 procentig ättika i vattenbehållaren. Doppa en tops i ättika för att rengöra hålen under sulan.
 • Stryk gärna dukar och gardiner medan de fortfarande är lite fuktiga efter tvätten, då går strykningen betydligt enklare.
 • Spraya vatten på det som ska strykas och låt ligga några minuter. Det gör att skrynkligheter slätar ut sig lättare.
 • Känsliga tyger, eller tyger som är väldigt skrynkliga, kan med fördel strykas med en presstrasa. Blöt ett tunt bomullstyg och lägg mellan det som ska strykas och strykjärnet. Vattnet i trasan hjälper till att släta ut tyget, samtidigt som det fungerar som ett skydd.
 • Känns strykningen långtråkig? Sätt på en talbok, ett bra radioprogram eller placera strykbrädan framför teven så går arbetet snabbare

Linneskåp och förvaring

Bra, rejäl förvaring till dina textilier förlänger dess livslängd avsevärt.

 • Förvara textilier som inte används i ett mörkt linneskåp. Vita tyger kan annars gulna med tiden.
 • Löpare och avlånga dukar kan med fördel rullas istället för att vikas. Ett pappersrör av den typ som aluminiumfolie brukar sitta runt, funkar utmärkt för syftet. Flera dukar kan rullas upp efter varandra.
 • När du lägger tillbaka kökshanddukar som tvättats och strukits: lägg alltid de nytvättade underst. När du sedan tar en ny kökshandduk plockar du den överst från högen, på det sättet används och slits handdukarna jämnt.
 • Trasmattor och ripsmattor som inte används ska förvaras ihoprullade liggande på en hylla.
 • Skadedjur skyr lukten av lagerblad och vitpeppar. Lägg i tunna tygpåsar i linneskåpet så hjälper du till att hålla pälsängrar och mal borta.

UnderbaraClaras husmorstips

Flashiga, dyra rengöringsmedel i all ära – men det finns faktiskt flera fiffiga fläcklösare i ett vanligt skafferi. Här är beprövade knep att ta till om det kniper.

Fettfläckar är svåra att få bort om du inte börjar med fläckborttagningen omedelbart. Behandla fläcken med diskmedel som gnids in före tvätt. Varmt vatten är också fettlösande.

Blåbärsfläckar på textil löses upp genom att fläcken omedelbart doppas i kokande vatten. Har bärfläcken torkat in kan den läggas i blöt i filmjölk över natten innan den rengörs med hett vatten och lite diskmedel.

Kaffefläckar är aldrig kul. Men kallt vatten tar bort färska fläckar – och envisa fläckar kan blötläggas i kallt vatten med lite ättika.

Choklad och kakao ska tvättas bort med kallt vatten eller gnidas in med mjölk.  Tvål och varmt vatten gör att fläcken fäster hårdare.

Fruktfläckar kan vara riktigt envisa! En tesked citronsyra i 1 l vatten funkar bra för att få bort dem – tänk bara på att det kan bleka ömtåliga tyger!

Gulnande textilier som en gång varit vita ser tråkiga ut. Bomullstyg kan kokas med några silverskedar för att återfå sin vita färg.

Rödvin som spillts på tyg tar du enklast bort med kolsyrat mineralvatten, eller genom att hälla på lite vitt vin. Kan du inte behandla fläcken på en gång kan du först strö salt ovanpå. Ättika och stora mängder salt löser upp riktigt ingrodda fläckar från rödvin.

Stearinfläckar kan vara svåra att avlägsna från tyg. Men det går lättare om tyget först läggs i frysen 20 minuter. Ta sedan ut och bryt bort stearinet.  Lägg därefter hushållspapper på fläcken, både på framsidan och baksidan, och stryk med strykjärnet ovanpå så att stearinet smälter och går över till pappret. Efterbehandla sedan fläckarna precis som vanliga fettfläckar.

Tuggummi som kletat fast i textil kan läggas i frysen i 20 minuter och sedan brytas bort. Tvätta därefter tyget i maskin.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

55 kommentarer på “Tvättråd – en guide med mina bästa husmorstips”

 1. Få bort fettfläckar- Kritpulver är bra, speciellt på känsliga tyger som siden. Gå in på ett skrädderi och be att få lite kritpulver, lägg det fläcken och låt ligga nåt dygn. Borsta sedan bort kritpulvret. 🙂

  1. Tygerna håller bättre och släpper inte ifrån sig lika mycket fibrer om de stryks/manglas => mindre ludd till reningsverket => bättre reningsprocess => bättre för miljön
   Mvh v-ingenjören

  2. Hej!
   Ett tips – skaffa ett strykjärn med ångstation. Alltså, helt underbart! Strykjärnet är fortfarande lätt eftersom ångstationen sitter separat och vattnet går i en tjock sladd till strykjärnet. Det strykjärn jag har (från Philips) så känner också av vad det är för material jag stryker på så den ändrar temperaturen själv…. fråga mig inte hur det funkar men det gör det… Lite läskigt första gången man stryker nåt bomullsplagg och sen tar fram finskjortan och undrar om den ska bränna fast….
   Å inte behöver man kalka av den heller. Man bara skruvar upp en skruv på sidan vid vattentanken och släpper ut vattnet. Igen, fråga mig inte hur det funkar men BRA är det iaf!

 2. Ett annat bra tips mot blåbärsfläckar är att droppa citron på fläcken före tvätt. Funkar perfekt!

  1. Jag googlade mig till att man kunde lägga textilier med blåbärsfläckar i mjölk som kokat upp, min fina bomullsduk blev som ny! Jag som var nära stt slänga den när jag fick syn på förödelsen efter fika med blåbärspaj..

  2. Citron brukar jag också använda – funkar bra 🙂 också på fingarna om de blivit färgade av blåbär.

 3. Tack för tipsen! Har en mängd hemmavävda linneduk som gulnat. Har du Clara eller någon annan kunskap om hur man får dem vita igen? Utan kemikalier…

  1. Blötlägg i kallt vatten (utan tvättmedel) och sedan tvättar du som vanligt. Det gula uppkommer oftast för att det legat länge och blivit lite fuktigt. Lycka till!

  2. Linne mår bra av att användas, hålls vitt då tvättas med jämna mellanrum. Vik gärna om dukar, ligger de för länge med skarpa veck kan linnet med tiden blir skört i vikningarna. Om duken är utan broderier så tvätta den hett (minst 60) i miljömärkt vittvättmedel och häng ut och torka om du har möjlighet, stryk medan halvfuktig eller ännu hellre kallmangla.

 4. Fantastiskt! Ett bokmärka-inlägg deluxe (speciellt med bebis som precis börjat det där med att “äta” (alltså kladda) och en mamma som älskar blåbär).

  1. Måste tipsa om babyservetterna (som man torkar babysars stjärt med) som är utmärkta fläckborttagare (läskigt eller hur…?!)
   Jag har använt dem för att ta bort blodfläckar (ej intorkade) i en soffa. Och även använt dem när ett glas rödvin spilldes på en ljus ullmatta.

 5. Tuggumi kan även tas bort genom att väta tuggummit med vodka, låta det verka typ 10 minuter och sen bara gnugga bort det. Bra till t.ex möbler och sånt som är för stort att stoppa i frysen, eller om man har bråttom.

 6. Vilket mysigt inlägg och vilka bra tips. Något annat som fungerar väldigt bra på de flesta fläckar (inklusive gräsfläckar) är galltvål. Sedan skulle jag vilja tipsa om att vädra textilier istället för att tvätta dem, om de är använda men inte direkt smutsiga – sparar både miljön och tyget!

 7. Clara – här med att tvätta med silverbestick. Funkar det verkligen? Är det inte bara det kokande vattnet som gör det? Om det faktiskt funkar tycker jag dock att du ska överväga att sluta med det. Som v-ingenjör med inrikting vatten och miljö blir jag direkt misstänksam mot alla processer som kan innebära att fria silverjoner transporteras till reningsverken. Reningsverken kan nämligen inte rena slammet från silver och andra tungmetaller och då kan inte slammet användas i jordbruk som gödning. Istället får det gå till deponi eller användas som fyllnadsmassor i typ något vägprojekt.
  OBS jag säger inte att det faktiskt är så att silverjoner frigörs vid den här typen av tvätt. Men om det är så att det fungerar så tror jag att det är bra att fundera över vilka kemiska processer som gör att det fungerar.
  Någon annan ingenjör eller forskare som läser detta som vet?

  1. Tror du syftar på silverjoner som tillsätts i tyger, plåster och kläder mm för en “bakteriedödande effekt”. De frigörs vid tvätt! Att diska silverskedar är inte samma sak… och vilken nytta några silverskedar i tvätten har förstår jag inte :). Koka vittvätt funkar ju, men använd skedarna på kafferepet istället ;).

   1. Ja jag tänker i första hand på kläder (främst träningskläder) men silverjoner kan även frigöras i vissa typer av maskiner. tex tvättmaskiner som använder silver vilket var en ganska stor debatt om 2006. Så därför funderade jag på om även silverbestick kan ge ifrån sig silver då de kokas. Som sagt. Jag vet inte. Om du vet får du gärna länka till någon artikel om det för det vore intressant. Jag är inte kemist så vet liksom inte riktigt var jag ska börja leta.

 8. Tack för bra o beprövade tips!!
  Min farmor hade alltid hårda tvålar liggandes öppet i garderober och linneskåp. Blev en härlig doft var gång man gläntade på en garderobsdörr hemma hos henne. Det anammade jag när jag bodde i mitt gamla torp som lätt blev kallt och därav också en viss rå “sommarstugelukt” över allt som låg i hemmet.

 9. På tal om kläder. Hann inte ens se era klänningar innan de tog slut och nu går de inte att titta på där de säljs (inte i min google chrome i alla fall.) Det hade varit så roligt om du gjorde ett inlägg med alla klänningarna och berättar lite om dem!

 10. Vill man tänka på miljön, bör man tvätta handdukar, badlakan å sängkläder i en 90 graders tvätt. Dock behövs att det är god kvalite på tygerna. Därmed slipper du köpa nytt på många många år. Om du fis-tvättar sådant i ex. 40 grader kommer de ganska kvickt börja lukta surt om dem, och många tror då att det bara är att slänga och köpa nytt = icke så miljövänligt. Underkläder i 60 grader är heller inget annat än sunt förnuft.
  Beroende på vad man tycker är miljösmart å inte gör man på olika vis. Köpa nytt eller brassa på i 90 grader kan göra skillnad i miljöpåverkan. Men vilken miljöpåverkan? Köpa nytt eller ta vara på/underhålla det man redan har.
  Vad gäller rengöring, Grumme gul såpa, allt du behöver. Den städar toan, golv och i princip ALLA material i ett hem. Svensktillverkad OCH billig. Innehåller heller inga konstigheter som så mycket annat tjafs som finns i butikerna.

  1. Helt rätt ang 90 tvätt. Dessutom bör man då och då köra en 90tvätt för tvättmaskinens skull. Det fanns en orsak till att man förr kokade vissa saker.
   Med två småbarn använder vi Galltvål som fläckbortagare på kläder. Funkar bra!

   1. Kulörta kläder – för att fixera färgen kan man lägga plagget i 10 l vatten och 3 dl ättika en timme innan man kastar plagget i tvättmaskinen.

  2. Fast linne mår inte så väl av 90 grader, 60 grader räcker.
   Såpa är naturligtvis bra, men varför måste all vanlig såpa (t.ex, Grumme) vara parfymerad?

 11. Hej!
  Fattade att ni gillade feedback så här kommer lite! 🙂
  Har börjat lyssna på podden er och stendiggar den <3
  Lyssnade senare på ert avsnitt med Pappapodden och fattade då mer varför jag har valt ut just er podd som favorit.
  Jag som född Stockholmare är trött på dessa slöpladdrande, speedy-tyckarna som jag omringas av. Inget illa ment till Manne+Nisse, de är finemang..men jag är bara trött på….tempot o den urbana livsstilen. Så jag tycker 🙂 håll er för er själva eller samarbeta med någon som har samma tempo som ni. Fick hjärtklappning av att höra att även ni drog upp tempot o ljudvolymen i just det avsnittet. Så jag stängde av. Efter 5min.
  Kram på att ni är ni!

 12. Mitt bästa husmorsknep mot fettfläckar är potatismjöl/maizena (förutsatt att man behandlar fläcken på en gång). Bara lägg lite potatismjöl/maizena på fläcken, gnugga in det lite och ta sedan dammsugaren för att få bort mjölet från tyget. Det funkar ALLTID för mig, fläcken försvinner på en gång och man behöver inte ens tvätta plagget! Magiskt. Men som sagt, fläcken måste vara helt ny för att det ska fungera. Har man en gammal fettfläck är det bara diskmedel som hjälper!

 13. Tack för fläcktipsen!
  Jag passar på att fråga om någon har hittat ett sätt att ta bort fläckar av färsk GURKMEJA. Har provat ättika, vinäger, kokande vatten, diskmedel, bikarbonat (som gjorde det gula orange!).

 14. Riktigt bra tips! Tack!

  Sköljmedel är ju en riktig miljöbov också. Så om man använder det/vill använda det så är någon tesked ättika ett bra alternativ istället! Det doftar neutralt, är bättre mot miljön och billigt. Win-win!

 15. Går det överhuvudtaget att få bort en gammal fettfläck? (råkade tvätta en blus med en fettfläck som jag tyvärr inte såg förrän efter tvätten ?) Snälla ge mig hopp och era bästa supertips!

  1. Jag brukar droppa på lite yes diskmedel på fettfläckar (även gamla sådana) och sen tvätta som vanligt i maskinen. Det brukar funka bra!

 16. Grattis på födelsedagen!
  Hoppas dagen har varit god och att ni har det bra på skrivresan.

 17. Sköljmedel har förändrats en del på senare år. Änglamarks sköljmedel klarar hårdaste miljömärkningen, alltså falken. Det är faktiskt värre miljömässigt att diska med yes diskmedel.
  så ett nyare husmorstips: tvätta inte ylle med tvättmedel, utan tvätta med sköljmedel. Ersätt alltså tvättmedlet ned sköljmedel och skölj efteråt.

  1. Fast 60 grader tar bort fler bakterier än 40 grader så 60 grader är ur den aspekten bättre. Exempelvis Candida och Mjölksyrebakterier som håller till i de nedre regionerna dör inte vid 40 grader men runt 50. Olika bakterier är olika känsliga. På sjukhus vill man ju tvätta i högre temperaturer iom att där är högre risk för patogener vilket ju inte är det primära syftet med att tvätta i 60 grader hemma. Den där Mats hade inte läst mikrobiologi iaf!
   /Biotekniker

  2. Precis, det står i artikeln att det inte räcker att tvätta i 60 grader för att få kål på bakterier, utan 70 eller varmare, såsom sjukhusen gör..
   Bodde tidigare i ett mycket duktigare klimat och innan jag skaffade torktumlare hände det lätt att, särskilt mörka, kläder inte torkade ordentligt, utan snabbt började lukta surt. Jag antar att det sura är svamp, kanske, och för att få bort det var jag tvungen att tvätta kläderna i varma temperaturer (men ofta räckte 60 grader, kanske beror på maskinen..).

 18. Måste bara få dela med mig av en magikur för rödvin! Jag lyckades med bedriften att hälla ut över en nästintill helvit ensemble en gång, och vare sig salt eller vitt vin hjälpte. Fick då tipset att lägga kläderna i en balja ljummet vatten med massor av bakpulver i minst ett dygn. Vattnet med bakpulvret sög ut rödvinet från textilierna, och efter ett dygn tvättade jag allt i maskin – syntes inte ett spår efteråt! 🙂

  Tack för en bra guide!

 19. Waaah, undra om silvret från silverskedarna fälls ut i vattnet när man kokar? I så fall jättedåligt! 🙁 ett miljögif! Särskilt dåligt om man har enskildt avlopp ifall det kommer ut. Silver kan döda bakterier och dör bakterierna i det enskilda avloppet funkar inte reningen!

 20. Hej,
  Tack för en väldigt trevlig blogg och podd som jag nyligen blivit mycket fäst vid! Men, hur gör man med tefläckar? För mig synes de vara helt omöjliga att sudda ut spåren av. Tacksam om någon har upptäckt ett räddande superknep och vill dela med sig.

 21. Synd att man bor i nyproducerad lägenhet där tvätt och tumlare ingick i köpet. Finns nämligen ingen tvättstuga så att man kunde få chansen att mangla och hänga in i torkskåp.