• Inlägget är ett annonssamarbete med Atout France •

Semestra på Korsika – en guide

Att jag blev helt kär i Korsika kan inte ha undgått någon som såg mina blogginlägg därifrån. Och här kommer nu min guide till Korsika och den film jag spelade in när vi reste runt. Har du också några grymma Korsikatips? Dela gärna i kommentarsfältet!

Korsika är en ö i medelhavet strax söder om Frankrike. Till ytan är den ungefär 2,5 gånger större än Gotland. Men på den här ön ryms verkligen allt! Gröna ängar, lummiga skogar, stupande klippor och fina dykvatten. På vintern finns snö och skidbackar – och vid kusten otaliga stränder med turkost vatten som för tankarna till paradisöar i söderhavet.

Större delen av ön är naturreservat. Inget får byggas nära strandremsan och till skillnad från vissa andra medelhavsländer finns det massor av lättillgängliga och oexploaterade stränder runt ön – där man i princip kan vara ostörd.

Några riktiga storstäder finns inte på ön – men en rad pittoreska samhällen lämpade för shopping, härliga uteluncher och mysigt kvällsliv.

Vart på ön ska du åka?

Fantastiska strandremsor finns runt hela ön. Men östkusten har de längsta och mest barnvänliga stränderna. Här finns också många små, pittoreska byar. Västkustens nordliga delar är dramatiska med höga klippor och stränder med runda, släta stenar eller vassa klippor.

 

Bästa tiden att resa

Det härliga klimatet sträcker sig från maj till oktober. Under sommarmånaderna är turisttrycket som högst. Lokalbefolkningen rekommenderar att man besöker ön under september och oktober då vädret är fantastiskt men det är få turister.

Ta dig runt

Hyr en bil och åk de slingriga vägarna i bergen. Eller ta tåget som går rakt över ön. Många bussturer för turister ordnas runtom på ön – förutom den lokaltrafik som finns att tillgå. Det är också möjligt att åka båt runt ön.

Det är populärt både att cykla och köra motorcykel. Även om jag personligen inte skulle våga cykla på de hårt trafikerade vägarna.

Att göra

På Korsika kan du vara aktiv. Här finns skidåkning, bergsklättring och vindsurfing. Långa fantastiska vandringsleder, dykvatten och ridning. Båtutflykter och segelturer.

I Accio finns den mesta shoppingen. Och i alla städer finns gott om vackra kyrkor och katedraler att besöka.

Matmarknaderna med lokalproducerade råvaror är ett måste!

Och viktigast av allt – överallt finns fina stränder där man kan sola, bada och ha det riktigt skönt!

För alla?

För barnfamiljer funkar Korsika alldeles utmärkt även om det kan vara svårt att ta sig fram med barnvagn överallt. Har man däremot exempelvis rullstol är Korsika en prövning. Det är ofta brant, gatorna ha höga trottoarkanter, många hotell är utan hiss och saknar specialanpassade toaletter.

 

3 Mysiga städer

Ajaccios palmer och pastellfärgade fasader för tankarna till franska rivieran. Bra shopping och mysiga äldre kvarter.

Bastia är en ort på nordöstra Korsika med exklusiv shopping och härliga restauranger.

Calvi är en pittoresk gammal hamnstad på den nordvästra sidan av ön. Med puls och många vackra byggnader. Missa inte att besöka citadellet.

5 fina turistattraktioner på Korsika 

Det finns massor att se och upptäcka på Korsika – både vad gäller naturupplevelser och kultur. Här är fem guldkorn.

Napoleons födelseplats och Napoleonmuseet i Ajaccio

Calanques de Piana på öns nordvästra sida.

Ajaccio Cathedral vackert belägen i centrala Ajaccio – med fantastiska takmålningar i Trompe-l’oeil teknik.

Scandola makalöst naturreservat på öns nordvästra sida.

Bonifaciosundet mellan Korsika och Sardinien med klippor som stupar i vattnet.

Äta

Maten är en fantastisk mix av italienskt och franskt. Starka korvar, härliga charkuterier blandat med fisk, skaldjur och grönsaksrätter. Korsikanerna är stolta över sin egen matproduktion och det mesta som serveras är närproducerat. Här framställer man både kött, ägg, olivolja, vin, honung, mjöl och allehanda bär och frukten. Djuren går i det fria och betar och köttproduktionen är i huvudsak småskalig. Överallt i bergen möter man frispringande grisar, kor och getter.

5 Restaurangtips

La Mer i Porto (Corse Natural Regional Park, Porto, 20150 Ota). Liten fiskeresturang i staden Porto. En lunch på terassen i mullbärsträdets skugga är en härlig upplevelse.

Le Week End utanför Ajaccio (Route des Sanguinaires, 20000 Ajaccio) är en lite lyxigare restaurang med fint urval av fisk och skaldjur.

La Villa Corse ( Chemin Notre Dame de la Serra, 20260 Calvi) Hotellets egen restaurang har en stjärna i Guide micheline. Fine dining med vänlig och hjälpsam personal.

Hotel Roches Rouge ( Route de porto, 20115 Piana) Det familjeägda hotellet har en matsal med den mest fantastiska utsikt över solnedgången och kustremsan skyddad på UNESCOs världsarvslista.

A Spuntinata (34 Rue Cardinal Fesch, Ajaccio) liten charmig restaurang med typiska Korsikanska läckerheter.

 

3 Hotelltips

Cala di Sole i Ajaccio (route des Sanguinaires 20 000 AJACCIO). Fint beläget hotell med en “egen” strandremsa. Ganska charmlösa rum men härlig frukostbuffe och utsikt från matsalen.

Hotel Roches Rouges i Piana (route de porto, 20115 Piana). Ett familjeägt hotell från 1700-talet med makalös utsikt och trevlig service. Det gamla hotellet känns väldigt genuint franskt och trots (eller tack vare) att det inte är det modernaste och fräschaste är det det allra charmigaste! Tråkig frukostbuffé men underbar terass!

Hotel La villa (Chemin Notre Dame de la Serra, 20260 Calvi). Ett femstjärnigt lyxhotell i staden Calvi. Med fantastisk service! Inte strandnära läge men däremot fyra pooler på området och en underbar spaavdelning med gym.

 

Ta dig till Korsika

På den lilla ön finns hela fyra flygplatser. Norwegian har direktlinjer från Stockholm under högsäsong. Annars går det bra att flyga med SAS till Nice – och sedan byta och åka vidare med Air Corsica. Det är också möjligt att åka båt till Korsika från Nice och Marseille. Från Marseille tar det ca 4 timmar med speed boat.

Charterbolag som Langley, Apollo och Ving har charterresor till Korsika. Trots att det är charter är hotellen personliga och ganska små. Jämfört med många andra medelhavsdestinationer upplevs som Korsika som väldigt oexploaterat, rent, städat och ordnat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Semestra på Korsika – en guide”

 1. Hur är det med mat om en är vegan?

  Vill gärna resa till fina ställen men det är så få platser som har annat än pasta och tomatsås att tillgå.. Kanske någon annan har tips?

  1. Åh, jag tror att det kan funka här. Inte jättemycket som är baserat på mejeriprodukter. Mycket olivolja istället för ex vis smör – och grönsaker går ju alltid att få tag i.

 2. Har varit på Korsika typ 20 år förut. Dåförtiden var det aktuell med bombhot och separatisternas hot mot allt som var franskt och utländskt – är det aktuellt? Det var förstås för längesedan men jag undrar ändå…. vi sov i tältar och det var sådär lite olustigt.

  1. Åh, idag förekommer inget sådant vad jag kunde utröna från guide och det jag läste på innan. Korsika betraktas som tryggt =)

 3. Ser jättefint ut! Är inlägget sponsrat? Och av vem/vad i så fall? Känns bättre att veta, plus blev jag nyfiken på vem som vill promota Korsika 🙂

  1. Glöööööm det nu såg jag märkningen…… Men då får väl kommentaren istället bli att reklammärkningen gärna får vara lite tydligare, eftersom jag med hyfsat pigga ögon ändå missade den hehe 😉

 4. Om en har lite mer tid är det extremt mysigt och oväntat smidigt att åka tåg ända från Sverige till Nice eller Marseille, kanske stanna på vägen i Berlin, Amsterdam, Paris som en liten tågluff. Hoppas att båtarna till Korsika inte skadar havet för i så fall är det extremt mycket miljövänligare – någon som har koll på de båtarna?

 5. Hej, Korsika ….., en fantastisk ö att uppleva.
  Måste bara fråga Dig om erfarenheter/tips/råd med avseende på att köra husbil runt denna otroligt vackra ö. Är fn i planeringsstadiet och försöker samla in så mkt info som möjligt så alla råd/förslag mottages tacksamt.
  Givetvis finnes det säkert vägar som inte är så lämpliga för en husbil på ca 4,5 ton men det borde ändå vara möjligt att ta sig runt på de lite större vägarna.
  Tack på förhand!