I min och Annakarins senaste bok Glad Sommar ger vi våra bästa loppis och auktionstips. Annakarin är en riktig auktionsräv och inte heller jag går av för hackor. Här kommer de bästa knepen för att knipa fynden. 

Ta med en fikakorg. En auktion är en utdragen historia. Packa en fikakorg och sköna stolar så håller du ut till sist när skarorna börjat skingras och de bästa fynden kan göras.

Ta med ett släp. Oftast är det småprylarna som drar iväg i pris på auktioner. Medan mer otymliga möbler och grejer slumpas bort för att folk inte kan frakta hem dem.

Var tydlig och tänk snabbt. Ropa högt och sträck upp handen rakt upp i vädret! Ge inte auktionsförrättaren någon endaste chans att missa dig och ditt bud. Tänk också på att det inte finns utrymme att vela och tveka. Du måste vara beredd att fatta rappa beslut, annars hinner någon annan slå till före dig.

Kom i tid och granska grejerna noggrant. Det är dumt att dras med i hetsen och råka buda på något som inte alls var i det fina skick du trodde när du såg det på avstånd.

Utse ett ombud. Du kan ge dig sjutton på att den sak som du har stått och väntat flera timmar på auktioneras ut just när du går för att söka upp hemlighuset. Instruera därför någon som kan bjuda åt dig medan du går för att göra det du måste.

Var lite lagom lurig. Du kan också prata högt om krackeleringar i porslin, skevheter i möbler och andra fel och brister. Du kan till och med gärna överdriva lite. Det gör att andra drar öronen åt sig. Kom ihåg, det hela är ett spel, och den som har bäst strategier vinner många gånger över den med tjock plånbok.

Ta i från tårna. En del höjer med minsta möjliga summa för varje bud de ger. Du kan också välja en motsatt strategi – att chockhöja. Om du verkligen vet att du vill ha en viss pryl kan du drämma till med en rätt så hög summa på en gång. Då kan folk tro att du är gjord av pengar och att du minsann kan gå hur högt som helst … Det är ett effektivt sätt att skrämma bort andra spekulanter.

Undvik dumsnålhet. Ja, försök helt enkelt att inte bli dumsnål. Om du till exempel behöver ett klädskåp till ditt hem kan du jämföra med vad det kostar att köpa ett helt nytt skåp. Ofta blir det där gamla, rejäla skåpet av trä mycket billigare. Dessutom är det nya säkert (i bästa fall) gjort av skruttig masonit och har därför mycket sämre hållbarhet!

Om pengarna tagit slut: Nu kommer ett riktigt fulknep. Skicka fram något barn för att bjuda på det som du så gärna vill ha. På auktioner brukar det nämligen anses som lite fult att bjuda över ett barn.

Lycka till med ditt auktionsbesök!