Nio tips på bra poddar

Jag lyssnar på väldigt många olika poddar. Älskar poddar och är ständigt på jakt efter nya. Här kommer tips på nio favoritpoddar just nu. Utan inbördes ordning.

 1. Skäringer & Mannheimer – Det är så roligt att Mia Skäringer och Anna Manheimer börjat podda ihop. Det är oängsligt, varmt och härligt att lyssna på två kvinnor som lär känna varandra i en pod. Stort plus för att de är sjukt roliga också!
 2. Fördomspodden – När man tröttnat på tråkiga utfrågningspoddar med kändisar kan man höra på Fördomspodden. Där programledaren Emil intervjuar kända personer genom att konfrontera dem med sina fördomar om dem. Det blir ofta väldigt roligt. Bästa avsnitten hittills har varit med Glenn Hysén (skrattade högt), Lotta Lundgren, Alex Schulman (pgav att han blir så stött av fördomarna), Filip och Fredrik på grund av deras stora självdistans samt Gustav Norén.
 3. USA-podden –  Om allt det där galna som händer på den politiska arenan i USA. Småputtrigt och trevligt men samtidigt väldigt utbildande.
 4. Det politiska spelet  – Om allt som händer på den svenska politiska arenan och spelet bakom politiken. Alltid lika skönt när Henrik Torehammar får två torra farbröder (de inrikespolitiska kommentatorerna Tomas och Fredrik alltså) från P1 att släppa loss.
 5. Filip & Fredrik – Orkar bara lyssna på de svenska avsnitten men de är väldigt bra. Reagerar över hur fritt de kan röra sig mellan samtalsämnen utan att ursäkta sig själva. Om en kvinna skulle säga samma saker som Filip säger så skulle hon lynchas. Men här skrattar man bara. Ganska skönt. Önskar bara att möjligheten att vara ärlig och ofiltrerad också fanns för kvinnor.
 6. Stil i P1 – Ända sedan jag som liten fick Damernas Värld i brevlådan och lusläste Susanne Ljungs krönikor har jag beundrat denna kvinna. I Stil i P1 pratar hon allmänbildande och ofta oväntat om stil. Men inte stil som i mode rakt upp och ner. Nej, i det här programmet ryms teman som Ivanka Trump,  analyser av färgen rosa, resväskans historia och fotbollstränares kläder. Nördigt så det förslår!
 7. 60 minuter – Expressens podcast med intervjuaren Erik Schüldt. En av de bästa intervjuare jag vet – lugn, och eftertänksam med bra frågor. Plus intelligent så att han fattar vad gästerna faktiskt pratar om. För övrigt en av få som lyckats med konststycket att intervjua Jonas Gardell utan att göra honom förbannad.
 8. S-Town – Från teamet bakom Serial kommer denna podcast i sju delar. En dokumentär om en man från ett litet samhälle i Alabama. Om korruption, mord och en jakt på gömda skatter.
 9. Tyngre Rubriker –  Knastertorr podd som på ett vetenskapligt sätt tar upp och punkterar myter kring kost, träning och övervikt. Varje vecka går de igenom tidningarnas hälsorubriker, livsmedelslarm och skrämselpropaganda kring mat och hälsa – och förklarar pedagogiskt vad som är sant och vad som är falskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer på “Nio tips på bra poddar”

 1. Två riktigt bra amerikanska poddar är criminal och invisibilia (som tyvärr är slut för tillfället).

 2. Jag måste tipsa om Tretti Plus Trevar. Den enda “stockholmspodden” jag orkar lyssna på.
  Och så alltid förlossningspodden förstås 🙂

 3. Hej! Kul med tips om lite nya poddar! Jag älskar att lyssna, speciellt på En underbar pod, den är som en perfekt blandning mellan pod och radio ???

  Ett annat bra podtips för dig som också verkar älska Harry Potter: “Harry Potter And The Sacred Text”. Har du hört om den? Två personer som analyserar hela Harry Potter-serien kapitel för kapitel. Så himla intressant, roligt och underbart nördigt! ? Deras tagline är: What if we read the books we love as if they were sacred texts? What would we learn? How might they change us? Så himla bra!!

  1. Åh hurraaa! Detta måste jag lyssna på. Tack för tipset (och för dina fina ord om vår pod)

   1. Men alltså deras röster. Helt gräsliga. Finns det något knep för att mäkta med det? Vill ju så gärna lyssna 🙁

 4. Så bra med lite podtips! USA podden känns välbehövlig just nu! Jag har börjat lyssna på Människan och Maskinen, också med Eric Schüldt och den kan jag verkligen rekommendera!

 5. Tack för några nya tips. Podden Så funkar det, men Anders och Måns är mitt tips. Bara snällt och roligt!

 6. Jag vill tipsa om The Minimalists podd, med taglinen “where we discuss what it means to live a meaningful life with less”
  Intressanta diskussioner utifrån olika teman om att frigöra sig från konsumtionshets, ibland lite väl “amerikaniserat”, men för det mesta mycket givande!

  1. +1 på den! Blev helt tagen av deras podd i vintras och lyssnade säkert 40 avsnitt. Nu klarar jag inte av den längre, men det känns lite som mitt eget fel när jag gick så all in och toklyssnade på allt de släppte 😉 Hör att de har lite nya koncept på gång, ser fram emot att se vad det blir!

   1. Haha, ja det blir lite tjatigt om man lyssnar på för många avsnitt på kort tid, men så är det väl med alla poddar…
    Och ja, de ska börja filma sina poddar o bjuda in gäster, ser fram emot det!

 7. Åh, tack för roliga tips! Skäringer och Mannheimer har förgyllt denna förmiddag – tre avsnitt på raken! Minst sagt välbehövda skratt när man är gravid på övertid (41+3) med andra barnet…

 8. Åh har precis hört talas och Skäringer och Mannheimers podd. Måste lyssna snarast!
  En som jag precis börjat lyssna på är I nöd och lyft som jag kan tipsa om. Älskar allt Brita Zackari gör?

 9. “Björn och Navid” med bl.a. f.d. buddhistmunken Björn Lindeblad (som också har ett otroligt fint sommarprat i SR:s arkiv) är mitt podcasttips. Superfin! Om bl.a. intuition, ångest och annat värt att samtala om;). Kan varmt rekommendera den podden!
  Stort tack för er fina pod!☀️

 10. Åh vad härligt med tips på bra poddar, tack! Förutom din pod, är jag precis som Frida väldigt förtjust i podden “Björn & Navid”, den är fantastisk! Ett annat tips är Framgångspodden, framförallt avsnitten med Lasse “Brandmannen” Gustavsson och Björn Natthiko Lindeblad, som är väl värda att lyssna på.

 11. Tack för bra tips! Lyssnar på Skäringer & Mannheimer i detta nu. Så jäkla kul! Håller mig för att börja gapflabba på spårvagnen.

 12. Tack för alla tips! Flera här har jag inte hört talas om. Ska lyssna in mig – har lessnat på babbliga sociala meida/träningspoddar och börjar vara redo för lite mer att bita i 🙂

 13. Kul med poddar men får mig att tänka på – är jag den enda i hela världen som läser böcker? Eller hinner folk med att lyssna på poddar, kollar på serier OCH läsa böcker?! Eller har folk helt enkelt slutat att läsa böcker? Nej väl? Hoppas inte.

  1. Jag tänkte samma sak. Hur hinner folk läsa bloggar, kolla instagram, lyssna på poddar, se serier mm, medan de har småbarn dessutom. Hur klarar deras hjärnor av det? Fast jag tror inte de gör det, risken är nog stor för utbrändhet, depression, nedstämdhet mm. Jag tror på att läsa böcker och att inte glömma att låta hjärnan vila, så att ens inre får chansen att komma till tals i allt brus.

   1. Jag lyssnar på poddar när jag diskar, går med hunden eller redigerar bilder och fotograferar i mitt jobb =)

   2. För min del är det precis tvärtom. Bra bloggar och poddar hjälper mig att inte trilla ner i mörkret. Det är så himla skönt att lyssna på kvinnor som vädrar och sätter ord på precis den oro och dom funderingar jag också har. Jag kör din pod Clara, Liv och Carolin, Trettio plus trevar och märkligt nog Filip och Fredriks.

 14. Tack för jättebra podd-förslag! ?? Tänk dock vad olika man kan tycka: Att Filip o Fredrik skulle ha stor självdistans? Njaaa….?

 15. Åh det finns ju så mycket bra poddar! Önskar att mitt dygn hade mer än 24 h 😉 Förutom er fantastiska podd så tycker jag att “allt du velat veta” med Fritte Fritzson är kanonbra (dock ej avsnittet om samer, men det är det berömda undantaget) som andra tipsat om. Mina andra favoriter är Till slut kommer någon att skratta (TSKNAS), Rättegångspodden, Casefile (så bra!), From the heart (yogagirl), Serial och Narrativet. Och så hundnörden i mig älskar ju Bad dog agility, men den är nog inte för alla 😉

 16. Bra tips – tack. Intressant reflektion om skillnaderna på vad män och kvinnor “kommer undan med”.

 17. Stil i P1 – älskar hennes underbara radio röst och hur det samtalas på ett lekfullt sätt. Ångestdämpande podden nummer ett är för mig Söndgarna med Stina Wollter, hennes röst ger mig trygghet in i själen!

 18. Anna och Philips lärarpodcast är grym. Både för er som också är lärare och för andra som är intresserade av pedagogik och allt fantastiskt bra som sker i svenska skolan. Finns ju många som tycker väldigt mycket om just det, här är en chans att skaffa lite inblick och fakta innan man tycker.
  Riktigt inspirerande!

 19. Du tipsade för jättelänge sedan om podcaster Filter. Körde igenom alla avsnitten och tackade dig i tanken varje gång.

  Mina favoriter är annars:
  This American Life – en av USAs största. Undvik politiska avsnitten och nut av otroliga life stories.

  Strangers – Gjord av danska baserad i USA. Också fina life stories.

  By Royal Appointment – svenska i London, Handlar om kungligheter

  Desert Island Discs – Storbrittaniens svar på sommarprat. Kirsty Young är otroligt bra på att intervjua.