• Inlägget är ett annonssamarbete med Natural Cycles •

Ett hormonfritt alternativ

Jag är så glad att utvecklingen för kvinnors hälsa går framåt. När jag fick mens för 20 år sedan hade ingen hört talas om menskopp – idag använder nästan alla mina vänninor det! Men alternativen till preventivmedel för kvinnor har hittills varit ganska få och innebär ofta att man måste ta hormoner av något slag. Men jag har undvikit hormoner i alla år eftersom de påverkat min kropp och mitt psyke negativt. Och p-piller har jag blivit direkt avrådd ifrån att ta eftersom jag har bröstcancer i släkten.

Därför är jag så glad för uppfinningar som Natural Cycles.  Världens första, certifierade preventivmedels-app (certifierad av EU).  Som förutom att se till att man inte blir gravid kan användas för att faktiskt bli gravid lättare genom att hålla koll på sina fertila perioder.

Natural Cycles fungerar så att man laddar ner appen och startar varje morgon med att ta sin egen temp och knappa in den i appen. Beroende på om man får grönt eller rött ljus får man veta om man har en säker dag eller ej – och ifall man måste använda skydd (kondom). Det hela är väldigt enkelt och går snabbt att göra.

Jag kan tänka mig att appen funkar bäst för kvinnor som lever i stadiga relationer och som inte har något emot att ta tempen varje morgon. Själv tycker jag inte att det är jobbigt eftersom jag ändå gärna vill veta hur jag ligger till i menscykeln (det kan ju förklara diverse märkliga humörsvängningar man har ibland).

Just nu har jag och Natural Cycles ett samarbete med ett erbjudande för er läsare.

Vid köp av 1 årskit av Natural Cycles för 590 SEK ingår Thermometer i ett startkit och gåvor värde ca 220 SEK (ekologiska tamponger + Extra Safe-kondomer från Durex).

Använd den här länken och uppge koden underbaraclaras. Vill du läsa på lite mer om Natural Cycles kan du även göra det på deras hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

50 kommentarer på “Ett hormonfritt alternativ”

 1. Åh, jag använder också Natural Cycles och det har funkat väldigt smidigt för mig i över två år nu! Känns bra att ha koll på sin menscykel och jag förstår min kropp mycket bättre än innan. Men håller med om att det nog är bäst om man är +25 och/eller i ett stadigt förhållande.
  Har en länk där man får 30% på årskostnaden och termometer ingår om man är sugen på att testa:

  http://naturalcycles.us8.list-manage.com/track/click?u=da300fd9d3472d7b6f2a63141&id=983da98f57&e=eb7a7cdd44

 2. Det låter så bra med hormonfritt. Men jag är lite skeptisk, rädd att jag ska bli gravid ändå! Det vill jag absolut inte just nu.

 3. Älskar detta samarbetet! Hur länge vara koden? Jag tänkte börja med NC i september efter att jag tar ut min p-stav men jag kanske är för sent ute då?
  (OBS förlåt om jag har spammat med denna kommentaren men mitt internet krånglade så vet inte om mina tidigare försök kom fram…)

 4. Det vore fantastiskt om en algoritm skulle kunna förutse när en kvinna är fertil. Ännu mer fantastiskt vore det om samma algoritm fungerade för alla kvinnor trots att vi är olika individer. Dessvärre är vi inte där än. Hälsningar från abortmottagningen

  1. Vad tramsigt att skriva under med abortmottagningen. Och varför menar du att de inte funkar? De har ju gjort stora studier som visar att det är ungefär lika säkert som p-piller. Metoden baserar sig ju också på att individer är olika, något en algoritm faktiskt kan. För mig funkar det bra och jag tycker det är både bra och kul att lära mig om hur just min kropp funkar-för som du skriver alla är olika.

  2. Men vilket tramsig och negativ kommentar. Varför så butter? “Abortmottagningen”? <3 Kom och kramas lite och lägg bort den där attityden.

   Det där med kroppen är inte särskilt komplicerat som vissa tror. Sedan har Anna här lite fel vinkel; den kan säga när det är säkert att ha sex utan risk för graviditet, inte är du är fertil. Den kan förutspå när det är risk/chans för en graviditet, inte om man är fertil eller inte. Vill man veta om man är fertil, får man försöka först. Många läkare påstår att personer inte är fertila och sedan får dem barn, eller tvärtom, säger att vissa är "helt normala" men det blir ändå inga barn. Så det är en helt annan diskussion.

 5. Jättebra att det uppmärksammas att den här möjligheten finns, men tycker det är lite fel att ta betalt för något man kan hålla koll på själv med en vanlig termometer från Apoteket. Mvh/en som började med FAM (Fertility Awareness Method) många år innan det blev “inne”.

 6. En litet obs!
  Viktigt att veta är att forskningen går fram även när det gäller hormonell antikonception.
  Idag rekommenderas de kvinnor som har förstagradssläktingar med bröstcancer att använda kombinerad metod, t.ex “vanliga p-piller” då dessa ger skydd mot ovarialcancer ( något som är vanligare hos de med brca-gen).

 7. Skrämmande att de får marknadsföra sig så hårt och påstå att det är ett “lika säkert” alternativ som andra p-medel. Det är det inte. Kopparspiral är väldigt mycket enklare och utan hormoner!

  1. Fast det funkar ju inte för alla? Jag hade det i flera år och blödde fruktansvärt och mycket värre mensvärk

  2. Varför menar du att det inte är lika säkert? De studier som är gjorda visar ju på att det är ungefär lika säkert som p-piller. Just därför får de numera lov att kalla det ett preventivmedel. Man väljer ju själv men jag har kört på det i två år nu och tycker det är enkelt och smidigt.

  3. Kopparspiralen fick mig att blöda i ett år och ha enorma plågor. Barnmorskan sa “det är normalt och går nog över”. Aldrig mer.

   P-piller anses säkert men det är det bara om det tas på rätt sätt och kroppen inte stöter bort det genom t ex diarré eller magsjuka. Det här är också säkert om det sköts på rätt sätt. Inget preventivmedel är säkert när det missköts.

 8. Jag gillar absolut grejen att lära sig sin cykel och att lära känna sin kropp och hur den reagerar på olika sätt under cykeln, men att kalla det för preventivmedel är jag mycket tveksam till. “Säkra perioder” är i mångt och mycket väldigt osäkra… våra kroppar reagerar på så många olika saker och det påverkar även vår menscykel vilket kan göra att det som borde vara en “säker period” faktiskt inte är det. Det gäller både de som vanligtvis har regelbunden cykel och i synnerhet de som av olika anledningar har oregelbunden cykel.

  Jag har väldigt svårt för att en app och metod att följa sin cykel marknadsförs som ett preventivmedel, när det preventativa i metoden inte alls är appen, utan att avstå samlag eller använda kondom eller annan barriärmetod. Det skorrar falskt i mina öron.

  Just det här gör mig tveksam till det här samarbetet. Hade det varit ur perspektivet att lära känna sin kropp och hur vår cykel påverkar oss både fysiskt och mentalt hade jag varit helt för det! Det är kvinnopower! Och det finns det många sätt att göra på, både analogt och digitalt samt både gratis och dyrt. Jag har en annan app som jag använder för att följa min cykel och hur mitt mående påverkas under den och jag har lärt mig mycket av det, men jag skulle aldrig drömma om att kalla det för ett preventivmedel!

  1. Jag håller helt med dig. Tycker att metoden är bra men att det känns som ljug att kalla det preventivmedel. Hade det marknadsförts som “preventivmetod” eller något i den stilen i stället så känns det ju som en bättre beskrivning på vad det är. Annars kan jag ju kalla celibat och avhållsamhet för preventivmedel också.

 9. Tack för att du skriver om detta! Jag har länge tänkt pröva Natural Cycles, och det här blev min sista skjuts 🙂

 10. Varför inte bara använda kondom? Varför äta hormoner och annat tjafs när det bästa skyddet är kondom som också skyddar mot könssjukdomar. Natural Cycles är inte godkänd av läkemedelsverket, vilket känns mycket olustigt och inget jag skulle lita på.

 11. Jag är jättenöjd med Caya, ett vaginalpessar. Låter ju lite oldfashioned men är väldigt enkelt och smidigt i ett fast förhållande, rekommenderas!

 12. Jag förstår faktiskt inte hur detta kan få kallas preventivmedel – själva poängen med ett preventivmedel är väl att kunna ha sex utan att bli gravid? Den här talar ju bara om när jag måste använda ett preventivmedel.
  Blir det inte lite trist att hångla upp sin partner och bah hur var det nu på appen imorse? Eller har båda koll på det? jag tänker att jag skulle tänka på det för mycket liksom.
  Tycker detta låter som en digital preventivmetod. Säkert säkrare än att räkna dagar själv. Och garanterat bättre än ppiller för de som mår dåligt av det.
  (ibland är det svårt att förmedla rätt ton i en kommentar. Jag undrar genuint och är kritisk till hur denna app klassats- men glad om den funkar för folk)
  Mvh
  “undrar men man vet inte vem man ska fråga för folk är liksom för eller emot”

  1. Jag har använt NC i två och ett halvt år och är himla nöjd, jag mådde rätt kass av p-piller och hormonspiral (Mirena) och ville testa något annat. Och ja, min kille har också koll på appen och det blir liksom en pirrig grej att se fram emot gröna dagar tillsammans och ha icke-penetrerande sex annars pga också kul. Det ger en medvetenhet kring fertilitet och ett tillfälle för killarna att förstå att det är en viktig sak – men p-piller så behöver de inte engagera sig alls. Och NC fångar upp alla oregenbundenheter som utebliven ägglossning, sen mens osv, och så blir det fler röda dagar tills cykeln stabiliserat sig igen.

 13. Åh, det här inlägget kom med en konstig tajming för mig. I fredags gjorde jag abort efter att ha blivit oönskat gravid med NC. Var det jag som gjort fel, visade inte appen grönt, jag minns faktiskt inte. Jag tror poängen är att det är lätt att göra fel med appen (mäta fel, glömma läsa av, sova oregelbundet och få felaktigt resultat) och då har du inget skydd alls. Jag upplever inte att det var så med ppiller. Alla jag har haft kontakt med med i samband med min abort har också varit mycket tydliga – det är så vanligt med oönskade graviditeter och NC. Det finns en anledning att inte din barnmorska rekommenderar den och det är inte fördomar eller bakåtsträvande, det är erfarenhet ? önskar ingen annan våndan av oönskad graviditet och hoppas att fler förstår att Natural Cycles INTE är ett säkert alternativ.

  1. Åh nej. Jag beklagar verkligen. Kan inte föreställa mig hur det känns att behöva genomföra en abort. Hoppas du snabbt kan återhämta dig både kroppsligt och själsligt

 14. Tål heller inte hormoner i någon form, men med oregelbunden mens så är all tid opålitlig. Latexkondomer fick göra sitt i drygt 10 år, sedan sa maken stopp och steriliserade sig. Vi har tre underbara barn tillsammans så det var inte så mycket att orda över. Och jag är honom evigt tacksam, så underbart att få leva med “sex när vi vill”! Idag är vi 40+ och njuter än mer av varandra och livet, och min kropp får leva sitt eget liv ❤️

  1. Härligt att du är nöjd! Testade metoden vilket ledde till abort. Vi är också trötta på kondom så nu har maken bokat tid, vi är 35 och tycker att våra två barn är precis lagom. Konstigt att detta med sterilisering talas så lite om. Det mest praktiska. Ser också fram emot att inte behöva bry sig!

   1. Min man steriliserade sig också för något år sedan vilket var ett bra beslut för oss. Före det använde vi kondom eftersom jag har svårt för hormon preparat. Men NC låter jätte intressant! Dock tror jag, liksom flera har påpekat, att det psssar bäst i ett fast förhållande där tanken på en eventuell graviditet inte är en katastrof. Eller så är jag dåligt påläst.

 15. Känner mig, som flera av de som kommenterat här, skeptisk. Den kan säkert vara en hjälp att hålla koll på cykeln och när man som bäst kan bli gravid – men som ett slags preventivmedel? Är det inte samma sak som att använda sig av säkra perioder med hjälp av febertermometer, (bara att appen hjälper en hålla koll) som man fick lära sig tidigt i skolan är mycket osäkert och ofta leder till graviditeter?

 16. (sorry for tangentbord) Jag rekommenderar alla att läsa “fertilitets-biblen” som heter “taking charge of your fertility” av Toni Weschler. Sa manga har inne uttalar sig skeptiskt mot NC och det ar sa uppenbart att ni inte har grundförståelse for vad varken NC gör, eller vad FAM ar for någonting. Alla har självklart ratt att kanna det de känner, men snälla las pa lite innan ni kritiserar NC utifrån parametrar som ar felaktiga da ni dragit förhastade slutsatser/inte förstår själva konceptet.

  1. tillagg: Som manga verkar missförstå ar det INTE bara att “ta en vanlig febertermometer” , det ar t ex såna uttalande jag menar med att inte ha satt sig in alls i NC och slanga iväg förhastade kritiska kommentarer i kommentarsfältet. Hela poängen ar att det MASTE vara en termometer med TVA decimaler, annars funkar det inte.

   1. Fast jag testade NC och termometern var värdelös min gamla billiga utan decimaler mer pålitlig. Med NC termometern hade jag plötsligt 40 grader ( fast nej jag hade inte feber) två minuter senare 38 osv, olika temperatur hela tiden och då har jag inte ens brytt mig om decimalerna

 17. Hatar skiten. Följde den till punkt och pricka och blev gravid ändå. Slutade i en fruktansvärd jobbig abort!

 18. Jag läste kommentarerna hos Isabella Löwengrip som också gör reklam för natural cycles och det var flera som berättade att de behövd genomgå aborter efter att ha litat på metoden. Jag förstår inte hur det kan få kallas preventivmedel, det är ju helt fel!

 19. Men oj så bra! 😀 Det här måste ju undersökas. Mina p-piller tar slut om två månader och jag ville inte ta mer sådan skit och har varit mycket förvirrad över vad jag skulle göra istället. Kan inte ha något med mycket hormoner, men är för glömsk för minipiller och min kropp fixade inte kopparspiral. Det här låter ju jättebra!

  1. Om du kan tänka dig ett lågdospreparat så kan jag starkt rekommendera p-ringar, sitter inte i 3 veckor, man byter själv, så mycket bra för oss glömska med oregelbundet liv 🙂

 20. Detr enda som gäller är spiral! många kvinnor som kör utan och blir gravida konstigt. Skulle aldrig testa detta.

 21. Jag använder cervixpessaret famcap, det funkar hur bra som helst! Helt hormonfritt och lätt att använda. Bara att rekommendera!

 22. Jag tycker just detta med menskopp är helt underbart. Jag beställde en från menskopp.se, har använt den i ett par månader nu och jag har lärt mig enormt mycket om min kropp och min mens sedan dess. =) Att en sådan enkel sak kan gör att man får upp ögonen för hur kroppen man levt i, i över 30 år fungerar. =)

 23. Skulle inte lita på denna. Känner folk som kört metoder inom FAM som säger att marginalerna är för små och dessutom så säger de att det är OK att bara använda kondom när man är fertil. Det minskar säkerheten på kondomen som skydd rejält, det är lätt att glömma och lätt att förlora vanan om den inte alltid är på. Nej, jag dissar denna men lär er gärna hur era kroppar funkar och gör arbetet själva så kan ni bättre veta hur stora marginaler ni vill ha osv i förhållande till risken att bli gravid. Eller välj någon av de andra hormonfria metoderna som pessar eller kondom (varje gång). Min man och jag har använt kondom i många år och gör man verkligen som man ska funkar det väldigt bra men börjar man slarva och chansa kan det gå fort att bli fler i familjen. Vi har två helt planerade barn och resten av tiden så skyddar vi oss.

 24. Jag vill bara rekommendera alla intresserade att ta del statistik och inte bara lyssna på anekdotiska bevis. Själv körde jag med säkra perioder och avbrutet samlag (för att kunna ha sex vid ägglossningen) i fyra – fem år utan att bli gravid. Hade på den tiden kunnat rekommendera det flera gånger i ett forum eller kommentarsfält och ge en känsla av att det är en metod som funkar för många. Sedan följde sex år av oförklarlig och ofrivillig barnlöshet innan vi äntligen fick barn via IVF. Jag, eller kombinationen av mig och min man, är alltså inte normalt fertil och ingen av mina erfarenheter av preventivmedel är relevant i en diskussion om vad som är säkert. Tänker att det är samma sak för någon som är mer fertil än genomsnittet. Om Clara hade rekommenderat p-piller så skulle en handfull inlägg handla om att man har blivit gravid trots dem för det finns det vissa som blir precis som att det finns spermier som överlever i kvinnan längre än vad NC räknar med.

  1. Klockren kommentar Kia! Anekdoter och personliga erfarenheter är en sak och statistik och forskning är en annan. Det är lätt att blanda ihop de två i diskussioner som denna. Av den anledningen tycker jag inte om den här typen av marknadsföring som just bygger på att personer med god erfarenhet av något skall sprida ordet vidare. Statistik må vara lika tråkigt som blött knäckebröd men det är en mer gedigen grund för kunskap än hörsägen och “min vän sa” eller “för mig var det si”.