Jag är sjukt ointresserad av siffror och ekonomi. Inte i mitt företag – men i det privata. Jag vill inte behöva tänka på pengar. Som i att oroa mig för att de inte ska räcka, eller fundera på hur jag ska kunna tjäna mer. Mitt drömscenario kring pengar är att ha råd att vara obrydd. Jag inser att det låter bortskämt men då ska man veta att mina materiella krav på livet är ganska små om man räknar det i kronor och ören.

Men den här inställningen till pengar och lusten att få vara obrydd har gjort att jag tidigare stoppat huvudet i sanden. Men inte min man. Han är en kamrers-typ som älskar att hålla koll på siffror. För drygt ett år sedan styrde han upp så att vi började använda appen Tink. Jag var väl ganska motstridig till en början. Åh, suck. Ännu en jobbig teknisk lösning jag måste lära mig. Men där fick jag fel. För jobbigt var det definitivt inte. Och inte heller svårt att lära mig.

Tink är en gratis app som hjälper mig att få koll på min ekonomi. Vad lägger jag egentligen pengarna på? Hur mycket går till kläder, mat och barnprylar? Sånt håller Tink reda på (utan att jag behöver göra någonting aktivt mer än att ladda hem appen och fylla i lite uppgifter).  Just användarvänligheten tycker jag är väldigt bra. Det måste vara enkelt för att det ska funka för mig och för att jag ska ha någon glädje av appen. Dessutom har Tink en funktion som varnar mig om någon annan försöker använda mitt kort, eller en butik gjort en dubbeldragning.

Vad lägger jag då pengar på? Ja, vi har egentligen väldigt låga levnadsomkostnader. Vi köpte ett jättebilligt hus (för 200 000 kronor) som vi renoverat genom att huvudsakligen använda vinsten från mitt företag. Lånen är ganska låga och huset värms med ved som vi köper till bra pris i byn. Dessutom odlar vi det mesta av vår egen mat.

Men genom Tink blir det tydligt att en regnig sommar kostar mer än en solig. Den här mulna, kalla sommaren krävde en skrämmande stor semesterkassa för utflykter, inträden och underhållning. Medan det räcker med en glasspinne på stranden för att alla ska vara nöjda – bara solen skiner.

Det som också kostar i våra liv är transporter. Även om jag sällan är i stan så blir det ju tio mil i bil när jag väl kör tur och retur. Vi har dessutom haft två bilar under flera år. Den ena skruttiga bilen körs visserligen knappt. Men ändå tillkommer ju skatt, försäkringar och diverse reparationer av bilen. Det blir läskigt mycket när man börjar räkna ihop det…

Men Tinks hjälp kunde vi upptäcka att vi faktiskt skulle tjäna på att sälja vår skruttbil och istället köpa en eldriven lådcykel. Trots att skruttbilen är värd 8000 kronor men cykeln kostar 35 000.  Men de kostnaderna skulle snabbt sparas in.

Så vilken dag som helst levereras vår efterlängtade eldrivna lådcykel. Och det känns som en frihet att säga hejdå till dubbla bilar och dubbelt så mycket bilbesvär. Och istället säga hej till mer cykelturer, bättre ekonomi, härlig motion och skönare miljösamvete.

Det är också en form av lycka. Som man kan få om man slutar stoppa huvudet i sanden!

Ladda hem Tink helt gratis och få koll på ekonomin