Lockigt får och vågigt hår

I måndags klippte jag av mig håret hos Helen på WOW. Mitt eget hår går en bra bit nedanför axlarna och jag var sugen på kort igen. Jag har alltid haft spikrakt hår utan en enda liten lock, men till min förvåning har jag nu fått självfall! Hårets struktur ändras under livet beroende på hormonerna i kroppen – som för min mamma vars korkskruvslockar raknade när hon väntade barn.  Fast jag vet att hår kan förändras kändes det smått surrealistiskt att plötsligt kunna krama fram lockar i mitt raka hår.

Vi bestämde oss för att klippa en page. Men istället för en rak grafisk page så klippte vi fram massa busiga lockar.

Känner mig så himla nöjd med resultatet. Det lite ostyriga men väldigt naturliga.

Jag har förresten fått en del frågor om Uppdrag Gransknings program om hårextensions som sändes ikväll. Jag blev kontaktad av redaktionen innan publiceringen och fick se klippen. Det blev tydligt att det löshår som presenterats för mig som fairtrademärkt i själva verket är raka motsatsen. Jag har varit och är så otroligt arg och upprörd över det som framkommit i granskningen. Det slutade med att jag gick raka vägen till badrummet och hällde aceton i hela håret och plockade ut mina slingor. Eftersom jag på inget sätt kan stå bakom det här längre har jag också avpublicerat alla tidigare blogginlägg som rör saken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

107 kommentarer på “Lockigt får och vågigt hår”

 1. Verkligen wow! När jag såg bilden tänkte jag att du visade en äldre bild! Du ser lite yngre ut då ditt ansikte kom fram på ett annat sätt. Superfint!

 2. Hej! Vad tråkigt, kan du möjligtvis skriva namnet på märket här så att en vet att undvika det?

  1. Om du tittar på gårdagens Uppdrag granskning förstår du att okej/etiskt/rättvist löshår knappast finns på marknaden.

  2. Det finns inga löshår som inte utnyttjar fattiga och utsatta människor så vill du vara på säkra sidan bör du undvika alla former av löshår.

 3. Vet du Clara, jag har alltid tyckt att du har påmint mig om någon, men inte lyckats lista ut vem det är. Men i kväll på fotona med det nyklippta håret, så såg jag! Du påminner hemskt mycket om madonnan, alltså Maria, Jesus mamma. Så som hon ofta gestaltas, hållandes sin lille (andligt store) son. Du skulle kunna vara en tidlöst vacker gammal kyrkmålning. Förstå mig rätt, det är en superkomplimang! Vad skönt, nu har jag knäckt den nöten 🙂

 4. Snyggt!!
  För övrigt tyckte jag att du var som allra snyggast i håret den sommaren du väntade Folke, eller var det kanske första sommaren med honom. Lite pagestuk, egen färg, och lite solblekt. ?

 5. Jättefint och som du säkert vet kan nopoo hårprodukter förstärka lockigheten. Välkommen till klubben lockiga. 🙂

 6. Men ÅÅÅH så fint! Du har just nu mitt absoluta idealhår! Försöker klippa mig så, men sällan jag får till det sådär bra – jag har INTE självfall ?

 7. Bra att du fått insikt Clara, jag har alltid känt att det kan bara inte finnas ett etiskt försvarbart sätt att tillverka löshår. Det måste vara fattiga och utsatta människor som utnyttjas på andra sidan, i alla led och jag är förvånad att det inte pratats mer om detta tidigare. Hoppas uppdrag gransknings program kan starta denna viktiga debatt och få löshårstillverkare, frisörer och kunder att inse vad de bidrar till.

  1. Jag tror inte heller det. Visst kan det finnas enstaka som klipper av håret självmant, tror det finns en del sånt i USA åtminstone. Då skänks håret ofta till människor som tappat det pga cancer.

  2. Clara: Jättefin frisyr! Du passar bra i page.

   Olivia: Håller med. Så tröttsamt att fattiga människors kroppar utnyttjas på olika sätt i kapitalistiska syften. Fast många har väl anat problemet med löshårsindustrin även tidigare? Sofi Oksanen har ju skrivit om det och googlar man på “tempelhår” kommer en Expressen-artikel från 2012 upp som inte direkt är positiv. Sedan att det är kemikalier och långa transporter inblandade är ju rätt uppenbart. Känns tyvärr som att delar av marknaden har fått upp ögonen för att folk blir extra benägna att öppna plånboken om ord som “ekologiskt”, “etiskt”, “närproducerat” etc. finns med (obs: menar ej Clara) och att det går att profitera på människors goda vilja. Sånt här kan ju få folk att tappa förtroendet, vilket kan leda till att de aktörer som verkligen är seriösa och vill bidra med något gott drabbas. Tycker på något sätt också att de som säljer och marknadsför produkter/företag ändå har ett visst ansvar gentemot sina kunder att vara insatta i det de tjänar pengar på. Hoppas därför att branschen kan komma på ett sätt att kontrollera så att saker och ting verkligen går rätt till.

 8. Så otroligt bra gjort av dig att ta avstånd! Tack! Hoppas verkligen att fler gör som du. Jag har tyckt att det känts konstigt detta med löshår och “anat ugglor i mossen”. Sen har jag ingen lust att ha hår på huvudet som inte är mitt eget så för mig har det aldrig varit ett alternativ. Men nu efter granskningen kan väl ingen människa tycka att det är försvarbart att använda den typen av löshår.

 9. Bra gjort ang löshåret – hederligt och rakt och ärligt. (Skönt att jag aldrig hade råd med nåt, jag som närde fantasier, haha.) Och snygg frissa!

 10. Bra gjort, Clara! Og du er kjempefin i den nye frisyren! Skal spare bilde og ta med til frisøren min neste gang 🙂

 11. Men åh vad fint! Du och Folke är så lika, framför allt på bilden där du tittar nedåt. Bra beslut med extensionsen!

 12. Vad bra gjort! Kände mig sjuk och äcklad efter jag sett reportaget så nu uppskattar jag än mer korta frisyrer 🙂

 13. Superfin frisyr! O usch på detta löshårsskit! Även när en vill göra rätt så funkar det inte liksom..

 14. Wow, vilken handling! Och wow, ditt hår! Är en tyst följare, vill bara säga att du växte enormt i mina ögon idag.

 15. Väldigt snyggt! Personligen gillar jag verkligen den här lite mer coola och “taggiga” frisyren till alla dina vackra klänningar- blir coola kontraster! Blir lite inspirerad att klippa mig nu…. ?

 16. Vad fin frisyr du har! Klär dig jättebra.

  Har hunnit igenom halva avsnittet ang håret, så hemskt hur de behandlar kvinnorna på deras arbetsplatser och smått chockerande att företag ens vågar låtsas i sin marknadsföring att det är fairtrade märkt. Hur tänkte de? de borde väl kunna lista ut att sånt kommer fram.
  Och lura både kunder och frisörsalonger om deras produkter. Helt galet!

  1. Ja, jag tänker också på de frisörer som blivit vilseledda och nu ska stå till svars för sina kunder – trogna kunder de givetvis inte vill föra bakom ljuset. Det här är verkligen inte en rolig sits för någon att hamna i.

   1. Jag förstår hur du menar Clara men samtidigt utan att veta något alls om frisörindustrin har jag i många åt känt ett obehag angående löshår. Vi vet att det till största delen kommer från Indien och där bor det fattiga människor. Det är hår som växt på någon annans huvud i många år och som blekt, behandlats och färgats för att passa oss i väst. En vara som inte går att tillverka utan måste tas från en annan människa. Jag hade hoppats frisörer, tillverkare och kunder hade varit mer kritiska innan och inte bara tänkt att en fairtrademärkning gjorde att man kunde sticka huvudet i sanden.

    1. Vad ska vi ha märkningar till om vi inte kan lita på dem? Inte ifrågasätter jag KRAV-mjölken på Ica eller fairtradechokladen? Tycker att konsumentens ansvar slutar där. Och just därför är det så noga att märkningarna inte missbrukas som de gjorts här. Redan idag ligger ett orimligt stor ansvar på kunden vid konsumtion. Företag borde bära en större del av det ansvaret gentemot konsument

     1. Ja Clara jag håller med dig att självklart ska man som konsument kunna lita på märkningarna – det är jättebra att de finns för att vägleda konsumenterna i att göra bättre val!

      Men i det här fallet hade inte företaget någon märkning: https://fairtrade.se/finns-ingen-fairtrade-markning-pa-har/

      Och som någon skrev ska man som konsument inte behöva göra ett eget Uppdrag granskning varje gång man ska köpa en produkt. Men när man gör reklam för en vara kan man tänka sig att det är bra att vara lite extra källkritisk iaf, det kan ju tex räcka med att gå in på fairtrades hemsida och kolla vilka produkter de arbetar med: https://www.fairtrade.net/products.html

      Starkt att du tar ställning i denna fråga och som läsare uppskattar jag att du alltid försöker visa/göra reklam för bra produkter i din blogg 🙂

     2. Med löshår till skillnad från kaffe eller choklad får man ju aldrig se någon förpackning med stämplar när man handlar. Ungefär som att välja ekologisk kyckling på menyn restaurang (få går ut i köket och ber att få dubbelkolla i soporna vart kycklingen egentligen kommer ifrån). Alltså får man lita på företagets ord när de (från högsta ort!) på ens förfrågan om vad håret kommer ifrån svaras att det är fairtrademärkt hår. Allt annat är orimligt och ingenting jag tänker ta på mig ansvaret för.

   2. Nej men precis!
    Det känns ju inte rättvist att de ska behöva stå till svars heller när de själva litat på informationen från leverantören. och det är klart att man ska kunna lita på att mrkningar av fairtrade, eko, astma- allergiförbundet, eller att man faktiskt köper svenskt kött etc ..att märkningen ska stämma.
    Tycker det borde finnas ett vite för företag som missbrukar märkningar på detta sätt.

 17. sjuuukt fint clara! klippte ungefär likadant härom månaden (fast har tyvärr inget självfall heh), hursom mycket nöjd!

 18. Vad snygg du blev i nya frisyren. Jag såg en del av programmet om löshår och det är bra att du tar ställning. Det är hemskt att se hur kvinnorna blir utnyttjade.

 19. Hej, vill bara säga, fy fabian vad snyggt!

  Och apropå hårindustrin, om du vill ha lästips, Norma av Sofi Oksanen tar upp ämnet på ett sätt som blandar den mörka industrin med övernaturliga inslag. Älskar boken, hett tips!

 20. SÅ FINT =) Och FY sjutton för alla oärliga människor som gör ful buisiness i rättvisans namn. Urk. Men hurra (!!) för att du har fått efterlängtade självlockar! Hårolja och ibland mousse, lockar fram samma sak hos mig. Ibland när det är väldigt torrt, tvingar mitt vågiga hår mig till att vara generös med hårprodukter för att inte se ut som svinto =) Vet inte om det kan vara dig till hjälp under vintern som kommer, men kanske värt att prova? Extra mycket crémer och olja i samband med hårtvätten gör underverk för mig iaf <3

 21. Skitsnyggt!

  Men fy fan för att bli grundlurad så, kan knappt komma på nåt värre än att låta folk tro att det gör något bra när de i själva verket är tvärtom. Urk vad grisigt!

  Kram

 22. Gud vad skönt att du både reagerar och AGERAR på det som framkom i UG igår. Hoppas och förväntar mig att andra stora bloggare gör detsamma, SNARAST. Tack för att du visar vägen!

  1. Förvånansvärt tyst bland bloggarna tycker jag. Man brukar vara snabb att kommentera liknande saker annars. Men de flesta av dessa har förstås sådant hår. Och då är det ju bättre att vara tyst och se, om det rinner ut i sanden. Här har ju influensers annars ett bra tillfälle att använda sin makt till något bra, precis som Clara.

 23. Jag tycker det vore bra om du ägnade ett separat/helt inlägg åt det här med löshår. Det är ju inte så svårt att tänka sig att det inte är nån etisk indusri och de mängder som nu används är inte lätt att få fullt frivilligt. Vad jag kommer ihåg så varnade några läsare dig om detta när du skrev om det förrut, men nu är inläggen borta och sanningen smyger du in i ett inlägg med fina bilder på din nya frisyr.
  Den är förresten fantastiskt vacker på dig! Enklare är ofta snyggt.
  Förlåt, men jag har fortfarande höga krav på dig särskilt när du skriver om konsumption och etik.

   1. En läsare. Krav är kanske fel ord. Förhoppningar? Förtroende? Claras blogg tycker jag skiljer sig från de andra stora just för att hon tänker kritiskt kring livstil och vardag och inte enbart försöker sälja den. “Kolla-vad-fin-jag-blev-I-håret”-bloggar finns det gott om.

 24. Skönt att höra till ställningstagande?.
  Sen blev ju frisyren så naturlig, enkel o fräsch. Passar dig som hand i handske!

 25. Förlåt Clara, men hur naiv får man vara? Sunt förnuft säger väl att löshår inte direkt kommer från västvärlden då vi ju inte har något tradition att ta bort vårt hår. Alltså betyder det ju att håret kommer långt bortifrån (från betydligt fattigare länder) och där det är flera led innan det hamnar i Sverige. Detta betyder ju också att det är betydligt svårare att kontrollera ursprungskällan och utifrån detta så bör man ju vara väldigt källkritisk (särskilt när man gör reklam!). Har man en så stor plattform som du har så har man ju ett ansvar att ta reda på fakta? Kollade du med ägare av det fairtrademärkta löshåret innan du började promota det här på bloggen? Vill verkligen inte att detta inlägg ska ses som något personligt påhopp men jag är så himla trött på att det promotas för ekologiska och fairtrademärkta varor som kommer långt bortifrån utan att man gör en närmare granskning.

  1. Självklart kontaktar jag inte personen som sålt sitt hår – lika lite som jag kontaktar personen som odlat kaffebönan i mitt ekologiska kaffe. Jag går på företagens märkningar när jag gör reklam. (Det är därför det är så problematiskt när man missbrukar märkningar på det sätt som nu skett) Något annat har jag varken tid, råd eller möjlighet att göra. Och något sådant ansvar tänker jag inte acceptera läggs på mig.

   1. Jag menar företaget som står bakom löshåret. Frisören måste ju ha fått det av ett företag. Kontaktade du dem innan du promotade det fairtrademärkata löshåret? Det är ju en sak om man själv använder sådant löshår men en annan att också promota det i en så pass stor plattform. Då MÅSTE man ju verkligen ta reda på lite grundläggande fakta. Räcker att slänga iväg en förfrågan i ett mejl, tar 3 minuter. Som sagt att vara lite källkritisk behöver inte ta så mycket tid.

    1. Företaget som producerade löshåret informerade mig om att det var fairtrademärkt.

    2. Men vad tror du själv händer om du kontaktar det företag som producerar eller levererar löshåret (eller vilken annan vara som helst med en särskild märkning)? Självklart svarar de att märkningen gäller, det är ju hela idén. Det är knappast så enkelt att du får svaret “Nej, vår fairtraid-märkning är fejk, vi säljer varor från exploaterade människor i tredje världen. Tack för frågan och välkommen åter!”.

     Du fick det att låta väldigt enkelt och som om alla människor är ärliga bara de får den rätta frågan. Så är knappast fallet och Clara har inget ansvar att sätta upp ett eget Uppdrag granskning kring varje produkt hon väljer att promota.

   2. Är en tyst läsare som läser alla dina inlägg. Väldigt ofta läser jag också kommentarerna, det blir som underhållning att läsa alla kloka och fina rader som tjejer skriver runt om Sveriges avlånga land. Men ibland blir jag förbannad! Som den här gången av din kommentar Hanna. Hur kan du hoppa på Clara och kritisera henne?! Hon gjorde ju ett skitbra statement! Det är väl knappast hennes ansvar att vara en grävande mullvad och trippelkolla sanningshalten i företagens påståenden? Är något fairtrade-märkt så måste man väl kunna lita på det!? Skärpning! #backaclara

 26. (Jag är alltid emot att kommentera utseende) men efter ditt inlägg om manliga drag igår o din nya frisyr kan jag inte låta bli!

  Jag tycker alltid att de ser ut som du “lyfts” när du har kortare hår, tkr du ser tryggare ut- speglas i dina bilder 🙂

  Jag gifte mig i somras o har sparat o sparat lugg för uppsättning, äntligen fick jag klippa av o BAM! Vilken självkänsla jag fick. (Ska tillägga att jag är 23 o alla tkr alltid att ja är närmare 30+ i lugg…;) ) Man ska alltid göra det som en själv mår bra av!!

  1. Sen så jävla bra att du tar ställningstagande om löshåret. Att bli lurad är lätt- o jag håller inte med om de andra om ditt ansvar.
   Du som har företag vet vad de krävs o regler osv, man måste ha tro att människor bryr sig tillräckligt om sitt levebröd för att hålla sig inom lagliga ramar speciellt med en fairtradestämpel!!

 27. … och det var ju det jag skrev i mitt enda inlägg här. Det gick liksom helt på tvärs med min bild av dig. Och du blev SÅ arg. Fint med lite mer bångstyrig frisyr!
  /Carin

  1. Nej det var inte vad du skrev Carina. Du skrev så här “jag tycker att du var mycket snyggare när du hade din naturliga page! Det är tröttsamt med alla dessa extensions och långa frisyrer som får tjejer att få ytterligare en grej att bekymra sig över: att inte ha tillräckligt långt eller tjockt hår. Naturligt är bättre och snyggare/tuffare/egnare!”

   Och det tycker jag är oförskämt att säga till någon som själv tycker att den gjort sig fin i håret. Och att du den ENDA gången du valt att kommentera på min blogg väljer att säga något otrevligt tycker jag är väldigt märkligt. Du hade kunnat få fram precis samma poäng utan att samtidigt vara dryg

   1. Varje gång jag färgat/klippt osv. har alltid någon kommenterat, “Hmm, jag tyckte bättre om ditt blonda/röda/korta/långa hår” osv. … mitt hår är förresten jättetunt och “fint” och därför drömmer jag (tills ekonomi tillåter) om extensions (jag har varit i kontakt med en ekologisk frisör i Köpenhamn tidigare, hoppas de finns kvar). Tror inte det är särskilt nytt att kvinnor fixar sitt hår med oljor, förlängningar, flätor osv., genom århundradena har vi ju haft olika ideal och förhållit oss till dem osv. Apropå kommentaren “Naturligt är bättre” kan jag i mitt fall inte hålla med om… färgar det kastanjebrunt, min blonda råttfärg är inte snygg.

    Tänk att hår är ett så hett ämne fortfarande. 🙂

    Du blev görsnygg i ditt nya hår!

   2. Men varför tror du att jag kände ett behov av att vara dryg? (Apropå de fakta som kommit fram i Uppdrag granskning?)
    Jag håller med övriga kommentarer: det är jättebra att du tar ställning. Nu blir det spännande att se vilka som följer dig. Jag tror tyvärr inte att det blir så många.

    1. Du ser mer spänning fram emot att se vilka som kommer fortsätta följa Clara, och du tror inte att det blir så många. Hur skulle ett förändrat antal följare på Claras blogg påverka dig, Carin?

 28. Vacker människa och snygg frisyr! Blir peppad att kapa av mitt hår till en page – igen…

  Blir imponerad av hur du tog ställning. Heja!

 29. Vilken snygg frisyr du fått. Hade du ett reklamsamarbete med företaget? Om så är fallet undrar jag om du kommer betala tillbaka pengarna du fått.

 30. Stort plus till dig Clara. Såklart så måste man kunna lite på märkningarna, annars så är de ju helt meningslösa. Ja menar kaffeindustrin är ju en av de smutsigaste men inte kollar jag upp mer än att jag litar på kravmärkningen.

 31. Förstår att du blev förbannad och tycker att du gör helt rätt. Och klart som sjutton att man borde kunna lita på märkningarna utan att själv göra efterforskningar! Håller helt med, vad är det annars för poäng med dem?

 32. Hej Clara! Inte följt dig så länge och aldrig kommenterat (tror jag). Jag har iaf missat dina reklam för håret men gillar verkligen dina svar om ansvaret konsument har. Känns som djungel i det mesta och finns så mycket att hänsyn till och då borde man kunna lita på märkningen.

 33. Minns att Kvinnopartaj hade diskussion om ditt löshår.
  Det var för 5 år sen. Något reportage (kan det varit kalla fakta? ) visade hur kvinnor offrade sitt hår för en liten slant.
  Så de är ju ingen nyhet hur vi blir snygga i jåret?

  1. Jag hade ju inget löshår för fem år sedan? Och jo – det är visst en nyhet om man fått höra att man köper en faitrtademärkt produkt som man trodde var den enda vettiga grejen på marknaden.

 34. Lite sent på bollen men kan inte låta bli att ge mina two cents när jag läser kritiken som riktas mot Clara som har litat på att en vara som är rättvisemärkt faktiskt ÄR rättvis: Clara visar själv dagligen genom ord och handling att hon står för ett ansvarsfullt och seriöst företagande och är oerhört transparent och tydlig med sina val och värderingar som yrkesperson. Att kräva och förvänta sig samma sak av andra företag är bara konsekvent och rimligt.

 35. Heja dig Clara!! Du är grym som tar ditt ansvar! Tycker att det är helt rimligt att du litar på märkningar. Det är ju det de är till för, att du och jag som konsumenter ska kunna känna oss trygga med att vi gör ett bra val mitt i djungeln av dåliga val.

 36. Jättefin frisyr på dig! Vad gäller löshår och Fairtrade, kan man lita på att de som märker med Fairtrade? Tydligen inte när det gäller löshår. Det är så mycket pengar i att få märka med Fairtrade m.fl. att ibland undrar jag om alla är justa och om det kollas upp ordentligt. Löshår kan man ju verkligen leva utan.

 37. Jag gick från ljusblond till mer cendré efter två graviditeter. Dock har det förblivit spikrakt. Hade gärna fått lite självfall jag också.

 38. Tihi, jag tycker alltid att människor blir bättre med ny frisyr. Jag gillar nog förändringar, kanske för att jag är feg på det området själv.

  Hatar att man måste veta allt som konsument!! Allt är så vinklat när man ska läsa på, varför kan inte bara märkningarna stämma!?

  Heja du

 39. Så snyggt!! Wow!
  Åh vad sugen jag blir på kort, men vågar inte än ? Har tagit så lång tid att spara ut håret.. Så vågar inte klippa av det med rädsla att de inte växer ut igen? men det är ju såå Snyggt!!

 40. Men JAAA Hurra! Så bra och snyggt! Alltså, ang löshårsindustrin, och Du och Helen!!! Heja

 41. Jag är också en av dem som litat på Fair trade-märkningen och som nu känner mig grundlurad. Det känns så ruttet att ha använt och betalat för en produkt som inte på något sätt uppfyller kraven för den märkning som den marknadsförs med. Kalla mig naiv, men jag litade på märkningen precis som jag litar på Fair trade märkning av andra produkter. Det enda positiva är att jag tog bort mina extensions i förra veckan då jag ledsnat på dem och att jag kunnat använda samma i 10 månader, d.v.s. endast bidragit till detta en gång. Men fy fasen alltså. Håller med dig Clara, ska vi inte kunna lita på märkningarna? Jag blir så less.. Har inte hunnit se programmet, jag är glad att jag hann se ditt inlägg först. Nu drar jag mig för att se det p.g.a. skäms(?)/blir illamående. Hoppas verkligen att användningen av Hairtalk går ner markant (och även andra märken såklart)! Ps, superfin frisyr! <3

 42. Superfint hår o med luggen ? Kanske ska kutta av en bit? Inte klippt mig sedan i februari. Sägs att håret ändrar sig vart 7e år. Såg bara delar av Uppdrag granskning. Så fantastiskt bra gjort av dig! Ha en skön helg.

 43. Förklara för en okunnig-vad skulle fairtrademärkt hår vara för hår? Vem skulle sälja sitt hår annat än fattiga och socialt utsatta? Jag fattar att du skriver att du litade på märkningen men förklara för mig hur en sådan produkt kan vara annat än oetisk? Ligger väl i varans natur, eller? Finns det annat “rättvisehår” på marknaden och var kommer det isf ifrån?

  1. Jag antar att fairtrade-märkt hår skulle vara från en person som frivilligt sparar ut sitt hår och sedan säljer det för en rimlig/rättvis summa, kanske motsvarande den tiden det tagit för att spara ut och ta hand om det? Säg en kvarts/halv årslön per år håret vuxit? Visserligen kommer det förmodligen vara fattiga människor som gör detta, men om de får rättvist betalt (vilket fairtrade-märkningen ju lovar) så är ju denna typ av arbete bättre än många andra alternativ som de kanske tvingas till. Nu kan eventuellt min syn färgas av att jag personligen har en ganska osentimental syn på hår, mer som en bisak som måste skötas/klippas än något som egentligen är min kropp, och alla ser det ju naturligtvis inte på det sättet. Jag ville mest bara visa på att det kan finnas möjlighet att göra detta på ett etiskt/fairtrade-sätt och att det därför skulle vara rimligt att tro att en sådan märkning skulle vara riktig.

   1. Ok, antar att det teoretiskt sett är en möjlighet. Tänker dock att utbud kontra efterfrågan är i obalans där- fler vill ha löshår än vad det finns folk som ställer upp på att spara ut OCH får bra betalt för det. Generellt sätt kan jag hålla med om att vi konsumenter inte ska bära ansvar för att det fuskas med märkningen. Angående jämförelse med fairtradekaffe- dels fuskas det nog med det också men framförallt känns det ju lättare att få till schysta villkor än när det gäller hår. Kaffe är något man odlar, hår är något som hör till ens egen person som de flesta vill behålla om man har möjlighet att välja.
    Tycker att hela företeelsen känns postkolonial- jämför med surrogatindustrin. Västvärldens behov av Indiens fattiga kvinnor eftersom inte tillräckligt många som inte lever i fattigdom ställer upp med sitt hår eller livmoder för att tillgodose andras behov.

 44. Hur kunde du ens tro på att ”fairtrade”-hår fanns innan? Känns lite naivt att tro att något som tas från fattiga länder till något som är en miljardindustri skulle gå rätt till mot de fattiga.

  1. Du tror inte att kaffe kan vara fairtrade då? Det producerade ju i länder med hög korruption och förekomst av barnarbete.

 45. Tårarna riner och sinnet stiger högt upp i skyns likt en helikopter: till er som sitter nere bland tallarna och det vissna blåbärsriset och kritiserar Clara för att hon inte tar på sig journalist rollen ala uppdrag granskning och kontrollerar varenda fairetrade märkning: Det visar verkligen på att ni lever i en värld där det enda ni ser är undersidan på de sista vissna blåbärsbladet och inte ens fattar hur skogen ser ut i detta fallet hur handel är organiserat.
  En utgångspunkt i handel är att olika parter kan lita på för att utbytet ska fungera. I detta fall att de som använder fairetrade märkningen- faktiskt uppfyller kraven. Om vi drar erat resonemang till sin spets, “var inte godtrogen du som måste kontrollera allt djupgående”. Ja då skulle alla företag gå i konkurs, dvs mjölken som drar runt det svenska samhälle skulle sina.
  För är det något som Clara gör så är det att mjölka åt det svenska samhället, genom att hon inte bara skapar anställning till sig själv, även betalar företagsskatt och även skapar nya arbetstillfällen, här måste Clara hantera risk varje dag, ett sätt att hantera denna risk är att kunna lita på att andra följer lagar och regler. Vi kan bara hoppas på att de som är ansvarig här och de som inte har reglerat kontroll av olika standards tar sitt ansvar och genomför en förändring: Så att det finns märkningar i framtiden som har tydliga riktlinjer och att det finns kontrollorgan som följer upp användning av dessa standards. Reglering behövs just för att entreprenörer som Clara ska kunna hantera risken som bor i hennes vardagliga beslutsfattande. Nu tar vi och ställer detta där det ska stå på bordet hos de som är ansvariga för reglering av global handel! Skickar en stor och varm kram till dig Clara, hoppas jag du hör hejarropen från alla dina följare som stöttar och stärker dig i din gärning! Heja Clara. Önskar din kropp och själ en vilsam kväll och bra nattsömn.

 46. Jättesnygg frisyr! Funderar på att ta med en av bilderna till min frisör nästa gång, tycker det är så skönt med kort hår men har svårt att hitta någon bra frisyr som inte faller platt utan att man måste frisera sig varje dag.

  Såg programmet om hårextensions, och visst är det uselt att man säljer in något som fairtrade trots att det inte är det, men i övrigt funderade jag mest på vad det är som är så unikt dåligt med hårbranschen? Skulle man göra liknande granskningar med vilken som helst annan produktionsbransch (elektronik, kläder, möbler, you name it) skulle man väl hitta precis samma usla villkor som här?

 47. Ni som säger att ni länge vetat att det inte finns fairtradehår och nu bannar Clara för att hon använt det. Varför har ni inte skrivit till Clara innan och berättat detta? Varför vänta och sedan klaga liksom.