• inlägget är ett annonssamarbete med Landskrona stad •

En trip till Landskrona

I slutet av maj besökte jag ju Landskrona. Jag har aldrig varit där förut men var superpeppad att få komma dit när rapsfälten blommar som allra gulast. Dessutom skulle jag få cykla på Ven – något jag längre drömt om. Faktum är att det har varit på min bucketlist ända sedan jag läste Alice Lyttkens självbiografi i gymnasiet (hon bodde på ön under många år).

Jag tog med mig min syster på resan och det var så roligt att få hänga tillsammans utan ungar (när hände det sist?). Vi bodde på Örenäs Slott, byggt av en sockerfabrikant i början av 1900-talet. Idag är det ett populärt ställe för bröllop och en omtyckt konferensanläggning. Själva slottet är situerat vid vattnet, omgiven av enorma ekar med en sken utsikt mot Ven.

Här finns också en härlig pool, en fitnesspark och ett gym.

Första kvällen var vi lite trötta efter resan. Så vi tog det ganska lugnt och åt en middag på Örenäs slottsrestaurang.

Efteråt tog vi en promenad nere vid Ålabodarnas fiskeläge. Och tjuvfotade hus! Så mycket inspiration. Framför varje snyggt hus ställde sig en av oss och såg ut som den blev fotad av den andra. Nu har jag en hel hög med suddiga mobilbilder på roliga trädgårdslösningar, utbyggnader och planteringar.

Den varma kvällsluften var full av syrenblom och den lite söta, tunga doften av raps. Jag blev för övrigt lite chockad över att syrenerna blommade – Sverige är verkligen långt! Hemma hos oss blommar de först efter skolavslutningen.

Första kvällen var så varm att vi faktiskt övervägde att ta oss ett dopp…men bangade ur när vi kände vattentemperaturen.

Kan dock tänka mig att det är hur fint som helst att bada här sommartid.

Morgonen därpå blev vi hämtade av vår guide Sara och så började hela dagen med en tur i Citadellkolonierna. Jag älskar ju koloniträdgårdar och detta område var något alldeles extra. Så många godisfärgade små stugor. Med knotiga äppelträd, slingrande grusgångar och pyttesmå punschverandor. Vi började i Rothoffs museikoloni som är den enda i sitt slag i landet. Här är öppet hela sommaren så att man kan strosa runt och titta på trädgården.

Och inte minst gå in i den lilla gröna stugan med rosa väggar.

Inredd helt i gammal stil.

Trädgårdsmästaren Martin Bofeldt visade oss runt och jag fick en sådan inspirationsboost. Allt lät så enkelt när han berättade! I sommar är utställningstemat perenna grönsaker – något som verkligen är trendigt just nu – men som egentligen har en lång tradition i Sverige.

Tycker mycket om den lite vildvuxna, avslappnade känslan på kolonin. Den gör att jag kan inspireras istället för att känna mig nedslagen över hur min operfekta trädgård ser ut i jämförelse.

På Rothoffs koloni kan man slå sig ner med en medhavd fikakorg. Det gjorde vi! Och kalasade på ett helt lass bullar.

Vi inspekterade också det vackra citadellet när vi sedan strosade in mot centrum.

Jag tycker att Landskrona är en så himla fin stad! Jag som kommer från en typisk trästad tycker att det känns smått exotiskt med alla stenhus och stora pampiga kyrkor. För att inte tala om kullerstensgatorna med rosenbuskar. Jag och Anna bestämde att vi ska åka tillbaka hit med våra familjer snart igen.

Vi slank in på Gamla Stan Antik & Kuriosa. En mysig affär där jag och Anna gick loss totalt.

Hon fyndade massa fina lampor! Och jag förälskade mig i en stol som jag dock var klok nog att lämna kvar i butiken. Vet inte hur uppskattat det hade varit om jag försökt ta med den på tåget hem.

Lunch åt vi på delikatessbutiken Smakfullt. Av ägaren Cecilia Persson fick vi lära oss massor om ostar, marmelader och andra delikatesser. En supergod lunch – men framförallt blir jag så inspirerad av att möta andra entreprenörer och få höra om deras arbete. Trots att vi är i helt olika branscher delar vi ofta liknande erfarenheter.

Proppmätta efter lunchen promenerade vi vidare till Hemslöjden Skåne. Där blev vi kvar länge, länge och tittade på deras fina sortiment och verkstaden där man kan slöjda.

Tyvärr finns det inte så många  hemslöjdsbutiker kvar i landet längre. Och allt färre som kan hantverket. Själv ångrar jag att jag inte lärt mig mer av mamma och farmor medan de var i livet. De var duktiga på allt från att växtfärga garn, till att fläta band och göra tennslöjd.

Jag blev handlöst förälskad i de broderade kuddarna med starka, klara färger som är typiska för Skåne. Hundratals arbetstimmar ligger bakom en enda kudde. Jag skulle så gärna vilja ha en liggande på min soffa på punschverandan. (Det får bli nästa gång jag råkar få sådär en hundra timmars ledighet över).

Hos Hemslöjden Skåne kan man gå olika kurser och utbildningar och lära sig slöjda själv, köpa material till sitt slöjdande eller helt enkelt köpa andras färdiga alster.

Vid det här laget var jag helt vimmelkantig av alla intryck och upplevelser. Så vi sa hejdå och tog bilen och åkte till Borstahusen – ett fiskeläge från sent 1700t-tal. Det här är verkligen en av Landskronas höjdpunkter! Vi stannade också till på Pumphuset och tog en kall drink och pustade ut.

Dagen avslutades med att vi åkte vidare till Erikstorps Kungsgård för en middag.

Här fick vi vansinnigt god mat i fin miljö med trevlig personal. Restaurangens filosofi är mat av lokala råvaror – både rätter som serveras för sig och som delas med bordsgrannarna.

Vi åt tills vi nästan storknade jag, Anna och vår guide Sara. Och pratade och skrattade och åt lite till.  Sedan återvände vi till slottet och Anna somnade omedelbart. Fast jag låg vaken och vred på mig för jag var så peppad på dag därpå när jag skulle få cykla på Ven. Men mer om det i nästa inlägg!

(Fotograf Clara Lidström och Anna Lidström. Bild nr 5 fotograf Thomas H Johansson)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “En trip till Landskrona”

 1. Det märks att du jobbat mycket med inlägget- sen i maj? Haha. Men kul att läsa för mig som aldrig åker nånstans i Sverige! Det blir så när en bor i Stockholm tyvärr, en blir liksom blind för resten av Sverige. Tycker det är kul att läsa sånt här därför 🙂

  PS. har skrivit om hela begreppet kvinnofällan på min blogg! https://zaitzova.com/blogg/

   1. Jo, men det är lätt hänt tyvärr. Visste mycket mer om vad som finns i Sverige/händer i Sverige när jag bodde i en småstad.. det glöms liksom bort när det är så jäktigt :/

    1. Stockholm är ju bara en förort till resten av Sverige!
     ??? puss och kram från Tommy,
     Landskrona

 2. Älskar Borstahusen! Besökt stugbyn en vecka varje sommar i drygt 20 år. En hel hög härliga människor, vi brukar vara ett tiotal stugor, som umgås otvunget och nästintill i kollektiv den där intensiva veckan. Ungarna är uppväxta med det och tjatet börjar ofta mer än ett halvår innan om när det är dags igen. Vissa träffar man bara den veckan på hela året, andra oftare. Det är så fantastiskt att kunna ge sina ungar den här typen av minnen att spara resten av livet! Den otroligt fina bryggan på Lill-Olas strand missade ni kanske? Värt ett besök bara den!

 3. Jag blir så lycklig när du skriver så fint om Landskrona! Det här varit så mycket tråkiga reportage och nyhetsinslag så att man nästan glömmer bort vilken fantastisk och vacker stad det faktiskt är!

 4. Förstår jag rätt att Landskrona stad har sponsrat en resa dit för att du ska göra reklam för deras stad? Att privata aktörer sponsrar bloggare på olika sätt är en sak, men att våra skattepengar används i detta syfte gör mig väldigt förvånad och rentav upprörd. Eller är detta något som sker regelbundet som jag har missat? Brukar städer/kommuner betala t ex tidskrifter för att komma dit och göra reportage?

  1. Jag vet inte hur vanligt det är att kommuner marknadsför sig via bloggare men jag tycker det är ett jättebra sätt och väl investerade pengar. Kommuner gör ju reklam över allt, i tidningar, på bussar, sponsring av event m.m. för att locka till sig både besökare och människor som vill flytta dit. På så sätt ökar skatteintäkterna och näringslivet kan blomstra när fler människor besöker staden vilket leder till att nya jobbtillfällen skapas. Marknadsföringen är en viktig del i kommunens arbete – en investering som faktiskt gynnar invånarna till staden. Sedan är det roligt att våra underbara bloggare får vara med i detta och sprida kunskap och information om alla våra fantastiska städer runtom i landet. Och speciellt roligt är det ju när det är ens egen hemstad ?

  2. Ja, det är jättevanligt för att locka till sig besökare och nya invånare att man marknadsför sig vi annonser, betalda reportage, sponsrade inlägg på olika sociala medier, att man sponsrar tv-bolag för att förlägga inspelningar i sina städer, reklam på tåg och bussar, de bjuder in journalister och resebolag på så kallade visningsresor, deltagande på olika typer av mässor etc. Allt för att locka till sig nya besökare, invånare, företag mm. Syftet är att det ska generera mer inkomster till kommunen. Så mer upprörande om en kommun INTE skulle marknadsföra sig.

  3. Jag tänker att det här är relativt billigt ändå? Linköping planerar lägga flera miljoner på en filminspelning av Kallentofts böcker. Gissa om folk protesterar…

  4. Upprörd? Ja du, då har du inte riktigt satt dig in i hur man använder skattepengar? Många gånger kunde bättre val ha gjorts i mångt och mycket. Men upprörd över detta? Landskrona har verkligen lyckats vända en negativ trend på många olika sätt dels genom marknadsföring och dels genom nyproduktion som tilltalar en hög inflyttning med nya skattebetalare. Tyckte det var ett bra inlägg med en positiv bild av Landskrona.

 5. Åh, tänk att du besökte min älskade hemstad! Och jag håller med dig om allt och inser också att jag missat en del, haha 😀 Så fint du visar upp Landskrona! <3

 6. Tack för en fantastiskt fin och inspirerande blogg Clara!

  Undrar, varifrån kommer Annas fantastiska klänning? Den är otroligt vacker. (Så är även klänningarna i er egna kollektion!)

 7. Kan verkligen tipsa om ett besök till Kalmar! Årets sommarstad i år åter igen. Den andas sannerligen historia med sin rika kulturmiljöer. Vackert!

 8. Angående de broderade yllekuddarna: Tricket med att brodera är att göra det lite då och då. Jag broderar till exempel på tåget, när jag tittar på någon film eller serie eller när jag lyssnar på en podd. Jag gillar också att brodera medan jag umgås med vänner.

  Nu på sommaren har man så mycket annat för sig, så jag brukar få mer gjort i handarbetsväg på vintern.

 9. Så fint skrivet! Är själv skåning men har inte varit mycket i Landskrona. Vilka pärlor du visar upp! Det får bli besök i sommar!

 10. Ååå.. blir ju så sugen på att besöka Landskrona!!
  Men så kom jag ju på… jag är ju en av de lyckligt lottade som faktiskt bor här! Tack för fint inlägg!

 11. Som Siw Malmkvist sjöng: “Ingenting går upp mot gamla Skåne – i Landskrona är det toppen tycker jag” https://youtu.be/Fj3-FDPzo9o

  Det finns mycket fint att se i Skåne och jag har verkligen längtat efter dina inlägg för att höra hur du upplevde resan 🙂 Det är roligt det du skriver med stenhusen… När jag kommer norr om skånska gränsen och upplever Sveriges trästäder så känns det exotiskt för mig som inte alls har växt upp med den stilen! Men vackert det också!

  Måste ju också tipsa om min hembygd Österlen nästa gång du kommer till Skåne (även om det blir mer och mer pretto med alla turister). Men där finns många små vackra byar, fina stränder och härlig natur.

 12. Landskrona är en fantastiskt vacker stad. Havet, grönskan, arkitekturen… Och Ven, Borstahusen, Ålabodarna! Så roligt att den får synas i ett positivt sammanhang <3

 13. När ni fotade på ÖRENÄS SLOTT/och i Ålabodarna, passerade ni GLUMSLÖVS BACKAR (Hilleshögs Dalar), på vägen ner mot Stan. Platsen som ni missade:
  – Enligt bild i en gammal “Sydsvenskan” är utsikten därifrån mot Sundet och Danmark ‘SVERIGES VACKRASTE UTSIKT’. Många Brudpar, bl.a., använder denna vy som bakgrund till fotografering.
  Obs.: En av Landskrona Kommuns viktiga Attraktioner!
  (Med denna utsikt bor jag).

 14. Så himla kul att läsa ett så positivt inlägg om min vackra hemstad (som jag för övrigt tycker får oförskämt mycket dålig publicitet). Landskrona, och framförallt Borstahusen, är så fint! Jag bor i Milano sedan fem år, men återvänder alltid hem till Skåne för att ladda batterierna. Tack för fin text och fina bilder!

 15. Och nu kan epitetet årets golfstad adderas till alla andra fantastiska saker denna härliga stad redan har.

  Anders

 16. Det gläder en inflyttad till Landskrona ifrån Öland med många belackare, som inte kunde förstå vårt tilltag.
  Vi såg också denna fantastiska stad med en mängd vackra vyer och hus!

 17. Det gläder en inflyttad till Landskrona ifrån Öland med många belackare, som inte kunde förstå vårt tilltag.
  Vi såg också denna fantastiska stad med en mängd vackra vyer och hus!

 18. Jättefin ingo är det verkligen
  men
  Jag skulle vilja ha infon om Pumphuset och Erikstorps Kungsgård översatt till engelska

  mvh
  Lena

 19. Mycket trevligt. Mycket att se, och hitta på. Nu har dottern flyttat till Landskrona, så jag kommer att komma dit oftare.
  Marie från Malmö

 20. hi from stephen ryan in Cambridge new Zealand.
  I hope to visit LandsSkrona shortly to do some swimming in the lovely seas water 50 meter swimming pool. I would love to stay in landskroner prehaps at a camp ground and do some also cycling training.

  Thank you from new zealand