Habegär och skönhetssug

I perioder får jag sådana enorma habegär. Det kan handla om begär efter chokladpraliner, loppisporslin, pelargonsorter eller roliga nyanser på nagellack.

Just nu har jag sånt enormt habegär efter skönhetsbehandlingar. Tror inte jag fått en ansiktsbehandling på fyra år och skulle vilja gå och skämma bort mig själv med svindyra produkter. Gärna testa microneedling eller starkare syror. Och så skulle jag vilja få mina ögonbryn professionellt plockade (det var också fyra år sedan det hände). Jag skulle vilja boka mitt livs första fotbehandling med pedikyr och allt. Och gärna en helkroppsmassage. Och några timmars floating i en tank.

Jag är ju väldigt intresserad av allt sånt här men tar mig sällan råd eller tid för att göra något mer avancerat.  Jag förstår inte att folk i karriären hinner med det. Fast de prioriterar såklart bort en massa saker som jag väljer att lägga tid på. Får helt enkelt prioritera om ifall jag vill få in mer sånt här i mitt liv.

Det jag unnar mig i vardagen är i alla fall att bada badkar flera gånger i veckan och raka benen grundligt. Vilket är en njutningsfull syssla att göra med ett riktigt krämigt raklödder. Jag gör det inte för att någon ska se mina ben (herregud går ju i strumpyxor för jämnan – ingen vet om jag rakar benen eller ej) eller för att min man bryr sig (tror inte det är möjligt för en människa att bry sig mindre) men det är ju så himla njutningsfullt att dra en rakhyvel längs benen och skölja bort skummet. Det känns lika tillfredsställande som att hyvla ner en torr kant på hushållsosten.

När jag var i tonåren var jag besatt av skönhetstips och allt som rörde smink och krämer. Jag lånade hem böcker om hur man gjorde sina egna hår- och ansiktsmasker. Pengar var det dåligt om – men kreativitet fanns i överflöd. Jag minns att jag smetade jäst på ansiktet och hade tills det torkade. Det verkade uppstramande på något vis. Och att jag penslade mig med äggula, la gurkskivor på ögonen och tog ångande ansiktsbad med några droppar parfym i. Att jag gjorde fotbad med hemmagjort doftsalt och sedan smorde fötterna med olivolja, stoppade ner dem i plastpåsar och tjocksockar och därefter sov med dem över natten.

Kanske tänker man sig att dessa projekt hade med killar att göra? Att det var kravfyllda sysslor jag gjorde för att passa in och bli omtyckt? Men killar var det sista jag tänkte på. Det här var en inåtvänd syssla – närmast en övning i medveten närvaro. Varken tjejkompisar eller killar var välkomna i min värld. Lika lite som jag hade dem i åtanke när jag satt och ritade akvarellmålningar på helgkvällarna eller skrev patetisk poesi.

Jag undrar om inte min oförmåga att hitta tid för en enda ansiktsbehandling under fyra års tid kan vara en del av förklaringen till varför jag blev utmattad? Jag tror bestämt jag behöver unna mig lite mer inåtvända sysslor där jag tar hand om mig själv. Tid för ansiktsmasker, akvarellmålning och patetiskt diktande för byrålådan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Habegär och skönhetssug”

 1. Det tror jag med! Du som skrivit att bristen på återhämtning kan vara farlig- det här låter som din ultimata återhämtning. Bara vara med dig själv och ta hand om din kropp. Hoppas du lyckas med att prioritera detta! Kramar.

 2. Få ögonbrynen plockade är så värt! Brukar göra det när jag inte lyckats hålla efter själv för att få bra form på dem.

 3. Det där är nog en riktigt klok och förståndig analys…. Sen kan man ju inte bli annat än nyfiken på den patetiska poesin ??.. Jag tror den är jättebra ??
  Kram ❤

 4. Jag upplevde att jag fick mycket större köplust när jag började käka antidepressiva av någon underlig anledning…

 5. Kom precis från fotbehandling och shellac på fingrarna. Känns bra i både kropp och knopp! Önskar mig alltid olika såna presentkort i present ?

 6. Alltså din blogg Clara. Den innehåller ju hela universum i alla nyanser. Jag läser den som terapi, som avkoppling och som näringsbrygd. Den tillför energi och berör själ, smaklökar, tankevärldar och samtliga kreativitetsceller.
  En enorm lyx är det att ha tillgång till allt detta du skapar, dessutom helt gratis (hade dock betalat om man på nåt sätt var tvungen att prenumerera på din blogg).

  *Trevlig höst önskar jag dig*

  1. Gud så glad jag blir <3 tack snälla för dina varma generösa ord. Skickar stor kram

 7. Fast även “inåtvända” skönhetsbestyr har ju en “utåtvänd” grund. Tror det är få män som njuter av att raka benen och sedan skölja av skummet i vattnet. Att raka benen är att göra kvinnlighet och att göra kvinnlighet ger oss kvinnor alltid behag, från andra eller oss själva, men i grund och botten är det samma sak.

  1. Ja. Det är klart. Vi kan ju aldrig kopplas ifrån vår kultur. Hade det istället varit huvudet som skulle vara slätrakat hade jag gjort det med samma njutning. Det gör inte njutningen mindre för det

   1. Nä, det gör inte njutningen mindre. Men jag tror att det finns en risk med att framställa kvinnors fixande med sina kroppar som något vi gör för vår egen njutnings skull, när njutningen egentligen handlar om att leva upp till de krav som ställs på oss utifrån patriarkatet.

     1. Det handlar ju inte om ifall njutningen är okej eller inte. Det handlar om att vi behöver vara medvetna om att vi njuter av att gå patriarkatets ärenden och inte av att raka benen. Tänker att den medvetenheten är a och o för att vi ska kunna göra upp med patriarkatet den dag vi käner för det.

     2. Ja, precis – så att man kan ta ett aktivt beslut. Och pyssla om de delar av sin kropp som man har lust med och skita i att pyssla om ifall man inte har lust med det. Att göra sig fin och dekorera sig tror jag dock inte har med patriarkatet att göra utan är en av våra ursprungligaste egenskaper som människor och något vi gjorde långt innan det fanns människor som tjänade pengar på att vi gjorde det. Hur detta dekorerande och “piffande” sedan tar sig i uttryck är dock högst kulturellt betingat och liksom inget evigt värde.

    1. Fast att ta hand om sitt yttre (och inre) handlar ju lika mycket om att bry sig om sig själv? Patriarkatet behöver inte blandas in i det. Eller jag omformulerar mig. Eftersom det är “kvinnligt” kodat ses det som töntigt & förtryckande. Hur fan det nu kan vara förtryckande att ta hand om sig själv på sitt egna vis. Kanske fler MÄN borde testa. På tal om patriarkat och ta hand om sig själva och sådär.

 8. När jag och grannens flicka var kanske runt 12-13 år, hittade vi min mammas bok som handlade om egengjorda skönhetsprodukter. Så vi provade, och provade.. Och vad det var roligt! En ansiktsmask gör du enkelt om havregrynsgröt med honung och så några gurkor till ögonen, voilá! Väntade tills gröten torkade före man skrapade bort den. Grannens storebror kom och skitlade oss och vi kunde inte skratta då masken satt så hårt i. Det var barndomsminnen det! =) Pga åldern kunde vi inte riktigt förstå alla ingredienser som man den tiden skulle köpa från apoteket, men just denna mask provade vi många gånger.

  Då min dottern fyllde 13 år så hadde hon pyjamasparty, vart jag ordnade ansiktsmask, gurkor samt liten manikyr. Det var omtyckt!

  Jag tror det här har ingenting med pojkar att göra, utan flickans egen väg till kvinna, som tycker om sig själv. Vad kan man göra att själv må bra. Upptäcka sig själv. Känner du inte dig själv bra in och ut, så kan du inte heller ha bra självkänsla. Man måste våga se sig själv i spegeln och kunna säg: Du är vacker!

  P.S: Nu måste jag bara hitta den där boken på nytt…

 9. Hej Clara! Jag läser och känner igen mig. Har jobbat som medicinsk fotvårdsterapeut de senaste fyra åren och blir bara mer och mer intresserad av kropp och hälsa. Jag går ut i naturen och hittar allt möjligt man kan använda för hälsan. Som grankåda, sprängticka, granskott och åkerfräken. Jag läser kärringråd och huskurer istället för att köpa det senaste vårtmedlet. När jag gick konstskola var jag inte alls intresserad av parallelklassen som pluggade till hälsoteraputer. Nu inser jag att det är två olika världar som har samma utgångspunkt – beröring. Att beröra och bli berörd. Därför heter mitt företag Julias fotspår – fotvård & konst. Fötterna bär upp hela vår kropp och leder oss fram i livet så de förtjänar verkligen omvårdnad. Jag gör hembesök en timmes behandling (inte pedikyr eftersom det är hudterapeuter som utför det) och har efter jul min mottagning i Bygdeå. Fram till dess kan man också komma hem till mig i Sikeå hamn på en fotvårdsbehandling.
  https://juliasfotspar.com/
  Lev och må!
  Mvh Julia

 10. Jag tog pappas öl när jag var ung och tvättade håret med minns jag 🙂 men det blev lent 😉

 11. En fin vinkel på skönhet och njutning. Ofta tycker jag att yta, bryn och lena fötter bara är måsten för mig…När man längtar efter det får det ett helt annat perspektiv.

 12. Jag älskar också att smörja och fixa. Och gör det för mig själv. Definitivt. Heltidsjobbande tvåbarnsmamma, hemmaspa och lyxiga krämer är mitt unn. Jag badar och lyssnar på pod med tända doftljus på badkarskanten, och använder scrub på trötta ben, ansiktsmask och hårinpackning. Sen smörjer jag in kroppen med väldoftande lotion och i ansiktet använder jag olja och kräm så luktar så gott och jag smörjer noga och verkligen njuter. Så underbart!

 13. Tycker verkligen du ska gå på massage el likn! Kan rekommendera ayurvedisk massage eller Reiki!
  Ps. Du blev så himla fin i håret! Du gjorde helt rätt ang löshåret, jag har också bokat tid för att ta ut mitt!!

 14. Haha åååh jag är i din ålder, dvs ungdom när en ej fann dessa tips och knep på nätet utan letade i tidningar och på biblioteket.

  Ditt inlägg blev en påminnelse om hur jag själv höll på att experimenterade med ansiktsmasker och hårinpackningar! Jag brukade även blanda många av mammas krämer i hopp om att få en superkräm. Hehe..

 15. Måste bara dela med mig av mitt hittepå om du längtar efter härliga behandlingar (och som mig inte prioriterar dyra behandlingar allt för ofta).
  En gång i veckan tvingar jag mej själv att ta en långdusch (badkar hade varit ännu bättre för detta) och unna mej alla behandlingar jag känner för! Scrub, hårinpackning och ansiktsmask blev det igår. För att göra det så salongigt som det bara går är det obligatoriskt med doftljus och musik! Musik är extra bra för att fördriva tiden med lite duschdans, ansiktsmasken måste ju få verka sina minuter! Dock är det svårt med allt för stora moves i duschen, kan rekommendera sittdans för badkarsspa.
  Hoppas att nåt av detta kan inspirera till lite mera hemmalyx!

  Tack för en fantastisk blogg!

 16. Åh jag gjorde också så när jag var yngre. Stretchade igenom hela kroppen grundligt på mitt rum bakom stängd dörr. Duschade länge och rakade, peelade och gjorde diverse inpackningar. Smorde in hela mig med lotion (bodyshops produkter var favoriter) och kröp ner i sängen med en kopp te och bok. VARFÖR gör jag inte så längre? Det var världens bästa ritual.

 17. Varannan månad cirka går jag och får brynen färgade och trådade. Ultimat vardagslyx som får mig att känna mig piggare på ett kick. Det enda jag gör regelbundet, men värt varenda krona.

  Skulle vilja göra ansiktsbehandling oftare, blir väl ca 1 ggr /år. Det är fullkomligt ljuvligt att ligga under handdukar i väldoft och ånga, bli masserad och porklämd. Somnar varje gång typ.

  Är en hemmapysslare med mycket hudvård och en miljard nagellack. Förvisso är det härligt med masker och krämer, men att gå på behandling är så avkopplande och liksom dekadent! Det är väl det att man lägger både tid och pengar på bara sig själv, avskild från världen och centrerad på mig, mig och mig.
  Boka genast tid!