Hus som håller oss vakna om natten

Erica och Clara framför ett halvmålat fritidshus. Clara står på husgavelns balkong och Erica på en stege upp mot balkongen i målarkläder. Från En Underbar Pod.

Välkommen på säsongspremiär! Höstens första avsnitt av En Underbar Pod firas på Ericas omålade balkong. Jag får jobba hårt för att få ordning på torpet – inte bara som målarmästare utan också mögelhund!

Häng med när vi pratar drömmar och mardrömmar kring våra älskade renoveringsobjekt. Medan balkongen blir målad ger vi våra bästa tips för nybörjare i renoveringsbranschen och plötsligt blossar en ny Ernst-konlikt upp…

Tryck på gula playknappen så är vi igång!

Gavelvägg på gammalt rött trähus. Halva väggen är målad och balkongen i falu rött. Från En Underbar Pod, Ericas fritidshus.

Så här blev det! Vi målade med en mörk röd nyans som du ser på undersidan av väggen, eftersom balkongen är nymålad ser färgen där ljusare ut.

Mycket nöjda mer vår insats. Men när Erica börjar prata mer jobb kände jag att det var dags att gå på dass…

Fingrar som håller i en dassdörr från insidan, en person är på väg in på utedasset för att låsa om sig. Ur En Underbar Pod, från Ericas fritidshus.

Rött litet utedass med blått hjärta på dörren, Intill står en träbänk med vattenkanna i plåt och ett tvättfat. Ovanför hänger kort klädsträck med handdukar att torka sig på. Från En Underbar Pod, Ericas fritidshus.

Hallå? Har hon haspat på utsidan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Hus som håller oss vakna om natten”

 1. Neeeeeeeeeeeeeej! Det tar slut för snabbt! Kan ni inte göra längre avsnitt? Åh vad härligt det hade varit. Tack för en underbar podd ❤

  1. Hej Cilla!

   Du är inte ensam om att vilja ha längre avsnitt. Och det är förstås kul att höra! En riktig lyx att fler vill höra mer!

   Clara och jag har valt att lägga oss på ca 30-minutersavsnitt, helt enkelt för att det är ungefär så länge som de flesta av våra lyssnare lyssnar.

   Har hört andra poddare säga att 20 minuter är den optimala poddlängden. Samtidigt gör många ”poddveteraner” längre avsnitt, uppemot timmen.

   Vet inte hur de resonerar men våra lyssnare verkar genrellt lyssna mest den första halvtimmen. Det kan vi se i lyssningsstatistiken över lyssningen efter varje program, en så kallad ”dropoff rate” visar hur lyssningskurvan ser ut.

   Efter ungefär 25 till 30 minuter ser vi tydligt på kurvan att lyssnare droppar av. Vi har därför valt att inte göra längre avsnitt. Fast det är inte helt sant, ibland gör vi det ändå. Finns några av våra avsnitt som är betydligt längre. Det går inte att helt stelbent kolla på siffror och statistik, det beror förstås på ämnet.

   Ibland blir avsnitten kortare också. Ett av våra mest lyssnade är ”En ny diagnos” där Clara berättade om sin hälsa. Det var drygt 20 minuter och då lyssnade fler än vanligt på hela avsnittet.

   Lite nördigt intressant är att kurvan för ett program också ändras över tid i takt med att fler och fler lyssnare kommer till och lyssnar i kapp gamla avsnitt. Några avsnitt som växt i efterhand och nu är våra mest lyssnade är ”Fiskpinnar i korvbröd”, ”Nykteristen som drack tre glas för mycket” och ”Det här är Erica – varning för flygande krukor”.

   Okej, långt svar på en kort fråga. Hade också bara kunnat svara. Jo, ibland ?

 2. Intressant. Särskilt då vi nyligen köpt ett hus. ? Inget renoveringsobjekt dock, puh. Det Erika sa om att köpa hus, typ att man behöver nog vara lite naiv då man köper så man vågar – tror samma sak gäller om att skaffa barn…

 3. Åh, Ålidhem 🙂 där bodde min bror några år när han pluggade i Umeå. “Bostaden – ett hem för dig”?!

 4. Så roligt att ni är tillbaka! Jag vaknade lite uppspelt i morse och undrade om det berodde på att min dotter fyller år, men sen kom jag på att det även berodde på att En Underbar podd är tillbaka?
  Det var helt perfekt att lyssna på medan jag bakade födelsedagstårta. Tack för alla tips! Ska ta med mig det när min dröm om att få bo i ett gammalt hus går i uppfyllelse. Och så fin balkongen blev❣️

 5. Älskar detta avsnitt, måste lyssna på det en gång till! Det är väl för att man känner igen sig, i allt med hus, gård, problem, pengar och mycket glädje! Jag skulle aldrig vilja leva på något annat sätt än med min familj, på vår gård och med våra djur. Hur jobbigt det än är i perioder!

 6. Hej! Har alltid problem med att lyssna på er podd. Funkar aldrig ifrån denna sidan. Brukar gå in på acast men denna gång funkar det inte heller. Tips på hur jag ska göra? Vill ju inte missa er underbara podd….

 7. Som svar till Magda.
  Magda,
  vi vill förstås också att du ska kunna lyssna!

  Det händer då och då att lyssnare inte kan höra programmen, men eftersom du har kunnat höra avsnitt tidigare (i alla fall via Acast) och att senaste programmet funkar för andra så tänker jag spontant att det kanske har med din dator/mobil att göra. Eller strular ditt nät?

  Klipper in svar som Clara har gjort tidigare där vi sammanställde poddfrågor från lyssnare.

  Här är svar på frågan ”Jag trycker på playknappen – varför fungerar det inte?”:

  Det kan bero på många saker kring din dator, vilken typ av mobil du har, tillgång till nät och annat. Men lyssnare har själva berättat att det hjälpte dem att:
  – Byta webbläsare i sin dator. Det verkar som att till exempel Google chrome funkar bättre än Explorer, i alla fall för en del.
  – Släng den poddapp du laddat ner och ladda ner den på nytt.
  – Testa att byta poddapp.
  – Ibland har lyssnare haft svårt att lyssna när de har många appar öppna samtidigt. På till exempel iPhone kan du bli kvitt problemet genom att dubbelklicka på runda hemknappen och då dyker alla appar du har igång upp på displayen. Svajpa uppåt för att kasta dem och rensa. Sen kan du försöka starta poddavsnittet igen.
  – Några lyssnare med iPhone 5 har haft svårt att trycka på gula playknappen. Det löste sig när lyssnarna bara vände sin telefon mellan liggande och stående läge, då kom de åt knappen bättre.

  Svaret är hämtat från ett blogginlägg där Clara samlat flera poddfrågor, där finns mer att läsa om olika poddappar och annat. Kolla in den här: https://underbaraclaras.se/2017/04/21/svar-pa-poddfragor-och-om-fordelen-med-att-prenumerera/

 8. Tack för tips. Det hjälpte att byta poddapp och lyssna där ifrån! Så nu ser jag fram emot att fortsätta lyssna till eftermiddagens matlagning. Toppen!!!!

 9. Älskar er podd!
  Saker som vore kul om ni pratade om:
  Syskonkärlek/syskonhat

  Konsumtion… Jag och min bäst vän vill gärna höra mer om när Erika hade konsumtionsfasta! Vi har precis börjat med 6 månaders fasta… hade Erika några regler?

  Hur får man ett kärleksförhållande att hålla, vad har ni för problem/lösningar
  Hur jobbar man mot patriarkatet i ett förhållande.

  Att göra slut med tjejkompisar som man växt ifrån.

 10. Hej!
  Mögel? Inte roligt … om det nu är det. Kan tala om att jag har bott i ett mögelhus och är otroligt känslig för den lukten. Känner igen den direkt! Hade jag bott närmare så skulle jag ha kunnat komma och lukta åt er.
  Tycker att ni ska anlita en mögelhund, som ju har mycket bättre luktsinne än vad en månniska har. Då vet ni vad det är och kan åtgärda det direkt. För åtgärdas.. det ska det.
  Tycker jag.

 11. Apropå programförslag:
  Mitt nyårslöfte var att sluta curla min man. Män går ju ofta igenom livet med en känsla av berättigande. Gärna makt utan ansvar. Jag vägrar tolerera min lott i livet med ansvar men utan makt. Dessutom är jag pojkmamma som har insett att omvärlden består av en stor del dåliga manliga förebilder som vägrar ta sitt ansvar eller ens inse att de är förebilder. För vad kan en mamma med ansvar och utan makt göra när det krävs en by för att fostra ett barn?

  1. Hej Ulrika,
   fler lyssnare har varit inne på dina förslag så det är mycket möjligt att vi pratar om det här under hösten. Tack för din kommentar!

  1. Hej Anna,

   huset är målat med Falu Vapen, vad jag vet finns det två nyanser av den och jag kör den mörka.

   Kul att du gillar vår podd!

 12. Jag har slutat se på Ernst och kollar på världens bästa program Det sitter i väggarna istället! ?

 13. Vilket fantastiskt ämne, älskar de! Hus hus hus, mera hus. Älskar att ni tar upp både slamfärg och linoljefärg, linoljesåpa och udda tapeter, funkiskök och gårdsbilder, UTAN att få känslan av att ni står med pekpinnen, att ni bara öppnar den dörren, om och om igen! Och jag får sån igenkänning, både till att jag själv i mitt husletande blivit så synisk och kräsen och att jag i vårt nuvarande hus är väldigt husskygg! Älskar att ni är igång igen, hoppas ni haft en fin sommar!