De första åren vi bodde i vårt hus så renoverade vi insidan, men för två år sedan påbörjade vi arbetet med utsidan. Och oj så mycket arbete det krävts. Hela trädgården har gjorts om och en ny entré byggdes till.  Och förra sommaren bytte vi dessutom taket som var trasigt och slitet. På huset satt också en gräslig takkupa från femtiotalet (huset är från 1938) och en balkong som vi plockade bort.

Med renoveringarna har vi velat ge huset den pampighet det förtjänar. Samtidigt är det inte direkt något K-märk hus med enorma byggnadsvårdsmässiga värden att bevara – vilket jag tycker är lite skönt. För det öppnar för att tänka mer fritt. I samråd med min arkitektkompis Ulrika gjorde vi upp en plan.

Taket vi valde att lägga är ett tak i äldre stil från Plannja. Vi valde ett tak i vad som kallas klassisk profil i färgen ärggrön. Själva taket klickas ihop utan synliga skruvar. Omläggningen tog ett par veckor. Först skulle ställningen runt hela huset resas – sedan skulle tegelpannorna plockas ner och undertaket göras om. Vi passade också på att fylla på med isolering på vinden. Tegelpannorna sparade vi – de kommer väl till pass när vi bygger garaget.

Allt underarbete på taket var det som tog tid för hantverkarna – att sedan lägga plåten gick väldigt snabbt.  Jag hittade en fin gammal glasveranda och så fick Ulrika rita upp hur den skulle se ut med paneler, farstubro och alltihop. Kuverttaket på verandan var en lite besvärlig lösning som jag dock blev väldigt nöjd med. Även det taket kläddes i samma ärggrön profil.

Takavrinningen till huset kommer från Plannja i stilen Tradition. Det fina med det är de skarpa stuprörsvinklarna i äldre stil – kallade skarprörsvinklar och skarprörsutkastare.

Jag är så himla glad över takomläggningen. Att aldrig mer ligga vaken under regniga nätter och fundera på om det kan börja rinna in vatten någonstans. Det gröna taket är dessutom lite som ett tjusigt smycke på huset! Längtar tills nästa sommar när vi också målar om fasaden.

(För tydlighetens skull vill jag påpeka att jag valde taket långt innan jag inledde ett samarbetet med Plannja – och att jag har betalt taket med egna pengar och utan minsta lilla rabatt. )