• Inlägget är ett annonssamarbete med TINK •

Vart tar egentligen alla pengar vägen?

Jag är sjukt ointresserad av siffror och ekonomi. Inte i mitt företag – men i det privata. Jag vill inte behöva tänka på pengar. Som i att oroa mig för att de inte ska räcka, eller fundera på hur jag ska kunna tjäna mer. Mitt drömscenario kring pengar är att ha råd att vara obrydd. Jag inser att det låter bortskämt men då ska man veta att mina materiella krav på livet är ganska små om man räknar det i kronor och ören.

Men den här inställningen till pengar och lusten att få vara obrydd har gjort att jag tidigare stoppat huvudet i sanden. Men inte min man. Han är en kamrers-typ som älskar att hålla koll på siffror. För drygt ett år sedan styrde han upp så att vi började använda appen Tink. Jag var väl ganska motstridig till en början. Åh, suck. Ännu en jobbig teknisk lösning jag måste lära mig. Men där fick jag fel. För jobbigt var det definitivt inte. Och inte heller svårt att lära mig.

Tink är en gratis app som hjälper mig att få koll på min ekonomi. Vad lägger jag egentligen pengarna på? Hur mycket går till kläder, mat och barnprylar? Sånt håller Tink reda på (utan att jag behöver göra någonting aktivt mer än att ladda hem appen och fylla i lite uppgifter).  Just användarvänligheten tycker jag är väldigt bra. Det måste vara enkelt för att det ska funka för mig och för att jag ska ha någon glädje av appen. Dessutom har Tink en funktion som varnar mig om någon annan försöker använda mitt kort, eller en butik gjort en dubbeldragning.

Vad lägger jag då pengar på? Ja, vi har egentligen väldigt låga levnadsomkostnader. Vi köpte ett jättebilligt hus (för 200 000 kronor) som vi renoverat genom att huvudsakligen använda vinsten från mitt företag. Lånen är ganska låga och huset värms med ved som vi köper till bra pris i byn. Dessutom odlar vi det mesta av vår egen mat.

Men genom Tink blir det tydligt att en regnig sommar kostar mer än en solig. Den här mulna, kalla sommaren krävde en skrämmande stor semesterkassa för utflykter, inträden och underhållning. Medan det räcker med en glasspinne på stranden för att alla ska vara nöjda – bara solen skiner.

Det som också kostar i våra liv är transporter. Även om jag sällan är i stan så blir det ju tio mil i bil när jag väl kör tur och retur. Vi har dessutom haft två bilar under flera år. Den ena skruttiga bilen körs visserligen knappt. Men ändå tillkommer ju skatt, försäkringar och diverse reparationer av bilen. Det blir läskigt mycket när man börjar räkna ihop det…

Men Tinks hjälp kunde vi upptäcka att vi faktiskt skulle tjäna på att sälja vår skruttbil och istället köpa en eldriven lådcykel. Trots att skruttbilen är värd 8000 kronor men cykeln kostar 35 000.  Men de kostnaderna skulle snabbt sparas in.

Så vilken dag som helst levereras vår efterlängtade eldrivna lådcykel. Och det känns som en frihet att säga hejdå till dubbla bilar och dubbelt så mycket bilbesvär. Och istället säga hej till mer cykelturer, bättre ekonomi, härlig motion och skönare miljösamvete.

Det är också en form av lycka. Som man kan få om man slutar stoppa huvudet i sanden!

Ladda hem Tink helt gratis och få koll på ekonomin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 kommentarer på “Vart tar egentligen alla pengar vägen?”

 1. Jag laddade ner Tink för ett tag sedan, blev helt frälst (den är verkligen superenkel att använda) men fick sedan kalla fötter och avinstallerade den på grund av rädsla för bedrägerier. Inte att Tink skulle göra något, men vad händer om någon hackar Tink och får tillgång till mina lösenord/bank-id? Kan man skydda sig mot det? Jag skulle så gärna vilja använda en sådan app men inte behöva oroa mig för att få mina konton länsade.

  1. Menade inte detta bara som en kommentar till Clara, utan också till andra läsare som använder Tink eller har funderat över säkerheten.

 2. Jag använder Tink en del, har funderat på andra system som t.ex. YNAB, som är populärt bland många sparbloggare men kommit fram till att Tink nog funkar nästan lika bra. En funktion som är ganska bra är att man kan sätta upp budgetmål för vissa kategorier, t.ex. livsmedel eller restaurang/cafe, kläder m.m. Sedan kan man få notifieringar i telefonen (om man tillåter) när man håller på att överskrida den uppsatta budgeten. Ganska smart, särskilt om man inte tycker att det är så kul att hålla stenkoll på siffror på egen hand.

 3. Hurra vad bra med lådcykel! Sparar ihop till en jag med.

  Undrar över hur det går med sparandet till en lamino fotölj som du ville ha i våras och som beräknades vara ihop sparad i oktober för dig? Det var en annan ekonomi app du tipsade om då. Har du följt din spar-plan så det kommer en fotölj i oktober?

  1. Jag sparar fortfarande till den men har dragit ner på spartakten =) Så det blir nog lagom till sommaren att köpa den

   1. Skulle du någon gång ha vägarna förbi Vaggeryd borde du höra av dig till Swedese och fråga om du får en tur i fabriken. Vi var där och såg Laminon byggas ihop bit för bit och wow vilket hantverk! Så många handpåläggningar för en stol, vackert!

 4. Jag är lite nyfiken på det här hur samarbeten funkar generellt när du skriver att ni använt produkten i ett år, provar man tjänsten och gör samarbetet efter lång tid så man hinner utvärdera eller var det bara en slump att ni redan använt appen när de hörde av sig och ville göra ett samarbete? Mest nyfiken då jag själv vill ha samarbeten i mina kanaler. Lycka till med lådcykeln, har själv en elcykel som jag älskar och använder dagligen, bästa investeringen någonsin!

  1. Det fina med att ha ett eget säljbolag som jobbar aktivt med min sajt är att jag ber mina säljare kontakta de företag vars tjänster jag faktiskt använder i verkligheten. För att se om de vill samarbete.

   Just vad gäller Tink så kontaktade de visserligen mig – men då tackade jag ja till ett samarbete direkt eftersom det är en tjänst vi använd i familjen sedan ett år tillbaka.

 5. Det hade varit spännande om du hade gjort en lika utlämnande beskrivning av ekonomin som Elsa Billgren gjorde vid samma reklamsammarbete. Det inspirerade i alla fall mig att ladda ner appen och kolla på kostnaderna

  1. Eller alltså. Nu lät det ju väldigt snorkigt skrivet men vad jag menade var att jag gillade att se diagrammen där hon visade hur stor andel som går till mat, nöje, transporter etc. Det hade varit kul om du också ville dela med dig av det

   1. Håller med!
    Tyckte att det var otroligt generöst och modigt av Elsa att dela med sig av din ekonomi!

 6. Hej! Åh vad kul med lådcykel. Så nyfiken på vilket märke ni valde. Vi hade en som vi var tvungen att reklamera för så kass kvalité så nu är jag nyfiken på andra.

  1. Då blir jag väldig nyfiken på vilket märke det var som du blev missnöjd med. Funderar också lite på lådcykel…

 7. Efter att ha läst ditt inlägg klickade jag på länken och kollade upp hur det hela verkar fungera, men inser att för mig verkar det vara till mera besvär än hjälp. Och så måste man väl betala med kort varje gång för att det ska fungera? Jag använder bara kortbetalning för utgifter över 500:- eller så. Jag skriver däremot varje kväll upp allt jag köpt i en kassabok. Old school, men det fungerar. (Mycket enklare, tycker jag faktiskt, och verkligen ingen risk för obehöriga intrång.)

  Den typ av kassabok jag nu använder har flera olika kolumner som man själv kan namnge. Mina är: 1.Mat, 2.Hälsa/Skönhet, 3.Kläder, 4.Nöjen, 5.Bilen, 6.Gåvor, 7.Diverse. Jag började föra kassabok för ett antal år sen för att jag insåg att jag gjorde av med alldeles för mycket pengar och behövde få koll på vart de gick. Och det var ju VÄLDIGT intressant att se, måste jag säga. Helt klart var nr 2 och 3, dvs kläder, skönhetsmedel och -behandlingar, min Akilleshäl, som jag numera försöker ha koll på. Att se vad även i sig små utgifter kan komma upp till på en månad när de är frekventa var också nästan chockartat. I mitt fall insåg jag att jag kunde få ordning på min ekonomi nästan bara genom att sluta med följande ganska harmlösa utgifter: a/en latte i caféet varje för- och eftermiddag på jobbet, b/en till två dyra “glossy magazines” varje helg samt två till tre böcker per månad, c/en tjusig bukett snittblommor varje helg. Genom att brygga mitt eget kaffe på jobbet (vi har en utmärkt kaffebryggare i fikarummet), skaffa lånekort på biblioteket samt att begränsa snittblommor till speciella tillfällen sparade jag flera tusenlappar per månad – och känner mig verkligen inte lidande.

  Nu vet jag hur mycket jag får göra av med på löpande utgifter varje månad för att vara säker på att ha pengar kvar till räkningar i slutet av månaden (och att kunna betala ner kontokortet helt varje månad) och den summan delat med 30 är i princip vad jag får lov att spendera per dag. Eftersom jag summerar ihop utgifterna varje dag, så kan vet jag hela tiden hur jag ligger till – under eller över budget. Jag har också en lite mer detaljerad plan som säger hur mycket som får gå till varje kolumn per månad, men de enskilda kolumnerna summerar jag bara ner i slutet av månaden, om ens då. Så länge det går ihop och blir över totalt sett så har det ju ingen större betydelse hur utgifterna fördelar sig.

  Och vad beträffar kolumn nr 6, alltså gåvor, så är den där för att jag inte ska bli snål! Om summan där är påfallande liten i slutet på månaden så ger jag lite extra till Röda Korset eller Läkarmissionen när jag betalar räkningarna.

 8. Å vi har också haft en eldriven lådcykel som jag älskade! Vi körde vinterdäck, reflexer och extralampor, cykelväskor och en korg på pakethållaren, och monterade i babyskydd när yngsta var bebis – för att göra den så användbar som möjligt. Nu när två av tre barn tar sig fram för egen maskin räcker det med en vanlig cykelkärra, men ibland saknar jag min lådcykel.

 9. Eftersom ingenting är gratis så undrar jag vad företaget Tink tjänar pengar på?
  Antar att du vet Clara eftersom du rekomenderar den till alla.

  1. Tink tjänar endast pengar av partnerbanker när de hjälper en av sina kunder att få ned sina kostnader; i dagsläget får de en
   kickback från banken när de förmedlar ett bolån eller sparkonto. 🙂

   1. De säljer också info till annonsörer, vilket gör det till ett oattraktivt alternativ för mig. Synd, så jag gärna vill använda något liknande.

 10. Har ok också en elcykel.. och oj vad jag tar cykeln oftare än bilen nu än när jag hade tungtrampad mountainbike 🙂

 11. Vilket roligt inlägg! Det BLIR en stor skillnad när det känns som om skribenten verkligen kan stå för sina ord i diverse samarbeten. Du är såklart bra på massor av saker men just reklam kan ju genera bra pengar. Hoppas för din skull att företag inser vilken guldgruva din portal är, i och med att du känns trovärdig. Verkligen kul!

 12. Jag är och kan vara så obrydd om pengar som du skriver om. Jag/vi har också små utgifter så trots att jag ibland inte har så hög inkomst så behöver jag aldrig oroa mig för att pengarna inte räcker. Så skönt! Säkert mycket för att jag av naturen är snål och ser det som en sport att hitta billigt också 🙂 Det gör dock iallafall att jag har dålig koll på var pengarna faktiskt går. Så stort tack för tipset! Sambon gillar tekniska lösningar och ska nog säkert gilla den där appen också.

 13. Jag förstår inte riktigt tanken att ersätta ena bilen med en elcykel, inte kan du väl använda den på samma sätt och året runt som en bil?? Jag tycker nog snarare att Tink hjälpte dej att inse att ni kanske inte behöver två bilar, SAMT lurade på dej en ny stor utgift med åtminstone vissa kontinuerliga kostnader i form av elcykeln!? ?

  1. Jo det är precis det jag kan: hämta och lämna två barn på förskolan med cykeln istället för bilen. Lastcykeln kan man dessutom skjutsa hem upp till fem barn i och storhandla med så den ersätter bilen 🙂

   1. Mitt i vintern också…? Du bor kanske nära förskolan trots att du bor på landet, så det även skulle gå att ta sej dit till fots om det är mycket snö, jättekallt osv…?

    Men i övrigt låter det som en häftig cykel! ☺

    1. Ja vi bor på cykelavstånd till förskolan. Men promenad är mycket jobbigare att orka varje dag än en elcykel. Dessutom jobbigt att få hem ungarnas kompisar och matkassarna när man går och på sin höjd har en vagn

     1. Då blir det säkert toppen med elcykeln!! ☺ Jag bor själv på landet och känner mej helt beroende av bil, och visst kostar det mycket pengar att ha flera fordon men det finns inga rimliga alternativ! Jag varken vill eller kan ta cykeln istället, och bussen slutade gå för massor av år sen. Nånstans känns det bara så fel att det är vi på landsbygden som alltid (…?) ska straffas hårdast när bensinpriset stiger och dieselbilarna ska fasas ut. Och skaffa ett elfordon när man inte ens kan vara säker på att man har ström alla dar om året… Nä, det går liksom inte, även om jag också bryr mej om miljön och så där…

     2. Jag har elcykel och sedan thule vagn bak, som jag kör barn(1) och mat i. Använder aldrig bil för att handla eller hämta och lämna. Dock har det tillkommit lite service om ca 1500sek/år som jag inte hade med i kalkylen, men cykeln kostar ju inte 5000 6000 tusen som en bil kan kosta i service, försäkring, däck etc varje år. Spar även in pengar på att inte åka kommunalt (dock måste jag cykla rätt många år för att tjäna in investeringskostnad om ca 25000, då månadskort är ca 600 sek). Men en sån frihetskänsla att susa fram och få friskluft i kroppen. Alternativkostnad för sjukdagar kan snabbare ränta på i relation till investeringskostnad. Är jag stressad kan jag cykla in endorfiner i kroppen! Jag cyklar året runt, vid snö behövs bara dubbar på framdäcket på en vanlig cykel. På en lådcykel tänker jag att det inte blir den där vippningsproblemet utan de två framdäcken (om det är två på lådcykeln) stabiliserar varandra, och istället kanske det räcker om du bara köper ett dubbdäck (på nätet) och sätter på däcket där du har driv (slirar det inte så mycket när du ska trycka till i lite uppförsluta). Sedan bor du säkert bra till så att du slipper salteriet: annars kan det vara bra att rengöra metalldelar, drivdelar etc när det är ny saltat. Jag har ett stort garage och kör in elcykel så att den får torka. Reka så att du kommer förbi på alla ställen där kan finnas tågövergångar etc, ibland är det försnävt att ta sig igenom, samt att du tänker ut en bra plats med lite svängrum när du ska vända. De där billigare lådcyklarna för ca 15000 till 20 000 är också rätt bra, men de dyrare har säkert bättre batteri och motor. Har snart 400mil på boschmotor och batteri och har ännu(1,5år) inte märkt av någon försämring gällande uppladdningsförmåga (valde känt märke på batteri, eftersom att det just nu finns flera olika standarder som konkurerar om några år kommer det att utkristalliseras 2-3 som är dominerande på marknaden). Gasen i botten (men kanske max 25 när du har barn i) tills det är slut batteri! Jag älskar att köra i kapp med medelåldersmän(som inte har batteri), de gillar inte att jag som kvinna kör om dem. Mitt lilla nöje i vardagen:) Dock har jag lärt mig att hålla igen när jag skyndar till förskolan, så att jag inte blir sedd som “blådåren” på elcykeln. Om fler cyklar skulle politiker och de som tar beslut på investeringar i cykelvägar kanske se att det behövs breda cykelvägar (där fotgänagare styrs), breda passager vid tågövergångar (med byggmått efter lådcyklar), uppvärmd förvaringsställen för elcyklar(och vanliga också) (känslan av varm sadel ger en avslappnande känsla om vintern) och investering i sopsaltning, samt att det byggs sammanhängande cykelnät 2-3 mil från ‘centralorter’, önskvärt genom skogen och inte intill motorväg). Oj vad långt det blev, men Clara du delar med dig av så mycket och sprider ljus i mina dagar, så här är mitt försök att bjussa tillbaka lite i vart fall! Allt gott!

 14. Ja att få ekonomin att gå ihop är inte alltid lätt. Jag har för tillfället jättedålig ekonomi om jag ska vara ärlig. Det är alltid så osäkert med jobb om man ska få vara kvar på sin anställning m.m . Jag har därför startat upp två nya bloggar och försöker att bli min egen företagare. Har ochså drömmar om att starta mitt egna cafe`. Roligt att se att det går att leva på att blogga och sen få hålla på med det man älskar.
  Du är så inspirerande!
  Kika gärna in på mina nyetablerade bloggar inredningtrender.blogg.se och mattrender.blogg.se

 15. Åh så bra med elcykel! Jag har precis köpt en för att slippa stå och vänta på bussen (dock en vanlig, inte lådcykel). ÄLSKAR den! Har du provkört? Annars har du något att se fram emot 🙂

 16. Hej!

  Jag blev så himla nyfiken på lådcykel. Skulle du inte kunna skriva ett inlägg om hur ni resonerade kring vilken och lite mer om hur ni kom fram till att lådcykel faktiskt kunde ersätta en bil. Vi har liknande situation och jag vill samla på mig argument (för min egen del) till att sälja ena bilen och köpa lådcykel. Men vilken? Vilken prisklass? Tycker så mycket om din blogg och hur du uttrycker dig. Känns inspirerande och befriande att läsa dina texter!

  Tack för inlägget om hur du förenklar/ hinner med så mycket i din vardag. Det var så skönt att läsa.Har inte insett för ens jag läste det inlägget hur höga krav vi haft på vad som bör/ska hinnas med på en ledig dag. Nu äter vi med gott samvete gröt flera gånger i veckan. Både till frukost, lunch och middag. Passar alla i familjen hur bra som helst! Tack!

  MVH Tillda

 17. Vad är skillnaden mot Swebanks app där du får alla dina utgifter i staplade i olika kategorier?