Målat och klart!

Ja, nu är verandan äntligen målad! Det har känts som ett oöverstigligt projekt så jag är glad att det i det närmaste är klart. Ska dock bättringsmåla här och var men det får bli en annan vecka.

Hela vårt hus ska målas om nästa år och det kommer att bli grått i färgen. Ungefär samma gråa färg som det har nu.

Jag har verkligen velat och tvekat kring färgsättningen på verandan och tillslut var det min arkitektkompis Ulrika (som ritade vår veranda) som fick bestämma. Hon kom med ett förslag på rosa panel och gråa knutar och stolpar som matchar den fasadfärg som ska bli.

Rosa i olika nyanser är en färg man kan se på äldre trä och putshus – och ofta tillsammans med engelskt rött och grått. Så det kändes som en given kombination. En lite annorlunda färgställning  – rolig på något vis. Den ena dörren på verandan är grön och den andra är röd och båda färgerna funkar fint till grått och rosa.

Jag målade allting i linoljefärg från Ottossons som Ulrika är återförsäljare av. Den grå fanns som färdig nyans men den rosa hjälpte hon mig att blanda till. Farstubron är målad med roslagsmahogny men jag funderar på att måla den ytterligare ett varv men då blanda i lite pigment i mahognyn så den blir en aning mörkare.

Nu ska jag bara beställa hem ett stort lass jord till rabatten framför verandan – och sedan gå loss och köpa blommor! Överallt i vår trädgård har jag rabatter i rosa, blått, lila och vitt. Men framför denna veranda ska planteringen istället gå i rött och vitt och kanske någon svart, dramatisk stockros. Och så fullt med vårlökar såklart. För det här är bästa söderläget så här kommer de första vårblommorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Målat och klart!”

 1. Så fint det blir! Jag googlade faktiskt just efter dig och plåttak (och hittade bl.a. hit till detta färska inlägg!) Fann ett inlägg från 2011 att du tyckte det var tur att ingen gjort något så knasigt som att byta till plåttak, vilket skulle ha gjorts för länge sedan enligt några. Det var lite roligt att läsa. Ert gröna plåttak är så fint. Älskar både den röda och den gröna dörren. Har du blandat ihop den gröna färgen själv? Kanske får googla det någon annan dag. Hamnar så lätt i att titta på massa roligt att tiden bara rinner iväg ?

 2. Wow, oväntad färg tycker jag! Den ser ljus och nästan lite aprikosfärgad ut på bilderna men det kan ju vara olika med ljus och i verkligheten. God natt från tåg genom Norrland!

 3. Å så fint! Rosa passar så bra med krukorna. Men håller med, trappan kanske ska vara lite mörkare för att bryta mer mot det rosa och även stämma med dörrarna! Det blir grejt.

 4. Jättefint! Vilket smycke på huset. Det ser ut som den alltid varit där och det brukar vara ett gott betyg ??

 5. Bra jobbat! Ser fram emot att se rabatten i full blom sen. Nu ska jag ut i min egen trädgård och måla uthus i grönt. Grönt är skönt! ?

 6. Jag blir så glad i själen när jag läser din blogg med och ser de vackra bilderna. En längtan uppstår att flytta uppåt landet 🙂

 7. SÅ fint det blev! Jag är som alltid så förundrat imponerad över dina färgval- och kombinationer. Hur stort är ert hus i helt vanliga kvadrat?

 8. Bra jobbat! Jag håller själv på och målar nu i sommar, vårt nya hus och garage. Rätt mycket jobb men det blir så fint när man ser resultatet. Njut av din fina veranda!

 9. Åååh så fin det vart med färgerna!! Sån där grå är bestämt min nya favorit.

  Tips på ställe att köpa superfina blommor, Blomhyllan i Tavelsjö. Jättefin sommarplant finns där och senare i sommar även perenner.

 10. Så otroligt fint det blev! ? Vi ska ta tag i och måla vår farstukvist idag, får se hur det går med en 5 åring och 3 åring kring benen.. ? Bra jobbat!

 11. Så fint! För mig som arkitekt med byggnadsvårdsintresse är det befriande att slippa se allt vitt…

  Jag indrar vilja yttermått verandan har. Den ser så nätt ut men det verkar ändå som om ni får plats med mycket där inne?!

 12. Hur får du stockrosor att hinna blomma innan frosten? Vi bor i Småland (zon 4), och jag har stockrosor för andra året, i en söderrabatt, eftersom jag förälskat mig i andras stockrosor i Skåne och på Gotland. Men än är det bara mycket små knoppar. Förra året hann det precis börja blomma innan det blev för kallt och det vissnade. Gör vi något fel? Hur gör du (som ju bor kallare än zon 4)?

  1. Har du kollat så att dina stockrosor är i rätt zon? Kanske behöver du en mer tidiblommande sort för din klimatzon. Det finns de som går bra långt norrut. Testa också en upphöjd bädd som värms upp lite tidigare på våren och ger lite försprång för växten. Lycka till =)

 13. Hej Clara! Vi bygger glasveranda i sommar. Inte så fin som er, vi ska ha den varmbonad och har därmed köpt nya fönster och så. Men jag undrar, vilken grund valde ni? Jag har kollat era bilder och försökt lista ut det, men går bet…Vi har fått frågan från byggfirman vad vi ska ha, och jag har så svårt att bestämma mig. Vi har har ett liknande hus som ert, med putsad fasad och ganska hög stenfot. Så. Har ni murat grunden, eller har ni gjutit eller hur har ni gjort? Tack för svar. 🙂

  1. Vad kul =)

   Vi har oisolerade golv. Verandan står på grävda plintar. Vi har sedan byggt igen under verandan med en slags skivor som imimterar sten (minns tyvärr inte namnet på dem) men de funkar jättebra och liknar foten på vårt hus. Det viktigaste tyckte vi var (för den rätta känslan) att inte ha tryckipregnerad trapp. Vi hittade några rejäla brädor till trappan som ser mer gammaldag ut Sedan är den dolda konstruktionen av trappen gjort av tryckimpregnerat virke för bättre hållbarhet.

   Lycka till med bygget =)