• inlägget är ett annonssamarbete med Plannja •

Ett tak över huvudet

De första åren vi bodde i vårt hus så renoverade vi insidan, men för två år sedan påbörjade vi arbetet med utsidan. Och oj så mycket arbete det krävts. Hela trädgården har gjorts om och en ny entré byggdes till.  Och förra sommaren bytte vi dessutom taket som var trasigt och slitet. På huset satt också en gräslig takkupa från femtiotalet (huset är från 1938) och en balkong som vi plockade bort.

Med renoveringarna har vi velat ge huset den pampighet det förtjänar. Samtidigt är det inte direkt något K-märk hus med enorma byggnadsvårdsmässiga värden att bevara – vilket jag tycker är lite skönt. För det öppnar för att tänka mer fritt. I samråd med min arkitektkompis Ulrika gjorde vi upp en plan.

Taket vi valde att lägga är ett tak i äldre stil från Plannja. Vi valde ett tak i vad som kallas klassisk profil i färgen ärggrön. Själva taket klickas ihop utan synliga skruvar. Omläggningen tog ett par veckor. Först skulle ställningen runt hela huset resas – sedan skulle tegelpannorna plockas ner och undertaket göras om. Vi passade också på att fylla på med isolering på vinden. Tegelpannorna sparade vi – de kommer väl till pass när vi bygger garaget.

Allt underarbete på taket var det som tog tid för hantverkarna – att sedan lägga plåten gick väldigt snabbt.  Jag hittade en fin gammal glasveranda och så fick Ulrika rita upp hur den skulle se ut med paneler, farstubro och alltihop. Kuverttaket på verandan var en lite besvärlig lösning som jag dock blev väldigt nöjd med. Även det taket kläddes i samma ärggrön profil.

Takavrinningen till huset kommer från Plannja i stilen Tradition. Det fina med det är de skarpa stuprörsvinklarna i äldre stil – kallade skarprörsvinklar och skarprörsutkastare.

Jag är så himla glad över takomläggningen. Att aldrig mer ligga vaken under regniga nätter och fundera på om det kan börja rinna in vatten någonstans. Det gröna taket är dessutom lite som ett tjusigt smycke på huset! Längtar tills nästa sommar när vi också målar om fasaden.

(För tydlighetens skull vill jag påpeka att jag valde taket långt innan jag inledde ett samarbetet med Plannja – och att jag har betalt taket med egna pengar och utan minsta lilla rabatt. )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 kommentarer på “Ett tak över huvudet”

 1. oj så fint!
  Vill SÅ gärna veta mer om glasverandan pga orimligt vacker och en sådan jag själv skulle kunna tänka mig! var “hittade du den”?

 2. Men hjälp vad fint! Finaste taket jag sett! Kul också med lite mer “utzoomade” bilder så man får se en helhet av ert fina hem.

 3. Alltså, det är så fint?!
  Nu vill jag också ha ett vackert ärggrönt tak på vårt gula putshus från 1948.
  Vet du hur det ser ut när det åldras? tankarna dras ju till ett koppartak.

   1. …och det blev det! Snyggt! Kul att se förändringen, också vilken roll trädgården har gjort för entrén.

 4. Har inte varit inne och läst på bloggen på länge för det varit så fullt upp. Men va mycket härliga inlägg och variation! Så rolig läsning!

 5. Så vackert! Modernt, snyggt och fräscht, men känns samtidigt såå tidstypiskt och rätt till just det huset!
  Tycker det är jätteroligt att anpassa inredning (både interiört och exteriört) till just det hus man har. Jag bor i en enplansvilla med källare från 60-talet. Just 60-talet är inte min favorit inredingsmässigt, men tycker det är jättekul att renovera huset på ett modernt sätt, men att samtidigt behålla känslan i huset!

 6. Vad fint det blev! Lyfter verkligen huset! Blir nyfiken på om ni har bestämt er för vilken kulör fasaden ska ha, och om ni tänker plocka upp någon av färgerna i punschverandan till väggarna?

 7. Fantastiskt fint! Och tack för att du banne mig alltid lyckas få till så förbenat bra samarbeten 🙂 Det är en fröjd att läsa och ger mig en positiv men främst mycket relevant bild av deras varumärke.

 8. Superfint!
  Jag vet att verandan är rosa, men jag tycker alltid att den ser gul ut. Får liksom tvinga mina ögon att se den som rosa, men tittar jag bort är den gul igen. Är det bara jag eller är det en lite kameleontig färg?

 9. Tänkte precis på att ditt hus i headern har punschverandan – men visst har du haft den här headern långt innan ni började bygga den? Så, har du ändrat huset i headern utan att jag tänkt på det eller var det så från början för att du visste att det skulle se ut så så småningom? En värdslig sak, men blev så nyfiken! 🙂

 10. Kul att se skillnaden mellan första och sista bilden. Huset på den första bilden är ju ett ganska vanligt och tråkigt hus (om du ursäktar att jag säger detta om ditt hus..), men huset på sista bilden däremot är ju faktiskt ett väldigt fint och annorlunda (och personligt) hus. Och det har ju hänt en del med trädgården också, det bidrar ju verkligen till känslan! Tänker också att det är tydligt på sista bilden att det bor någon här som har tänkt en hel del på slutresultatet. På första bilden är det mer så som det ser ut hemma hos de flesta.

  Jag tänker också att många befinner sig i situationen med första bilden och så ser man sig omkring på andras hus och tänker “det där kan jag inte göra med mitt pga det är stenhus eller det har tegelpannor osv”, men så ser man på dessa bilder och så inser man att det går att göra ganska mycket med “lite”.

  Bra jobbat! Ska bli kul att se hur huset förändras när ni målar om det.

 11. Sâ stiligt ! Pâminner om de gamla kanalhusen framför Tyska Kyrkan i Göteborg med sitt erggröna tak + detaljer i samma färg.

 12. Hej!
  Vilken skillnad!
  Jag är bara nyfiken använder ni glasverandan som huvudentré? Har ni en hall innanför då eller har ni skor o ytterkläder på glasverandan?

 13. Vilket lyft!
  Måste vara roligt att smycka ett från början lite deppigt hus på detta viset.
  Det ser glatt och välkomnande ut. Inspirerande!

 14. Hej Clara! Vad kul att se ditt fina hus på det här sättet. Vilken grej och hur snyggt som helst ?? Kram på dig

 15. Jag har hört att det ska vara bättre med tegelpannor än med plåt för att med plåttak blir det varmt inne när det är varmt ute och kallt inne när det är kallt ute. Hur tycker du det stämmer?

 16. Otroligt fint! Mitt dröm-tak!
  Jag och min kille går i husköpartankar/fantasier. Jag skulle gärna köpa ett billigare och mindre charmigt hus och sen göra det charmigt, ungefär som ni gör! Med förhoppningen om att det skulle bli billigare än att köpa ett redan färdig-charmigt, såklart.
  Hur mycket kostar en sånhär takomläggning på ett ungefär? Jag har ju inget hus att ta in offerter på än så länge, men skulle ju gärna ha med nån slags summa i husköpar-kalkylen.

 17. Clara, vad makalöst vackert, vilka färger. Så fint. Påminner lite om Monets hus i Giverny. De milda färgerna, den växlande trädgården.

 18. Läste inlägget på natten med ljusstyrkan på lägsta så färgerna gjorde sig inte rättvisa.. och lyckades läsa att färgen var ÄRTgrön! Tyckte det verkade som ett väldigt ovanligt färgval på tak. ?

  Nu i rätt (dags)ljus så ser det så tjusigt ut alltihop! Bra val och bra jobbat!

 19. Hej Clara
  Mitt namn är Allan och håller på och hjälper min son och hans fästmö med deras nybygge.
  Ser att du la på Plannja trend
  På farstukvisten har du en snygg nockplåt , hittar inte den nånstans hos Plannja ,
  Fråga : Är den en specialare eller går den att köpa ?
  Tacksam för svar

  Mvh
  Allan